Hyötypuutarha terassille

by Kerttu

Älkää kertoko kenellekään, mutta tämä hetkessä eläjä haaveilee kesästä tai ainakin keväästä. Meillä kasvaa pihalla musta- ja punaviinimarjoja, mansikoita ja herneitä. Yrttisatoni ei ole oikein ollut kovin menestyksekäs, toki saattaa johtua myös laiskasta kastelijasta 😉 Nyt lasitetun terassin myötä haluaisin päästää sisäisen puutarhurini uudelleen irti.

PH123015

Koska viisaat sanovat, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, kasasin vähän taustatietoja hyötypuutarhan perustamiseen.  Tai itse asiassa sana “hyötypuutarha” kuulostaa kyllä kovin suureellisesta suunnitelmiini nähden, mutta perusidea on saada pientä satoa kasvatettua alusta pitäen.

PH122989

Kekkilä vinkkaa esikasvatuksesta ja sen aikataulusta. Maaliskuun puolivälissä kylvetään basilika, laventeli, minttu, rosmariini, salvia, ruohosipuli, timjami ja sitruunamelissa. Hieman myöhemmin eli huhtikuun alussa kylvetään kirveli, tilli, rakuuna, meirami ja persilja. Yhteishyvä taas kertoo, että yrttien siemenet itävät useimmiten noin 20–24 asteessa. Siksi kylvöastiat on laitettava lämpöiseen paikkaan, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle.

PH123128

Sitten tullaankin haastavaan osuuteen. Jo nyt alkuvuonna olen huomannut, kuinka paljon lasitetun terassin lämpötilat vaihtelevat. Aurinkoisena talvipäivänä mittari voi kivuta pariinkymmeneen asteeseen ja uskon, että oikeasti kevätauringon lämmittäessä terassi voi olla jopa kuuma. Illat ja yöt ovat kuitenkin viileitä, joten liian aikaisin yrttejä ei kannata ulos siirtää. Alkukesästä voi olla aika, jolloin istutukset olisi hyvä siirtää yöksi sisälle. Tämä auttaa herkkkiä kasveja totuttautumaan ulkoilmaan.  Toinen juttu on tuuletus eli lasituksia pitää muistaa avata kuumina päivinä.

PH123130

Yrittitarha muistuttaa meitä kärsimättömiä kasvattajia, että yksi mahdollisuus on kokeilla kaupan ruukkuyrttien uudelleen istuttamista. Näissä onnistumisprosentti on korkeimmillaan, kun valitsee juuri kauppaan tulleita, vielä pienikokoisia taimia. Itse ajattelin aloittaa pitkäikäisistä yrteistä, joita on helppoa soveltaa moneen ruokaan. Testiin lähtevät ainakin basilika, oregano, persilja ja ruohosipuli.

PH123095

Ennen istutuspuuhia täytyy myös ratkaista, mihin haluan yrtit istuttaa. Ikean valikoimasta löytyy runsaasti erilaisia ratkaisuita, lisäksi minua ihastuttaa Kekkilän ruukkuporras tai sen tyylinen kaluste, joka toimii myös kauniina sisustuselementtinä.

PH123128

Samat vinkit pätevät tietysti lasitetulle parvekkeellekin. Olisi kiva kuulla vinkkejä siitä, mitä aloittelijan kannattaa ottaa huomioon pienen hyötypuutarhan perustamisessa! Mitkä lajit menestyvät? Millaisessa aikataulussa kannattaa edetä? Ja jos ruudun takana on vaikka puutarhainnokkaita bloggaajia, kerro ihmeessä blogisi osoite kommenttilaatikossa!

PH123028

Rennon mukavaa päivää kaikille!

 Kuvat: Ikea pressroom

Saatat pitää myös

14 Kommentit

Muuttuvakotini Päivi S helmikuu 22, 2015 - 1:39 pm

Täällä kans kesä jo mielessä. Terassiin haluttais uusia juttuja ja selaillut vanhoja terassilehtejä. Miettinyt jo blogiini terassipostauksia 🙂 No, ehkä vähän myöhemmin, täällä nimittäin metri tolkulla lunta ja tänäänki vähän satoi eli ei kesästä tietoakaan. Onneksi aurinko aina välillä pilkottaa ja ihanaa ko päivät piteytyneet. Ihanaa odotusta sulle ja ihanaa päässä sitten vauvan kanssa ulos ja teillä kyllä ihana lasitettu terassi, sinne hyvä viedä pikkuinen päiväunille ilmalla ko ilmalla.

