Helppoa tehdä hyvää

by Kerttu

Lapsi lukee innoissaan lelukuvastoa ja ympyröi lehdesta tavaroita: ”äiti, haluan tuon ja tuon ja tuon. Toivotaan ne joulupukilta”. Äiti katsoo lastaan ja tuntee kurkkua kuristavan: ”Sovitaanko, että saat toivoa yhden lahjan?”. Pienet sormet eivät käännä enää uusia sivuja vaan silmät katsovat äitiä ihmeissään. ”Miksi minä saan toivoa vaan yhden lahjan, kun kaverit toivovat monta? Miksi joulupukki tuo minulle vain yhden paketin?”. Äiti puristaa silmät kiinni pidättääkseen kyyneliä. Auto ei mennyt katsastuksesta läpi ja hyllyn päällä odottaa nippu laskuja.. 

Mitä jos joulu aiheuttaa enemmän huolta ja surua, kuin iloa ja onnea? Suomessa elää köyhyysrajan alapuolella yli 130 000 lasta. Se tarkoittaa sitä, että kymmenissä tuhansissa kodeissa ei ole varaa jouluruokiin tai -lahjoihin ilman ulkopuolista tukea. Määrä on valtava.

Jokainen toivoo, että joulu on ilon ja onnen juhla, jossa rakkaat saavat viettää aika yhdessä. Samaan aikaan joulut ovat täynnä tunteita ja odotuksia. Kun mietin asioita, jotka tekevät joulusta joulun, mieleen tulee aineettomia asioita; rauhaa, yhdessä oloa ja harmoniaa. Asioita, joita ei rahalla saa. Kuitenkin yhtä lailla jouluun kuuluvat herkut ja lahjat. Asioita, joita saa rahalla.

Lapsuuden jouluihin palaan muistojen ja valokuvien kautta. Ei meillä mitään yltäkylläistä ollut, mutta mitään oleellista ei puuttunut. Muistan myös kateudentunteita siitä, että sisko sai mukamas kivempia lahjoja. Mutta päällimmäinen tunne on ollut ilo ja kuplivan ihana jännitys.  Aikuistuttuani koin pienen joulukriisin. Jostain syystä se taika, jota lapsena aattoihin liittyi karisi ja pyhäpäivät tuntuivat pitkiltä pakkopysähdyksiltä. Kivaahan se oli edelleen viettää aikaa perheen kesken ja nuorempien sisaruksien riemu kosketti, mutta se jokin puuttui.

Kun tytär syntyi, joulut saivat uuden merkityksen. Nyt kun katson kuusivuotiaan tyttäreni joulunodotusta, sydämeni täyttyy ilosta. Hän kirjoittaa harakanvarpaillaan joulutoivelistaa, jammailee joululauluja tonttulakki päässään, leipoo pipareita ja etsii piilotettuja lahjoja kaapeista. Hän pyytää uudelleen ja uudelleen: ”äiti, jutellaan siitä joulusta!”.

Olen ymmärtänyt sydänjuuriani myöten mitä tarkoittaa, että joulu on lasten juhla.
Joulu on kaikkien lasten juhla. 

paketoimassa IMG003

Meitä on joukko naisia, jotka jaoimme saman huolen siitä, että joulu ei ole kaikille lapsille juhla.  On perheitä, jossa pohditaan tavallisenakin arkiviikkona, kuinka rahat riittävät ruokaan. Silloin joulun tekeminen voi tuntua taakalta. Mitä isompi lapsi, sen enemmän hän ymmärtää jäävänsä jostain paitsi. Lahjojen ei pitäisi olla kilpavarustelua, mutta harvassa taitaa olla se koulu, jonka pihalla ei uudenvuoden jälkeen kerrata mitä paketeista paljastuikaan. Lasten surun myötä voi yrittää samaistua vanhempian tuskaan. Olisi halua tehdä joulua, mutta voimavarat ovat vähissä. Kyseessä voi olla akuutti kriisi tai pitkittynyt tilanne, mutta avun pyytämiseen saattaa olla korkea kynnys. Sanotaankin, että on helpompaa auttaa kuin pyytää apua.

paketoimassa IMG001

Auttaminen on toden totta helppoa. Meillä jokaisella on vahvuuksia ja kontakteja, joita voi hyödyntää avun tarjomisessa ja joulumielen nostamisessa. Meillä bloggaajilla on kontakteja yrityksiin, joten päätimme valjastaa verkostomme tekemään hyvää. Halusimme tehdä kokonaisvaltaisen joulun kolmeen  Hope ry:n kautta löytyneeseen perheeseen ja tarjota heille lahjat, jouluruuat ja joulukuuset. Mukaan lähti Prisma, joka pakkaa perheisiin herkulliset ruokakassit. Viherlandia antaa joulukuuset ja -kukat. Jollyroom tarjoaa lelulahjat lapsille ja Kimperissä käärittiin pehmeitä vaatepaketteja. Aikuiset pääsevät hengähtämään arjen pyörityksestä teatterilahjakorttien avulla.

