Asuntomessut 2014: Erikoinen Skammin talo

by Kerttu
Kodin Terra

Olisin voinut kirjoittaa otsikkoon toisenkin adjektiivin, mutta en osannut valita minkä. Skammin talo on sykähdyttävä ja yllättävä, kaikenkaikkiaan aika erikoinen tapaus. Aloitetaan ulkokuoresta.  Julkisivu on tehty mustasta kattotiilestä, jota pehmentää puulaudoitus. 
Pehmeä puu jatkaa voittokulkuaaan myös sisätiloissa, eikä sisustuksesta vastaavasta yrityksestä voi erehtyä. Kohde on vuorattu Marimekolla, mutta silti se ei näytä mainoskatalogilta. Dekon kädenjälki on tunnistettava; yhtä aikaa maanläheinen, rohkea ja moderni. Ja sekin aika erikoinen 🙂
Talo on kahdessa kerroksessa.  Ikkunasta ulos katsoessaan ymmärtää, miksi olohuone, keittiö ja päämakuuhuone ovat sijoitettu toiseen kerrokseen. Jyväsjärvimaisema on otettu maksimaalisesti käyttöön. Lehdettömänä aikana näkymä on hyvinkin esteetön. 
Puu on pinnalla sen eri muodoissaan. Tätä murrosta on hauskaa seurata; vielä muutama vuosi sitten paljaita puupintoja lähes välteltiin, nyt niitä yhdistellään rohkeasti. Mutta vielä on matkaa  tällä trendillä perinteiseen mäntypaneeliin 😉 
Talon suunnittelusta on vastannut arkkitehtipariskunta Satu Ratinen ja Markku Sonninen. He ovat talolla halunneet nostaa esille yksilöllisyyttä. Erityistä huomiota on kiinnitetty energiatehokkuuteen ja linjakkaaseen arkkitehtuuriin. 155 neliön huoneistoalan lisäksi tilaa on lähes parikymmentä neliötä lämpimällä ullakolla. Oleskelutilaa löytyy runsaasti myös terasseilla. Talo on tehty myyntiin, mutta en löytänyt tietoa siitä, onko kauppoja jo tehty. 
Talossa on yksi parhaista maisemista, joita Asuntomessut tarjoaa. Moni ehkä ihmettelee, miksi rantapusikkoa ei ole raivattu järvimaiseman tieltä, mutta syyt löytyvät luonnonsuojelusta. Harvinaiset  viiksitimalit ja pikkutikat kun tykkäävät levähtää näissä kauniissa maisemissa. 
Skammin talossa piha ja terassit tarjoavat huoletonta eloa kauniina kesäpäivinä. 
Mielikuvitukseni jo laukkasi, miltä Skammin talo näyttäisi, jos meidän perheemme asuisi siellä. Se on muuten yksi Asuntomessuharrastuksen hauskimmista ajatusleikeistä. ”Jos tämä olisi meidän, niin…” 🙂 
Voisitko sinä kuvitella itsesi Skammin taloon (edes villeimmissä) asumiskuvitelmissasi?

(EDIT 23.7. klo 14.47, suojeltujen lintujen nimet korjattu)

Saatat pitää myös

24 Kommentit

Anonymous 23 heinäkuun, 2014 - 1:18 am

Tykkään! Kiva että rakennetaan erikoisiakin. Onpahan muitakin taloja sitten kuin vain niitä samoja valmispaketteja!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2014 - 2:49 pm

Juuri näin! Ja Asuntomessut ovat juuri oikea paikka rakentaa vähän erikoisempia taloja 🙂

Reply
Äitee 23 heinäkuun, 2014 - 6:16 am

Tykkäsin tästä kohteesta paljon, jopa vähä sanainen mieheni alkoi puhua kun tänne päästiin 😀 Nuo vähäoksaiset mäntypaneeliseinät näyttää nyt uutena kivalta, mutta mahtaakohan ne olla käsitelty jotenkin kellastumista vastaan… No joka tapauksessa, toimiva yhdistelmä kohteen lattian ja katon kanssa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2014 - 2:50 pm

Talossa on paljon katseltavaa, hyvällä tavalla vähän erilainen. Juuri hyvä kohde messuille! En tiedä mitä puuta seinä on, mutta tuskin mäntyä kuitenkaan…?

Reply
Äitee 25 heinäkuun, 2014 - 7:04 am

Ainakin tämän mukaan ja jostain muualtakin muistelen samaa lukeneeni 🙂 ovat http://www.asuntomessut.fi/blog/ruutupaperilla/puu-niin

Reply
MINI/Elina 23 heinäkuun, 2014 - 7:02 am

En voisi kuvitella asuvani Skammin talossa, ei ole yhtään minun makuuni. Olenkin miettinyt miksi ihmeessä puskat ja puut on jätetty rantaan järvinäköalan eteen, mutta nyt syykin selvisi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2014 - 2:51 pm

Mutta se on vain hyvä, että talo jakaa ajatuksia ja herättää tunteita 🙂

Reply
MINI/Elina 23 heinäkuun, 2014 - 4:25 pm

Totta 🙂 Jokaisella on niin oma makunsa talon ja sisustuksen suhteen, mutta kiva kun messuilla on erilaisia taloja.

