Lapset saavat näkyä ja kuulua

by Kerttu
Lapset saavat näkyä ja kuulua

*Syömään-tapahtumaan saimme pr-kutsun

♥ Menet ostoskeskukseen, jonka ovella vartija heittää leikki-ikäisellesi ylävitoset. 

♥ Olette hotellissa yötä ja aamupalalla lapsille toivotetaan hyvää huomenta halauksin. 

♥ Ravintolassa kysytään ensin lapsilta, mitä he haluaisivat syödä. 

Jep, nämä eivät olet tapahtuneet Suomessa, mutta matkoilla vastaavia tilanteita tulee usein kohdalle. Lapset ovat kuin naantalin aurinkoja, kun heidät nähdään ja huomataan. Aikuisella olo rentoutuu, tuntuu että olemme tervetulleita koko perheenä. Saatan itse tilanteessa katsoa lasta sydän entistä enemmän täynnä rakkautta ja ylpeyttä;  tuo suloinen lapsi jonka muutkin huomaavat, on meidän. Olemmepa onnekkaita! Positiivinen kierre on valmis.

Äitinä koen, että tehtäväni on vahvistaa lasten vuorovaikutustaitoja. Jo pienestä pitäen olen antanut lasten puhua: he voivat sanoa jäätelökioskilla, minkä pallon valitsevat tai käydä kysymässä itse askarruttavaa asiaa leikkipaikan valvojalta. Siitä huolimatta saattaa käydä niin, että vastaus osoitetaan aikuiselle. Pieni tytär on joskus seissyt kassajonossa maksamassa ostostaan ja aikuiset eivät huomaa häntä, vaan ohittavat tyynesti. Tuntuu tylsältä sanoa vierestä, että ”anteeksi, hän on jonossa”.

Syvässä laskusuunnassa oleva suomalaisten syntyvyys on herättänyt huolta ja pohditaan, miksi vapaaehtoinen lapsettomuus lisääntyy. Perhebarometrin mukaan nuoret pelkäävät sitä, että perhe-elämä lasten kanssa on ilotonta ruuhkavuositarpomista, väsynyttä harrastusrumbaa ja valvottuja öitä.

Minusta meillä kaikille olisi vielä aika paljon tekemistä siinä, että lapsiperhe-elämä näkyisi rikkaana ja monipuolisena vaiheena ja korostuisi, että elämä ei lopu lasten saantiin. Tässä auttaisi myös kulttuuri, jossa lapset saisivat näkyä ja kuulua enemmän.

Muutos ei vaadi paljoa. Miten sinä kohtaat lapset tai lapsiperheen? Pieni hymy ehkä, pari mukavaa sanaa, joku pieni kehu lapselle? Entä jos uhmakohtauksessa huutavan lapsen vanhemmalle sanoisi kannustavan sanan pitkän katseen sijaan? Sillä voi pelastaa jonkun päivän.

Niin, lapset saavat uhmakohtauksia, nauravat ääneen, kertovat epäsopivia vitsejä, juoksevat silloin kun pitäisi kävellä, ovat uteliaita ja täysin rehellisiä.  He vielä opettelevat ja saattavat olla lyhytjännitteisiä tai kömpelöitä. Toisaalta he ovat myös viisaita, syvällisiä, hauskoja,  nokkelia, avuliaita, suloisia, avarakatseisia ja ihania.

Heidän pitäisi saada olla sellaisia kun ovat ja siellä missä muutkin, oppimassa ja nauttimassa.

Yksi kuumottava paikka lapsiperheenä ovat ravintolat, varsinkin vähän fiinimmät. Jo etukäteen pikkuisen hirvittää, tuleeko vierailusta show ja ennen kaikkea – mitä muut ajattelevat. Olemmeko häiriöksi?

Konkreettinen esimerkki lapsimyöteisemmän kulttuurin edistämisestä on Syömään-tapahtuma, joka  järjestetään  Jyväskylässä ensi lauantaina 13.4.  Sillä haluaa tuodaan ravintolakulttuuria lapsille ja lapsiperheille ilman kynnystä ja mukana on 14 ravintolaa hampurilaisravintolasta fine diningiin.  Tapahtumalla halutaan nostaa esiin sitä, että lapsiasiakas on yhtä arvokas kuin aikuinenkin ja ansaitsee yhtä laadukasta ruokaa.

Lapsilähtöisesti on syntynyt koko tapahtumakin, kun reilu suosi sitten 9-vuotias Elsa kyllästyi siihen, että aikuisten listalla oli vaikka mitä mielenkiintoisia makuja ja lapsille tarjottiin usein nakit ja muusi.

Me kävimme Syömään-tapahtuman pr-kutsusta syömässä lapsiperheklassikossa, jossa kynnys on matala ympäri vuoden. Rossoon lapset ovat aina olleet tervetulleita ruokailemaan ja lauantaina siellä tarjotaan kaikille lapsiasiakkaille maksutta jätski jälkiruokana.

Fine dining-osastolta haluan nostaa esille Pöllövaarin, jossa lapset voivat nauttia esimerkiksi parilla kympillä neljän ruokalajin illallisen ja luvassa on myös aistirata, jossa lapset pääsevät tutustumaan erilaisin juureksiin ja vihanneksiin.

Auton voi muuten sujauttaa parkkiin Forum Jyväskylään, jossa viikonloppuisin kahden tunnin ilmainen pysäköinti, lauantaina avoinna 9-18.

Mukana Syömään-tapahtumassa olevat ravintolat:

Bistro Soppa
Hanko Sushi Jyväskylä Forum
Rosso Kirkkopuisto
Figaro Restaurant & Winebistro
Ravintola Pöllöwaari
Rosso Jyväskeskus
Street Food Bar Taikuri keskusta
Muang Thai Ravintola / Shop
Nurkka
Jalo kitchen & lounge
Classic American Diner Jyväskylä Forum
Passion Food & Bar
Ristorante Noè
Ravintola Sohwi

Toivotaan , että lauantaina nähdään muutamia ylävitosia ja halauksia, mutta ennen kaikkea hymyjä ja hyvää mieltä. Perheitä, joilla on rentoa ja mukavaa yhdessä.

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Kolmen äiti 11 huhtikuun, 2019 - 4:03 pm

Kivan asian kuuleminen ja lapsen huomioiminen ilahduttaa tosi paljon niin lasta kuin vanhempaakin, juuri niin kuin kirjoitit. Muutama viikko sitten lentokenttäloungessa kaksi hieman vanhempaa rouvaa tulivat sanomaan meille vanhemmille, kuinka hienosti lapsemme siellä käyttäytyvät. Aika tavallisesti he meistä käyttäytyivät, mutta nämä rouvat saivat itsenikin huomaamaan, että lapset lukivat rauhallisesti sohvalla, pelasivat tabletilla, hakivat itsenäisesti ruokaa jne. Tuli niin hyvä mieli, kun vieras sen sanoi ja toki kehuin sitten lapsiakin.
Vastaavasti koitan itse huomata sanoa jotain mukavaa kohtaamilleni lapsille – jutun ei tarvitse olla iso, ja silti sillä voi olla suuri merkitys.

Reply
Kerttu 12 huhtikuun, 2019 - 6:01 pm

Juuri tämä, tulee ihana positiivinen kierre, kun hyvä mieli tarttuu sekä lapsiin että aikuisiin. Ja miten pienellä se tulee! Olipa mukava juttu, kun rouvat antoivat lapsille kannustavaa palautetta ❤️

Reply

Jätä kommentti