Mitä yhteistä on marraskuulla ja pms:llä?

by Kerttu

Päivät alkavat olla todella hämäriä, varsinkin jos aurinko ei eksy esille pilvien raosta.  Marraskuu on itselleni se vuoden haastavin kuukausi, mutta silti minulla on konstit sen selättämiseen. Jos nimittäin ei ole tarkkana, fiilis on sama kuukauden kestävissä pms-oireissa.  Minäpä avaan hiukan:

Pms-oireet: väsyttää, ärsyttää, suklaa maistuu, ei jaksa, ei huvita, vetäytyminen omiin oloihin, turvottaa ja mainitsinko jo, että suklaa maistuu?

Marraskuun oireet: väsyttää, ärsyttää, suklaa maistuu, ei jaksa, ei huvita, vetäytyminen omiin oloihin, turvottaa ja mainitsinko jo, että suklaa maistuu?

Lääkkeettömät hoitokeinot:

Pms-oireet: terveellinen ruoka, riittävä lepo, säännöllinen liikunta, lempeat ajatukset ja kainalossa oleminen.

Marraskuu:  terveellinen ruoka, riittävä lepo, säännöllinen liikunta, lempeat ajatukset ja kainalossa oleminen.

Molempiin onneksi pätee samat keinot. Sen sijaan, että ajattelisi maailman vain olevan epäreilu paikka, jossa on ookoo syödä suklaata sohvannurkassa ja velloa pienessä itsesäälissä, toimii minulla aktiivisuuden ylläpitäminen ja sopiva lempeys elämää kohtaan.

Homma alkaa siitä, että perusasiat laitetaan kuntoon. Kahdeksan tunnin unisuositus on hyvä ottaa ihan tosissaan, ainakin itselläni unenetarve kaamoksessa korostuu. Olen asettanut itselleni kännykkään ruutuajan, ominaisuus tuli iPhoneen viimeisimmän päivityksen yhteydessä. Klo 21.30-07 pitää erikseen näppäillä koodi, jotta voi käyttää puhelinta.  Auttaa rauhoittumaan.

Yksi toimiva kikkakolmonen on suunnitella kaikkea, jota on kivaa odottaa. Meillä on tulossa loma ja sitten saakin alkaa laittamaan joulua. Luvassa on myös illanviettoja ystävien kanssa ja mukavia töitä.

Pms-oireissa tyypillistä on yleinen ärsytys. Kaksi päivää on eri asia elää sen tunteen kanssa, mutta kokonainen kuukausi tatti otsassa on jo liikaa. Marraskuussa ärsytyksen tunne liittyy siihen, että koen päivän olevan jo ohi siinä vaiheessa, kun televisiosta kuuluu Pikku Kakkosen tunnusmusiikki. Sisäinen marttani kertoo, että kello kuuden jälkeen ei enää kannata kuin vetää villasukat jalkaan ja sytyttää kynttilät.

Välillä olen rohkeasti kokeillut iltalenkkiä, eikä se niin kamalaa ole. Yllättäen ystävätkin ovat vielä hereillä ja valmiita iltatapaamisiin. Marraskuussa pikaiset vierailut eivät tarvitse valmisteluita; on niin pimeääkin että kukaan ei näe toisten mahdollisia pölypalleroita.

Paras ja täysin aliarvostettu lääke on liikunta. Eilen kävin illalla Riikan body attack-tunnilla, jossa syke nousee huippuunsa ja hiki virtaa. Sen jälkeen oli enemmän elossa kuin pitkään aikaan! Psykologisesti minulle on tärkeää saada kunnon urheilusuoritus maanantaille, se saa aikaan fiiliksen, että homma on hallussa ja antaa potkua myös viikon muille liikuntakerroille.

Älä koskaan aliarvioi endorfiilien voimaa! 

Toisaalta, marraskuu ja psm antavat myös luvan käpertyä sohvannurkkaan. Aina ei tarvitse jaksaa.

Moni kyselee, että joko saa sanoa J-sanan? Joko voi laittaa J-valot ikkunaan? Joko voi keitellä ekat glögit?

Voi!

Jos joulun odottaminen tuo iloa kaamokseen, niin ei kun vain kaikki työkalut käyttöön. Toki sopiva annostus on tässäkin lääkkeessä oleellinen.  Vähän kuin urheilijalla kuntohuippu ajoitetaan olympialaisiin, olisi jouluinnon syytä olla korkeimmillaan siinä 24.12., eikä niin että h-hetkellä kaikki jo kyllästyttää.

Villasukkafiilistelijä vinkkaa: ilmainen, mutta takuuvarma keino talvisesongin käynnistämiseen. Nappaa havu maljakkoon ja nauti!  Se tuo kauniisti tunnelmaa huutamatta vielä liikaa joulua, mutta muistuttaen mitä kohti kuljetaan.

Eivät pms ja marraskuu ihan samanlaisia sentään ole. Molemmista selviää, mutta olen kuullut villejä huhuja, että joku jopa nauttii marraskuusta.  Tunnelmahan on ihan hämäryydessään ihan ainutlaatuinen ja me valaisinrakastajat saamme  napsia valoja päälle ihan tosissamme.

