Parhaat mokkapalat

by Kerttu

IMG_7930

Joskus tilanne vaan vaatii mokkapaloja… Kuten esimerkiksi syntymäpäivät, joulu, vappu, pääsiäinen, ystävien kyläily, lastenjuhlat tai mikä tahansa sopivalta tuntuva viikonpäivä 😉 En ole vielä keksinyt, milloin mokkapalat eivät sopisi osaksi jälkiruokatarjoilua. En ole mikään varsinainen mestarileipuri ja olenkin vitsaillut, että nonparellien väriä vaihtamalla tästä saa ajankohtaisen herkun kaikkiin juhliin ja vuodenaikoihin. Jos kysyn tyttäreltä toivetta siitä, mitä leivotaan, on vastaus aina sama: mokkapaloja. Plussana herkullinen taikina ja pienen apukokin mahdollisuus nuolla astiat puhtaiksi.

IMG_7931

Sain joskus aikanaan äidiltäni mokkapalareseptin, jota olen soveltanut tähän päivään saakka. Ainakin minun makuuni tämä on se kaikkein herkullisin resepti -ehkäpä vähän liiankin herkullinen!

Uunipellinen mokkapaloja

2 kananmunaa
3 dl sokeria

2 dl maitoa
150 g sulatettua margariinia

2 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa kaakaota
2-3 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Kananmunat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Jauhomaiset ainesosat sekoitetaan yhteen.
Lisää taikinaan vuorotellen kuivia ja nestemäisiä ainesosia. Paista taikina uunipellillä
leivinpaperin päällä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys.

Kuorrutus

250 gr tomusokeria
1-2 rkl tummaa kaakaota
2 tl vaniljasokeria
4 rkl sulatettua margariinia
pieni loraus (esim. 5 ruokalusikallista) vahvaa kahvia

Sekoita kuorrutuksen aineet kiiltäväksi tahnaksi. Kahvin määrällä voi määrittää juoksevuuden.
Levitä seos melkein jäähtyneelle levylle, koristele haluallasi tavalla ja leikkaa kylmänä neliöiksi.

IMG_7933

Mikä herkku on teidän jälkkäripöydän kunkku? 

Saatat pitää myös

27 Kommentit

Liina-VillaIlona 7 lokakuun, 2014 - 8:34 am

Minun suvussa mokkapaloja kutsutaan leskenleiväksi. 🙂

Helppo ja herkullinen jälkiruoka on tiramisu. Tykkään muutenkin tarjota jälkiruokia jotka voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:48 pm

Leskenleipä, tätä en ollut ennen kuullutkaan 😀 Jotenkin surullinen nimi noinkin herkulliselle leivonnaiselle. Tiramisua voisikin joskus tehdä, kiitos vinkistä! Ja hei, pian nähdään!

Reply
Krisse 7 lokakuun, 2014 - 9:04 am

Noita meilläkin leivottiin usein silloin kun tyttäret olivat vielä koululaisia. Hyviltä aina maistuvat.

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:50 pm

Saattaakohan olla, että joskus tulee vielä kyllästyminen 😀 Toisaalta, ei näitä nyt niin usein leivo. Ongelma on tuo iso satsi, joka pitää saada tuhottua 😉

Reply
Syhi / Syhinä-blogi 7 lokakuun, 2014 - 9:53 am

Mokkapalat ovat kyllä parhaita! Varsinkin äidin tekemät! Jostain syystä, en itse ole koskaan onnistunut täydellisesti vai liittyykö makuun juurikin se, että ne parhaat ovat äidin tekemiä. Kivaa vaihtelua saa, kun leikkaa mokkapalat piparimuotilla esim. sydämen tai possun muotoon sesongista riippuen 🙂

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:50 pm

Ihana idea, nyt minulla on täydellinen joululeivos tiedossa: mokkapalapossu 😀

Reply
Syhi / Syhinä-blogi 8 lokakuun, 2014 - 8:45 am

Ja täydellinen ystävänpäiväleivos: mokkapalasydämet pinkillä strösselillä! Ihanan imelää 🙂

Reply
modernistikodikas 8 lokakuun, 2014 - 9:42 am

Täydellinen sesonkileivos kaikkiin vuodenaikoihin 😀

Reply
Kati 7 lokakuun, 2014 - 9:57 am

Laita taikinan joukkoon vielä tummaa suklaata rouheena, Pätkiksiä tai Marianne -rouhetta niin tulee vielä parempaa.

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:51 pm

Nam, kiitos vinkistä!

Reply
Sara 7 lokakuun, 2014 - 9:59 am

Aikuiseen makuun on ehdottomasti kerran Glorian sivuilta löytynyt New York -juustokakku. Olen tehnyt paljon juustokakkuja, mutta tässä oli ehkä yksi taika pohjaan lisätty kaneli ja uunin jälkilämmössä pidettävä kakku. Lisäksi ohjeen vadelmakastike on aivan ässä.

