5 arkea helpottavaa tapaa pyykinpesussa

by Kerttu
Lumme

Kaupallinen yhteistyö ja alekoodi: Lumme


Rennomman arjen lähettiläs täällä taas, moikka! Joka päivä on pyykkipäivä, ainakin siltä usein tuntuu. Aktiivisessa lapsi- ja koiraperheessä saa pyörittää konetta hyvin usein. Koska rakastan etsiä tapoja luoda helposti soljuvaa arkea, on myös pyykinpesurutiineihin tullut keinoja, joilla voi välttää työvaiheen tai pari, mutta ei tarvitse tinkiä lopputuloksesta.

 

  1. Säännöllinen pyykkivuoren valloitus

Pyykinpesu pysyy hanskassa, kun sitä tekee säännöllisesti. Etätyössä on se hyvä puoli, että työpäivän aikana voi tehdä pyykinpesun tyyppisiä passiivisia kotitoitä, siis käytännössä täyttää ja tyhjentää konetta, joka varsinaisen työn hoitaa. Tuntuu tyhmältä tätä kirjoittaa vuonna 2021, mutta pyykinpesu ei ole mikään naisten itseoikeus. Itse meillä tätä puolta mielelläni enemmän hoidan, mutta säännöllisyydessä auttaa se, että molemmat aikuiset pyykkiä pesevät.

Säännöllisyys auttaa myös silloin, jos likapyykeille ei ole valtavia säilytystiloja. Lapsilla on myös käytössä tiettyjä lempivaatteita, joita pesemme ahkerasti. Sekin tuntuu fiksulta, että on kasvavilla lapsilla vähemmän vaatekertoja ja ne saavat paljon käyttöä. Ja tiedättekö sen maagisen hetken, kun lapsiperheessä pesee joskus pyykinpesukorin tyhjäksi! Siinä tekee mieli heittä pienet voitontanssit. Pyykkikorin pohja on harvinainen näky.

Jos pyykkiä on erittäin paljon (esim. paljon lakana- ja pyyhepyykkiä vieraiden jälkeen)  hyödynnän pesulan suuria koneita. Näin homman saa nopeasti näppeihinsä ennen tilanteen eskaloitumista.

Koska rakastan etsiä tapoja luoda helposti soljuvaa arkea, on myös pyykinpesurutiineihin tullut keinoja, joilla voi välttää työvaiheen tai pari, mutta ei tarvitse tinkiä lopputuloksesta.

 

 

2. Fiksut (eli ekologiset, riittoisat ja tehokkaat) pesuaineet

Mitä sanoisit, jos pitäisi hieman harvemmin kantaa kaupasta pesuaineita? Onko sinullakin toive entistä ekologisemmasta pyykinpesusta?

Pyrin pesemään vain täysiä koneellisia ja suosin tuoksuttomia tai hyvin sensitiivisen tuoksuisia pesuaineita. Lumme-tuoteperheen tuotteet ovat valloittaneet tilaa siivouskaapistamme.  Lakanat, pyyhkeet ja vaaleat vaatteet pääsevät pyörimään valkopyykkiin erityisesti suunnitellun ja helposti huuhtoutuvan Lumme Valkopyykin kanssa. Se on on tiivistetty pyykinpesuneste, joka pesee tehokkaasti puhtaaksi ilman valkaisuainetta.

Parasta on, että Lumme pyykinpesunesteiden tarvittava annostusmäärä on alhainen tiiviin koostumuksen ansiosta. Yhteen koneelliseen pyykkiä tarvitaan vain 40 ml pesuainetta.  Yhdessä Lumme-pussissa on 0,8 litraa pesuainetta, jolla pesee 20 koneellista normaalilikaista pyykkiä: pesutarpeesta riippuen siis jopa useamman kuukauden pyykit.

3. Tahroille kyytiä hyvissä ajoin

Jaahas, meikkivoidetta paidan kauluksessa tai nurmikkoa housun polvissa. Tahranpoisto on helpointa, kun lika on tuoretta.  Koska olen monessa asiassa nopean toiminnan joukoissa, koen todella helpoksi tahran tullen suihkuttaa siihen Lumme-Tahranpoistajaa.

