Ammattilaisen vinkit kevätsiivoukseen

by Kerttu

Rakastan kevättä, mutta en sitä, kun kirkas aurinko paljastaa kaikki pölyt ja liat. Vaikka viikkosiivoukset on hoitettu läpi talven kutakuinkin kunnialla, nyt tarvitaan vähän järeämpiä keinoja. Kevät- ja joulusiivoukset tuntuvat usein aikamoisilta urakoilta, kun pitäisi laittaa kerralla koko huusholli kuntoon.  Onneksi hommaa voi jakaa ja tehdä pikkuhiljaa, mutta hyvän suunnitelman avulla kevätsiivousprojekti pysyy hanskassa ja mikä parasta, saatetaan joskus myös päätökseen.

Päätin kysyä neuvoja kevätsiivoukseen alan ammattilaiselta ja neljä vinkkiä kevätsiivoukseen antaa yhteistyökumppanini Siistiksi.fi:n Oliver Savolainen. Laitan jokaisen neuvon jälkeen oman kommentin siitä, missä meillä mennään kyseisen asian suhteen.

1. Ikkunoiden pesu

Kevätauringon saa parhaiten sisään pesemällä ikkunoista talven ja kevään aikana kertyneen lika- ja hiekkakerroksen. Maalis-huhtikuun vaihde on tähän parasta aikaa, kun lämpötilat pyörivät hieman nollan yläpuolella, jotta vesi ei jäädy ikkunaan mutta ei myöskään ehdi kuivua ennen pyyhkimistä. Paras aine ikkunoiden pesuun on tippa astianpesuainetta puhtaaseen veteen. Varo kuitenkin käyttämästä liikaa pesuainetta, ettei ikkunan pintaan muodostu kalvoa.

Meidän kaikki ikkunat ovat pesemättä, lukaan luettuna terassin iso lasitus. Urakka on sellainen, että hiki nousee jo ajatellessa. Onneksi tiedän, että työläintä on aloittaminen ja valmistelutyöt. Siirrä tavarat, nosta verot, avaa väli-ikkunat, hommaa välineet..  Kun homma starttaa, podcastit soi,  aurinko paistaa ja alkaa pikkuhiljaa näkemään työn tuloksen, ei se niin kamalaa olekaan. Vai pitäisikö sittenkin ulkoistaa ammattilaiselle..?

2. Tavarapaljouden kesyttäminen

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa kirjakaupalla tekstiä, ja niin monet ovat tehneetkin (Lue esimerkiksi Paikka kaikelle. Koti näyttää ja myös tuntuu puhtaammalta, kun kaikki tavarat ovat paikoillaan. Hyödynnä esimerkiksi Marie Kondon konmari-vinkkejä ja käy yksi tavaralaji kerrallaan läpi, esimerkiksi kaikki sukat, kirjat, talvivaatteet jne. Kaikki mikä ei tuota sinulle iloa, joutaa kiertoon. Aloita pienestä ja etene omaan tahtiin, älä yritä taklata koko kotia kerralla. Kun turhat tavarat ovat poissa jaloista pyörimästä, kodin puhtaanapitokin helpottuu samalla.

Tämän työn aloitin jo yli vuosi sitten, mutta lapsiperheessä tekemistä riittää aina. Nyt talven vaihtuessa kevääseen pitää käydä läpi kaikki lasten talvi- ja välikausivaatteet ja lumiharrastusvälineet, pistää kiertoon osa ja pakata loput varastoon. 

3. Parvekkeen ja terassin siivoaminen

Nyt kun ilmat lämpenevät, parvekkeet ja terassit pääsevät taas monipuoliseen käyttöön. Siivoa ne lattiasta kattoon hiekasta ja pölystä. Pyyhi mahdolliset katot ja seinät kuivalla mikrokuitumopilla tai pölyliinalla, puhdista lattiat pinnasta riippuen joko pesemällä tai nihkeäpyyhkimällä. Pyyhi ulkokalusteet kostealla mikrokuituliinalla ja tomuta mahdolliset istuintyynyt.

Tätä kevätsiivoushommaa suorastaan odotan! Puhdas terassi kutsuu sisustamaan!

4. Yläpölyjen pyyhkiminen

Yläpölyillä tarkoitetaan yksinkertaistetusti niitä pintoja, jotka ovat lattialla seistessä käden ulottumattomissa. Näitä ovat kotona esimerkiksi ilmastointikanavien venttiilit, keittiökaappien päälliset, korkeat lipastot, korkealla olevat seinähyllyt jne. Nämä pölyt olisi hyvä pyyhkiä aina silloin tällöin, koska ne pölisevät lattialle ja huoneilmaan aina ilmavirtausten mukana. Auringonvalon paistaessa sisään huoneilmassa leijaileva pöly ja pienhiukkaset erottuvat todella selkeästi.

