7 vinkkiä juhannustunnelman luomiseen (myös kaupunkiin)

by Kerttu

Ihanaa juhannusviikon alkua!

Juhannus on ihan nurkan takana! Keskikesän, valon ja ilon juhla, jota voi viettää niin monella tavalla; maaseudulla mökkeillen tai hiljentyvästä kaupungista nauttien. Minä olen viettänyt juhannuksia maalla, kotona, ulkomailla, kaveriporukalla, perheen kesken ja joskus jopa osittain yksin. Kaikki tavat on koettu, eikä oikeastaan voi sanoa minkään näistä olevan ylitse muiden. Tai no ehkäpä tuo yksinolo on tullut enemmänkin tilanteen sanelemana kuin omasta toivomuksesta. Mökkiprojektin myötä pääsemme luomaan omia juhannusperinteitä ja toivon, että niihin liittyy perhettä ja sukua.

Viettipä juhannuksen sitten mökillä tai kotona, ajattelin koota muutaman vinkin, jolla takuuvarmasti irtoaa edes pikkuisen juhannusfiilistä:

1. Poimi luonnonkukkia

Paras vinkki on ilmainen. Luonto tarjoilee juuri nyt parastaan eli vahva suositus leppoisalle kävelyretkelle, jonka ainoa tarkoitus on saada kaunis kimppu luonnonkukkia maljakkoon. Luonnonkukkasille toimii samat vinkit kuin ostokukillekin kestävyyden pidentämiseksi; leikkaa kunnon imupinta, putsaa lehdet pois vedestä ja suosi yöaikaan viileää tilaa.

Jos haluaa, saa toki laittaa seitsemän erilaista tyynyn alle tai vaikka kääräistä nätin seppeleen, mutta yhdestäkään juhannusperinteestä ei kannata ottaa stressiä. Modernin sisustajan juhannustaikoja löytyy täältä.

2. Syö ulkona

Oli se sitten kuisti, terassi, parveke tai piknik, nyt on se hetki kun kannattaa nauttia ruokansa jossain muualla kuin keittiönpöydän äärellä. Perinteisen juhannussään sattuessa (taivaalta tulee kissoja ja koiria) oma terassi on oiva vaihtoehto. Monihan kutsuu myös ravintolassa ruokailua ulkona syömiseksi eli tässä pro-vinkki city-jussia viettäville!

3. Kunnon löylyt ja jotain extraa 

Juhannukseen kuuluu sauna. Nuoruudesta muistan, kun opiskelijakaksiomme saunasta lähdimme ystäväni kanssa uimaan (muistatko vielä Jenni?) kaatosateessa juhannusaattoiltana, ei haittannut vaikka matkaa oli kilometri ja välissä moottoritie. Uimaan oli päästävä!

Jos järvi ei ole lähellä tai viileä vesi ei muuten houkuttele, pulahduksen sijaan saunakokemusta voi onneksi upgreidata vaikka ihanalla kauneusnaamiolla tai jalkakylvyllä, jollain elementillä joka erottaa peruspesut juhannuksesta. Vahva suositus luonnonkosmetiikalle!

Vaikka lasipullo pesutiloissa on riski, maistuu kylmä saunajuoma parhaalta niin. Kokeile vaikka!  Jos porukkaa on enemmän, voi juomat laittaa jäillä täytettyyn vatiin tarjolle.

4. Some-kanavat paussille 

Milloin viimeksi pistit some-kanavat pois vaikkapa vuorokaudeksi tai pariksi? Kun elämä tuntuu kiireiseltä, joskus tekee hyvää hypätä offlineen ja keskittyä aidosti siihen hetkeen, jossa on.

Hyvä on myös hetkinen pohtia, herättävätkö ihmisten päivitykset enemmän iloa kuin ärtymystä? Joskus on myös paikallaan pieni some-siivous, jossa putsaa pois tai piilottaa sellaiset henkilöt, joiden jutut tuovat enemmän negatiivista energiaa kuin positiivista.

5. Älä välitä, vaikka olosuhteet eivät ole täydelliset 

Vaarini jääkaapin ovessa oli vuosikausia juhannuskuva. Siinä olin minä, päälläni kaksi muhkeaa toppatakkia, meikittä ja nauran asennossa, jossa leukojani näyttäisi olevan triplaten. Hetki on aattoillata, kun istuimme saunan jälkeen hyttysen syöttinä yöttömässä yössä. Kuva on ajalta ennen tytärtäni eli ainakin kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen pysyinkin monenmonta vuotta kaukana mökkijuhannuksista tai ainakin ajoin yöksi kotiin.

Usein käy niin, että kaikki ei menekään kuin Strömsössä.  Olet kotona, vaikka haluaisit olla mökillä tai toisinpäin. Keli saattaa olla kamala, vuokramökki pettymys tai koko jussi menee töissä. Oikeastaan on vain yksi asia, johon voi aukottomasti ja se on oma asenne. Hyvänfiiliksen ylläpitäjiä ei ole koskaan porukassa liian montaa.

6. Koristele pikkuisen 

Millä juhla erottuu arjesta? No ainakin koristeilla! Virittelin kattoon siimalla valkoisia riisipaperipalloja ja vaikka ne ovatkin eleettömiä, ne tuovat silti tunnelmaa tilaan. Nämä palleroiset sopivat hyvin puutarhan tai terassin koristeksi ja niihin voi halutessaan laittaa sisälle pienen led-valon. Jos vain sää suosii, näitä voisi ripustaa vaikka puiden oksille.

Seitsemäs vinkki onkin suunnattu itselleni, mutta myös muille, joilla loma häämöttää:

Maailmaa ei tarvitse saada valmiiksi juhannukseksi. 

Saatat pitää myös

1 Kommentti

Jenni 23 kesäkuun, 2018 - 8:38 am

Hei!
Kyllä muistan, kuinka voisin unohtaa…:)
Muistaakseni kävelymatkalla uimaan oli yksi tai kaksi kaatunutta puuta tiellä ja uimaan menimme johonkin mutapohjaiseen rämeikköön moottoritien varteen,ei ollut edes kunnon uimapaikka.
Muistelin tätä juhannusta lämmöllä juuri alkuviikosta. Seura oli olosuhteita parempaa,ja tärkeämpää. 😉
Ihanaa juhannusta ja onnea uudelle saunamökille !
-Jenni-

Reply

Jätä kommentti