Joskus tilanne vaan vaatii mokkapaloja… Kuten esimerkiksi syntymäpäivät, joulu, vappu, pääsiäinen, ystävien kyläily, lastenjuhlat tai mikä tahansa sopivalta tuntuva viikonpäivä 😉 En ole vielä keksinyt, milloin mokkapalat eivät sopisi osaksi jälkiruokatarjoilua. En ole mikään varsinainen mestarileipuri ja olenkin vitsaillut, että nonparellien väriä vaihtamalla tästä saa ajankohtaisen herkun kaikkiin juhliin ja vuodenaikoihin. Jos kysyn tyttäreltä toivetta siitä, mitä leivotaan, on vastaus aina sama: mokkapaloja. Plussana herkullinen taikina ja pienen apukokin mahdollisuus nuolla astiat puhtaiksi.
Sain joskus aikanaan äidiltäni mokkapalareseptin, jota olen soveltanut tähän päivään saakka. Ainakin minun makuuni tämä on se kaikkein herkullisin resepti -ehkäpä vähän liiankin herkullinen!
Uunipellinen mokkapaloja
2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa
150 g sulatettua margariinia
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa kaakaota
2-3 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Kananmunat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Jauhomaiset ainesosat sekoitetaan yhteen.
Lisää taikinaan vuorotellen kuivia ja nestemäisiä ainesosia. Paista taikina uunipellillä
leivinpaperin päällä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys.
Kuorrutus
250 gr tomusokeria
1-2 rkl tummaa kaakaota
2 tl vaniljasokeria
4 rkl sulatettua margariinia
pieni loraus (esim. 5 ruokalusikallista) vahvaa kahvia
Sekoita kuorrutuksen aineet kiiltäväksi tahnaksi. Kahvin määrällä voi määrittää juoksevuuden.
Levitä seos melkein jäähtyneelle levylle, koristele haluallasi tavalla ja leikkaa kylmänä neliöiksi.
Mikä herkku on teidän jälkkäripöydän kunkku?
27 Kommentit
Minun suvussa mokkapaloja kutsutaan leskenleiväksi. 🙂
Helppo ja herkullinen jälkiruoka on tiramisu. Tykkään muutenkin tarjota jälkiruokia jotka voi tehdä jo edellisenä päivänä.
Leskenleipä, tätä en ollut ennen kuullutkaan 😀 Jotenkin surullinen nimi noinkin herkulliselle leivonnaiselle. Tiramisua voisikin joskus tehdä, kiitos vinkistä! Ja hei, pian nähdään!
Noita meilläkin leivottiin usein silloin kun tyttäret olivat vielä koululaisia. Hyviltä aina maistuvat.
Saattaakohan olla, että joskus tulee vielä kyllästyminen 😀 Toisaalta, ei näitä nyt niin usein leivo. Ongelma on tuo iso satsi, joka pitää saada tuhottua 😉
Mokkapalat ovat kyllä parhaita! Varsinkin äidin tekemät! Jostain syystä, en itse ole koskaan onnistunut täydellisesti vai liittyykö makuun juurikin se, että ne parhaat ovat äidin tekemiä. Kivaa vaihtelua saa, kun leikkaa mokkapalat piparimuotilla esim. sydämen tai possun muotoon sesongista riippuen 🙂
Ihana idea, nyt minulla on täydellinen joululeivos tiedossa: mokkapalapossu 😀
Ja täydellinen ystävänpäiväleivos: mokkapalasydämet pinkillä strösselillä! Ihanan imelää 🙂
Täydellinen sesonkileivos kaikkiin vuodenaikoihin 😀
Laita taikinan joukkoon vielä tummaa suklaata rouheena, Pätkiksiä tai Marianne -rouhetta niin tulee vielä parempaa.
Nam, kiitos vinkistä!
