Ketä nostat tänään?

by Kerttu
Ketä nostat tänään?

Rakastan kukkia.  Olkoon millainen klisee tahansa, tuoreet kukat tuovat valtavasti iloa. Olkoon muhkea kimppu tai kuivakukkaoksa, ne antavat kodin fiilikselle  sen viimeisen silauksen. Ja jotenkin hassulla tavalla tuntuu, että tilanne on hallinnassa, kun on kukat ja kaikki.

Käyn usein ostoksilla Jyväskylässä Kukkapalvelu Vehkannassa. Nyt naistenpäivän alla sieltä tuli viesti, saisivatko antaa minulle naistenpäiväkimpun. Toki! Ihana idea ja kukat ovat 365 päivää vuodessa täysin relevantti tapa ilahduttaa.

Ketä nostat tänään?

Tein vastaehdotuksen. Mitä jos kävisin ilahduttamassa muutamaa naista kukkasilla. He innostuivat ja niinpä keskiviikkona, ensimmäisenä lomapäivänäni tein pienen kierroksen ystävien ovilla. Tällä kertaa halusin ilahduttaa jo lähes vuosikymmen sitten blogien yhdistämään naisjoukkoa. On ollut ihanaa saada tämän kanavan kautta elämään samanhenkisiä ystäviä.

Ajellessani pohdin naistenpäivän merkitystä. Sen perimmäinen merkitys on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Maailmassa ja Suomessakin on tehtävää.

Tässä kirjoituksessani valitsen yhden näkökulman ja se on naisten keskinäinen tuki, kannustus ja solidaarisuus (=yhteisvastuullisuus, yhteenkuuluvuuden tunnet ja myötämielisyys.  Lähde: Wikipedia.)

Itsekin olen kokenut työelämässä sen, miltä tuntuu kun puhutaan selän takana. Jos ei saa palautetta, kukaan ei kerro toiveita muutoksesta tai avaa keskustelua, voi olla myöskään olla mahdotonta muuttaa mitään. Jäljelle jää vain hiljaisuus. Ja se tunne, kun kuvio joskus jotakin kautta valkenee.

Kamala yleistys, mutta valitettavasti tätä tapahtuu enemmän naisten kesken.

Siksi ajattelin, että omalta osaltani haluan olla edistämässä kulttuuria, jossa kiitetään, nostetaan ja kannustetaan. Annetaan hyvää palautetta ja annetaan yleensäkin palautetta – kerrotaan, jos on kerrottavaa. Se on yleensä paras ja nopein väylä oppimiseen ja kehittymiseen.

Ajassa, jossa on jaksamista jo ihan sellaisenaan, pienillä kannustavilla sanoilla voi olla valtava merkitys. Jo pelkästään se, että tietää toisen olevan linjan päässä tarvittaessa, auttaa valtavasti. Luottamuksellisessa ilmapiirissä uskallat tuulettaa niitä hölmöimpiäkin ajatuksia pelkäämättä, että kohta näitä jossain selän takana päivitellään.

Sellaiset ihmissuhteet ovat kullan (ja kukkien!) arvoisia.

Tuli niin hyvä mieli, kun pääsi yllättämään ystäviä kukkasilla. Pikainen piipahdus ovella oli ilahduttava kohtaaminen, joita ei tänä aikana ole liikaa.

Olkoon ilahduttava tekijä pieni viesti, kauniit sanat tai kukkakimppu, se kertoo vastaanottajalle hänen olevan tärkeä juuri sellaisenaan kuin on. Naistenpäivänä maanantaina voisi sen perinteisen ”hyvää naistenpäivää” -toivotuksen kylkeen vaikka kertoa, mitä toisessa erityisesti ihailee.  Ei siitä ainakaan haittaa ole.

Kun Instassa kerroin pienestä kukkakierroksesta, sain eräältä talousjohtajana toimivalta seuraajaltani viestin. Hän kertoi, että oli naistenpäivänä käynyt viemässä kukat työntekijöilleen ja oli saanut ihmetyksiä siitä, miksi nainen tuo naisille kukkia. Hän totesi hyvin, että auttaa, sparraa ja nostaa yrityksensä naisia joka päivä arjessa, eikä kukkien vieminen ole kuin yksi pieni teko muiden joukossa.

Niinpä, suurin vaikutus tehdään niinä 364 päivänä vuodessa, tavallisessa, joskus kiireisessä tai ankeassakin arjessa. Jos siellä on asioita pielessä, ei kukkaset yhtenä päivänä lohduta.  Toisaalta naistenpäivä tarvitaan, että keskustelua tasa-arvosta käydään säännöllisesti.

Kukkaset voivat olla vain olohuoneen kaunistus tai tuhat sanaa ja tunnetta kiteytettynä kimppuun.

Ketä sinä aiot seuraavana nostaa? ♥

Saatat pitää myös

Jätä kommentti