10 tavoitetta tälle kesälle

by Kerttu
Kesän 2019 tavoitteet

Monet tekevät kesälle bucket list-tyylisiä suunnitelmia, joissa pohditaan, mitä haluaa tehdä kesällä. Oma listani sisältää muutamia menoajatuksia, mutta enemmänkin asennetta, jolla haluaisin kesäni viettää. Tässäpä 10 tavoitetta kesälle 2019, haluaisin:

1. Tylsistyä

Olisi ihanaa pitkästyä ja tylsistyä hieman, ei sillä tavalla ”katkaisen jalkani ja makaan 10 viikkoa kipsin kanssa”-tavalla, vaan hetkissä viipyillen ja sopivasti haahuillen. Uskon vakaasti, että aivojen palautuminen ja luovuuden uusi kukinta vaativat tyhjää tilaa ja mikäs se parempi lääke siihen, kun pieni tylsistyminen. Yksi ”ongelma” tässä on se, että älylaitteet tekevät tylsistymisestä hankalampaa, sillä aina voi viihdyttää itseään vaikka Instagramin kuvavirrassa. Siitä pääsemmekin tavoitteeseen kaksi.

2. Somelomailla

Kun tekee töitä sosiaalisessa mediassa, on helppoa perustella itselleen somen aktiivinen käyttö. Olen jo nyt tullut yhä tietoisemmaksi siitä, mitä asioita jaan ja välillä tuntuu, että aika isolta osalta se on turhaa hömppää. Viikon paussi kanavista voisi paitsi mahdollistaa luovan tylsyyden, myös pohtia sitä, milllaista sisältöä tällä hyvin rajatulla ajalla tuotan vai jatkanko samaan malliin.

3. Maksimoida ajan tunnun 

Tämä on oikeastaan jatkumoa kohdille 1 ja 2. Useina kesinä olen innostuksissani suunnitellut loman täyteen tekemistä ja menemistä, jotta saan kesästä eniten irti. Menemisen varjopuoli on se, että aika viilettää samaa tahtia kuin itsekin. Tänä kesänä – ensimmäistä kertaa koskaan – minulle on tullut huoli kesän loppumisesta, ennen kuin se on edes alkanut. Tavoilleni ei ole kovin tyypillistä murehtia asioita ennakkoon ja tämä on saanut minut ihanaa tyhjän kalenterin syndroomaan. En ole luvannut mitään ja se on mahtavaa!

4. Lähimatkalla

Tänä kesänä pysyttelemme visusti Suomen kamaralla ja se tuntuu nyt tärkeältä. Lähellä on paljon kohteita, joissa en ole koskaan käynyt! Keski-Suomessa voisi vierailla vaikka Saarijärvellä Puuhapuisto Veijarissa, Leivonmäen kansallispuistossa ja Ähtärissä katsomassa pandoja. Lisäksi perinteisen Linnanmäen tai Särkänniemen sijaan voisimme tehdä huvipuistoreissun ensikerran Powerparkiin Seinäjoelle ja kuopus haaveilee tapaavansa Mörön Naantalin Muumimaailmassa. Johan tässäkin on niin monta kohdetta, että joka paikkaan ei kerkeä. Mennään sinne missä aurinko paistaa silloin, kun siltä tuntuu. Omaa sydäntä parempaa kompassia ei Suomi-lomalla olekaan.

5. Lukea

Minulla on mökillä riippumatto, jota kukaan ei ole vielä ehtinyt koota. Kirjahyllyssä on pari mielenkiintoista uutta teosta ja näen jo sieluni silmin itseni pötköttelemässä kirja kädessä. Tämä ei ole muuten ole minulle helppoa, sillä harvemmin maltan vain olla ja siltä kirjan lukeminen tuntuu.

6. Antaa aikaa itselleni

Tässä ruuhkavuosielossa päivät menevät vauhdilla. Kuukaudet harppovat ja syntymäpäivät yllättävät – vastahan täytin vuosia ja nyt pian taas! Lähes koko loman haluan omistaa perheelle, mutta toivoisin, että saisin 24 tuntia myös ihan itselleni. Osaisikohan sitä edes olla yksin?  Se on taito, jota pitää vaalia, jotta ei kadota minuuttaan. Mitähän  tekisin? Ehkä menisin kauneushoitolaan ja taidenäyttelyyn. Söisin ihanan illallisen ja nukkuisin oikein pitkät unet.

Toivoisin, että saisin 24 tuntia ihan itselleni. Osaisikohan sitä edes olla yksin?  Se on taito, jota pitää vaalia, jotta ei kadota minuuttaan.

7. Olla höpsö ja spontaani

Aikuisuus on vastuuta. Se on sitä, että huolehtii itsestä, perheestä, töistä,  kodista ja valtavasta kasasta metatyötä. Kun vastuuta on paljon, se alkaa myös painaa. Älkää käsittäkö väärin, näistä asioista rakentuu myös onnellinen arki. Mutta samalla heikkenee kyky hullutella ja heittäytyä: tanssia kaatosateessa, lähteä extempore kuutamouinnille keskellä yötä tai nauraa niin, että silmistä lentää kyyneleet ja vatsaa kramppaa. Lapset ovat tässä mainioita opettajia ja lupaan, että lähden enemmän mukaan heidän hulluihin ideoinsa. Jos joku haluaa nukkua trampalla, niin haetaan makuupussit (ja hipsitaan sitten kahden tunnin päästä kuitenkin sänkyihin, haha). Aina ei tarvitse olla niin järkevä, perusteltu ja no… tylsä. Eletään vähän!

