Hyvä arki on järjestelyä ja valintoja

by Kerttu
Hyvän arjen asioita

kaupallinen yhteistyö: Kauppakeskus Sokkari 


Terkkuja uudesta, väliaikaisesta kodista!

Yhteistyökumppanini Kauppakeskus Sokkari  kysyi minulta, miten hyvä arki rakentuu? Ai että, niin lempiaiheitani!  Minusta on yleensäkin hyvä pohtia säännöllisesti sitä,  millaista on, kun arki on parhaimmillaan? Miltä se tuntuu? Millaisia asioita siihen liittyy? Mitä teen, että arki rullaisi mahdollimman hyvin? Samalla kun kerron kuulumisia, pääsette kurkistamaan kuvissa Kauppakeskus Sokkarille ja kerron, miten se auttaa arjessani.

Hyvän arjen asioita

Uudessa, väliaikaisessa kodissa on asuttu nyt kolmisen viikkoa ja paluu vanhoille kotikulmille on tuntunut häkellyttävän luontevalta. Joskus mietin, että ihan kuin emme olisi muualla käyneetkään, vaikka toki vajaaseen kolmeen vuoteen mahtui paljon ihania muistoja.  Arki on tuntunut todella hyvältä, erilaiseltakin. Toki meillä on tapahtunut muutoksia, sillä molemmat lapset ovat nyt koululaisia. 1. ja 7.  luokan aloitukseen liittyy aina monenlaisia jännitystekijöitä. Sanoisinkin, että lapsiperheenä suurin tekijä onnellisessa arjessa on se, että lapset ovat tyytyväisiä. Se onkin ollut meillä aika suuressa prioriteetissä muutoksia tehdessämme. Mutta on tässä sopassa ollut muunkinlaisia mausteita.

Vaikka sanoin, että onnellisen arjen tukijalka on onnelliset lapset, ei se ole ihan koko totuus.

Ensinnäkin, minä olen arkeni kapteeni. Ei puoliso, työpaikka, lapset tai  vaikka Wilma-sovellus. Se, että suhtautuu hyvän arjen luomiseen positiivisen itsekkäästi mahdollistaa hyvinvoinnin pitkällä tähtäimellä. Kaikki tietää sen happinaamari lentokoneessa-vertauksen. Onni lähtee aina itsestä, vaikka se heijastuu muihin ja muiden onni heijastuu sinuun.  Kun olen arkeni kapteeni, päätän vauhdin ja sen, kuinka vastaanotan tyrskyt ja myrskyt. Niitäkin kun matkalle aina mahtuu.

Hyvä arki vaatii järjestelyä. Se voi olla konkreettista asioiden järjestykseen laittamista, karsimista, siistimistä ja priorisointia. Siinä missä pikkusälät voi kätevästi järjestää Clas Ohlssonin purkkeihin, ajatukset ovat hieman haastavampia järjestellä. Molemmat näistä vaativat aikaa ja vaivaa, mutta palkitsevat takuulla.

Jos joku ärsyttää, yritän fiksata sen. Niin yksinkertaista se on, vaikka ei tietenkään ole yhtään helppoa. Välillä into korjata ja järjestellä asioita saattaa viedä mukanaan, mutta yleensä aina voi myös palata takaisinpäin. Me ihan konkreettisesti vanhoille kulmille, mutta ei sen muutoksen tarvitse olla niin iso.

Onneksi myös aika auttaa. Kun palasimme vanhoille kotikonnuille, huomasin heti kaksi asiaa: naapureiden kasvit olivat ottaneet valtavan kasvuharppauksen, mutta niin oli myös oman aikani määrä. Isommat lapset viilettävät mielellään kavereiden kanssa ja nyt ne löytyvät ihan naapurista, ei vanhempaa tarvita kuskaamaan tai säätämään. Siellä kotona sitten ihmettelen, että menisikö lenkille vai mitäs nyt. Ja se ihanaa!

Vinkki: Panosta lenkkareihin ja ulkoile. Koira on toki mahtava pt, mutta ulkona liikkumisella on valtavasti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Omat lenkkikengät ostin Sokkarin Stadiumilta, jossa on muuten loistava palvelu. Pyysin myyjältä nopeat kengät ja sain 😀

Järjestelen joka viikko itselleni aikaa liikunnalle ja palautumiselle. Torstaiset painonnostotreenit ovat listallani erittäin korkealla. On kunnia-asia pitää kiinni itselle tärkeistä harrastuksista ja hetkistä ystävien kanssa, ajattelen että on tärkeä satsaus itseeni.  Vaikka arjessa puskee yllätys- ja rosvosektoreita, ei se oma tärkeä juttu ole ensimmäinen uhrattava asia. Ostetaan valmisruokaa, jätetään siivoamatta, siirretään jotain vähemmän tärkeää, mutta meidän perheessä on äidin harrastus torstaina kello kuusi. Pärjäilkää ja ainahan ne pärjäävät.

Vinkki! Sokkarin alakerrassa sijaitsevasta Mestarin Keittiöstä saa aivan loistavia, terveellisiä prepsejä, jotka ovat täydellisiä silloin kun ei ehdi tai jaksa kokata. Siis tuoreista raaka-aineista käsityönä valmistettuja ravintolatason take away -ruokia, joissa on valmiina ihan kaikki – proteiinit, tuoreet kasvikset, kastikkeet, mausteet ja yrtit.

