10 designlahjaideaa lapselle

by Kerttu
Kerroin Designia kummilahjaksi? -postauksessa, että meille on syntynyt pieni kummityttö ja pohdin hänelle lahjaa. Sain kommenttiboksin täydeltä mainioita lahjaideoita, suuri kiitos ihan jokaisesta! Huomasin, että moni muukin on samaa asiaa pohtinut: olisi mukavaa antaa jotain aikaa kestävää, sellaista josta on iloa pitkään. Designin ystävänä pohdin myös klassikkoja, jotka voisivat jopa lähteä lapsen kasvettua hänen omaan kotiinsa aikanaan. Tässä blogini lukijoiden ehdotuksia kummilahjoiksi satunnaisessa järjestyksessä. Mielestäni suuri osa näistä lahjoista käy myös syntymäpäivälahjoiksi. Laitan mukaan myös hinta-arvion, jotta oman budjetin mukaisen lahja löytäminen olisi helpompaa.

1. Georg Jensenin Moneyphant-säästölipas, 85 euroa, Finnish design shop. Tässä lahjaideassa voi kartuttaa elefantin sisältöä jouluina ja synttäreinä. Tykkään myös ajatuksesta, että lapsi oppii pikkuhiljaa säästämisen jalon taidon. Vastaava norsuäiti kaksosineen on nyt Finnish design shopin alessa 80 e.

2. Eero Aarnion suunnittelemat eläinhahmot (Pony 249 e, Dino 156 e, Pony alk. 55 e), Finnish design shop. Nämä  sopivat sekä leikkiin että sisustuselementeiksi. Hahmot ovat sen verran kookkaita lahjoja, että suosittelen ennen ostoa tiedustelemaan vanhempien mielipidettä. Ihanuudestaan huolimatta näille voi olla vaikeaa löytää paikkaa kodista ja hyvä ajatus kääntyy tilanahtaudesta aiheutuvaksi ahdistukseksi :). 

3. Muumimukit (alk. n. 15 e/ kpl), Iittala Store. Astiastoa voisi kartuttaa vuosien varrella ja ehkä isompana ostaa kaveriksi valkoisia Teema-astioita. Muumi-aiheisina on saatavilla myös mm. lautasia, kulhoja ja lusikoita, joten valinnanvaraa on paljon. 
4. Kay Bojesenin suunnittelema puinen apina, 135 e, Finnish Design Shop. Rosendahlilla on myös muita suloisia klassikkoeläimiä kuten virtahepo, kani ja koira. En ihan tiedä tämän puulelun leikkikestävyyttä, mutta katseenkestävyydestä ei ole mitään epäselvää 🙂

5.  Brion isot puulelut, ralli-auto, n. 80 e ja mäyräkoira 93 e, Babyshop. Klassikkolelut ovat kasvaneet suuriksi ja näillä on komeat mitat. Lukijani oli teettänyt ralliautoon lapsen nimen ”rekisterilaatalle” auton takaosaan. 

6. Tillanderin kummihelmet,  ideana on kerryttää helmiä vuosien varrella niin, että isompana niistä saa korun. Helmiä voi hankkia myös muut sukulaiset ja ystävät. Hintatietoja ei ollut saatavilla, lisätiedot täällä.

7. Vitriini-rasia aarteille, alk. 25 e, Iittala ja muut jälleenmyyjät. Tänne voisi sisälle halutessaan sujauttaa jonkun pienen korun tms. Lasinen esine ei sovi leikkikäyttöön, mutta vanhempien hyvässä säilytyksessä kestää aikaa.

