Todellinen jouluteko

by Kerttu
Ihanaista perjantaita ja viikonlopun alkua! 
Mikä on joulun tarkoitus? Tähän on varmasti monta vastausta, mutta itselleni se on hyvin yksinkertainen. Ei yltäkylläinen joulupöytä tai täydelliset koristeet. Ei lahjat tai ylimääräiset vapaapäivät. Se on rakkaus. 

Toivoisin niin, että jouluisin jokainen saisi tuntea olonsa rakastetuksi. Yleensä joulu kokoaa läheiset yhteen ja itsekin odotan innolla ulkomailta luoksemme tulevien siskojen näkemistä ja rauhallista aikaa yhdessä. On myös hienoa viettää joulua yksin, jos se on oma valinta. Mutta jokainen, joka kaipaa seuraa, sellaista soisi jouluna saavan. Joulu on vähän kuin puitteet taululle ja jokainen maalaa itse teoksen. Toisilla se on suuri ja mahtipontinen, toisilla pieni ja rauhallinen. Kunpa joulu olisi jokaisella omannäköinen. 

Joulu on ennenkaikkea lasten juhla. Sadut, tarinat ja joulun taika säihkyvät lasten silmistä. Lapsetkin odottavat sitä, että kenelläkään ei ole kiire minnekään. Myös lahjat ja pienet muistamiset kuuluvat jouluun, mutta erityisesti ne kuuluvat lasten jouluun. Sydämeni murtuu pelkästä ajatuksesta, että kaikki  lapset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa. Monet uskovat joulupukkiin, mutta saavatkin kuulla eksyneistä tontuista ja väsähtäneistä poroista.  Joulupukki ei tullutkaan. Lasten odotus vaihtuu pettymykseen. Ja sitten on vielä ne lapset, jotka eivät enää edes toivo tai odota. 

Onneksi jokainen meistä voi auttaa ja tuoda iloa lähialueensa lapsille, joille joulu ei välttämättä muuten tule. Itse aion osallistua Joulupuu-keräykseen, joka järjestetään eri puolilla Suomea paikallisten Nuorkauppakamareiden toimesta. Keräysten yhteistavoitteena on, että mahdollisimman moni Suomen lastensuojelun piirissä oleva alle 18-vuotias lapsi tai nuori saisi osakseen joulumieltä ja iloa kerätyistä lahjoista. Esimerkiksi viime jouluna Helsingissä Keskuspuiston Nuorkauppakamari onnistui keräämään 10 845 lahjaa.  Helsingissä lastensuojelun avohuollon piirissä on noin 10 000 lasta, joten jokainen heistä sai vähintään yhden lahjan.
Meidän alueella paikallisessa marketista voi noutaa sunnuntaista alkaen pakettikortin, joka kertoo lahjan saajan iän ja sukupuolen. Lahjan voi toimittaa samaiseen kauppaan 15.12. mennessä. Lahjat ovat uusia tai itse tehtyjä, nyt ei ole tarkoitus kierrättää käytettyä. Paikallinen sosiaalitoimi huolehtii, että lapsi saa  sopivan lahjan. 
Muitakin auttamisen tapoja toki on, mutta jos Joulupuu-keräys kiinnostaa, niin hyppää mukaan kampanjan Facebook-sivuille. Voit myös googlettaa oman kaupunkisi nimen ja sanan “joulupuu”, löydät tiedot siitä, miten keräys on alueellasi toteutettu. Kunpa tänä jouluna jokaisen lapsen silmät säihkyisivät. 