Hyvä arki vaatii ennakointia. Onko lapsilla kumisaappaat, kun syyssateet alkavat? Onhan kaapissa nopeaa ja helppoa evästä sujautettavaksi teinin reppuun, kun päivät herkästi venyvät todella pitkiksi? Kuka hakee lapsen treeneistä, kun molemmat vanhemmat ovat töissä ensi viikon keskiviikkona. Palapelin paloja on valtavasti.

Olen usein hetkessä eläjä ja asiat jäävät viime tippaan, jolloin runnon ne ennen deadlinea kasaan. Oma tapani on viimeistään sunnuntaina kurkata ensi viikkoon: mitä se tuo tullessaan ja missä on hankalat paikat. Ennakointi vaatii valintojen tekemistä, priorisointia ja sitoutumista. Se antaa sysäyksen tehdä asioita, joita ei huvittaisi tehdä (mutta on pakko), mutta ennen kaikkea se auttaa myös tekemään asioita, joita nimenomaan haluaa tehdä.

Usein lasten vaatteet ja tarvikkeet säätää ajoissa kohdalleen, mutta omat hommat jää vähän retuperälle. Kävin kurkkimassa syksyn työvaatteita Sokkarin upeassa second hand-putiikissa Rebelissä sekä täsmäetsimässä valkoista kauluspaitaa Sokokselta.

Lastenvaatteet ja tarvikkeet ostan mieluiten kivijalasta ja mahdollisuuksien mukaan yhdessä lapsen kanssa, niin menee kerralla maaliin.  Sokkarin toisessa kerroksessa on lastenliikkeet Polarn O Pyret, Melli EcoDesign ja Skidi, joten sinne tulee suunnattua usein asioille.

Arvokkaimmat ennakoivat tavat arjessa ovat palautuminen, uni ja säännöllinen ruokailu. Ne auttavat parempiin valintoihin ja vähempiin hermostumisiin. Yritän olla kukkumatta liiaksi ja priorisoin nukkumiseen,  tavoitteenani 8 tuntia yössä. Univelka on katala kaveri, sillä sen vaikutukset läpileikkaavat koko elämään. Sillon tällöin on toki pärjää vähemmälläkin, mutta nämäkin velat tulee aina maksettavaksi. Vaikka olisi mitä houkutuksia, välillä pitää jäädä kotiin palautumaan perheen pariin tai ihan yksin.

Koti arjen turvapaikkana. Meidän koti on ihana! Olen hämmentävän hyvin kotiutunut toisen sisustamaaan kotiin, toki tietäen tilanteen väliaikaiseksi.  Sisustaminen ja kotitouhut ovat minulle mieleisiä, palauttavia asioita. Rentoudun kauniiden asioiden äärellä ja siksi vaikkapa Sokkarilla on kiva pyörähtää Sokoksen sisustusosastolla, Pentikillä ja Mestarin kukassa ihastelemassa kodintuotteita. Aika usein astelen ulos kukkakimppu kainalossa,  joskus tuliaisena ystävälle ja toisinaan oman kodin kaunistukseksi.

Toisaalta on ollut aivan ihana huomata kodin perimmäinen olemus: se ei synny sisustuksesta tai ulkoisista puitteista. Ydinsanat ovat tunne ja turvallisuus.  Sillä tämä arjen kapteeni viihtyy parhaiten tyynellä merellä ja hyvässä näkyvyydessä. Sopivasti seikkailua, mutta ei liikaa jännitystä.

Tämä kuva voisi olla uuden kodin olohuoneesta, mutta ei ole. Se on IKEA Suunnittelustudiolta, jossa pääsee varaamaan ajan esimerkiksi keittiösuunnitteluun ja vaatekaapin suunnitteluun.  Studion edessä on huonekalunäyttely, jossa voi käydä koeistumassa sohvia (saa myös hengähtää hetkisen).

Kiitos Kauppakeskus Sokkari, kun haastoit minua pohtimaan hyvää arkea. Teille on on helppoa tulla, usein jätän auton lataukseen 3. kerrokseen ja suuntaan asioille tai nappaan omaa aikaa kahvilassa tai ravintolassa. Keskustaa on myös kehitetty viime aikoina upeasti. Hyvässä arjessani on ehdottomasti monipuolisesti palveluita, jotka käyttämällä vaan lisäätyvät. Suunnataan siis palveleviin liikkeisiin, niin niitä on meillä on myös jatkossa.

Tästä se syksy taas alkaa, pidetään arjestamme huolta ♥

Kuvat: Valokuvaus Vilma 


Kauppakeskus Sokkarilla on 30 palvelevaa liikettä Jyväskylän ydinkeskustassa. Laajennetut aukioloajat ovat ma-pe klo 10-20, la klo 10-18 ja su klo 11-17.  Mestarin Herkku palvelee ma-la klo 7-23 ja su 10-23. 

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Liisa 30 elokuun, 2022 - 6:09 am

Ihana kirjoitus, kiitos! Arki on parasta <3

Reply
Kerttu 1 syyskuun, 2022 - 8:40 am

Lämmin kiitos Liisa! Ihanaa arkea sinnekin ja kiitos kun jätit merkin käynnistäsi 🙂

Reply

Jätä kommentti