paketoimassa IMG002

Halusimme myös konkreettisesti panostaa tempaukseemme muutakin kuin aikaamme ja otimme yhteyttä  Arkiapua – ryhmään. Sitä kautta löytyi vielä kuusi apua kaipaavaa perhettä, joiden lapsille halusimme ostaa lahjat. Kääriessämme paketteja ynnäilimme, että kauttamme lahjoja saa 25 lasta yhteensä yhdeksässä eri perheessä. Pienin lapsista on vasta vähän yli puolivuotias ja vanhin 16. Kun saimme tietää lasten iät ja sukupuolet, kyselimme tuttavilta joilla on samanikäisiä lapsia lahjavinkkejä, jotta voisimme vastata mahdollisimman hyvin toiveisiin. Nyt vain toivomme, että paketit ovat lapsille mieluisia.

paketoimassa IMG004

Pohdimme, teemmekö koko projektista juttuja blogeihimme, sillä hyväntekeväisyydestä puhuminen on joskus hankalaa. Päätimme kuitenkin, että kerromme tempauksesta, jonka nimeksi annoimme #helppoatehdähyvää. Toivottavasti voimme innostaa muitakin auttamaan vähävaraisia tai vaikeassa elämäntilanteessa olevia lapsiperheitä. Meille syntyi idea, että jatkaisimme projektiamme ensi vuonna ja järjestäisimme lapsille syntymäpäivälahjoja. Tällaiseen helppoon ideaan voi tarttua kuka vain. Ensi viikolla Essin, Lauran, Melinan, Katriinan ja Evelinan kanssa saamme laittaa tonttulakit päähän ja lähteä viemään kuljetuksia perille perheisiin. Joulumieli syntyy tekemällä <3

..Äiti avaa ulko-oven ja nostaa ovelle ilmestyneet nyssäkät vaatehuoneeseen piiloon. Jouluun on enää kolme yötä. lllalla kodin hiljennyttyä hän kirjoittaa lastensa nimet pakettikortteihin. Tänä yönä ei tarvitse unta kauaa odottaa.

Ps. Lue myös viime joulun postaus: Miksi minä rakastan joulua?

Saatat pitää myös

21 Kommentit

Janna 20 joulukuun, 2015 - 12:22 pm

Koskettava teksti ja ihana! <3 mutta…Herää kysymyksiä että miten joku voi olla köyhä jos omistaa auton? Ei ole köyhä jos on varaa pitää autoa.
Tiedän oikeastikin perheitä joissa ei olisi ikinä varaa ostaa autoa tai varaa pitää autoa.
Menoja ei ole kun ei ole tulojakaan, sananmukaisesti mihinkään ei ole varaa. Hyvä kun on varaa ostaa se maitopurkki kotiin ja rukoilla että se riittää kaikille.

Tiedän myös sellaisia joilla on oikeasti varaa laittaa se joulu mutta he heittäytyvät mukamas köyhiksi että saisivat ilmaiseksi kaiken.. surullista!

Toivon että nämä perheet joita olette auttaneet on oikeasti niitä perheitä jotka tarvitsee apua ja osaavat arvostaa sitä!

Ihanaa joulua!! 🙂

Reply
M 20 joulukuun, 2015 - 1:49 pm

Jotkut köyhät tarvitsee sen auton että pääsee töihin, sillä Suomessa on todella paljon paikkoja joissa julkinen liikenne ei vain toimi tai sitä ei käytännössä ole. Köyhällä se auto on kaiken lisäksi ja todennäköisesti myös vanha, joten se ei mene yhtenekään vuonna katsastuksesta ensimmäisellä kerralla läpi, mutta aina se pitää korjata jotta pääsee sinne töihin taas heti alkuvuodesta.

Jos tämä kyseinen köyhä luopuu autostaan niin miten sitten käy? Työmatkat käy käytännössä mahdottomiksi ja lapsikin pitäisi hakea hoidosta työpäivän jälkeen.

Eli ei pidä tarttua heti siihen onko joku köyhä jos omistaa auton.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:33 pm

Kiitos kommenistasi M!

Olen samoilla linjoilla kanssasi, joskus auto on vaan arjen pyörimisen edellytys.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:30 pm

Kiitos Janna! Vähävaraisellakin voi olla tilanteen sanelemana auto tai kriisi voi olla akuutti. Tuo oli vain esimerkki tilanteesta, jossa vanhempi kokee surua lapsen toiveiden edessä.

Aina on ihmisiä, jotka käyttävät systeemiä tai hyvää tarkoitusta väärin. Se ei voi olla este tukea niitä, jotka sitä aidosti tarvitsevat. Itse asiassa ajattelen, että tuollaiset ihmiset ovat köyhiä, mutta eivät aineellisesti vaan henkisesti. Ja se on paljon pahempaa köyhyyttä kuin aineellinen köyhyys. Empatia kun on on yksi inhimillisyyden perusta.

