Syyslomahommia mökkitontilla

by Kerttu

Tällä viikolla lapset ja mies ovat viettäneet syyslomaa ja itsekin parin päivän verran. Tällä kertaa oli harvinaisen helppoa pysyä pois työasioista ja tahattomasti myös blogista, sillä tietokoneeni hajosi ja olin useamman päivän ilman tärkeintä työvälinettäni. Ehkäpä se oli ihan hyväkin, tuli irtauduttua arjesta ihan kunnolla.

Syksy on tarjoillut parastaan myös kelien puolesta ja olemme olleet aktiivisia mökkitontilla. Muutama viikko sitten ranta ruopattiin valtavan kokoisella koneella. Aika paljon nostettiin vielä pehmeää maata pois rannasta ja muutenkin aavistus syvennettiin sekä muotoiltiin uimarannan kohtaa. Vesi on edelleen poikkeuksellisen matalalla, jopa kaksi metriä eroa kevään huippulukemaan. Toisaalta nyt oli optimaaliset olosuhteet laittaa ranta kuntoon. Nyt annetaan pohjan kovettua ja talvella ajetaan jään päälle hiekkaa.

Koska ensi kevät ja kesä menee pitkälle mökin rakentamisen ja laittamisen parissa, on nyt ollut hyvä rauhassa tehdä ympärillä olevia fasiliteetteja kuntoon. Saunamökki on alapohjan ja terassin verhoiluja vaille valmis, toki aurinkosähköt vedetään sinnekin samalla kuin mökkiin.

Kuvan ottamisen jälkeen rannasta kaadettiin viisi isoa kuusta, ne suotta varjostavat ja vievät elinvoimaa muulta metsältä. Näin loppusyksy on hyvä aika tehdä puiden karsimista, sillä linnuilla ei ole pesimäkautta. Mökillä tulee ajateltua asioita ihan uudella tavalla luonnon kautta. Vaikka olemme karsineet paljon (tämä on ollut aivan pakollista, sillä paikalla on ollut tiheä sekametsä), tavoite antaa luonnon elää elämäänsä ja me mukaudumme osaksi sitä.

Maisemointia on kuitenkin luvassa keväällä ja silloin pohdimme, miten laitamme saunamökin ja mökin edustan. Kunttaa tai muita luonnollisia vaihtoehtoja punnitaan. Seuraan Pinterestissä ihanaa Natural Gardens-kansiota, joka tulvii inspiraatiota. Niittypohjainen maasto kyllä hoitaa maisemoinnin itsekin heinittymällä.

 

 

Olen myös kiskonut maasta juurineen satoja lepän versoja. Hassua, mutta tykkään siitä tosi paljon! Työ on fyysistä, kädenjäljen näkee heti ja loppulos palkitsee. Leppä on viheliäinen kaveri, sillä vain katkaisemalla varresta se riemastuu ja palkitsee usealla uudella versolla. Tämä on onneksi hommaa, joka helpottaa ajan myötä.

Yksi listalla oleva homma on liiterin tekeminen, saunamökin ympäristössä on nyt suotta kaikenlaista tavaraa. Sitten saamme puut ja työkalut kunnolliseen säilytykseen. Mutta asia kerrallaan, sanoo mieheni, kun tulvin ideoita tontilla.

Perustukset on peitelty pressuilla ja nyt jännityksellä odotetaan, kuinka luminen alkutalvi on tulossa. Kontio tekee vielä tarkastusmittaukset, jotta tammikuussa saapuva puuosatoimitus on millilleen oikein. Seuraavaksi työlistalla on huussi ja myös laiturimainen kävelypolku mökiltä saunalle, jälkimmäinen saattaa olla vasta kevään hommia.

Tuossa ylhäällä olevan kuvan oikeassa laidassa näkyy kaivo! Se kaivettiin samalla kun ranta ruopattiin.  Vaikka kuivuus on myös haaste, kannattaa kaivo tehdä kuivan kauden aikana. Silloin pohjavesi on syvällä ja totesimmekin, että jos nyt löytyy vettä, sitä on taatusti jatkossakin.  Niin vain vesi nousi kaivoon! Me teimme perinteisen rengaskaivon, joka sopii mökkiolosuhteisiin.

Aikuiset skoolasimme raikkaalla kaivovedellä ensimmäisen kerran, se maistui hyvältä ja näytti silmämäärin täysin kirkkaalta. Toki keväällä tehdään vesitututkimus, jonka jälkeen veden voi ottaa talouskäyttöön.

Lapset viihtyvät mökillä hyvin, vaikka olosuhteet ovat vielä hyvin vaatimattomat. He olisivat jääneet yöksikin, mutta katsoimme parhaimmaksi kaartaa kaupunkiin. Pimeän laskeuduttua on todellakin pimeää.

