Sisustuksen hitit ja flopit 2013

by Kerttu

Sisustus on makuasia, josta ei voi kiistellä. Trendejä syntyy ja laskee suunnittelijoiden, valmistajien, sisustuslehtien, blogien, messujen ja tapahtumien toiminnan yhteenlaskettuna summana. En edes tiedä, mistä itse suurimman osani inspiraatiosta ammennan. Varmaa on, että usein toistuvat sisutustrendit alkavat pikkuhiljaa nakertaa koloa takaraivooni ja välillä haaveilu johtaa ostopäätökseen. Näin voi sanoa käyneen esim. Ikean Stockholm Rand-maton kanssa. Tietyt suosikit eivät taas osu omaan kauneuskäsitykseen, vaikka niitä näkisi toinen toistaan upeimmissa kodeissa. Henkilökohtaisena esimerkkinä tästä Kartellin Bourgie-valaisin. Trendien analysointi tässä amatöörisisustajan blogissa perustuu vain omaa makuhermoa kutkuttaviin asioihin. Joskus sentään se sokea kanakin löytää jyvän 😉

Sain Inspired by love -blogin Sannalta mielenkiintoisen haasteen:

In & Out 2013 haasteessa pyydän sinua kertomaan mikä sisustukseen liittyvä asia lyö itsensä läpi ja mikä sen sijaan vaipuu unholaan kuluvan vuoden aikana? Asia voi olla esine, väri tai tyylilaji, pääasia että se liittyy sisustukseen. Kerro valintasi tekstillä, kuvilla ja/tai linkein. Myös yllä oleva haaste-kuva on käytössäsi.

Saatuasi haasteen, kerro vastauksessasi keneltä haasteen sait ja valitse viisi bloggaajaa, kenelle lähetät haasteen eteenpäin. Muista myös käydä kertomassa haastamillesi bloggaajille haasteesta! 🙂

Tässä omaa listaani vuoden 2013 sisustuksen trendeistä:

Ajattomuus ja laatu

Paras ”trendi”, jonka toivon nostavan päätään entisestään, on ajattomuus ja laatu. Mestarillinen suunnittelu, joka saa tavaran näyttämään mielenkiintoiselta ja toimivalta vuodesta toiseen. Kyse ei ole siitä, mitä uutta hankitaan, vaan miten jo olemassa olevaa hyvää pohjaa raikastetaan tunnelman, vuodenajan ja persoonallisuuden mukaan. Katsokaa esimerkkejäni, voisiko uskoa että muotoilu on jo kymmeniä vuosia vanhaa:

Style 1937

Style 1956

Puunväri yhdistettynä moderniin linjakkuuteen

Moderni graafinen sisustus minimalistisine väreineen saa rinnalleen ripauksen puunväriä. Puu tuo lämpöä, kodikkuutta ja kerrostuksellisuutta muuten selkeään sisustukseen.

Loft-tyyli

Ihailen loft-henkistä arkkitehtuuria, jossa moderniin avaraan tilaan yhdistetään yllättäviä elementtejä kuten lasia ja betonia. Jos olisimme lottovoittajia, rakentaisimme loft-henkisen valkoisen kivitalon järvenrannalle… Ilman suuria rahasummia voi tavalliseen kotiinkin tuoda hieman loft-henkistä tunnelmaa sisustusratkaisuin. Tällöin modernin sisustuksen rinnalle lisätään tehdasmaisia elementtejä esim. kierrejakkaroita, kuluneita valaisimia tai rosoisia hyllyjä. Loftissa panostetaan avoimuuteen ja suuriin tilakokonaisuuksiin.

Sitten asioihin, joiden uskon pikkuhiljaa poistuvan sisustustrendien harjalta:

Puulavat sisutuksessa

Puulavojen hyötykäyttäminen sisustuksessa on mielestäni hauska ja hyödyllinen trendi. Näitä on nähty jo parin vuoden ajan sisustuksissa Asuntomessuja myöten, luulisin että suurin huippusuosio tämän trendin osalta on jo nähty.

Valkoiseksi maalaaminen

Viime vuosien aikana on ollut huippusuosittua maalata vanhoja huonekaluja valkoiseksi. Siinä trendihuumassa on saattanyt käydä niin, että muutamia aitoja arvohuonekaluja on sudittu huonekalumaalilla jälkipolvien kauhistukseksi 😉 Samalla tavalla kun me tänä päivänä ihmetettelemme vihreillä muovimatoilla peitettyjä upeita lankkulattioita, saattaa tämä trendi harmittaa vuosikymmenten päästä. Kannatan edelleen tuunaamista ja uudistamista, mutta joskus vanha esine on kaunis juuri sellaisenaan.

Sellaisia vainuja osui tähän sisustusnenään. Olisi kiva kuulla, että onko joku ihan samoilla tai ihan eri linjoilla?

Haastan visioimaan vuoden sisustustrendejä seuraavat upeat blogit:

Villa Lumituisku

Form follows function

Iisa´s

Keltainen talo rannalla

Valkoinen Harmaja

Kuvat: Artek, Isku, BoConcept, Asuntomessut, Hus&Hem, Koti ja keittiö

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Iisa 25 tammikuun, 2013 - 10:45 pm

Kiitos haasteesta, näitä onkin mielenkiintoista pohtia 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 tammikuun, 2013 - 11:36 pm

Jännityksellä odotan, mitä keksit. Yllättävän vaikea haaste 😀

Reply
Lumi 25 tammikuun, 2013 - 11:58 pm

Minä kiitän kanssa haasteesta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 tammikuun, 2013 - 11:51 am

Olepa hyvä!

Reply
Sanna Pänkäläinen 26 tammikuun, 2013 - 12:23 am

Hyviä mietteitä Kerttu -ja tuo on juuri noin, että toisen kodissa oleva upea idea/huonekalu ei välttämättä ole omaan kotiin/makuun ollenkaan sopiva. :)) Kiva kuulla muidenkin ajatuksia trendeistä vuodelle 2013!! Erityisesti tuo puuväri yhdistettynä moderniin sisustukseen -uskon tämän olevan ihan tosiasia. Esim. Fritz Hansen lanseerasi uudet sävyt tuoleihinsa ja puunsävyt ovat vahvasti nyt esillä. Ja itseasiassa yksi jäi puuttumaan minunkin listasta, nimittäin männyn paluu trendimateriaaliksi vuosien jälkeen. Se näyttäisi olevan tulossa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 tammikuun, 2013 - 11:53 am

Oy, mänty! Saapa nähdä kauanko kestää että takki sen kanssa kääntyy, mutta nyt tuntuu että ei ikinä 😀

Reply
avista 26 tammikuun, 2013 - 1:07 am

Täysin samoilla fiiliksillä kanssasi. Noihin poishiipuviin trendeihin en koskaan mukaan ehtinytkään, mutta muutama vaalea puunvärinen kaluste ja koriste-esine on hiipinyt meille viimeisen vuoden aikana.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 tammikuun, 2013 - 11:54 am

Kiva kuulla, että joku on kanssasi samoilla linjoilla. Vaikka aika vaikeaa näitä trendejä on ennustaa 🙂

Reply

Jätä kommentti