Saatat pitää myös

24 Kommentit

Jutta// Projekti Verkaranta marraskuu 29, 2013 - 8:51 pm

Kuulin tästä Joulupuu -keräyksestä juuri tällä viikolla ensimmäistä kertaa. Kolahti kyllä lujasti. Ja aiomme varmasti myös siihen osallistua. Mielestäni tämä on täydellinen tapa tehdä hyvää. Muutoinkin tämä kirjoitus herätti ajatuksia. Kiitos Kerttu siitä <3 Ja oikein nautinnollista viikonvaihdetta teidän perheelle!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas marraskuu 30, 2013 - 11:26 am

Kiva kuulla Jutta! Rentouttavaa viikonloppua sinnekin <3

Reply
Hanne marraskuu 29, 2013 - 9:05 pm

Hyvän asian puolesta ovat nuorkauppakamarit lähteneet toimimaan. Toivotaan suurta osanottoa, sillä autettavia on paljon nyky Suomessamme! Kiva kun kerroit asiasta:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas marraskuu 30, 2013 - 11:31 am

Pienillä teoille voi levitää joulumieltä ja kyllähän joulun sanomaan kuuluu lähimmästen muistaminen ja heikompiosaisten auttaminen. Kiitos Hanne!

Reply
Annukka marraskuu 29, 2013 - 10:02 pm

Tämä on tärkeä aihe ja kiva siinä mielessä, että apu kohdentuu vaihteeksi täsmällisesti määritetylle alueelle. Meidän alueen pakettiluku ei ole valtaisa, uskotaan ja toivotaan että jokainen pieni kirkassilmäinen saa ainakin sen yhden paketin avattavakseen! Mukavaa viikonloppua sinne, kiva kun otit asian esille. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas marraskuu 30, 2013 - 11:32 am

Tässä keräyksessä on tosiaan se hyvä puoli, että apu tulee hyvin lähelle. Mukavaa viikonloppua sinnekin Annukka!

Reply
Päivi Peltotien päästä marraskuu 29, 2013 - 10:36 pm

Hienoa Kerttu kun otit tämän Joulupuu-keräyksen esille! Valtavan tärkeä asia ja tosiaan eivät ole lapset tasa-arvoisessa asemassa. Me on osallistuttu kyseiseen keräykseen useampana vuonna (en ole varma tosin, onko aina ollut saman niminen) niin, että lapset ovat valinneet lahjat itsensä ikäiselle tytölle/pojalle. Näin on siinä samalla ainakin yritetty vähäsen opettaa sitä joulun sanomaa : )

Mukavaa viikonloppua ja joulukuun alkua teille!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas marraskuu 30, 2013 - 11:35 am

Minäkin ajattelin osallistua keräykseen yhdessä tytön kanssa ja olisi mukavaa muistaa juuri hänen ikäistään tyttöä. Tosin olen aikaisemmilta vuosilta kuullut, että teini-ikäisille tarvittaisiin erityisesti lahjoja, ehkäpä näitä pienten lasten muistamisia on helpompaa ostaa. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

Reply
Anonymous marraskuu 30, 2013 - 12:11 am

Monena jouluna olen katsellut joulupuu-lahjakuusta läheisessä marketissa. Joka vuosi olen sen ohittanut..en tiedä miksi ja joka vuosi olen myös tuntenut pienoisen piston sydämessäni. Tänä vuonna en aijo ohittaa tuota kuusta, josta roikkuu lappusia lasten ja aikuisten iällä varustettuna. Tänä jouluna haluan tehdä joulun myös jollekin tuntemattomalle..tai tutulle, ken tietää. Kiitos Kerttu <3 Lämmintä joulun odotusta Sinulle ja perheellesi 🙂 -Anu

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas marraskuu 30, 2013 - 11:38 am

Ihana kuulla! Jos yksikin uusi ihminen innostuu mukaan, tämä postaus kannatti tehdä. Ihanaa joulun odotusta myös sinulle Anu!

Reply
Anonymous marraskuu 30, 2013 - 9:35 am

Tärkeä aihe! Itsekin juuri näin samanlaisen keräyksen naapuripaikkakunnalla, toivottavasti tulisi kotikuntaanikin 🙂 Facebookissa on myös ryhmä Jouluapua, jossa voi auttaa apua tarvitsevia perheitä käytetyllä tai uusilla tavaroilla. Hienosti saatu tavara kiertämään 🙂
Ihanaa joulun aikaa teille!