Näiden kohtien lisäksi samalla on hyvä pyyhkiä sekä katto- että pöytävalaisimet ja niiden varjostimet sekä ne koriste-esineet, joista pölyjä ei usein tule pyyhittyä. Muista käyttää tukevaa alustaa ja mieluiten vielä kaveria tukemaan porrasjakkaraa tms. Taipuvalla varrella varustettu pölyhuiska on tähän projektiin hyvä työväline ja paksuihin pölykerroksiin käytä kosteaa/nihkeää mikrokuituliinaa tilanteesta riippuen.

Paras vinkkini tämän hoitamiseen. Hanki pitkä aviomies ja ulkoista homma hänelle 😉 

Tehdäänkö teillä kevätsiivous? Oletko jo aloittanut? 

Saatat pitää myös

6 Kommentit

Satu 6 huhtikuun, 2017 - 8:12 pm

Joo ja ei. En tee mitään erityistä kevätsiivousta. Ikkunat meillä kyllä pestään, en ole vielä aloittanut, viikonloppuna projektin aloittaminen houkuttaisi. Ilman miestä en pysty juuri yhtään ikkunaa pesemään, joten pieni houkuttelu on tarpeen. Konmarittamisen olen aloittanut syksyllä ja se etenee hitaasti omalla painollaan ilman stressiä. Terassin pesu ja ulkokalusteiden huolto kuuluu myös miehelle. Lisää palkintoja siis kehiin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 7 huhtikuun, 2017 - 11:33 am

Moikka Satu! Tuo on ihan totta, meilläkin on niin iso ikkuna olohuoneessa, että kun se avataan, tarvitaan toinen aikuinen varmuuden vuoksi sitä kannattelemaan. Ja kun molemmat ovat kotona, on täällä myös alle metrin mittainen ”apulainen”. Mutta eihän se auta kun aloittaa!

Tuo on hyvä: lisää palkintoja ja kehuja, sillä ne kotihommat hoituvat 😀

Reply
Jenni / Keski. 6 huhtikuun, 2017 - 9:03 pm

Kiva postaus! 🙂 Täällä aloitettiin ikkunanpesut ja onneksi isä tuli jatkamaan, mies saa sitten vielä viedä homman loppuun, itselläni ei ranne tällä hetkellä kestä tätä hommaa… Kaappien siivous ja maritus on iskenyt tänä keväänä tänne, vaikka kirjan luin vuosi sitten. Nyt on kuiva-ainekaappi järjestykseen projekti jo loppusuoralla. Vaatteita on laitettu kierrätykseen urakalla ja pianhan se homma jatkuu taas pieneksi jääneiden talvivaatteiden myötä. 🙂 Josko sinne terassille asti ehtisi jossain vaiheessa… 😀 Mukavia siivoushetkiä! <3

Reply
Jenni 7 huhtikuun, 2017 - 9:20 am

Kevään aurinko ja ikkunat, apua! 😀 Ikkunoiden pesu on siis ehdoton juttu mitä tulee kevätsiivoukseen. Joka kevät sen tehtyä ihaillaan miehen kanssa että tuoltako meidän pihalla näyttää kun ikkunat suorastaan loistaa!
Kevätsiivous on myös lopulta aika voimaannuttavaa: pitkän talven jälkeen saa kutsua valoa ja väriä kotiinsa 🙂

Reply
Villis 8 huhtikuun, 2017 - 8:21 am

Se kuuluisa aloittaminen, kääk! Siivoaminen on kivaa, koska näkyvää tulosta on niin palkitsevaa katsella, mutta ihan joka hetki ei voi aloittaa, siihen pitää valmistautua henkisesti:) Ecopot – kukkaruukkusi on kaunis ja kerroit sen olevan kevytkin, eli plussaa isojen kukkien kanssa. Löytyykö Ecopottia myös Plantagen kaupasta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 huhtikuun, 2017 - 4:17 pm

Moikka! Sepä se, kun alkuun pääsee niin hyvin sujuu! Ostin oman ruukkuni Kodin1:ltä, pitäisi tehdä vähän salapoliisityötä ja selvittää muut jälleenmyyjät.

Reply

Jätä kommentti