Asuntomessufiilikset ja Vivola

by Kerttu

Heippa Helsingistä ja Asuntomessuilta!

Ihana parin päivän irtiotto takana ja tuntui kuin olisi pidemmälläkin reissulla ollut. Eilen matkustimme keskustahotellistamme uutta kehärataa pitkin Vantaan Kivistöön, josta maksuton messubussi nappasi meidät kyytiin. Kätevä yhteys, jota suosittelen! Meille tuotti vähän päänvaivaa, mistä saa ostaa lippuja ja tosiaan, lipun voi ostaa suoraan  junasta kun valitsee lipunmyyntivaunun. Nostan kovasti hattua pääkaupunkiseudun julkiselle liikenteelle, tuntuu ihan ihmelliseltä kun vaunujen kanssa saa huristella ilmaiseksi.

_MG_5548

Entäs ne Asuntomessut? Miehen kanssa ennakkoon vitsailtiin, että tuleekohan kallis reissu, jos rakentamiskuume nousee hirmuisiin svääreihin. Mutta ei, sitä fiilistä ei vain tullut. En tiedä johtuuko se siitä, että olemme kiertäneet jo niin monet messut, että huuma ei ole enää samanlainen. Vai onko oma koti kuitenkin niin kiva, että realistisissa budjettivaihtoehdoissa messut eivät sille kovin helpolla tarjoa kilpailijaa? Yleisfiilikseen saattoi vaikuttaa se, että parina viime vuonna olen ollut liikkeellä lehdistöpäivänä, jolloin kohteisiin ei tarvitse jonottaa ja kuvaaminen on helpompaa. Välillä ihmisiä oli ruuhkaksi saakka ja vähän kyynerpäätaktiikkaakin oli näkyvillä. Ei siellä messujen hälinässä luulisi kenelläkään olevan enemmän kiire kuin toisella.. Toki myös pieni vauva messuassistenttina toi oman pikantin lisänsä, vaikka hyvin menikin! Monenlaista taloa ja arkkitehtuuria on jälleen esillä, suurta ja pientä, modernia ja romanttista, edullisempaa ja ökyä. Ja niin kuin joka vuosi, mukaan mahtuu muutama ihmetyksen aihe tai kummallinen ratkaisu, jota saa ihmetellä.

_MG_5549

Yhtä suosikkia ylitse muiden ei löytynyt, mutta muutama erityisen mielenkiintoinen kohde kuitenkin. Blogissani esittelen muutaman ajatuksia herättäneen talon ja ajattelin aloittaa Vivolasta (kohde 19). Tämä talo edustaa uutta rakennustekniikkaa ja se valmistetaan CLT-massiivipuusta.

_MG_5550

Sisustuksen suunnittelusta ovat vastanneet Eeva Takkunen ja Dekon entinen päätoimittaja, nykyisen uuden Asun-lehden ruorissa työskentelevä Ulla Koskinen. Tykkäsin sisustuksesta kovasti, sillä taloa ei oltu tupattu täyteen tavaraa vaan puupintojen ja luonnovalon annettiin toimia vallitsevina elementteinä. Talosta löytyi paljon yksityiskohtia; sekä huipputrendejä että ikiklassikkoja.

_MG_5552

_MG_5553

Talossa tuoksui puu ja sen tuntui hengittävän hyvin. Sisustuksellisesti ihastelin lempibrändieni Artekin, Woodnotesin, Vitran ja Balmuirin taidokasta yhdistelyä. Ihana idea oli myös saunan sijoittelu, sillä se oli erillisessä rakennukseessa, mutta kuitenkin katetun terassin yhdistämän reitin päässä. Jotenkin minusta olisi niin tunnelmallista hipsiä saunaan ”toiseen valtakuntaan”, mennä vähän kuin omaan kotiin retkelle.