Sonja

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas marraskuu 30, 2013 - 11:40 am

Aika monella paikkakunnalla näitä toteutetaan, toivottavasti löytyy teiltäkin. Ihanaa joulun aikaa!

Reply
Kukkaiselämää - My flowering life marraskuu 30, 2013 - 11:24 am

Kauniita ja tärkeitä ajatuksia ja asioita muistuttelet mieliin ihanien valokuvien kera. Mukavaa viikonloppua!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas marraskuu 30, 2013 - 11:41 am

Lämmin kiitos Kukkaiselämää! Mukavaa viikonloppua sinnekin 🙂

Reply
Henna marraskuu 30, 2013 - 1:54 pm

Meillä on käytetty jo useampana vuonna joulukortteihin tarkoitetut rahat Joulupuu-keräykseen, tänä vuonna perinne jatkuu! 🙂 Hienoa, että nostit aiheen esille, toivottavasti tätä kautta viesti tavoittaa useamman ja lisää antamisen iloa sekä riemua heille, jotka eivät elä yltäkylläisyydessä. Minulle joulu on ennen kaikkea hiljentymistä perheen ja läheisten kanssa. Sitä oikein odottaa kiireisen arjen keskellä. Hyvää viikonloppua!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas joulukuu 1, 2013 - 9:51 am

Kaunis ajatus tuo joulukorttirahojen suuntaaminen hyväntekeväisyyteen. Joulun rauhaa sitä odottaa erityisesti. Toivottavasti myös keräyksen kautta tavoitetut lapset kokevat rauhaa ja rakkautta.

Reply
Elli marraskuu 30, 2013 - 6:58 pm

Ihana ajatus. Lämmittää niin antajan kuin lahjansaajankin sydäntä.

“Mitä kertoi sulle tonttu?
Antoi ajatuksen uuden,
kertoi joulusalaisuuden.
Rakkaus tuo joulun.”

-Maija Baric ja Matti Westerlund:
Ihana joulu-

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas joulukuu 1, 2013 - 9:52 am

Niin kaunis runo, kiitos Elli! Tässä olisi ihan joulukorttiainesta <3

Reply
Laura marraskuu 30, 2013 - 7:24 pm

Itse kuulin Joulupuusta ensimmäistä kertaa viime vuonna ja lähdin heti innolla mukaan. On aika mahtavaa, että itselle pienellä panostuksella voi saada toiselle ison ilon. Viime vuonna Jyväskylässä kaipailtiin lahjoja erityisesti suurelle joukolle lastensuojelun piirissä olevia poikia, joten itse aion tänäkin vuonna ostaa oman lahjani nimenomaan vähän isommalle pojalle.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas joulukuu 1, 2013 - 9:53 am

Näin minäkin olen ymmärtänyt, isommille lapsille lahjoja ei ole ehkä ihan niin helppoa ostaa. Mutta isommille pojillehan voi ostaa vaikka muutaman elokuvalipun, on varmasti mieleistä.

Reply
PINKK joulukuu 1, 2013 - 12:17 am

Mahtavaa kuulla, miten moni haluaa olla mukana Joulupuu-projektissamme ja että tempauksemme tunnetaan ympäri Suomen! Jouluilon voi tuoda monella tavalla pienelle ihmiselle.

T. Ellimaija/ Pirkanmaan Nuorkauppakamarin pj 2014

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas joulukuu 1, 2013 - 9:54 am

Lämmin kiitos teille, että organisoitte näin tärkeää toimintaa. Hattu nousee korkealla!

Reply
Blondi joulukuu 1, 2013 - 1:56 am

Aion ehdottomasti osallistua tänä vuonna! Haluan muistaa lahjalla oman tyttäreni ikäistä, 16-vuotiasta tyttöä. Kiitos Kerttu, että otit asian esille.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas joulukuu 1, 2013 - 9:54 am

Kiva kuulla, Blondi! Oman lapsen ikäiselle on helpointa ostaa, kun suunnilleen tietää, mistä sen ikäiset tykkäävät 🙂

Reply

Jätä kommentti