8. Ihmetellä luontoa

Olemme vanhempieni kanssa mökkinaapureita. Kun saavumme paikalle, äitini usein päivittää luonnon kuulumiset. Hän havannoi tarkasti, bongaa lintuja ja kasveja ja kertoo, mitkä kukat ovat nyt kukinnassa ja missä kulkiessa pitää varoa, että ei tallo mitään tärkeää. Samaan aikaan, kun raportit pikkuisen ovat minua huvittaneet, tulee onnellinen ja kotoisa olo. Miten tärkeää on oikeasti tietää, mitä ympärillä on! Ja miten luonnon monimuotoisuutta pitää kunnioittaa ja kuinka paljon kauneutta on, kun vain pitää silmät auki. Ripaus tätä taikaa minullekin, kiitos.

9. Uida ja saunoa

En tiedä mitään meditatiivisempaa, kun puusaunan ja järviveden yhdistelmä. Saunominen alkaa jo kiukaan sytyttämisestä ja äänestä, joka syntyy kun piippu alkaa vetää. Siitä lämmöstä, joka alkaa kipuamaan lattianrajasta kohti kattoa ja puiden tasaisestä ritinästä. Sitten maakellarista haetaan kylmät juomat odottamaan ensimmäistä jäähyä. Hetkestä, kun ensimmäisen kauhallinen sihahtaa tulikuumaan kiukaaseen ja lämpö saavuttaa ihon kosteana ja pehmeänä. Miten lauteilla on hyvä olla ja antaa katseen levätä taivaanrannassa. Ja sitten pulahduksesta viileään veteen, joka tuntuu ensin siltä, että ei koskaan enää ja sen jälkeen sitä, että tätä lisää! Saunan jälkeen iho ja hiukset tuntuvat kuin uusilta, sielusta puhumattakaan.

10. Tehdä päätöksiä

Mitä on hyvä arki? Miten haluan aikani käyttää? Kuinka jaksan ja pidän itsestäni huolta? Mikä on perheelleni parhaaksi? En halua olla uomassa, enkä tuuliajolla, vaan aktiivinen oman elämäni kapteeni. Unelmat muuttuvat joskus tai ne täyttyvät ja sen jälkeen tulee aikaa jollekin uudelle. Millainen elämä on omannäköistä? Loman jälkeen koittaa arki ja pienen tauon jälkeen rutiinit tuntuvat tärkeiltä ja merkityksellisiltä. Mutta asioita ei kannata tehdä siksi, että a) kymmenen vuotta sitten päätin näin b) niiden muuttaminen on työlästä. Meillä on ainakin tämän tiedon mukaan vain yksi elämä, joten siitä kannattaa tehdä mieleinen. Pieniä tai isoja, mutta päätöksiä ennemmin kuin kelluntaa.

En halua olla uomassa, enkä tuuliajolla, vaan aktiivinen oman elämäni kapteeni. Unelmat muuttuvat joskus tai ne täyttyvät ja sen jälkeen tulee aikaa jollekin uudelle.

Tavoitteista huolimatta tai ehkä juuri siksi koen, että kesästä tulee tällä asenteella juuri sellainen kun pitääkin.  Onko näistä kymmenestä kohdasta joku sellainen, jonka tavoitteen voit kanssani jakaa?

Ihania hellepäiviä toivotellen ♥

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Lasten kesäriemut 6 kesäkuun, 2019 - 6:37 am

Olla höpsö ja spontaani on lapsille lapsuuden kesistä varmasti kiva muisto. Aikuisen järki ja asioiden kaikkein helpoimmin tekeminen estää tätä. Helpoin olis lapset laittaa ajoissa omiin sänkyihin ja uskotella, että ulkona nukkuessa tulee kylmä ja hyttyset.
Syyllistyn itse tähän ja opettelen hullutteluun. Viime kesänä meidän meidän 4v ja 6v pojat halus nukkua ulkona ja annoin luvan. Molemmat nukahti makuupusseissa terassin riippukeinuun ja kannoin sisälle myöhemmin. Saivat kokea ulkona nukahtamisen. Isompien kanssa eilen menin myöhäisillan ja yön kalaan ja saivat uida samalla, kun sumua nousee. Itselle vaivaa, mutta lasten riemu palkitsee!

Reply
Kerttu 7 kesäkuun, 2019 - 3:12 am

Heippa! Juuri tuo; aikuisena sitä tietää miten asiat KANNATTAA hoitaa, mikä on käytännöllistä ja järkevää. ”Ei mennä sateeseen, kun kaikki vaatteet kastuvat”, mutta mitä sitten ? Pääsääntöisesti toki aikuisena huolehtii ja ohjaa käytännöllisyydestä, mutta välillä voisi enemmän heittäytyä. Se myös vaatii kiireettömyyttä. Ihanalta kuulostaa teidän kesätouhut, syntyy varmasti sydämeenpainuvia muistoja ❤️

Reply
Maiju 6 kesäkuun, 2019 - 6:21 pm

Postaustoive: Minua kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi lastesi ikäerosta, sen hyvistä ja kenties haastavistakin puolista

Reply
Kerttu 7 kesäkuun, 2019 - 3:13 am

Kiitos, hyvä ajatus, tästä voisin kirjoittaa. Iloa sinne viikonloppuun!

Reply

Jätä kommentti