Reply
Anonymous 23 heinäkuun, 2014 - 8:58 am

Huom. eivät ole mäntypaneelia nuo seinät.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2014 - 2:52 pm

Osaatko sanoa, mitä puuta ne ovat?

Reply
Korukopan Eija 23 heinäkuun, 2014 - 9:56 am

Jopas onkin paljon paljasta puupintaa, tosiaan harvinaista! Kiva kun selvisi tuo pusikon jättäminen sikseen, olen ihmetellyt juurikin tuota asiaa..

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2014 - 2:53 pm

Jos alueella ei olisi niin paljon harvinaisia lajeja, olisi järvi varmasti raivattu esillä. Mutta nyt näin 🙂

Reply
Anonymous 23 heinäkuun, 2014 - 1:01 pm

Sen kyllä huomaa että talo on tehty myyntiin koska siinä ei juuri muuta ole kuin ulkokuoret !
Muutamalla kymmenellä tuhannella kun hankkii kiintokalusteita ja asentaa ne niin tuossahan voisi jo asua.
Mielenkiintoista nähdä mikä tulee olemaan hintapyyntö. Paneeleilla puukehikon saa nopeasti ja halvalla piiloon ja talo näyttää melkein valmiilta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2014 - 2:54 pm

Kuvat eivät ehkä kerro ihan koko totuutta 🙂 En usko, että tässä talossa on haettu halvimpia mahdollisia ratkaisuita, sen verran kunnianhimoinen projekti on kyseessä.

Reply
piipadoo 23 heinäkuun, 2014 - 2:21 pm

Itseasiassa linnut ovat viiksitimali ja pikkutikka, jotka suojellusta rantamaisemasta pitävät! 😉 Mutta talo on upea, tykkään kovasti! 🙂

-piia

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2014 - 2:46 pm

Jostain alueen luontodokumenteista muo sirppojen nimet kaivelin, mutta voin kyllä hyvinkin olla väärässä. Sinä jos joku tiedät 😀 Korjaan nuo linnun nimet tekstiin. Talossa on paljon katseltavaa, hieno ja erilainen kokonaisuus!

Reply
Anonymous 23 heinäkuun, 2014 - 10:20 pm

Voisin kuvitella asuvani Skammin talossa. Asun Satu Ratisen/ arkkitehtitoimisto Skammi suunnittelemassa talossa tälläkin hetkellä. Kotimme suunnittelusta ja yhteistyöstä arkkitehdin kanssa (n. viiden vuoden takaa) on pelkästään positiivisia muistoja. Paljon mietimme suunnitteluvaiheessa yhdessä esim. juuri tilojen muunneltavuutta. Arkkitehti haastoi meitä katsomaan asioita myös rakennushetkeä pitemmälle ja visioimaan mahdollisia tulevia asumisen tarpeita. Olemme lopputulokseen edelleen oikein tyytyväisiä 🙂 Skammin messutalo oli ainakin vielä toissapäivänä myynnissä. Liisa

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 heinäkuun, 2014 - 9:30 am

Teillä onkin kokemusta tämän arkkitehdin työstä! Tuo visioiminen huomista pidemmälle kuulostaa niin järkevältä talonrakennusprojektissa 🙂

Reply
Anonymous 25 heinäkuun, 2014 - 5:08 pm

Messuilla on ainakin 10 hienompaa taloa kuin skammin talo. Makuasioita tietty !

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 heinäkuun, 2014 - 9:45 pm

Makuasioitapa hyvinkin! Kiva vaan, että en erilaisia taloja ja monenlaista nähtävää 🙂

Reply
Anonymous 27 heinäkuun, 2014 - 1:08 am

Paljonkohan on mökillä pyyntihintaa ? (sanavalinta ei vahinko koska aika mökkimäinen tunnelma tuossa talossa) rannan pusikkoa yritti joku panna matalaksi mutta viherpiiperöt nosti metelin. Siinä ei kuule lintuharvinaisuuksia ajateltu vaan näköaloja ! En tiedä oliko tämän talon kohdalla …

Reply
Anonymous 30 heinäkuun, 2014 - 9:38 am

Ihastuin Skammin talon arkkitehtuuriin, tilan ja materiaalien käyttöön ja erityisesti talon tunnelmaan. Pidinkin messuilla eniten juuri tästä talosta. Asuisin mielelläni tämän arkkitehtipariskunnan suunnittelemassa kodissa.

Reply
Anonymous 2 elokuun, 2014 - 10:53 pm

Aika tuunattua designia skammin talossa. Puuttuu enää vanhoista autonrenkaista konstruoitu installaatio olohuoneesta. Tyyliä markkinoidaan pelkistettynä kun tehdään niukasti, kierrättämällä, dyykkaamalla ja halvalla. Ehkä tämä on jokin nykyajan uusin villitys jota en vaan ymmärrä.

Reply
Anonymous 9 elokuun, 2014 - 8:41 pm

Vessan kalusteet on tehty muutamasta lankusta ! Aika hurjaa ! Oli kuitenkin höylättyä lankkua !

Reply

Jätä kommentti