Asuntomessut Kouvolassa 2019 – yhteenveto & fiilikset

by Kerttu

Tänään aukeaa kesän Asuntomessut Kouvolassa  ja tapahtuma on avoinna 11.8.2019 saakka. Kävin paikalla eilen lehdistöpäivässä ja astelin alueelle tällä kertaa hieman poikkeuksellisin fiiliksin. Ensimmäistä kertaa kävi niin, että en ollut tutustunut kohteisiin ennakkoon, mutta toisaalta myös kaikenlaiset puheet takaraivossa jyskyttäen: “ei siellä mitään ole”.

Asuntomessujen ominaispiirteisiin kuuluu, että ne ovat joka vuosi erilaiset. Paikkakunta ja messualueen sijainti siellä määrittelevät hyvin paljon sen, millaisia taloja tulee. Jos vedetään mutkat suoriksi, niin voisi sanoa, että mitä suurempi kaupunki ja mitä lähempänä ollaan rantaa, sen upeampia taloja on.

Entäs Kouvola sitten? Noin 84 000 asukkaan  kaupunki Kaakkois-Suomessa, jossa väkiluku on laskenut tasaisesti kolmekymmentä vuotta. Matkaa Helsinkiin on noin 130 kilometriä.  Muutamassa messutalossa on näkymä Kymijoelle, mutta muuten maisemallisesti kyseessä on aika tavallinen pientaloalue. Omaleimaisuutensa alueeseen tekee sen historia: Asuntomessut järjestetään Kouvolan Pioneeripuistossa. Pioneeripuiston asuinalue rakentuu Korian vanhalle kasarmialueelle, jossa nyt uusien talojen joukossa seisovat vanhat venäläisten rakentamat punatiiliset kasarmirakennukset.

Rehellisesti: messut ovat tänä vuonna aika suppeat. 13 omakotitaloa ja niiden lisäksi muita kohteita, kuten seniori- tai ryhmäasumista ja rivitalokoteja. Monet talot ovat rakennettu maltillisella budjetilla. Yhteensä kohteita on kaikki mahdollinen mukaan lukien 33.

Mutta hei, sellainen maa se Suomi on! Meillä on kasvukeskuksia ja vetovoimaisia suuria kaupunkeja, joissa asumisen hinnat alkavat hipomaan pilviä. Mutta sen lisäksi meillä on paljon pienempiä paikkakuntia, joissa asuu valtavat määrät meitä, tavallisia suomalaisia ihmisiä. Kouvolan Asuntomessut eivät prameile, mutta toisaalta antavat kuitenkin ideoita ja inspiraatiota asumiseen.

Kun pöydällä oleva pinkka on maltillinen, toivoo Asuntomessujen silti tarjoavan uutta. Tulen esittelemään muutaman suosikkikohteita erikseen omissa postauksissaan, sillä myös muutama wau-efekti tämänkin vuoden messuilla koettiin.

Tässä muutama ajatus messujen annista: 

√  Pienemmän neliöt – funktionaalinen asuminen: Hyvä asuminen ei tarkoita sitä, että tilaa pitää olla valtavasti, toimivan arjen voi rakentaa myös pienempiin neliöihin. Mukana on myös muutama minitalo, jotka olivat todella mielenkiintoisia, moderneja kohteita.  Pienemmät neliöt ovat myös ekologinen valinta ja kuvastaa mielestäni erityisesti sitä, millaiseksi haluaa oman arjen rakentaa. Enemmän aikaa ja vähemmän tavaraa – ajattelu inspiroi.

√  Jos talolla on jokin teema: pintamateriaalit, taide tai vaikka puu, miksi se menee helposti överiksi? Muutamassa kohteessa suorastaan hengästytti, kun niin paljon on haluttu saada yhteen kohteeseen. Joskus vaikuttavinta voikin olla tila ja valo ja niiden mahdollisuuksilla hienovarainen tanssi, näin myös efekti nousee esille ja tekee vaikutuksen. (Toki tiedostan, että olen selkeän tyylin ystävä, joten “hengästyn” ehkä keskimääräistä helpommin runsauteen.)

√  Sisustuksessa vaalea ja skandinaavinen tyyli on muuttunut värikkäämpään suuntaan. Luvassa on paljon puupintaa ja väriä, puhutaan myös rohkeudesta ja persoonallisuudesta.

√ Asuntomessut – suunnan näyttäjä? Trendit muuttuvat ja messut ovat kurkistus tulevaisuuteen, ainakin toivottavasti! Ekologisuutta korostavassa ajassa olisin mielelläni nähnyt vieläkin enemmän luonnonmateriaaleja ja ajattelua, kuinka omilla valinnoilla voi tukea kestävää kehitystä ja vaikkapa suomalaista muotoilua. Joka vuosi messut kuitenkin näyttävät suuntaa sille, minne sisustuksellisesti olemme menossa, jos ei muuten siltä tunnu, niin kurkistapa viiden vuoden takaisia messukuvia.