Hommat etenevät, välillä isommilla rykäisyillä ja toisinaan taas hiljalleen hissutellen. On muuten opettavasta tällaiselle nopeatempoiselle ihmiselle tehdä projektia, jossa myös maltti on valttia. Uskon, että luonto ja eläminen mökillä myös opettaa, mikä on kiireellistä ja tärkeää ja minkä asian voi antaa muhia. Kunhan nyt saadaan se mökki pystyy, niin meillä on sen jälkeen aikaa.

Saatat pitää myös

8 Kommentit

Kristiina 19 lokakuun, 2018 - 9:44 am

Ihania syyspuuhia teillä siellä on. Keväällä on sitten kiva aloittaa varsinaisen mökin rakennustöiden kanssa. Oletko ajatellut, että noista lepistä saisi leikkaamalla pensasaitoja?Ne pitää vaan pitää matalana ja muotoilla aina tarvittaessa. Voi olla tietysti ettei tontillenne sellainen sovi. Modernien rakennusten kaveriksi sopisi myös lepästä muotoiltu ”bonsai-puu”. Olemme itse toteuttaneet sellaisen mökin rannassa. Karsimme aina alhaalta rungosta kasvavat pikku oksat ja päältä tasoittelemme emmekä päästä sitä kovin korkeaksi. Ranta saa näin hiukan japanilaisen puutarhan vaikutelmaa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 lokakuun, 2018 - 11:33 am

Heippa Kristiina! Metsäpohjaa on siistitty ja leppää versoo siellä täällä, niistä ei taida oikein saada mitään aikaiseksi. Hauska idea kyllä! <3

Reply
Emilia 19 lokakuun, 2018 - 6:41 pm

Ihania syksyn värejä teidän mökkimaisemissa! Itseänikin viehättää kuntta ym. luonnolliset ja helppohoitoiset ratkaisut. Olen usemmalla vierailemallani mökillä törmännyt siihen, että mökissä tai nukkuma-aitassa ei ole tuuletusikkunoita ja jos ikkunan saakin auki, niin hyttysverkko usein puuttuu. Aika usein Suomessakin on kuitenkin kesällä niin lämmin, että tekee hyvää saada yöllä tuuletettua. Oletteko mietineet tätä omassa mökkiratkaisussanne? Projektinne edistymistä on mukava seurata.

Reply
H 19 lokakuun, 2018 - 7:58 pm

Maisemassa on tuttuutta.
Meillä on myös Keski-Suomessa Kontion mökki, joka rakennettiin vanhan mökkimme paikalle.
Väriksi valitsimme tumman harmaan ja mökin edessä olevan rinteen maisemoimme vaaleanpunaisilla angervoilla ja vuorimännyillä. Kukkien väri on tummaa seinää vasten suloinen ja angervot ovat lähteneet savimaassa loistavasti kasvuun.
Meillä myös savipohjainen ranta, teimme samat kuin suunnittelette. Talvella hiekkaa, mutta väliin laitettiin vielä joku kangas ettei hiekka humpsahda saven syvyyksiin. Ainakin kymmenen vuotta on nyt pysynyt.
Näitä kuvia katsellessa tulee heti mökille ikävä. Siellä rentoutuu.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 lokakuun, 2018 - 11:35 am

Tämä on oikein perinteistä keskisuomalaista maisemaa <3 Ja ehdottomasti kangas hiekan alle, muuten menee puolet työstä hukkaan. Ihana kuulla, että teillä on toiminut hiekkaranta hyvin noin pitkän ajan! Mökki on kyllä niin täydellistä arjesta irtautumista, oikein odotan ensi kesää ja mitä mökkeily tuo tullessaan <3

Reply
Marjut 20 lokakuun, 2018 - 12:14 am

Hei nyt on pakko kysyä (onneksi ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä?) että kuinka sait lepän juurineen irti? Tuntuu että ne juuret vaan jatkuu ja jatkuu tai sitten ei liiku mihinkään ? meidän pihan toisessa päässä on pieni metsäpala joka on aivan täynnä lepän alkuja ja en saa niitä kuriin ??‍♀️

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 lokakuun, 2018 - 11:39 am

Hei Marjut! Yritän vain etsiä missä juuri menee, sehän on aika pinnassa. Katkon niin paljon kuin pystyn ja vedän juuria pois maasta. Välillä saa todella hyvin yli metrin mittaisen juuripätkän, välillä on tyydyttävä katkaisemaan juuri. On hikistä hommaa se kiskominen, mutta mitä enemmän saa juuria katkottua, sen vähemmän elinvoimaa leppä saa jatkoon. Voimia taisteluun! 🙂

Reply
Jonna-Eveliina 3 marraskuun, 2018 - 5:25 pm

Hei! Onko tuo teidän kaunis olotupa/sauna hankittu mistä? Saanko kysyä mittoja? Nimin. ulkosauna haaveissa 🙂

Reply

Jätä kommentti