Myös huumoria voi kokeilla lääkkeeksi. Pms-oireissa varsinkin miehen harjoittamana ollaan aika tulenaralla alueella, mutta marraskuun hoitoon suosittelen esimerkki tätä Akuutin oivaltavaa pariminuuttista hyvänmielen  videopätkää. Myös huonohkot blogitekstit toimivat.

Siitähän tässä on pohjimmiltaan kyse; valosta. Sekä sisäisestä että ulkoisesta valosta ja fiiliksestä ja siitä, että pienen turbulenssin jälkeen voi taas nauttia tasaisesta matkasta.

Gallup: Kumpi on pahempi; pms vai marraskuu? 

Saatat pitää myös

9 Kommentit

Onna 6 marraskuun, 2018 - 9:18 am

Marraskuu, vuoden paras kuukausi, OIKEASTI! Syitä: Luonnossa värit lempeitä, katse yltää kauaksi lehdettömässä maisemassa. Ulkoilusäät ihan parhaat, lempeä kosteus hyväilee poskia eikä jalat lipsu vielä liukkailla teillä, tuulettomat, leppoisat illat, lenkkeily hämärässä, pimeässä, happirikkaassa ilmassa on aivan parasta. Elämän hidastuminen ennen joulun kiireitä, aivan kuin luontokin niin ihminenkin saa vetää henkeä kesän jälkeen ja asettua levolliseen oloon, hengähtää, nauttia, levähtää…kynttilöitä, villasukkia…marraskuu, ihmisen parasta aikaa!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 marraskuun, 2018 - 12:09 pm

Moikka Onna! Kiitos että puolustat marraskuuta ❤️ Sillä on vähän huono maine ja ansaitsee kyllä myös kauniita sanoja. Vaikka tämä pimeys meinaa saada kanveesiin siitä huolimatta ?

Reply
Heli 6 marraskuun, 2018 - 1:38 pm

Marraskuussa sataa yleensä ensi lumi. Lumi on asia, jota niin rakastan. Juuri facebook muistutti, että tasan kaksi vuotta sitten ollut aivan ihana kirpakka aurinkoinen pakkassää. Marraskuu voi myös yllättää.

Joitain tutkimuksia on ollut, että marraskuu on hyvä kuukausi järjestää juhlia. Omat syntymäpäiväni ovat marraskuun lopussa ja kun on jotain mitä odottaa, niin aika kuluu nopeasti.

Eikä marraskuu ole niin paha. Asennekysymys vain ?

Reply
KRISTIINA K 6 marraskuun, 2018 - 1:42 pm

Pms-oireet: niistä minulla on vaan hailakat muistot, mutta vaihdevuosioireet ovat sitäkin tuoreemmassa muistissa. Odottakaa vaan te nuoremmat! Ei sentään, molemmista selvitään juurikin ulkoilemalla, syömällä terveellisesti ja välttämällä liikaa stressiä. Ja hormonejakin on niitä tarvitseville.
Ja marraskuu on ihan parasta. Siitä kirjoitinkin juuri tänään blogissani!
Mukavaa marraskuuta sinulle ja perheellesi!

Reply
Pauliina 6 marraskuun, 2018 - 2:27 pm

Yhdyn Onnan ajatuksiin. Rakastan marraskuuta! Itselläni tulee aina loppukesällä ahdistus. Liian kuuma, liikaa tapahtumia ja tekemistä.. liikaa kaikkea.
Syksyn tulo on aina niin lempeän armahtavaa. Olen myös syntynyt marraskuussa, liekö sillä mitään tekemistä sen asian kanssa, että en koskaan ole inhonnut marraskuuta 🙂

Reply
Iina / MouMou 6 marraskuun, 2018 - 7:54 pm

Huikea postaus! Tää kolahti. 🙂

Reply
Marita H 6 marraskuun, 2018 - 8:54 pm

Marraskuu on mun oma kuukausi! Poistan Facebook-sovelluksen, väistä kaikki velvollisuudet, jotka pystyn, ja vietän mahdollisimman monta iltaa kotona kirjoja lukien tai Netflixiä katsellen. Kynttilöitä kuluu ja jokunen viinipullo, viltti lämmittää, mieli lepää ja ajatuksia syntyy. Töissä käyn, mutta muuten olen kuin Ellun kana.

Reply
Anni 7 marraskuun, 2018 - 8:50 am

Mun marraskuuviha meni niin pahalle asteelle, että reilu neljä vuotta pakkasin kodin ja koirat ja muutin Espanjaan! Täällä riittää aurinkoa ja valoa 😀 Eli Marraskuu vs. Minä 6-0.

Reply
Marna 7 marraskuun, 2018 - 11:01 am

Marraskuu on ihana kuukausi, hämärää ja pimeää, kodin lämpöön rauhoittumista, takkatulen loimua, hapekasta ulkoilusäätä, pikkuhiljaa jouluun valmistautumista ja vaikka mitä muuta. Huolehtii riittävästä yöunesta ja asennoituu positiivisesti, eikä tee yhdestä kuukaudesta sen suurempaa numeroa. Aina ei voi olla kesäkuu. Olen jo monia vuosia vähän ihmetellyt ja oudoksunut blogien marraskuu vuodatuksia, minusta se on tosi ikävää.

Reply

Jätä kommentti