√ Pihojen osalta esillä on yksi selkeä trendi, ulkoporeammeet ovat tulleet suomalaisten koteihin. Ne upotetaan terassiin ja suojataan puurimoituksilla.

√ Silmät ja sydän auki – nämä ovat oikeita koteja! Ihan kauhee, mitä tuossakin on ajaltu! Aivan ihana, ottaisin itselle koska vain! Iso osa Asuntomessujen sirkushuvista on myös tavallaan tirkistelyä toisten elämään ja valintoihin. Kommentointi on sallittua ja suotavaa, mutta samalla kannattaa myös muistaa, että asukas (koko lystin maksaja), sisustussuunittelija ( valintojen tekijä) tai rakennuttaja (koko pytingin pystyttäjä) saattavat olla paikalla kuulemassa palautteen. Kehut sisällä ja haukut ulkona – periaate tekee messuista mukavampaa kaikille. Ja sen huomioiminen yleensäkin, että olemme erilaisia ja se olkoon rikkaus!

Kannattiko mennä?  Kesäpäivä kierrellen erilaisia koteja on mukavaa ajanvietettä ja takataskuun tarttuu ideoita ja tarjouksia. Suosittelen kuitenkin, että kurkistaa läpi messuluettelon ja kohteiden esittelyn vaikkapa Dekosta, jolloin voi etukäteen pohtia, mitä haluaa saada erityisesti irti. Loppuun vielä yksi tärppi: 22.-28.7.2019 on luvassa sisustamisen viikko, jossa pohditaan sitä, kuinka sisustukset kestävät katseiden lisäksi aikaa ja kulutusta. Tämän viikon aikana messuilla pääsee syventymään sisustustrendeihin ja oheisohjelma sisältää paljon sisustusaiheista tekemistä.

Ensi vuonna Asuntomessut ovat pääkaupunkiseudulla Tuusulassa ja tiedän jo nyt, että monet talovalmistajat ovat suunnanneet paukkunsa sinne.  Palataan Kouvolan messutunnelmiin kuitenkin täällä blogissa parin kohde-esittelyn myötä.

Oletko suuntaamassa tänä kesänä Kouvolan Asuntomessuille? 

 

Saatat pitää myös

14 Kommentit

KS heinäkuu 12, 2019 - 7:25 am

Kyllä, suuntaan Asuntomessuille. Toisaalta vähemmän kohteita, jaksaa kiertää kaikki ja rauhallisesti. Ekologisuutta, kierrätystä näkisin minäkin mielelläni enemmän messuilla.

Reply
Kerttu heinäkuu 13, 2019 - 7:50 am

Heippa! Se on totta, kun kohteita on vähemmän, ne ehtii kiertää kaikessa rauhassa. Ja on alueella muutakin nähtävää kun omakotitalot, joten päivän saa varmasti mukavasti kulumaan 🙂

Reply
SM heinäkuu 12, 2019 - 7:52 am

Olen menossa Kouvolan asuntomessuille. Kun kohteita ei ole liikaa, jaksaa kiertää kaikki kodit ajatuksella. Odotan etenkin omakotitalojen pintamateriaalien näkemistä, värien yhteensovittamista sekä muita kohteissa tehtyjä sisustusratkaisuja. Myös messualueen historia kiehtoo – vanha kasarmialue on varmasti upea.

Reply
Kerttu heinäkuu 13, 2019 - 8:25 am

Hei! Pressipäivässä en ehtinyt kovin syventymään kasarmialueeseen, muutamassa kohteessa kävimme pikaisesti. Sen historia tuo varmasti uuden ulottuvuuden koko alueelle. Mukavaa messupäivää teille!

Reply
Tiina heinäkuu 12, 2019 - 3:36 pm

Hei! Saanko kysyä mielipidettäsi keittiön kaapistosta? Teillä taitaa kuvista päätellen olla keittiössä tason alla kaksi isoa laatikkoa päällekkäin? Onko ylimmässä ns. sisälaatikko aterimille? Jos on, niin mikä on kokemuksesi siitä? Hankala vetää iso lautaslaatikko auki ja sitten ottaa aterimet vai ihan ok käytössä? Kiitos, jos ehdit vastata.

Reply
Kerttu heinäkuu 13, 2019 - 8:26 am

Hei! Meillä on laatikoissa sisälaatikko, jossa aterimet ovat ja tätä suosittelen ehdottomasti! Ei ole hankalaa, nopeasti tottuu laatikkoa käyttämään ja mukavaa on, että kaikki on selkeästi siellä esillä.

Reply
Tiina heinäkuu 13, 2019 - 3:23 pm

Hei kiitos kun ehdit vastata kaikkien kiireittesi keskellä. Teimme keittiökaapistotilauksen ja voi, että miten mua jäi mietityttämään nuo sisälaatikostot. Ihana kuulla, etta ne on toimivat. Kyllä sitä ihminen voikin tehdä kärpäsestä härkäsen. Hyvää kesää sinulle!

