Potku marraskuun peffalle

by Kerttu

Maanantaita kaikille!

Teki mieli aloittaa postaus toteamalla puolilakonisesti, että niin se vaan uusi viikko taas valkeni, mutta ei tästä aamusta voi kyllä sellaista verbiä käyttää. Maisema on niin käsittämättömän harmaa, että se on vähän liikaa vaikka harmaasta värinä tykkäänkin. Onkohan tämä marraskuu luonnon testi meille suomalaisille: ”Nyt vedetään tuo porukka äärirajoille valon, säiden ja uutisten ja katsotaan miten ne kestää…”. Kuule marraskuu, se on sellainen homma, että tämä katajainen kansa ei niin vaan taivu!

Elämänfilosofiaani kuuluu jaotella asiat kahteen ryhmään, niihin joihin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ja niihin, joihin ei voi. Sitten yritän sopeutua, unohtaa tai pärjätä niiden asioiden kanssa, joille en yksinkertaisesti voi mitään. Ja ne asiat, joihin itsellä on mahdollisuus vaikuttaa ja muuttaa edes piirun verran paremmaksi, se tehdään. Tässä muutama vinkki kaamoksen selättämiseksi, toivottavasti ajatuksistani on apua jollekin muullekin.

teehetki-1-5

Suunnittele joulua

Ei tarvitse olla ultimaattinen jouluihminen, mutta ainakin jo minulle ajatus tulevasta perhejuhlasta saa mielen kirkkaammaksi. Marraskuu on siitä hyvä kuukausi, että joulua voi suunnitella ilman varsinaisia tekoja. Saa tutkia joululehtia ja selailla kauniita kuvia Pinterestistä. Voi tehdä mielikuvamatkoja menneiden vuosien mukaviin joulumuistoihin ja pohtia, mitkä asiat haluaa säilyttää muuttumattomina tänäkin vuonna. Saa suunnitella uudistuksia joulun koristeluihin ja tarjoiluihin, mikään ei ole niin helppoa kun suunnittelu! Sitten myöhemmin voi päättää, mitä oikeasti haluaa laittaa, leipoa ja tehdä. Jos joulu tuntuu työläältä, tässä vaiheessa voi miettiä sitä, kuinka joulusta saa mahdollisimman stressittömän. Olisiko tämä se vuosi, kun tilaat ammattilaisten tekemän joulusiivouksen kotiin? Voisiko sukulaisten kanssa tehdä sopimuksia lahjoista tai niiden hankkimattomuudesta? Ehkäpä tämän vuoden joululeivonnaiset voisi ostaa valmiina leipomosta? Joulukorttien lähettämisen sijaan voi tehdä pienen lahjoituksen hyväntekeväisyyteen. Mieti mikä on paras tapa viettää joulua ja tee sen verran kun hyvältä tuntuu.

teehetki-1-2

Haaveile matkoista

Kirkas aurinko, kimaltava meri ja lämpöasteet paljaalla iholla. Askeleet kuumalla hiekalla, lasten iloinen nauru uima-altaalla. Kylmä juoma, valmis ateria ja tähtitaivas. Hotellin puhtaat valkeat lakanat ja valmiiksi katettu aamiainen. Aina ei ole mahdollisuutta lähteä reissuun, mutta mielikuvamatkoille on aina resursseja! Katsele vanhoja lomakuvia tai tutki uutuuskohteita netin syövereistä. Lue matkablogeja ilman kateuden häivää, nauti maisemista joita saat ihailla kotisohvalta käsin. Jos matkakuumeen lukemat nousevat vaarallisen ylös, luo suunnitelma siitä miten seuraava loma vietetään. Perusta säästötili ja varaa lomapäivät tai tee pikkuinen reissu lähikaupunkiin, vaihtelu ehdottomasti virkistää!

Kokkaa ja leivo

Mikä olisikaan parempi vuodenaika viettää kuuman uunin ääressä? Nyt on hyvä hetki testata uusia ruokalajeja tai pyöräyttää mummon perintöreseptillä korvapuustit. Tiesitkö, että marraskuun satokalenterissa on kiinan,- kyssä- ja ruusukaali, purjo, palsternakka, maa-artisokka,  karpalo ja kurpitsa. Löytyisikö näistä aineksista jotain ihan uutta suuhunpantavaa?

teehetki-1-4

Liiku ja ulkoile

Tiedän, että ei kovin helposti innosta lähteä ulos kun vettä riipii kasvoille vaakatasossa ja kiinni vedetyssä perunasäkissäkin on enemmän valoa. Ei kannata suunnitella juoksevansa kymmentä kilometriä, vaan tehdä vaikka parinkymmenen minuutin happihyppely. Monesti vaikein askel on se ensimmäinen, joka vie kynnyksen yli. Jos mahdollista, sovi ulkoilutreffit ystävän kanssa. Kun tapaamisaika on kalenterissa, ei villasukkien ja sohvannurkan kutsuhuutoon tule vastattua. Tsekkaa netistä kotijumppaohjelmat ja tee kymmenen minuutin pikatreeni, veri lähtee kiertämään ja sydän saa töitä. Yleisfiilis paranee ja virkeystaso nousee jo pienelläkin liikunnalla.