_MG_5555

_MG_5556

_MG_5557

Messuilla myös konkretisoituivat omat talounelmat, kun noukin palasen sieltä ja toisen täältä. En tiedä rakennammeko koskaan enää, jonain päivänä tuntuu että ehdottomasti ja seuraavana taas että ei ikinä. Kaksikerroksisuus ei välttämättä houkuttele, sillä rakastan yhden tason tarjoamaa avaruutta. Vivolassa oli hissi, joka mahdollisti esteettömän kulun eri kerrosten välillä. Haluaisin myös listattoman talon tai ainakin hyvin vähäeleiset, lähes huomaamattomat listat. Ainakin osa ikkunoista saisi  ulottua lattiaan saakka. Materiaaleiksi valitsisin mahdollisimman paljon aitoja, klassisia luonnomateriaaleja. Toisaalta jos talo olisi kahdessa kerroksessa, voisi vaikka kellarissa olla tilaa vieraille ja vaikkapa pieni kuntosali. Haaveilu ja suunnittelu on ihanaa ja siksi tykkäänkin käydä joka vuosi Asuntomessuilla.

_MG_5558

_MG_5559

Mietin myös kohteita kiertäessäni, mitä sisustuksen suunnittelija onkaan mahtanut valintoja tehdessään ajatella. Joskus kysymykseen sisältyy ihailua, joskus ihmettelyä. Vivolassa sisustus on kaunis, mutta mietin, miten se toimisi vaikkapa meidän perheellämme. Jokainenhan arvioi messuja ja taloja oman makunsa ja  elämäntilanteensa mukaan. Toki kiinnostavinta on tilojen käyttö  ja monipuolisuus. Uteliaana myös katselen ulos ikkunoista, parvekkeilta ja terasseilta ja mietin, millaisia näkymiä mistäkin avautuu. Mieleeni on piirtyneet erityisesti Kuopion (2010) ja Kokkolan (2011) Asuntomessut, joissa osasta taloja avautui huikeat näköalat järvelle tai merelle. Viime vuosina messujen kaavoitus on ollut hyvin tiivistä ja naapurit ovat lähellä. Myös kerrostalojen ja omakotitalojen sijoittelu vierekkäin ihmetyttää, sillä onko siellä miljoonatalon uima-altaalla häävi polskia, jos pihaasi on suora näköyhteys viidestäkymmenestä kerrostaloasunnosta?

_MG_5562

_MG_5565

Sellaisia vähän hajanaisia ajatuksia Asuntomessuista näin reissupäivän päätteeksi. Eilen illalla hotelliin palattuamme ensin simahti vauva klo 20.30 ja minä ennen iltayhdeksää. Kun pikkuinen söi ensikerran aamuneljältä, olinkin virkeä kuin peipponen, enkä meinannut enää saada unta. Siinä oli sitten aikaa pohtia elämää, sisustusta, rakentamista ja tietysti sitä kaikken tärkeintä ydinkysymystä; mitä sitä söisi hotellin aamupalalla 😀

_MG_5567

Onneksi uni kuitenkin vielä kutsui ja niin se tekee nytkin, kun puolen yön rajapyykki alkaa kolkutella. Kertokaahan, mitä tykkäätte Vivolasta ja yleensäkin ajatuksianne Asuntomessuista! Kierrätkö enemmän ihaillen vai ihmetellen?

Nyt, hyvää yötä tai huomenta, riippuen siitä mihin aikaan postaukseni pariin olet päätynyt 🙂 Ps. Huomenna vastaan kommenteihin, kiitos tuhannesti kun jaksatte niitä jättää!

Saatat pitää myös

23 Kommentit

Auroora 25 heinäkuun, 2015 - 11:41 pm

Olipa mukava lukea postausta asuntomessuilta. En ole ehtinyt lukemaan/löytänyt kenenkään blogista vastaavaa kuvatulvaa – ja jatkoa odotellessa. 😀 Itse en pääse tänä(kään) vuonna näkemään messuja, niin mukava kuin olisikin… Sen vuoksi nautin suuresti, kun joku ”tavis” tekee postausta messukohteista. Kiitos siis sinulle, Kerttu. Olet taitava valokuvaamaan. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:28 pm

Kiva kuulla, että tykkäsit! Lisää juttuja on tulossa ensi viikolla 🙂 Ja kiitos myös valokuvapalautteesta, itseäni harmitti liian kapea objektiivini, mutta hienoa että tunnelmat talosta välittyi ruudun sillekin puolen!