Reply
Meiju heinäkuu 12, 2019 - 8:54 pm

Kivasti kirjoitettu! Rehellistä, mutta tosi asiallista.. itse en Varsinais-Suomesta ajele Kouvolaan messuille, mutta minusta on oikein kiva, että kohteissa on paljon maltillisen budjetin taloja. Ja tuo taide/materiaaliöveri asia on niin totta… 👍👍

Reply
Kerttu heinäkuu 13, 2019 - 8:29 am

Kiitos Meiju! Mukava kuulla, että pidit kirjoituksesta. Minusta rehellisyys on ainoa tapa tehdä blogia, mutta samalla aina yritän laajentaa omaa ajatteluani. Tätäkin lukee iso joukko erilaisia ihmisiä 🙂 Pienemmät neliöt ja maltillisempi budjetti ovat varmasti inspiroivia kohteita monelle perheelle. Mukavaa kesää sinne!

Reply
lisbet e. heinäkuu 13, 2019 - 5:54 am

Mielenkiintoinen, avoin teksti. Hyvä huomio tuo, että messut ovat ja saavatkin olla paikkakuntansa näköiset. Odotan messupostauksiasi innolla. Meillä ei ole suunnitelmia käydä messuilla mutta eihän sitä silti tiedä, jos vaikka innostuttaisiin joku päivä kuitenkin lähtemään. Kouvola ei ole kovin kaukana. Minusta on hyvä, että kohteita ei ole paljon. Käytännössä olen tainnut vierailla viime vuosina n. kolmanneksessa näyttelykohteista. Edelleen kannattaisin ideaa, että messut olisivat vain joka toinen vuosi ja ehkä sitten hieman harkitumpaa etc. Mukavaa viikonloppua ja ihania mökkihetkiä jos olette sinne suuntaamassa!

Reply
Kerttu heinäkuu 13, 2019 - 8:31 am

Kiitos Liisa! Maltillisempi kohdemäärä on oikeastaan ihan kiva juttu, toki se myös rajaa tietynlaisia kohteita pois. Tänä vuonna ei ollut esim. yhtään hirsitaloa. Joka toinen vuosi tahti antaisi alueille enemmän aikaa valmistua ja myydä tontteja jne, nytkin näki että oli osa kesken ainakin pihojen osalta. Kiitos toivotuksista ja ihanaa kesää sinnekin!

Reply
Maija heinäkuu 13, 2019 - 9:08 am

Kyllä, olemme suuntaamassa asuntomessuille Kouvolaan. Rehellisesti sanottuna minä taas haen messuilta uusia ideoita ja upeita koteja. Rohkeitakin valintoja. Maltillisissa budjettitaloissa ei ole mitään vikaa, mutta ne eivät tuo juurikaan uutta messuille asiakkaan näkökulmasta.

Reply
Merja heinäkuu 13, 2019 - 4:26 pm

Hei, en ole asuntomessuilla kävijä ollenkaan. Vaikkakin ostin aikoinaan Tampereen asuntomessualueelta Lapinniemestä joskus asunnonkin. Tosin messujen jälkeen rakennusliikkeen konkurssipesästä. Vierastan näitä vartavasten tehtyjä uusia alueita, kuten esim. Vuoresta Hervannan kupeessa. Kaikki tehtiin keskelle metsää, no, siellä se on edelleen keskellä ei mitään. Blogin kuvassa oleva makuuhuone, en ainakaan sellaista haluaisi, vaikuttaa kuin makaisi kadulla, näkymästä ja ikkunoista päätellen. Ja tuollaisia vaaleita olohuoneita nyt on nähty jo kymmenen vuotta, ei mitään uutta. Onhan siellä joukko viherkasveja, jotka ovat taas palanneet sisustukseen. Mutta ymmärrän kyllä, että tuollaiset neutraalit valinnat ovat turvallisia, ainakin myydessä miellyttänevät useimpien silmää. Olen sisustusmaultani ehkä enemmän tuonne Ruotsin ja Tanskan persoonallisempien ja ehkä värikkäämpien ja monimuotoisten eri ikäkausien talojen ja sisustustuksien ystävä. Persoonallisuutta kaipaan, ettei jokainen huusholli muistuta toistaan.

Reply
neito heinäkuu 14, 2019 - 5:43 am

Kävin joitain vuosia sitten Vantaan Kivistössä asuntomessuilla. Sain selliaisen luksuöverin, että luultavasti ei kovin helposti lähde uudestaan asuntomessuille. Liian isoja taloja, liian prameita minun makuuni. Tosin asunkin tavallisella asuinalueella, lasten koulu lähellä, ja kaikki palvelut 0.5-1 km säteellä. Ja asun lähinnä olosuhteiden pakosta pääkaupunkiseudun tuntumassa Järvenpäässä. Lähinnä siksi, että täällä työllistymis mahdollisuudet ovat paljon paremmat. Minun korvaani Kouvolan asuntomessut kuullostaa tavallisen tallaajan näkökulmasta realistisimmalta asuntomessuilta. Minua ei kiinnosta talot, joiden budjetti 2-5 kertainen nykyisen asuntoni hinnasta. Ei ole lähelläkään minun todellisuuttani.

Reply

Jätä kommentti