8. Tällä listalla ei voi ohittaa kummilusikkaa, ehkäpä perinteisintä ristiäis/nimenantolahjaa. Tässä Kalevalan kummilusikka, noin 100 e, Kalevala koru. Lukija vinkkasi myös, että kauniin lusikan voi kehystää, jolloin se toimii sekä tauluna että kehyksistä riisuttuna käyttöesineenä. Myös Suomen lasten kalevala-kirja on hyvä lahjaidea sellaisenaan tai lusikan kaverina, n. 25 e, Booky

9. Ensimmäiset rahani -keräilysetti, 30 e, Suomen Moneta. Hauska idea, jossa Suomen kaikki kahdeksan euromääräistä metallirahaa käyttämättöminä ja vuoden 2013 lyöntileimoin sekä irroitettava onnenlantti. Tämän lahjan voi halutessaan yhdistää johonkin toiseen lahjaan, esim. Eero Aarnion suunnittelemaan Pastilli-säästölippaaseen, 39 e.

10. Artekin klassikkohuonekalut, alk. 170 e, Finnish design shop. Nämäkin  saattavat jakaa mielipiteitä ja ovat kokonsa ja arvonsa puolesta sellaisia, joihin kannattaa tiedustella mielipidettä vanhemmilta ennakkoon. Musta, valkoinen tai koivunvärinen klassikkojakkara tai tuoli löytänee kuitenkin paikkansa design-tietoisten asukkaiden kotoa. 
Laitetaan kaupan päälle vielä pari ideaa: 😉

11. Näiden lahja-ideoiden lisäksi moni oli perustanut kummilapselleen tilin, jonne säästettiin pikkuhiljaa rahaa esim. polkupyörään tai pidemmällä kaavalla ajokorttiin. Kommenttiboksissa nostettiin esille hyvä huomio inflaation ja palvelumaksujen vaikutuksesta pitkän kaavan säästämiseen. Olisi kurjaa huomata vuosien kuluttua, että säästösummalla ei saakaan tavoiteltua ajokorttia tai designhuonekalua.

12. Yhteinen elämys. Oma kummisetäni vei meidät kummilapset joka kesä junalla Särkänniemeen, se oli todella hieno lahja. Muistan vieläkin reissut hyvin. Siksipä kokemukset voivat olla materiaa merkityksellisempää. Ihan vastasyntynyt ei toki elämyksiä kaipaa, mutta kunhan ikä karttuu, niin tässä on hyvä lahjavaihtoehto.

Hintansa puolesta arvokkaammista lahjasta lienee mahdollista sopia, että ristiäislahjalla kuitataan myös seuraava joululahja sekä ensimmäinen syntymäpäivä. Näin ollen raaskii ehkä vähän paremmin panostaa lahjaan ja muistaa merkkipäivinä vain esim. kortilla. Ihan pikkuinen kun ei lahjoja osaa odottaa, mutta ehkä isompana arvostaa syntymähetkellä saatua design-klassikkoa. Mitä mieltä olette tällaisesta sopimuksesta? 
Tässäpä näitä vaihtoehtoja sille pienelle rakkaalle, jonka elämä on vielä ihan nupullaan. Varmuuden vuoksi vielä mainitsen, että kummiudessa ei ole kyse lahjojen ostosta vaan merkityksellisempää on olla läsnä lapsen elämässä ja kiinnostunut hänen kasvustaan. Omaan lahjadilemmaan en ole vielä lopullista päätöstä tehnyt, mutta uskoisin lahjan löytyvän tämän listan elementeistä. Kohteliasta on myös kysyä lapsen vanhempien toivetta, mutta ainakin meidän tapauksessa tämä kummitäti sai vapaat kädet. Kerron kyllä sitten, mihin päätökseen tulin. 
Miltä idealista näytti? Onko tästä apua lahjoja suunnitellessa? Onko vielä lahjaideoita, jotka ansaitsisivat paikkansa listalla? 

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Jemina 1 heinäkuun, 2013 - 8:35 am

Tosi kivoja ideoita! Oispa hoksannut pyytää meidän pikkumiehelle kummilahjaksi tuon elefantti säästölippaan. Upea! Poika sai kyllä kauniin soittorasian, jossa kaiverrukset ja saa laittaa pari valokuvaa hänestä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 7:54 pm

Minustakin tuo elefantti on kaunis! Soittorasiakin kuulostaa kivalta 🙂

Reply
mehtäemäntä 1 heinäkuun, 2013 - 8:42 am

Ihania ideoita joista kummihelmet olen kummitettaville neitilapsille hommannut kastelahjaksi. miusta aikas kiva kun siihentosiaan saa sitten upotettua rippiristin aikanaan ja jatkopalan ansiosta menee aikuisellekkin 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 7:55 pm

Kummihelmien idea on tosi kaunis ja tuo jatkopala on kätevä lisä!

