Muutama lempeä ajatus (ja ihania pioneita)

by Kerttu
Lempeitä ajatuksia ja ihania pioneita

Lempeä elämänasenne tuntuu omalta. Se on suhtautumista ihmisiin, asioihin, vastoinkäymisiin ja onnistumisiin.

Lempeyttä pidetään helposti särmättömänä nössöilynä tai ylipositiivisena ajatteluna, jossa kaikki on ihan kivaa pumpulipilveä. Psykoterapeutti Maaret Kallio puhuu osuvasti  sanaparista ”lujasti lempeä”, jossa korostetaan mie­len ky­kyä so­peu­tua vai­kei­siin olo­suh­tei­siin, ku­ten myös mie­len ikuis­ta ky­kyä toi­pua ja ta­voit­taa toi­voa.

Lempeyden ydin on itsensä hyväksymisessä ja mahdollisuuksien näkemisessä ympärillään. Kokosin muutaman oman elämäni sloganin tai muuten kolahtavan ohjenuoran, joiden olen huomannut ohjaavan ajatteluani ja toimintaani. Valmishan ihminen ei ole kuin haudassa (onpas muuten varsin positiivinen sanonta), joten tällä tiellä riittää sarkaa. Ja se on ihanaa se.

Lempeitä ajatuksia ja ihania pioneita

Eteenpäin! 

Lempisloganini on lyhyt ja ytimekäs. On turha jäädä märehtimään asioita liian pitkäksi aikaa. On ajanhukkaa miettiä, miten joku asia olisi voinut mennä, jos sitä tai tätä olisi tapahtunut. Otetaan opiksi ja mennään eteenpäin.

Eteenpäin! Kuvastaa myös ajatuksiani ja tapaani elää. Vaikka olen rauhaa rakastava kotikissa, haluan että elämässä on virtaa, tunnetta että liikutaan. Nähdään ja  koetaan, tartutaan mahdollisuuksiin.

Let it go!

Kiitos Frozen, mutta tämä sanonta kertoo minulle jostain muusta kun jääprinsessasta. Joskus on parempi antaa olla, päästää irti. Päätä ei kannata hakata seinään, solmuja availla, säätää ja ponnistella, jos sitkeästä yrittämisestä huolimatta ei ole saavuttanut haluttua lopputulosta.

Joskus joku muu valitaan. Joskus ei onnistu. Joskus joku tilanne vaan sellainen, johon et voi omalla toiminnalla vaikuttaa. Anna mennä, jotain muuta tulee kyllä tilalle.

Sama koskee ikäviä muistoja ja asioita, jotka meinaavat muodostaa mustan möykyn sydämeen. Joskus niiden kannattaa antaa vain mennä ja sopeutua tilanteeseen. Ehkäpä onneni on kyky unohtaa ikäviä juttuja.

Vastoinkäymiset ovat naamioituja myötäkäymisiä

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Vastoinkäymisen hetkellä ei aina näe tilanteen hyviä puolia tai mahdollisuuksia, mutta usein ajan kuluessa näkee tilanteen kokonaisvaltaisemmin. Tämä sanonta on mummoni tärkein perintö minulle ja kannan sitä aina mukanani.

Uskon myös, että ärsytys (voit myös valita tähän sen ketutuksen synonyymin) on loistava voimavara. Kun jokin asia ottaa riittävästi päähän, tuntuu epäoikeudenmukaiselta tai väärältä, kunnon kiukusta saa hyvän energian asian ratkaisemiseen. Itsekin tällä viikolla murehdin yhtä juttua aamuyön tunnit 03-06, aamulla aloin asiaa hoitamaan ja illalla kaikki oli kunnossa. Mitään ei olisi ehkäpä tapahtunut ilman kunnon ärsytystä.

Lempeitä ajatuksia ja ihania pioneita

Kill them with kindness

Satu Rämö kirjoitti listan asioista, jotka tekevät hänet onnelliseksi. Kohta 5 oli ”Kill them with kindness” eli ikäville tyypeille kannattaa olla erityismukava.  ”Oon ihan helvetin mukava ja ymmärtäväinen, kun joku toinen sekoilee.” Aivan loistava kiteytys siitä, että asenne todellakin ratkaisee.

Yritän, voi kuinka yritänkään aina muistaa nukkua yön yli, ennen kuin avaan sanaisen arkun. Olen nopea ja impulsiivinen ja usein käy niin, että joku asia tuntuu tosi voimakkaalle siinä hetkessä, mutta seuraavana päivänä sille on helppoa vain hymähtää. Maltti on valtti, kulunut klisee, mutta toimii.

Kiitollisuus 

Kuvittele asiat, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Nyt menetät ne.

Ja nyt saat ne takaisin.

Kuinka onnellinen olisit?

Aivan naurettava ajatusharjoitus on helpoin tapa löytää kiitollisuutta jokapäiväisistä ympärillä olevista asioista.

Kyky nähdä kauneutta ympärillään

Ne pienet jutut: aamukaste lehdellä, vaaleanpunainen taivaanranta, lapsenhiuskiehkura tai aaltojen vuosien saatossa muovaama kivi. Sisustus, taide, vaatteet ja meikit ovat myös osa arjen estetiikkaa. Pellavalautasliinat makaronilaatikolla tai sipaus huulipunaa pihatöissä, nämä ovat arjen pieniä asioita vaalia kivalta näyttäviä juttuja.

Ystäväpiirissäni on monia esteetikkoja – taitavia ihmisiä taiteen, sisustuksen, käsitöiden, valokuvauksen tai vaikka pihahommien tai pukeutumisen saralla. Ihailen heitä ja imen vaikutteita. Itse olen aivan liian suurpiirteinen tullakseni huipuksi jossain yksittäisessä asiassa.

Uskon siihen, että esteettinen ympäristö luo hyvinvointia. Siitähän sisustusblogeissa ja vaikkapa Instagramissakin on kyse, jaetaan visuaalisesti kiinnostavia ja innostavia asioita ja inspiroidutaan niistä.

Lempeisiin ajatuksiin minut siivitti nämä upeat pionit,  muutamalla eurolla saa kotiin tällaista kauneutta juuri nyt. Kukkakimppu muistuttaa, että elämästä pitää nauttia hetkessä, jos jää odottelemaan, hehku on jo kadonnut.

Suloista sunnuntaita,
Kerttu

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Mermar 7 kesäkuun, 2020 - 9:04 am

Elikkä, jos sinulla on kaksi rahaa, osta toisella leipä, jotta elät ja toisella kukka, jotta tiedät miksi elää.

Reply
Kerttu 11 kesäkuun, 2020 - 9:36 am

Hyvin kiteytetty <3

Reply
Annika 10 kesäkuun, 2020 - 7:53 am

Mikä ja mistä on tuo kaunis viltti?

Reply
Kerttu 11 kesäkuun, 2020 - 9:36 am

Moikka! Se on H&M:ltä, mutta jo pari vuotta vanha.

Reply

Jätä kommentti