Reply
Irina - White & Fresh 25 heinäkuun, 2015 - 11:50 pm

Vivola oli talokohteista ihan ehdoton suosikkini sisustuksellisesti. Rakentamista kun ei ole näköpiirissä, niin en juuri itse taloihin kiinnittänyt huomiota. Toki Vivolan, Honka Savukvartsin ja muutaman muun talon ulkonäöstä pidin. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:28 pm

Sehän messuissa onkin parasta, että jokainen voi katsoa kohteita itselle ajankohtaisella tavalla 🙂 Minulla oli paljon silmät kiinni pihoissa tänä vuonna!

Reply
Marika 26 heinäkuun, 2015 - 8:57 am

Olitko sattumalta eilen keskustan Stockalla?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:29 pm

Olinhan minä 🙂

Reply
Marika 26 heinäkuun, 2015 - 10:46 pm

Olinkin tunnistavinani sut 😀 tultiin (minä ja kolme tytärtäni sekä ystäväni tyttärensä kanssa) samaan hissiin 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:50 pm

Olisit sanonut moi! Vai olinko nyrpeän näköinen, sillä ne hissien ”pimpom”-äänet herätti vauvan joka kerta 😀 Ja monesti ne ovet aukesi ja sulkeutuivat useaan kertaan, kun ihmiset painoivat nappia ennen kuin hissi oli lähtenyt, siis vaikka se olisi ollut ihan täynnä.

Reply
Tiiuska 26 heinäkuun, 2015 - 9:02 am

Minulle Vantaan asuntomessut olivat pieni pettymys. Ihmettelin, miksi rakentaa niin tiiviisti, kun aletaan rakentaa uutta asuinaluetta. Siellähän oli metsää ympärillä vaikka kuinka! Muutama kiva kohde jäi mieleen. Lempparina Kannustalon nro39 (pohjaltaan, ei sisutuksellisesti). Ja hirsitalot on kaikki aivan ihania 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:31 pm

Pienet tontit taitaa olla osa tämän päivän kaupunkirakentamista :/ Minäkin tykkäsin hirsitalo-sektorilla erityisesti Kontio Harunirestä.

Reply
Lissu 26 heinäkuun, 2015 - 10:10 am

Tämä oli kyllä ehdottomasti omiakin suosikkeja tämän vuoden annista. Lisäksi Kontion Harunire (kohde 14.) jäi mieleen hirsi/puutaloista. Villa Kapee (kohde 26) ei muuten sykähdyttänyt, mutta yläkerran ikkuna/katto oli mieletön 🙂 Myös paritaloista Potius Isokivi (kohde 16A) ja Kristallikuutio (kohde 20B) olivat mieluisia, vaikka en paritalossa itse haluaisi asua. Nämä taisivat toki olla kaikki sellasia, jotka oli jäänyt jo mieleen useista sisustuslehdistä ja messukatsauksista. Kaavoitusta ei voi kuin ihmetellä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:31 pm

Samoja suosikkeja minulla kuin sinulla!

Reply
M-A 26 heinäkuun, 2015 - 10:24 am

Minun suosikkini messuilla oli Terca Tiger. Ei niinkään ulkoiselta olemukseltaan, vaan sisältä. Korkea olohuone/keittiötila johon aukeaa ranskalainen parveke vanhempien makuuhuoneesta. Oih. Tykkäsin myös lastenhuoneen lentokonetapeteista ja isoista, mustavalkoisista lasten valokuvista seinällä. Suurin pettymys taas oli ulkopuolelta aivan mielettömän upea Panthera Tigris (33). Talon ulkokuoren veistoksellisuus ja arkitehtoonisuus oli mielestäni pilattu sisätiloissa liian krumeluurilla sisustuksella. Olisin kaivannut sisään yhtä kauniita linjoja ja klassisia ratkaisuja kuin talon ulkokuori antoi odottaa. Yhteenvetona olen todella yllättynyt siitä kuinka vähän omaa silmääni miellyttäviä kokonaisuuksia messuilta löytyi. Olen myös yllättynyt siitä että oma makuni taitaa olla paljon enemmän moderniin, linjakkaaseen ja valkoiseen päin kallellaan, kuin osasin edes arvata. Ilmankos tykkään tästä sinun blogistasi! 🙂 Olisi kiva kuulla lisää mietteitäsi messuilta!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:33 pm