Reply
Anonymous 1 heinäkuun, 2013 - 9:27 am

Hei,

Aivan loistavia ja tosi kivoja lahjaideoita kaikki, mutta mutta….

Tyttäremme on saanut vastaavia lahjoja kummeiltaan ja isovanhemmiltaan viimeiset 20 vuotta. Lisäksi vielä on tullut kasapäin Iittalaa ja Chippedalea. Tosi upeita lahjoja kaikki. Mutta mihin lahjat sijoitetaan?? Tytär on lähdössä maailmalle opiskelemaan kahden matkalaukun kanssa. Perhe on lähdössä ulkomaan komennukselle toiselle puolelle maailmaa. Lahjansaajien on tosi vaikea ymmärtää, että Iittalat ei mahdu tytön opiskelijaboksiin eikä edes matkalaukkuun. Eikä ne mahdu meidän uuteen komennusasuntoon. Tässä onkin funtsimista kerrakseen. Tytär olikin sitä mieltä, että rahastolahjasta tässä elämän tilanteessa olisi ollut oikeasti apua. Nyt lahjat tuottaa ongemia.

Hankala paikka, varsinkin kun kaikki lahjat ovat arvokkaita ja aivan mahtavia. Emmekä missään nimessä halua tuottaa pahaa mieltä lahjan antajille. Onkohan kukaan muu samassa tilanteessa?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 7:58 pm

Hyviä huomioita ja kysymyksiä! Kaikessa materiassa on tuo sama ongelma, siksipä juuri nuo yhteiset elämykset ovat olleet erittäin mieleisiä 🙂 Ehkäpä teille löytyy lahjoille jokin välisijoituspaikka ja siinä vaiheessa kun tytär perustaa omaa pysyvämpää kotia, esineet pääsevät oikeuksiinsa. Toki raha helpottaa juuri opiskelujen vaiheessa. Hankala tilanne teillä tosiaan, toivottavasti löytyy jokin hyvä ratkaisu 🙂

Reply
SanMa 1 heinäkuun, 2013 - 10:16 am

Meillä esikoinen sai kauniin hopeisen kastekorun, johon on kaiverrettu nimi ja syntymäaika. Koru on ollut myöhemmin lapsen kaulassa kaikissa juhlissa ja sopii vielä pitkään, myöhemmin siihen voi vaihtaa pidemmän ketjun. Kauniisiin koruihin törmäsin tässä blogissa: http://hennankorut.blogspot.fi/

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 7:59 pm

Ihana idea tuo korukin 🙂 Meilläkin asuu sellainen pieni hienohelma, joka rakastaa koruja. Varmasti kallisarvoinen tuo kastekoru <3

Reply
Ruut 1 heinäkuun, 2013 - 11:05 am

Ihania ideoita!! Pitää pistää mieleen, kun seuraavan kerran jotain lahjaa miettii 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 7:59 pm

Kiva, jos on hyötyä! Monesti lahjan keksiminen on aika vaikeaa 🙂

Reply
Mari 1 heinäkuun, 2013 - 11:19 am

Tuo rahasetti on hauska. Taidanpa napata idean kummilapsen 1-v. lahjaan 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 8:00 pm

Se onkin ihan mainio 1v-lahja 🙂

Reply
Johanna L. 1 heinäkuun, 2013 - 11:43 am

Olipa ihania vinkkejä! Itselläkin on tiedossa pari ristiäistapahtumaa, hyviä vinkkejä mitä en itse osannut ollenkaan ajatella. Kiitoksia 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 8:00 pm

Kiva kuulla, että vinkeistä on hyötyä 🙂

Reply
sandella 1 heinäkuun, 2013 - 1:09 pm

Ihania ideoita!
Sinulle on haaste blogissani! 🙂

http://sandellasblog.blogspot.fi/

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2013 - 8:01 pm

Kiitos sandella! Minäpä tulen nappaamaan haasteen!