Fiilistele kotona

Tanskalaisten vastaisku mustalle marraskuulle on hygge! Olen suorastaan kateellinen, koska meillä ei ole omaa sanaa kotoilulle, fiilistelylle ja hyvälle ololle. Hygge on tunnelmaluomista ja viihtyisyyttä, johon liittyy sisustus, ihmiset ja ruoka. Eiköhän pistetä meilläkin positiivisesti överiksi ja sytytetä vielä muutama kynttilä ja levitetä pari uutta pehmeän lämmintä torkkupeittoa! Laitetaan takkaan tulet ja soimaan sopivan siirappista tunnelmamusiikkia. Lasiin kaadetaan teetä, glogiä tai kuplivaa fiiliksen ja tilanteen mukaan. Miksi pientä lasia samppanjaa ei voisi juoda maailman tavallisimpana maanantai-iltana, kun ulkona vihmoo kylmät tuulet? Irrotetaan vanhoista olettamuksista ja tuodaan peruspäiviin jotain extraa. Joo, just se juttu jota ajattelit, että eihän sitä nyt keskellä viikkoa voi! Rikotaan sopivasti rajoja, katetaan pöytä extranätisti ja ostetaankin perjantaikimppu kotiin jo alkuviikosta. Kyllä me suomalaisekin olemme hyggemme ansainneet!

teehetki-1-3

Kutsu ystäviä kylään

Ajattele miten näppärää, kun kun on niin pimeää, että pölypallot häviävät nurkkiin ja kukaan ei tiedä, tuliko ne ikkunat tänä syksynä pestyä vai ei. Kutsutaan ystävä kylään, eikä tehdä siitä liian vaikeaa. Sopiva vierailuaika arki-iltana voi olla vaikkapa tunti ja tarjoiluiksi riittää pari keksiä suoraan paketista ja kuppi kuumaa. Vaihdetaan kuulumiset ja kirotaan vaikka yhdessä mustaa marraskuuta, jo helpottaa kun tietää ettei ole tässä tilanteessa yksin. Kysy mikä on ystäväsi paras resepti kaamosfiiliksien taltuttamiseen, ehkäpä hänellä on vinkki sinullekin!

Hyödynnä (ilmaiset) tapahtumat

Oletko pitkään aikaan käynyt museossa, taidenäyttelyssä, kirjastossa, teatterissa tai elokuvissa? Kurkkaa paikallislehden menovinkkipalstan tarjonta ja lähde rohkeasti nukketeatteriin, viulukonserttiin tai joulukorttityöpajaan. Tiesitkö, että moniin museoihin pääsee perjantaisin ilmaiseksi? Täältä löydät koonnin eri kaupunkien ilmaisesta museotarjonnasta. Nyt on myös oikea hetki varata lippu joulukonserttiin.

teehetki-1-6

Tee listoja ja suunnitelmia

Pitäis ja täytyis, mutta ei ehdi tai jaksa. Nyt on hyvä aika muistella, mille tolalle jäivät piha- ja puutarha talvea odottamaan. Ota vihko, johon kirjoitat kotiin ja elämään liittyviä suunnitelmia vailla toteutuspaineita. Osa jutuista voi olla toteutuksessa vaikka vasta kymmenen vuoden päästä, osa ensi keväänä ja joku pikkuhomma ensi viikonloppuna. Ajatukset jäsentyvät ja painostava tunne siitä, että pitäisi saada aikaiseksi kevenee. Ja se tunne on hieno, kun voit rastittaa jo tehtäviä pois listalta! Näet konkreettisesti, kuinka suunnitelmat pikkuhiljaa muuttuvat käytännöksi. Jos listalle jää pitkäksi aikaa roikkumaan hommia, mieti voisitko ulkoistaa niiden hoitamisen tai ovatko ne edes tärkeitä?

Tee roikkuvat kotiprojektit

Valitse listalta yksi tai kaksi asiaa, jotka haluat hoitaa. Laadi aikataulu viimeisten listojen kiinnittämiseen tai eteisen kaapin siivoamiseen ja tartu toimeen. Laita kaikki valot päälle ja tarvittaessa hommaa lisävalaistusta. Nyt kun kotona tulee nyhjättyä kuitenkin kesäaikaa enemmän, on hyvä hetki toteuttaa roikkuvia kotiprojekteja. Vaihda järjestystä tai maalaa seinä, huomaat miten pienetkin uudistuksen kodissasi piristävät ja tuovat iloa arkeen.

teehetki-1

Älä yritä liikaa

Jos väsyttää, niin antaa väsyttää. Jokaista päivää ei voi maata sohvannurkassa, mutta tähän aikaan vuodesta voi hyvin joskus linnoittautua kotiin ja päättää olla tekemättä mitään. Anna itsellesi vapaapäivä kaikista kotitöistä, annetaan nurkkien repsottaa ja pyykkikoneen levätä. Kerätään voimia huomiselle, jolloin taas on intoa ja energiaa tarttua arkisiin hommiin. Anna itsellesi ja läheisillesi armoa.