Kaunista ja ihanaa joulua sinullekin! <3

Reply
Katriina 20 joulukuun, 2015 - 12:33 pm

Täytyy sanoa että sait kaiken tämän täydellisesti sanoiksi. Aivan ihanasti kirjoitettu <3

On suuri ilo auttaa yhdessä teidän kanssa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:33 pm

Kiitos Katriina <3 Tämä on opettavainen ja avartava projekti!

Reply
Viivi / Valkoinen Soihtu 20 joulukuun, 2015 - 2:18 pm

Hyvä te <3 Auttaminen on tärkeä juttu! Kaunis postaus ♥

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:34 pm

Kiitos Viivi <3

Reply
Kristiina 20 joulukuun, 2015 - 2:27 pm

Hieno idea. Nostan hattua teille, jotka tässä olette olleet mukana!

Reply
Idis & Interiööri 20 joulukuun, 2015 - 5:43 pm

Hienoa naiset <3 Kotiseudullani on Jouluapu-sivusto facebookissa, jossa ylläpitäjät kertovat apua tarvitsevista perheistä tietoja, kuten esim. lasten iät ja millaisesta avusta perheet hyötyisivät eniten. Apua tarvitaan mm. ruuan ja vaatetuksen muodossa. Meiltä jokaiselta löytyy jotain annettavaa kunhan toimeen tartutaan. Kyynelsilmin katsoin lasteni auttamisen halua kun he keräsivät pieneksi jääneitä vaatteita kassiin ja paketoivat hankkimiamme lahjoja. Maamme taloustilanne on hälyttävä ja yhä useampi perhe tarvitsee apua ympäri vuoden. Hihat heilumaan ja laitetaan hyvä kiertämään <3

Haliterkut pohjoisesta !

Reply
suvi 20 joulukuun, 2015 - 5:47 pm

<3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:35 pm

<3

Reply
Siru 20 joulukuun, 2015 - 5:47 pm

Kyynelsilmin piti postaus lukea. Aivan ihana ajatus ja toteutus. Kiitos teille jokaiselle. Hyvän mielen viette varmasti moneen perheeseen. Tällaisia lisää <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:37 pm

Kiitos Nippe! Tämä projekti saa jatkoa tavalla tai toisella. Koska auttaminen on oikeasti helppoa 🙂

Reply
Nippe 20 joulukuun, 2015 - 6:25 pm

Kyyneleet silmissä myös täällä.

Kerttu en tiedä miten sen osaisin sanoiksi pukea mutta ehkä tiivistäisin näin että olet kyllä hieno ihminen. Sen näkee ja kuulee kaikesta mitä kirjoitat. Se että itselläsi on kaksi pientä lasta ja jaksat vielä kaiken oman joulutohinan lisäksi auttaa näissä projekteissa kertoo että sinulla on suuri sydän ❤
Olet aidosti ja vilpittömästi oma itsesi. Älä koskaan muutu.
Hienosti tehty kaikilta teiltä ❤

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:41 pm

Voi kiitos Nippe <3 Häkellyttävän kauniita sanoja. On ilo auttaa <3 Ihanaa joulua sinullekin!

Reply
annaM 20 joulukuun, 2015 - 9:01 pm

Päivän paras postaus <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:42 pm

Lämmin kiitos annaM <3

Reply
Olgak 20 joulukuun, 2015 - 10:14 pm

Ihan mahtava tempaus, kyyneleet tuli silmiin!
Olen itse vähävaraisesta perheestä lähtöisin ja muistan kuinka saimme monena vuonna lahjakortin ruokakauppaan (en tarkkaan muista miltä taholta). Riemu oli suuri kun me kahdeksan lasta saimme muutaman limpparin, vähän parempaa juustoa ja omat karkkipussit jouluksi. Nykyisin olen itse sen verran hyvätuloinen että lahjoitan aina Hyvä joulumieli -keräykseen, koska tiedän sen tuovan aitoa iloa. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 joulukuun, 2015 - 9:43 pm

Hei OlgaK! Olet loistava esimerkki siitä, kuinka hyvä kiertää. Kaunista ja levollista joulua sinulle!

Reply
Minna 22 joulukuun, 2015 - 5:45 pm

Hei!

Aivan loistava idea Kerttu ja ihan mahtavaa että olette saaneet lahjoittajia mukaan. Voisin nimetä teidät joulunenkeleiksi! Luulen että kyseiset tahot ilahtuvat kovasti ja tuskin vältytty kyyneliltäkään, joten nenäliinat tosiaan kannattaa ottaa mukaan!

Ihanaa joulua sinulle joulunenkeli <3

Reply

Jätä kommentti