Tässäkin asiassa uskon helppouteen ja siihen, että kaapissa ei tarvitse olla monia erilaisia tuotteita, vaan yksi erinomainen riittää. Tahranpoistoaine ei vahingoita kangasta ja se sopii sekä valko- että kirjopyykille. Kolmessa vaiheessa saa tahrat katoamaan:

  1. Suihkuta tahralle
  2. Anna vaikuttaa
  3. Pese normaalisti

Myös tässä tuotteessa on otettu ekologisuus huomion: Lumme Tahranpoistaja on ympäristömerkitty Joutsenmerkillä ja se on vegaani-sertifioitu eli se ei sisällä eläinperäisiä tuotteita. Se on dermatologisesti testattu, eikä sisällä valkaisuainetta ja pullo valmistettu 100 % kierrätysmuovista.

4. Kuivaa huolella, skippaa silitys

Silitän äärettömän vähän vaatteita, koska en ehdi, enkä jaksa. Siitä huolimatta tahdon, että vaatteet ovat sileitä. Salaisuuteni onkin se, että kuivausvaiheeseen kannattaa panostaa. Käytämme kuivausrumpua, pyykkinarua sekä kuivaan todella monet vaatteet henkarille.  Kun tässä vaiheessa antaa hieman panostusta, pääsee loppuvaiheessa pyykkihuoltoa tosi helpolla:

  1. Räpsäytän pyykin auki ja oion vaatteet omiin mittoihin
  2. Suosin henkareita, niin vaate kuivaa suoraan, eikä siihen tule ryppyjä tai painaumia. Vaatteen voi viedä henkarissa suoraan kaappiin ja tuoda samalla  kaapista tyhjiä henkareita kodinhoitohuoneeseen.
  3. Osa vaatteista kannattaa kuivata vaakatasossa pyykkitelineen päällä.
  4. Kuivausrummusta ottaessa oikaisen vaatteet mahdollisimman pian, sitten jokaiselle oma pino kaappiin vietäväksi.

5. Minimoi kuljeskelu pyykin kanssa

Miehen vaatekaappi on kodinhoitohuoneeessa, koska huoneiden vaihdon jälkeen makuuhuoneen vaatesäilytystila pieneni. Se on itse asiassa nerokasta! Miten helppoa onkaan nostaa puhtaat vaatteet kaappiin samantien. Kodin tekstiilit säilytetään kodinhoitohuoneen kaapeissa, joten niillä on lyhyt matka paikoilleen.

Unelma olisi, jos kodinhoitohuoneen yhteydessä olisi suuri vaatesäilytystila, mutta sellainen taitaa olla aika harvan luksusta. Mutta pienemmissäkin neliöissä kannattaa pohtia sitä, kuinka pyykki kiertää: millaiset järjestelyt tukevat pyykin saapumista pyykkikoriin (jopa lajiteltuna) ja miten puhdas pyykki päätyy takaisin kaappeihin. Lasten osalta vinkiksi voin antaan sen, että kyllä siinä vaiheessa kun puhtaat alusvaatteet ovat kaapista loppuneet, osataan puhdasta pyykkiä etsiä ihan oikeasta paikasta.

Samalla kun pienennät omaat työmäärääsi, saat pienennettyä myös pyykinpesun ympäristövaikutuksia. Pieni kertaus: vältä  turhia pesuja, pakkaa kone täyteen ja käytä mahdollisimman alhaisia pesulämpötiloja, kuitenkin niin, että pyykki puhdistuu. Suosi ympäristömerkittyjä pesuaineita, kuten Lumme-tuotteita ja annostele ne oikein.

ALEKOODI

Alekoodi LUMME40 saat  40% alennusksen kaikista Lumme-tuotteista arjenkauppa.fi-verkkokaupassa. Alennusta ei voi yhdistää muihin etuihin ja se on voimassa 30.9.2021 asti.

 

Saatat pitää myös

Jätä kommentti