Me kuulumme 7 v tyttöni kanssa siihen vähemmistöön, joka ei pidä mokkapaloista. 🙂 Tosin taikinaa voisimme kyllä syödä. 😀

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:52 pm

Kuulostaa ihanalta, pitää ehdottomasti joskus testata tuo juustokakku! Häh, voiko joku olla tykkäämättä mokkapaloista? 😀

Reply
Katja 7 lokakuun, 2014 - 12:49 pm

Jos on jotain pakko saada niin lätyt toimii meillä, mutta eihän mokkapaloja mikään voita. 😀 Lisäksi olen nyt innostunut tiikerikakusta. Hitsi se onkin helppo ja nopea tehdä. Namskis!

ps. Ihana että olet kerennyt täydentää sivupaneelia!

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:53 pm

Juu, nyt on blogeja sivupaneelissa. On vähän helpompi itsekin seurata suosikkiblogien kuulumisia, kiva että siitä on iloa muillekin! Lätyt ovat kyllä herkkuja, parhaita ovat aidot muurinpohjalelut mansikkahillolla 🙂

Reply
Elina 7 lokakuun, 2014 - 3:09 pm

Meillä on aika usein mokkapaloja (varma herkku joka onnistuu aina!), ohje jolla teen on hiukan erilainen ja käytän kaakaona ihan O´Boyta.

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:54 pm

Tästä on varmaan kymmeneniä eri versioita ohjeesta. Meillä mies toivoo tuota tummaa kaakaota, viimeksi vielä vähän lisäsin sitä taikinaan 🙂

Reply
Lisa 7 lokakuun, 2014 - 5:45 pm

Meillä herkutellaan usein myös mokkapaloilla. Ne valmistuvat nopeasti, kuorrutetta laitan aina tuplasti. Munia laitan pohjaan kaksi kuten sinunkin ohjeessa. Monissa ohjeissa pohjaan tulee neljäkin munaa, litteämpi pohjaosa on mielestäni parempi. Tähän divaaniblogisi kommenttilaatikkoon on muuten minun helpompi kommentoida jostain syystä kuin vanhaan.

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:55 pm

Kuorrutteen kanssa ei tosiaan kannata kitsastella, se leviääkin paremmin kun sitä on enemmän. Kiva kuulla, että kommentointi sujuu mukasti! Myös vastaaminen on täällä uudella pohjalla sujuvampaa 🙂

Reply
Tiina - Fanni ja Kaneli 7 lokakuun, 2014 - 6:08 pm

Olen samaa mieltä – joskus vaan tarvitaan mokkapaloja, and that’s it! 🙂 Todella herkullisen näköisiä!

Reply
modernistikodikas 7 lokakuun, 2014 - 9:55 pm

Heh, se on tavallaan peruselintarvike silloin tällöin 😉

Reply
Vanha Jäärä 8 lokakuun, 2014 - 8:41 am

Anopin perheessä mokkapalat tunnetaan nimellä leivoskakku. Outo nimi, ei ole todellakaan tarttunut omaan sanastooni.

Ihminen, joka leipoo kätevästi mokkapalat kaikkiin koulun ja harrastusten puffetteihin tunnetaan nimellä mokka-master 🙂

Reply
modernistikodikas 8 lokakuun, 2014 - 9:43 am

Heh, tuo mokka-master nauratti minua koko työmatkan 😀 Taidan tuntea pari mokka-masteria ja itsestänikin on hyvää vauhtia kehkeytymässä sellainen! Kiitos hymystä ja iloista päivää sinnekin!

Reply
hanna 13 lokakuun, 2014 - 8:51 pm

Meillä kotona lapsuudessa mokkapalojen nimi oli suklaapelti (nyt kun sitä nimeä ei hetkeen ole käyttänyt kuulostaa se hieman erikoiselta 🙂 ) ja niiden taikinassa ei ollut kaakaota. Eli vaalean pohjan päällä tuota ah niin ihanaa kuorrutetta 🙂

Reply
modernistikodikas 30 lokakuun, 2014 - 2:11 pm

Hei, tuon suklaapelti-nimen olen kyllä joskus kuullut, vaikka kieltämättä se on aika erikoinen 😀

Reply
Atro Niiniluoto 6 marraskuun, 2014 - 10:50 am

Mokkapaloja on meilläkin joskus valmistettu. Makeita ja muruisia.

Reply
Sanna 8 maaliskuun, 2015 - 11:55 pm

Kiitos ohjeesta, kokeilen

Reply
Sanna 9 maaliskuun, 2015 - 10:48 pm

Tänään tein ja hyvältä maistui iltakahvin kera. Pääsiäisvieraat saavat maistaa ja silloin päälle jotain keltaista.

Reply

Jätä kommentti