***

Marraskuulle vaan sellaisia terveisiä, että ei enää kannata yrittää meitä masentaa. Tässä on kuule muutakin mietittävää kun harmaat päivät! Jotenkin alkoi tehdä mieli sytyttää pari kynttilää ja pistää korvapuustitaikina nousemaan. Ehkäpä tänään tulee illalla joku kylään? 🙂

Löytyikö näistä suosikkivinkkiä kaamoksen selättämiseen? Vai onko sinulla joku muu ”ase” käytössä? Jos on, jaathan vinkkisi kommenttilaatikossa!

Saatat pitää myös

7 Kommentit

Noora / Villakoiria ja kissankarvaa 16 marraskuun, 2015 - 1:09 pm

Mulla on ollut tänä syksynä käytössä aiempaa järeämmät keinot kaamosoireilun ehkäisemiseen ja unirytmin kääntämiseen aikaisemmaksi. Olen luonnostani iltavirkku, ja kahdeksanaamut tekee tiukkaa kesäisinkin. Lisäksi olen ollut aina tosi taipuvainen kaamosoireiluun. Nyt olenkin kantanut kirkasvalolampun yöpöydälle ja napsautan sen päälle heti herätyskellon soitua. 5-10 min kirkasvalossa herättää ihan erilailla kuin ennen, ja sitten nouseminenkin tuntuu jo paljon helpommalta!

Jos aamuherätys on aikaisin (eli ennen klo 8), autan silloin tällöin nukahtamista ottamalla yhden melatoniinitabletin. Näiden kahden kombolla olen saanut unirytmiä käännettyä jopa kahdella tunnilla, ja herään vapaa-aamuinakin jo klo 8 maissa (tai heräsin ennen kuin oli pikkujoulut, jotka käänsivät rytmin uudestaan myöhäiseksi, ja rytmin kääntäminen alkoi alusta).

Pakko kehua, että olin tosi skeptinen sekä kirkasvalolampun että melatoniinin tehosta, mutta olen saanut yllättyä positiivisesti. Kyllä on arkiaamuna helpottuneet, kun iltaisin nukahtaa parhaimmillaan klo 22 jälkeen (aiemman klo 00-01 sijaan), ja aamulla oikeasti jaksaa nousta ilman kamalaa pöhnäoloa.

Reply
katri / tohkeissaan 16 marraskuun, 2015 - 4:21 pm

Ihanan lempeitä ajatuksia. <3 tästä on hyvä aloittaa harmaa viikko. Olen yrittänyt oppia nauttimaan hämärästä ja juuri siitä leppoisasta kotoilusta.. Hyggestä mulle tulee aina mieleen hykertely, sellainen tyytyväinen kehräys kun on mukava olla..

Reply
Ave 16 marraskuun, 2015 - 6:58 pm

Oi tämä oli juuri täydellinen postaus tähän päivään! Jostain syystä juuri tänään tuo harmaus on tuntunut harvinaisen lamauttavalta, mutta tästä postauksesta inspiroituneena kaivoin vain kaapista lisää kynttilöitä esille ja laitoin päälle kämpän jokaisen ”tunnelmavalon”. Pitääpä joku päivä kyllä ehdottomasti leipoakin! 🙂

Reply
Minna 16 marraskuun, 2015 - 10:39 pm

Kiitos piristävästä jutusta! Näinhän se on, että pitää vain yrittää löytää positiivisuutta synkeydestä ja kääntää se voitoksi, tehden mitä ikinä tarvitseekaan jotta olo olisi hyvä. Ja sitten myös sallia itselle pieni marrasdepis, mikä ainakin itselleni iskee vääjäämättömästi. Kun vain väsyttää koko ajan…:- D

Onneksi lokakuu oli tänä vuonna tosi aurinkoinen! Huomaan nytkin jaksavani paljon ihan sen ansiosta. Yleensä jo lokakuu on ollut synkkä ja siksi marraskuussa on menty pohjamudissa…

Reply
Marja 16 marraskuun, 2015 - 10:56 pm

Olenkohan jotenkin outo, kun minua ei pimeys ja harmaus häiritse. Minusta syksy on kovin kiehtova vuodenaika. Eiköhän lumi tule kohta teillekin, täällä Joensuun seudulla olemme saaneet jo tarttua lumikolaan ja lapset ovat laskeneet mäkeä. Pirteää viikkoa!

Reply
Jutta / Projekti Verkaranta 18 marraskuun, 2015 - 11:51 am

Aivan ihana teksti! Tulin superhyvälle tuulelle! Kiitos <3 Ja samat terkut marraskuulle täältäkin lähtee 🙂

Reply
Mirella 16 marraskuun, 2016 - 6:53 pm

Niin kuin Jutta jo tuossa ylhäällä mainitsi … oli niin super ihana teksti ja miten se saikin ison hymyn nousemaan kasvoilleni. Kiitos siitä. Marraskuun harmaus ja synkkyys ansaitsee todella sen ISON potkun takalistolle. =D

Reply

Jätä kommentti