Arkihaaste (Too much information edition)

by Kerttu
Nyt pukka arkihaastetta oikein isolla kädellä! Sosiaalisessa mediassa soppaa hämmentänyt haaste on kulkenut Instagramin kautta Facebookiin ja blogeihin. Haaste on jakanut kansan kahtia, vaikka kyse on oikeastaan vain siitä, mitä ihmiset oikeasti tekevät. Haastetta on kritisoitu siitä, että ihmiset kaunistelevat elämäänsa ja kuvaavat vain viiden tähden illalliset, täydelliset auringonlaskut ja putipuhtaat kodit. Toisia taas ottaa kupoliin nähdä kuvia likaisista kahvikupeista ja nenää kaivavista lapsista, vaikka sitä perusarkeahan sekin on. 
Koti Aurorassa -blogin Johanna haastoi minua kuvaamaan kotimme laiminlyödyn tilan ja VillaIlonan Liina taas pisti kiertoon sen perinteisen arkihaasteen. Näppäränä naisena niputin nämä yhteen ja paljastan kotimme häpeäpilkun, kodinhoitohuoneen. 
Mitä kiireempi minulla on, sen sotkuisempi kodinhoitohuone on. Tykkään siisteydestä ja yritän vaalia sitä kotona, mutta kodinhoitohuoneen kohdalla luovutan ensimmäisenä. Oven voi vetää kiinni, eikä tilan läpi tarvitse kulkea minnekään. 
Katastrofitilasta huolimatta pyykkikone pyörii ja siinä se sotkupallo alkaa pikkuhiljaa kasvaa. Lajittelen likapyykkejä lattialle ja levittelen puhtaita tasoille. Ripustan rumpukuivia lakanoita kaapinovien päälle ja pukkaan juoksukengät ja pyöräilykypärät kurarallille. Haen puhdasta pyykkiä sen pakollisen verran suoraan päälle, mutta en jää superkiireisinä aikoina siistimään jälkiäni. 
Kunnes tulee se ensimmäinen vapaailta tai viikonloppu. Sisuunnun ja otan niskalenkin pyykkivaltakunnasta. Pyöritän pyykkikonetta apinanraivolla niin kauan, kun pyykkikopan pohja häämöttää. Viikkaan, silitän ja lajittelen. Vien puhtaat pyykit perheenjäsenten kaappeihin ja mietin, mikä tässä hommassa muka on niin kamalaa. 
Kodinhoitohuone on hyvä kiireindikaattori. Kun vihdoin tartun pyykkivuoreen, homma sujuu ja saatan parhaina päivinä jopa nauttia touhusta. Onneksi olin talon suunnittelussa sen verran kaukaa viisas, että meillä ei ole esimerkiksi saunaan käyntiä kodinhoitohuoneen kautta. Siinä voisi löylytellessä tarvita useammakin rentouttavan kasvonaamion, ennen kuin toipuisi edessä olevasta työmäärästä. 

Onneksi kodinhoitohuoneessa kaappitila on maksimoitu ja tavarat saa aina näppärästi ovien taakse piiloon.

Puhtaan pyykin raikas tuoksu, siistit vaate- ja pyyhepinot sekä selkeät linjat rauhoittavat kummasti mieltä. On taas hetken aikaa sellainen olo, että rouvalla on homma hanskassa 😀
Haastan Valkoisen Harmajan Suvin, Kotipalapelin Rillan, Raw Design blogin Peetan ja Uuden kuun Emilian paljastamaan kotinsa laiminlyödyn kohdan. Vai onko teillä sellaista? 

Saatat pitää myös

31 Kommentit

Anonymous 28 huhtikuun, 2014 - 6:15 pm

Hyvä postaus 🙂 Meillä kodari on arkieteinen, läpikulkutila, josta valitettavasti nykyään kulkee kaikki muut paitsi ne vieraat, jotka käyvät meillä ensimmäistä kertaa tai tosi harvoin :/ kaiken lisäksi halusin kodinhoitohuoneeseen sujuvan (siis ovettoman) yhteyden keittiöstä, joten tilan siisteys olisi enemmän kuin tärkeää.. Laiskan ja kiireisen emännän painajainen siis….