Aikuiseen makuun on ehdottomasti kerran Glorian sivuilta löytynyt New York -juustokakku. Olen tehnyt paljon juustokakkuja, mutta tässä oli ehkä yksi taika pohjaan lisätty kaneli ja uunin jälkilämmössä pidettävä kakku. Lisäksi ohjeen vadelmakastike on aivan ässä.
Me kuulumme 7 v tyttöni kanssa siihen vähemmistöön, joka ei pidä mokkapaloista. 🙂 Tosin taikinaa voisimme kyllä syödä. 😀
Kuulostaa ihanalta, pitää ehdottomasti joskus testata tuo juustokakku! Häh, voiko joku olla tykkäämättä mokkapaloista? 😀
Jos on jotain pakko saada niin lätyt toimii meillä, mutta eihän mokkapaloja mikään voita. 😀 Lisäksi olen nyt innostunut tiikerikakusta. Hitsi se onkin helppo ja nopea tehdä. Namskis!
ps. Ihana että olet kerennyt täydentää sivupaneelia!
Juu, nyt on blogeja sivupaneelissa. On vähän helpompi itsekin seurata suosikkiblogien kuulumisia, kiva että siitä on iloa muillekin! Lätyt ovat kyllä herkkuja, parhaita ovat aidot muurinpohjalelut mansikkahillolla 🙂
Meillä on aika usein mokkapaloja (varma herkku joka onnistuu aina!), ohje jolla teen on hiukan erilainen ja käytän kaakaona ihan O´Boyta.
Tästä on varmaan kymmeneniä eri versioita ohjeesta. Meillä mies toivoo tuota tummaa kaakaota, viimeksi vielä vähän lisäsin sitä taikinaan 🙂
Meillä herkutellaan usein myös mokkapaloilla. Ne valmistuvat nopeasti, kuorrutetta laitan aina tuplasti. Munia laitan pohjaan kaksi kuten sinunkin ohjeessa. Monissa ohjeissa pohjaan tulee neljäkin munaa, litteämpi pohjaosa on mielestäni parempi. Tähän divaaniblogisi kommenttilaatikkoon on muuten minun helpompi kommentoida jostain syystä kuin vanhaan.
Kuorrutteen kanssa ei tosiaan kannata kitsastella, se leviääkin paremmin kun sitä on enemmän. Kiva kuulla, että kommentointi sujuu mukasti! Myös vastaaminen on täällä uudella pohjalla sujuvampaa 🙂
Olen samaa mieltä – joskus vaan tarvitaan mokkapaloja, and that’s it! 🙂 Todella herkullisen näköisiä!
Heh, se on tavallaan peruselintarvike silloin tällöin 😉
Anopin perheessä mokkapalat tunnetaan nimellä leivoskakku. Outo nimi, ei ole todellakaan tarttunut omaan sanastooni.
Ihminen, joka leipoo kätevästi mokkapalat kaikkiin koulun ja harrastusten puffetteihin tunnetaan nimellä mokka-master 🙂
Heh, tuo mokka-master nauratti minua koko työmatkan 😀 Taidan tuntea pari mokka-masteria ja itsestänikin on hyvää vauhtia kehkeytymässä sellainen! Kiitos hymystä ja iloista päivää sinnekin!
Meillä kotona lapsuudessa mokkapalojen nimi oli suklaapelti (nyt kun sitä nimeä ei hetkeen ole käyttänyt kuulostaa se hieman erikoiselta 🙂 ) ja niiden taikinassa ei ollut kaakaota. Eli vaalean pohjan päällä tuota ah niin ihanaa kuorrutetta 🙂
Hei, tuon suklaapelti-nimen olen kyllä joskus kuullut, vaikka kieltämättä se on aika erikoinen 😀
Mokkapaloja on meilläkin joskus valmistettu. Makeita ja muruisia.
Kiitos ohjeesta, kokeilen
Tänään tein ja hyvältä maistui iltakahvin kera. Pääsiäisvieraat saavat maistaa ja silloin päälle jotain keltaista.