Mökki ei ole vanhojen tavaroiden kaatopaikka

by Kerttu
Mökki ei ole vanhojen tavaroiden kaatopaikka

”Kyllä se kelpaa vielä mökille”
”Ei mahdu kotiin, viedään mökille”

Mökki ei ole vanhojen tavaroiden kaatopaikka

Usein kuuluu puhuttavan mökistä jonkinlaisena tavaroiden loppusijoituspaikkana. Sinne voidaan viedä rikkinäiset, turhat tai kotiin sopimattomat huonekalut ja esineet.

Pikkuhiljaa tavaroita kertyy kaappeihin, sitten nurkkiin ja tasoille. Liiteri pursuaa ja rakennetaan vielä toinen varasto, jotta kaikki se rompe mahtuu jonnekin. Sinne sekoittuvat kauniit aarteet ja tunnerikkaat muistot rihkaman ja rikkinäisen joukkoon.

Usein tilat ovat koti pienemmät ja välillä saman katon alla saattaa viettää aikaa isompikin joukko ystäviä tai sukulaisia.

Ajattelen, että mökki edustaa vapaa-aikaa, joka on arvokasta. Siksi mökki ansaitsee kauneimmat huonekalut ja astiat. Toki pitää myös ajatella käytännöllisyyttä, mutta lähtökohtaisesti ajattelen, että jonkin asian mökille pääseminen on ”kunnia-asia”.

Oma mökkisisustusfilosofiani on lempeää, seesteistä ja kestävää.

√ Poimin sävyt luonnosta
√ Arvostan luonnonmateriaaleja
√  Panostan ajattomuuteen
√  En täytä joka nurkkaa tavaralla
√ Annan luonnolle tilaa

Minulla oli muutama visio siitä, millaiseksi haluan mökin sisustuksen muodostuvan. Pikkuhiljaa palaset ovat osuneet paikoilleeen.

Osa huonekaluista oli meillä jo ennakkoon, kuten esimerkiksi Everyday Designin tarjoiluvaunu ja Linie Designin matto. Jotain tuunattiin, kuten olohuoneen sohvapöytä, jossa on Muotocomissa tehdyt jalat ja päällä tammitaso. Jotain on ostettu kierrätettynä, kuten Artekin pöytä. Lisäksi mukana on uusia valaisinlöytöjä sekä ostoksia, kuten Hakolan sohva ja Woodnotesin Siro-tuolit.

Usein sanon, että paras tapa sisustaa onkin tavaran lisäämisen sijaan karsia sitä. Antaa huoneelle tilaa hengittää ja katsoa kuinka valo kulkee. Ne kuuluisat ”elämänjäljet” tulevat takuuvarmasti, kun tilassa eletään.

Myös arki kertoo, mitä sisustus kaipaa. Kun huomaat jatkuvasti etsiväsi paikkaa kahvikupille, tiedät tilan kaipaavan pikkupöytää. Jos pyörit takki kädessä eteisessä, jossa ei ole koskaan vapaata naulakkoa, tiedät tarvitsevasi lisää säilytystilaa.

Ja jos rakastat keltaista, lisää sitä! Jos silmäsi lepää seesteydessä, luota luonnonsävyihin. Sisustus tehdään itselle ja omalle perheelle, jos joku muu tykkää, se on vain kiva lisä.

Jos teillä on mökki, millainen sisustusfilosofia siellä on? 

Saatat pitää myös

5 Kommentit

Riikka 9 heinäkuun, 2020 - 4:00 pm

Vähemmän on enemmän, allekirjoitan tekstisi täysin. Mökkiä en toistaiseksi omista, mutta kotona on pyrkimys jatkuvasti riisua tilaa. Toki se ei neljän hengen perheessä aina ihan mutkatonta ole ja koti on väkisinkin täydempi tarpeellisista tavaroista kuin mökki olisi. Ihailen teidän mökin ”tyhjyyttä” ja tilaa hengittää.

Reply
S 9 heinäkuun, 2020 - 7:43 pm

Just näin! En ymmärrä miksi mökistä pitäs tehdä ylimääräisen tarpeettoman tavaran varosta. Kyllä osaisin kuvitella että joku astiasto johon on kotona kyllästynyt tai ei tarvitse voisi jatkaa mökillä käyttöä (jos mökki olisi) mutta en ymmärrä miksi sinne pitäisi kantaa kaikki romppeet.

Lapsuuteni kesäpaikka muuttui vanhempieni kodiksi (vanha maalaistalo) ja sinne on ollut mökkityyliin tapana kiikuttaa kaikki tarpeeton. Nyt kun paikka muuttui vanhempieni kodiksi on isovanhempieni vaikea välillä muistaa ja tajuta että sinne ei roudata kaikkia tarpeettomia huonekaluja… ?

Reply
Ripi 10 heinäkuun, 2020 - 4:32 am

Samoilla linjoilla ollaan! Myös meillä ollaan tarkkoja siitä, ettei mökille viedä mitään ylimääräistä ja sinne on alun perinkin hankittu lähes kaikki uutena. Koti pursuu tavaroita ja huonekaluja, mökillä on ihanan seesteistä ja väljää. Siellä sielu lepää sekä sisällä että ulkona. Silti kotonakin on hyvä olla, hyvä olo syntyy vain eri asioista!

Reply
Minna 10 heinäkuun, 2020 - 5:07 am

Itse olen juuri tässä vaiheessa, että yritän pikkuhiljaa tuoda mökiltä pois kaikkea sinne 50 vuoden aikana vietyä tavaraa. Paras oli tähän mennessä kun löysin 7 paistinpannua ja 3 lettupannua. Minulla on auto täynnä ruokaa, multaa ym kun menen mökille ja paluumatkalla täynnä 50v vanhoja ilmapatjoja, 20v vanhoja nokkamukeja yms yms. Jotkut voi olla jonkun retro-fanin unelmiakin. Sitä on vaikea selittää mitä kaikkea sieltä löytyykään.

Reply
Tuuli 11 heinäkuun, 2020 - 7:34 am

Samaa mieltä siitä, ettei mökille pitäisisi raijata turhaa rompetta, vaan tarkkaan miettiä, onko tavaralla/huonekalulla joku lisäarvo mökillä. Ihanteellinen tilanne tietenkin, kun itse rakentaa mökin, ja pääsee kalustuksen kanssa aloittamaan puhtaalta pöydältä. Valitettavasti vain meilläkin on ollut aiempina vuosina enemmän tuota Minnan kommentissa mainittua toimintaa. Säkkikaupalla tavaraa on tosiaan lähtenyt. Kun on toiselta sukupolvelta siirtynyt mökki, kalustusta ei missään vaiheessa pääse aivan itse valitsemaan, roinat voi heittää pois, mutta toisaalta on aiemmin teetetty mm. upeita puukalusteita, joihin sitten tilojen sallimissa rajoissa yhdistellään omaa.

Reply

Jätä kommentti