Tanja

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 9:57 pm

Itse asiassa meillä on käynti tuosta kodinhoitohuoneesta autokatokseen ja samalla se on siis kuraeteinen. Nyt kuivaan aikaan se ovi on kuitenkin aika vähällä käytöllä. Sinähän olet suunnitellut itsellesi hyvän kodinhoitohuoneen, kun se on pakko pitää aina siistinä ;D

Reply
Anonymous 28 huhtikuun, 2014 - 6:28 pm

Tykkään! En halua katsella blogeissa sotkukuvia joka päivä mutta aina silloin tällöin niitä on kiva nähdä. Ihan muistutuksena siitä että sielläkin eletään tavallista arkea 🙂
Meillä kodinhoitohuone on läpikulkutila josta kulkee muutkin kuin kotiväki ja valitettavasti minuun iske tuo siivouspuuska aika harvoin. Eteinen olisi melkein siisti, eihän sitä juuri käytetäkään
Minttu

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 9:59 pm

Kiva kuulla, Minttu! Eikä näitä sotkukuvia ole kyllä mitenkään erityisen kiva postaillakaan, joten jatketaan taas vähän siistimmällä linjalla. Normaaliarkea meilläkin eletään, enkä todellakaan siivoa joka päivä. Paitsi tietysti sitä perussiisteyttä ylläpitäen, siis keittiötä jne.

Reply
JohannaL 28 huhtikuun, 2014 - 6:31 pm

Olipas hauska nähdä sielläkin vaatteita lattialla ja kasa pöydällä 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 9:59 pm

Kyllä, täältä löytyy!

Reply
Kotisiivooja 28 huhtikuun, 2014 - 6:43 pm

Kiireindikaattori jää elämään. Meillä on just samanlailen indikaattori : D

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 10:00 pm

Se on armoton indikaattori, raportoi tarkasti kiire- tai laiskuusasteen 😀

Reply
Anonymous 28 huhtikuun, 2014 - 7:30 pm

Hei, hienoa katsella välillä tuota ah niin tuttua kaaosta.. itse tykkään myös siististä paikoista, mutta arjen pyörityksen ja ruuhkavuosien temmellyskentällä ei aina vaan jaksa. Olen seurannut blogiasi ja ajatellut, että onko teillä tosiaan aina noin siistiä, heh?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 10:01 pm

Ihan normaali arjen hulabaloo meilläkin pyörii, blogikuviin voi valita sen vähiten sotkuisen nurkan 😀

Reply
Suvi / zubis corner 28 huhtikuun, 2014 - 8:52 pm

Ihana postaus! Meilläkin on nykyään erillinen kodinhoitohuone, jonka läpi ei ole kulkua minnekään. Aika ihanaa kun voi vain laittaa oven kiinni!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 10:02 pm

Pois silmistä, pois mielestä -toimii!

Reply
Siimeksessä Minttu 28 huhtikuun, 2014 - 9:37 pm

Lohduttava postaus 😀 Meidän kodarissa on aina kattoon asti pitkä pino viikattuja vaatekasoja kun ne on muka niin työläs viedä kaappiin. Lattialla ja oven kahvoissa myös samalla tavalla pyykit roikkuu 🙂 Ihanat kodinhoitotilat teillä ja kätevä tuo kurasyvennys!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 10:02 pm

Kiva kuulla, että teilläkin on! Eipä näistä kannata liikaa stressata, tekee sitten kun ehtii 🙂

Reply
Anonymous 28 huhtikuun, 2014 - 9:45 pm

Onko khh:ssanne sama ongelma kuin meillä, että pyykinkuivaustelineelle ei ole oikein tilaa? Kuivaustelineiden ollessa käytössä ei oikein mahdu enää availemaan kaikkia kaapinovia jne. Keksisitkö ratkaisun?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2014 - 10:04 pm

Joo, kuivaustelineelle ei ole erikseen paikkaa. Jos olisi ollut oikein fiksu, olisi kurarallista voinut tehdä aavistuksen leveämmän ja sijoittaa kurattomina aikoina teline siihen. Käytön paljon kuivausrumpua, joten onneksi telinettä ei tarvitse aina olla levittämässä.

Reply
Anonymous 29 huhtikuun, 2014 - 8:40 am

No meillä olisi kyllä kurarallissa leveyttä ja pituutta kuivaustelineelle (koiramme on melkoisen paljon isompi kuin teidän), mutta halusin uuteen kotiin erillisen arkieteisen (jossa myös ’kuraeteinen’) ja khh:een. Vanhassa kodissa en tykännyt siitä, että kuraeteinen oli samassa tilassa puhtaan pyykin käsittelyn kanssa. Nyt kukaan ei vahingossakaan tule likaisena khh:seen, sillä sinne ei ole käyntiä ulkoa. 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 toukokuun, 2014 - 10:28 am

Meillä koira pestään kodinhoitohuoneen lavuaarissa ja kuraralli on käytössä lähinnä kura-aikaan. Yleensä kuivaan hengareissa pyykkiä sen päällä. Olisihan sellainen kuivaushuone aika luksus, mutta toisaalta kuivausrummun kanssa sen käyttö voisi jäädä aika vähälle.