Hih, itse ihmettelin sitä ranskalaista parveketta 😀 Mutta sehän tässä onkin parasta, että joku rakastaa ja toinen vierastaa samaa juttua 🙂 Kiva, että viihdyt blogini parissa, messupostauksia on tulossa lisää kunhan pieni pomoni (=vauva) antaa minun kirjoittaa 😉

Reply
zubi 26 heinäkuun, 2015 - 11:22 am

En ole itse menossa messuille, joten kiva kun pääsee blogien kautta mukaan tunnelmiin. Tämä Vivola ei olekaan tainnut kovin monessa blogissa vielä esiintyä, tosi kivan oloinen talo. Jotenkin oikein mun tyylinen. 🙂 En usko, että me rakennetaan ihan itse koskaan (mieli voi toki muuttua), mutta toivottavasti pääsisin vielä joskus jonkun asunnon suunnitteluun niin alusta asti mukaan, että voisi vaikuttaa esim. pohjaratkaisuun. Nykyinen koti on kiva, mutta en mitenkään usko, että ihan loppuelämän ratkaisu kuitenkaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:34 pm

Vivolassa oli sellaista zubimaista pehmeyttä 🙂 Sellainen uudiskohde voisi toimia teillä, pääsisi ilman rakentajan huolia vaikuttamaan sisätiloihin ja pintoihin!

Reply
Katjuska 26 heinäkuun, 2015 - 4:04 pm

Meillä jäi jostain syystä vallan tuo Vivola käymättä. Ihan samaa asiaa pohdittiin, eli talojen sijoittumista lähes toisiinsa kiinni. Se tuntui jopa ahdistavalta. Oma suosikki oli Potius ja ihan omassa sarjassaan tietysti Lakkalaine. Potiuksen minipieni oleskelutila siellä alakerrassa tuntui omaan silmään oudolta. Hyvät messut ja vahvistusta omiin ratkaisuihin saatiin tulevaa rakentamista ajatellen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:39 pm

Lakkalaine on upea, mutta kuten sanoit ”omassa sarjassaan”. Jopa mulle liian hieno, heh 😀 Potius oli kiva, vaikka en haluaisikaan asua kolmessa eri tasossa.

Reply
Katjuska 26 heinäkuun, 2015 - 4:08 pm

Lisäksi mies ihmetteli Vivolan olemattomia räystäitä ihan sääolosuhteiden näkökulmasta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 heinäkuun, 2015 - 10:39 pm

Niihinpä en osannut kiinnottää huomiota ollenkaan!

Reply
Seppo 27 heinäkuun, 2015 - 12:55 am

On toi nyt, missä sun lapses on samaan aikaan, kun sun mielestä imeväinen on tollasilla messuilla ihan ” luvan perästä”? Onko kaikki oikeesti noin ihanaa ja sä oot samaa mieltä niiden kans?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 27 heinäkuun, 2015 - 8:58 am

Tytär oli mummolassa touhuilemassa mukavia juttuja, eipä nuo messut viisivuotiaalle ole kovin kiinnostavia paikkoja. Vauva sen sijaan oli tietysti mukana, ihan tyytyväisenä äidin ja isän sylissä ja nukkuen torkkuja omassa vaunussa. Ja kyllä, kaikki on oikeastaan aika ihanaa 😀

Reply
Satu - Rauharentola 2 elokuun, 2015 - 8:25 am

Vivolasta löytyi monia ihania sisustuksellisia juttuja, jotka varmasti toimivat inspiraationa monelle. Asuntomessuilla näkemäänsä voi ammentaa niin moneen, että vaikka näistä messuista ei jäänytkään sellaista wau fiilistä niin pieniä sisustuksellisia idiksiä tulee varmasti hyödynnettyä tulevaisuudessa. Asuntomessualueen ilme muuttuu, kun oikeat asukkaat pääsevät koteihinsa ja miljööstä tulee asutun näköinen. Mutta silti asuntomessujen henki jää elämään alueen ylle. Niin ainakin meillä, vaikka messuista onkin jo 15 vuotta :).

Reply

Jätä kommentti