Kävele naiselle ammatti

by Kerttu

En ole blogissani kertonutkaan, että olen toiminut nuorten yrittäjyysvalmentajana sekä opettajien yrittäjyyskasvatuskouluttajana. Yrittäjyydessä on kysymys omien vahvuuksiensa hyödyntämisestä, päämäärätietoisuudesta sekä unelmien toteuttamisesta. Toki yrittäjyyteen liittyy vapaus ja vastuu sekä mahdollisuus menestyä tai epäonnistua. Lukiolaisten yrittäjyysvalmentajana tehtäväni oli auttaa nuoria löytämään ”oma juttunsa”; jokin aktiivinen toiminta, joka innostaa, kiinnostaa ja antaa mahdollisuuksia kehittyä. Tehtävänäni oli luoda raamit, joiden sisällä nuoret saivat toteuttaa omia projektejaan, testata ideoitaan ja joskus myös turvallisesti epäonnistua. Kun lukioikäiset saivat mahdollisuuksia toimia, heihin luotettiin, heitä kannustettiin ja oikeilla kysymyksillä valmiiden vastauksien sijaan ohjattiin, saimme nähdä huikeita kasvutarinoita ja elämäniloa uhkuvia projekteja. Tärkein tehtäväni oli tehdä itsestäni tarpeeton. Kun usko omaan juttuun syntyi, alkoivat nuorten omat siivet kantamaan. Johtajuus siirtyi oppijoille itselleen ja asiat tapahtuivat itseohjautuvasti. ”Älä anna kalaa vaan opeta kalastamaan”. 

ompelijat_nettiin

Miksi kerron tästä nyt? Sain kutsun vapaaehtoiseen blogiyhteistyöhön Naisten pankin kanssa, joka järjestää sunnuntaina ympäri Suomea Kävele naiselle ammatti -tapahtumia. 23 paikkakunnalla järjestettävällä tempauksella halutaan kiinnittää huomiota kehitysmaiden naisten koulutukseen, toimentuloon ja yrittäjyyteen. Monissa köyhissä maissa naisen asema työelämässä on huono. He työskentekevät palkatta, työajatta ja samalla lapsia hoitaen. Naisten pankki on suomalainen keksintö, joka tukee naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Tukemalla naisia tuetaan samalla kokonaisia perheitä ja kyläyhteisöjä. Naisten pankki on auttanut tähän mennessä jo 16 000 naista perustamaan yrityksen ja sitä kautta saamaan oikeudenmukaisemman työelämän ja vakaamman toimeentulon. Suoran rahallisen tuen sijaan yrittäjyyden tukeminen auttaa pitkäaikaisesti. Kerroinnaisvaikutukset ovat merkittävät; kun lapset saavat mallin äidin työnteosta, myös seuraava sukupolvi uskaltautuu yrittämään.

Kavele_Naiselle_Ammatti_13-09-2015_FB_850x315px1

Olen nähnyt omin silmin sen merkityksen, kun suomalaisille nuorille annetaan mahdollisuudet toteuttaa itseään. Toivoisin todella, että samanlaisesta innosta, työnilosta ja onnistumisen elämyksistä voisi nauttia ihmiset ympäri maailmaa. Monelle kehitysmaan naiselle tämä on utopiaa, mutta Naisten Pankin ansiosta yhä useammalle totta. Lue täältä lisää ja osallistu huomiseen kävelytempaukseen.

Palaan vielä tänään toivesisustuspostauksen merkeissä. Mukavaa lauantaita!

Kuvat: Naisten pankki

Saatat pitää myös

1 Kommentti

annu 12 syyskuun, 2015 - 5:00 pm

Asia on tärkeä, joten hienoa kun kirjoitit tästä!
Toivotaan, että mahdollisimman moni lähtee huomenna kävelemään hyvän asian puolesta 🙂

Reply

Jätä kommentti