Reply
Lady of The Mess 28 huhtikuun, 2014 - 10:49 pm

Ihanan lohduttavaa, että noita vaatekasoja on joskus muillakin. Itsellä kun se ei tuppaa olemaan vain joskus. Ja upea kodinhoitohuone, tilava ja kaappitilaa kunnolla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 toukokuun, 2014 - 10:28 am

Kyllä niitä on! Ja mielestäni ne kuuluvat elämään, ei kaiken tarvitse olla koko ajan tiptop.

Reply
Henna / Koti Daaliatielle 29 huhtikuun, 2014 - 6:04 pm

Tyylikäs kodari, kertakaikkiaan!! Aina lohdullista nähdä, että niitä arjen myötä syntyviä kasoja on muillakin kuin itsellä. 🙂 Esteettiset kuvat ovat vieläkin lohdullisempia, silmä lepää ja niihin keskittyessä jää oman kodin kaaos taka-alalle.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 toukokuun, 2014 - 10:28 am

Kiitos Henna! Joo, ei näitä sotkukuvia jaksa ottaa ja katsoa 😀

Reply
Anonymous 29 huhtikuun, 2014 - 7:04 pm

Missä teillä likapyykki säilytetään? (:

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 toukokuun, 2014 - 10:29 am

Meillä on kaksi likapyykkikoria, ovat noissa vetolaatikoissa. Näppärä paikka ja mahtuu hyvin!

Reply
Anonymous 29 huhtikuun, 2014 - 8:39 pm

Tekee kyllä hyvää nähdä, että muillakin on joskus kaaos päällä eikä kaikki paikat tip top -ei tarvitse potea niin huonoa omaatuntoa siitä, että joskus joku paikka kotona on kaikkea muuta kuin edustuskelpoinen..

Mitä materiaalia teillä on tuo khh:n kaappien välitila? Me rakennetaan ja mietitään sitä parhaillaan. En haluaisi laattoja, mutta kun vesipisteen kohdalta pitäisi laittaa seinään kosteuseristettä, maalaaminen voisi olla työlästä..

-Reggie

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 toukokuun, 2014 - 10:30 am

Meillä on välitila ihan maalattu ja toimii ainakin meillä ihan noin. Jos joskus vettä roiskuu, niin pyyhkäisen. Mutta harvemmin edes roiskuu, kun allas on niin syvä.

Reply
Syhi / Syhinä-blogi 29 huhtikuun, 2014 - 10:55 pm

Kodinhoitohuone on varmaan joka kodissa se mikä ensimmäisenä räjähtää 😀 Meidänkin kodinhoitohuoneessa käy joskus pyörremyrsky, mutta kummasti se osaa kiertää muut huoneet. Olen itsekin kiitellyt itseäni siitä, että pidin pääni ja hinnalla millä hyvänsä halusin kodinhoitohuoneen erilleen, ettei siitä ole läpikulkua muihin tiloihin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 toukokuun, 2014 - 10:31 am

Kyllä se pyörremyrsky meilläkin lähtee kiertämään, jos sitä ei ajoissa pysäytä ;D

Reply
Anonymous 7 toukokuun, 2014 - 4:05 pm

Hei! Kivan värinen harmaan sävy tuossa seinässä. Satutko muistamaan värin koodia?

Reply
Nea 8 helmikuun, 2016 - 5:11 pm

Naurunpyrskähdys tuli kohdassa ”apinanraivolla kunnes pyykkikopan pohja häämöttää”. Niin tuttu tunne, ajoittuu minulla yleensä sunnuntaihin. Mukava aloittaa uusi viikko niin sanotusti puhtaalta pyykkikorilta ?

Reply
Maarit 21 toukokuun, 2017 - 10:20 am

Mielenkiintoista, miten esteettisyys ohjaa kommentteja ja valintoja. Itseäni kiinnostaa kodinhoitohuone, joka on suunniteltu ja sijoitettu siten, että vastehuoltoon tarvittava työmäärä minimoituu kaikkinensa…

Reply

Jätä kommentti