Reply
Anonymous 1 heinäkuun, 2013 - 9:49 pm

Kivoja pohdintoja, ja hyviä ideoita! Olen juuri löytänyt blogisi, ja koukkuun taisin jäädä…

PiiaTuuli

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2013 - 8:07 am

Hei PiiaTuuli! Kiva kun löysit tänne, lämpimästi tervetuloa!

Reply
Anonymous 1 heinäkuun, 2013 - 10:00 pm

Yksi ihana kastelahja näiden muiden joukosta vielä puuttuu.
Se on Kalevalakorun hopeinen kaulakoru nimeltä ”Siivet”.
Jo tuo korun nimi sai oman sydämeni hetkeksi siirtymään paikoiltaan,
ajatus on niin kaunis! Kolmas lapsemme, tyttö, sai tällaisen kastelahjaksi ja on ollut kaikista lastemme lahjoista mieluisin. Ihana lahja pienelle neidille <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2013 - 8:08 am

Ihana lahjaidea, todella herkkä ja suloinen! Ansaitsee ehdottomasti paikkansa tällä listalla 🙂

Reply
Hubanehome 2 heinäkuun, 2013 - 11:39 am

Hei,

Toimivia ideoita! Itse olen antanut myös Jacobsenin Design letters-mukeja. Ja ajatuksena on ollut myös Bollingin puutiput; melkein tuntuu, että välillä on ollut jo liikaakin kivoja kummilahjaideoita 🙂 Yhdelle kummilapsistamme mies pitää osakesijoitustiliä, joka olisi tarkoitus antaa tytölle sitten myöhemmin; toivottavasti nuori neiti pääse niillä rahoilla joskus viettämään hauskan (ja hyödyllisen) kielikurssin ulkomailla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2013 - 10:38 pm

Ihania ideoita! Nuo mukit ovat myös söpöjä 🙂 Osakesijoitustili kuulostaa asiaan vihkiytyneelle mukavalta harrastukselta 🙂

Reply
Anonymous 2 heinäkuun, 2013 - 9:07 pm

Vinkki! Finnish Design Shopissa Moneyphant on alessa 😉

-Tea

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2013 - 10:38 pm

Se onkin hyvä ale!

Reply
Anonymous 2 heinäkuun, 2013 - 9:09 pm

No niin, olithan sä sen jo blogin alkuun kirjoittanutkin. Olisko sitten mulle jossain silmälaseja alessa… 🙂

-Tea

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2013 - 10:38 pm

Heh, ei kuule mitään 🙂 Harva näitä niin tarkkaan lukee -kai! 😀

Reply
Anonymous 4 heinäkuun, 2013 - 7:02 pm

Lahjakortti vauva/lapsikuvaukseen. Jää muisto loppuelämäksi. Vanhempien ei välttämättä tule vietyä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 syyskuun, 2013 - 6:48 pm

Ihana idea!

Reply
Suvi 6 syyskuun, 2013 - 12:24 pm

Moikka!

Kirjoitan itse sisustusaiheista blogia… tuntuu vain välillä olevan niin kiire, etten juuri ollenkaan ehdi seurailemaan toisten, kanssasisarten blogeja. En silti voi uskoa, että löysin blogisi vasta nyt, tänään!!! 🙁 Parempi myöhään kuin ei milloinkaan <3 Kiva jäädä seurailemaan, kotisi on aivan UPEA!!! <3

Tämä postaus löytyi, kun mietin mitä tulevalle pienokaiselle hankkisi 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 syyskuun, 2013 - 6:49 pm

Moikka! Eikös sitä sanota, että parempi myöhään kun ei milloinkaan 🙂 Ei vaan, tervetuloa! Sinun blogisi onkin minulle jo tuttu, joskus varmaan olen jotain kommentoinutkin 🙂

Reply

Jätä kommentti