Päivi S

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas helmikuu 24, 2015 - 8:27 pm

Ainahan kesästä saa haaveilla 🙂 Kiva nähdä, millaisia terassipostauksia sitten kirjoittelet! Ja kiitos toivotuksista <3

Reply
Riikka helmikuu 22, 2015 - 1:43 pm

Heippa Kerttu, ja kiitos tosi inspiroivasta blogista! Löysin tästä vasta muutama viikko sitten, viimeksi ihastelin teidän lasitettua terassia (sellainen meillekin, kunhan saadaan piha muuten kuntoon). Sisustusjutut on täällä kovasti pinnassa juuri nyt, ollaan kuukauden päästä muuttamassa unelmakotiin ja puolen vuoden väliaikaisasumisen jälkeen se tuntuu erityisen hyvältä 🙂 Viime kesänä viljeltiin lasitetulla parvekkeella, oikein menestyksekkäästi, ja siihen liittyen pari omaa kokemusta: auringossa viihtyvät kasvaa hienosti ja nopeasti. Meillä oli kaikki kasvit yötkin ulkona jo toukokuussa, kunhan ei ollut kylmiä öitä. Basilika kukoisti, tein useamman uusintakylvön kesän aikana. Rucolaa samoin monta kylvöä, vuonankaali tykkäisi varmaan myös. Meillä kasvoi myös avomaankurkkua isoissa ruukuissa ja tuotti aika paljon satoa, mutta vaatisi pölytystä eli itse niitä kukkia pölyttelin vanupuikolla. Runkokirsikkatomaatti tuotti myös hyvin, oli vaan liian pienessä ruukussa. Timjami viihtyi ja persilja myös. Itse myös esikasvattaisin lasitetulla parvekkeella/terassilla jossa valoa riittää. Meidän lapset oli viime kesänä 5v ja 2v ja rakastivat puutarhanhoitoa, varsinkin kun tuolla sai kastella niin paljon kuin jaksoi 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas helmikuu 24, 2015 - 8:30 pm

Suurkiitos Riikka! Kiva, että viihdyt blogini parissa 🙂 Ja erityiskiitos noista vinkeistä, kuulostaa tosi hyvältä ja järkevältä. Kesää odotellessa!

Reply
Sandra helmikuu 22, 2015 - 2:42 pm

Kurkkaa Eilistä paistoa – blogi. Siellä paljon asiaa ko. aiheeseen liittyen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas helmikuu 24, 2015 - 8:31 pm

Kiitos vinkistä, pitää kurkata!

Reply
Sini/Nautiskellen helmikuu 22, 2015 - 7:09 pm

Minulla on jo parina kesänä ollut parvekkeella pieni puutarha ja olen siitä blogiinkin kirjoitellut vähäsen. En suosittele noita kaupan yrttejä aloittamiseen – ne kasvatetaan vesiviljelmissä, joten eivät kovin hyvin yleensä totu kasvamaan mullassa. Voihan sitäki toki yrittää ja välillä varmasti onnistuukin. Siemenestä kasvattaminen on monen yrtin kanssa aika hidasta, mutta varmasti onnistuu nopeammin kasvavilla yrteillä ja on tosi palkitsevaa. Helpoin tapa on omasta mielestäni kuitenkin valmiit yrttiruukut kukkakaupasta/taimistolta, sillä ne saa kasvamaan helposti ja ne menestyvät ainakin minulla vähän iisimmin kuin kaupan yrtit. Puutarhointi-iloa sinulle!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas helmikuu 24, 2015 - 8:31 pm

Kiitos Sini, loistavia vinkkejä! Nuo taimiston yrttien alut saattavat olla mun juttu 😉

Reply
Kookoo helmikuu 22, 2015 - 7:50 pm

Olipas kiva postaus. Olenkin jo miettinyt, mitä kasvattaisin tulevana kesänä parvekkeella. Olen varsin tuore viherpeukalo ja vasta viime kesänä tein ensimmäiset hyötypuutarhakokeilut kasvattamalla kurkkua meidän kattoterassilla. Itselläni on tosin haasteena se, että asun Englannissa ja täällä kasvukausi on vähän erilainen kuin se, mihin olen Suomessa tottunut. Mutta mukavaahan se on opetella uutta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas helmikuu 24, 2015 - 8:32 pm

Kiitos KooKoo! Opetteluahan tämä on, mutta toisaalta pienin askelin sitä oppii uutta. Ja näissä kasvatusjutuissa saa konkreettista hyötyä onnistumisista! Kattoterassi kuulostaa kyllä ihanalta 🙂

Reply
kotiporstua - Tarja helmikuu 22, 2015 - 8:59 pm

Kiintoisa aihe ja mielenkiinnolla odottelen lisääkin vinkkejä :). Itse kasvatan yrttejä vasta kesäaikaan viljelylaatikoissa. Sisustus- ja puutarhablogini on http://kotiporstua.blogspot.fi

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas helmikuu 24, 2015 - 8:33 pm

Kiitos Tarja, täytyy tulla blogiisi ideoidenhakureissulle! 🙂

Reply
Sanna / Kukkala helmikuu 26, 2015 - 10:04 pm

Kannattaa lähteä kokeilemaan niitä kasveja/yrttejä mistä itse tykkää. Esim. rosmariini on helppo, ja superyrtti kaikkinensa – ja kauniskin vielä. Valmiilla taimilla pääsee nopeammin alkuun kuin siemenistä, mutta niissä on tietysti oma viehätyksensä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas helmikuu 28, 2015 - 7:54 am

Kiitos vinkeistä Sanna! Luulen, että tänä keväänä turvaudun vielä valmiisiin taimiin 🙂

Reply

Jätä kommentti