Mökin pihatyöt: Pieni opas maa-aineisten tilaamiseen

by Kerttu
Mökin pihatyöt: Pieni opas maa-aineisten tilaamiseen

Kaupallinen yhteistyö: KAK-Kuljetuspalvelu Oy


Mökillä on käynnissä pihatyöt.

Tämä postaus sisältää rehellisiä ENNEN-kuvia, eikä mitään silmäkarkkia. Noin, teitä on varoitettu.

Mökin pihatyöt: Pieni opas maa-aineisten tilaamiseen

Tämä se vasta onkin ollut mielenkiintoinen projekti. Päätimme, että teemme itse mahdollisimman paljon ja pyrimme pitämään budjetin kurissa. Vaikka toiveeni mahdollisimman luonnollisesti mökkipihasta oli selkeä, huomasimme kuitenkin kesän aikana, että se ei ole ihan niin yksinkertaista.  Koska ympäristömme on sekametsää, kasvaa siellä kirjaimellisesti kaikkea. Kaunista kunttaakin, mutta enimmäkseen villiä heinikkoa, rikkaruohoja ja lehtipuun taimia.

Jotain oli tehtävä ja To do-lista oli melkoinen:

Mökin edustalle (järven puolelle) nurmialue: tämä alkoi kasvaa rikkaruohoja, eikä se houkutellut viettämään aikaa. Itse asiassa heinikko on myös haaste mahdollisen punkkien tai käärmeiden kannalta ja siksi siellä ei uskaltanut liikkua ilman kumisaappaita →  maan kääntäminen ja muotoilu, lisämultaa, tasoitus.

 

Mökin takapihan siistiminen: mökille tullaan ikäänkuin takapihalta, jossa meillä oli rakennusaikainen hiekka, tai itse asiassa vielä kahta erilaista hiekkaa.  Tarvitsimme myös pohjatyöt liiterille / varastolle. Paikka näytti laikukkaalta ja epäsiistiltä  → kivituhkaa, luonnonkiviä reunoille.

Saunan takaosan siistiminen:  saunan takaosa oli myös rakennusajan hiekalla ja siinä alkoi kasvaa kaikenlaista. Päätimme yhdistää ranta-alueen ja saunan ympäristön samalle materiaalille, jotta tulos olisi yhtenäinen → suodatinkangas, uimarantahiekkaa


– Uimarannan fiksaaminen: uimaranta oli ihan ok kunnossa, mutta koska meillä on suuret vedenpinnan vaihtelut, oli pienelle kohentamiselle sekä alueen laajentamiselle tarvetta → suodatinkangasta, uimarantahiekkaa

– Pelikentän rakentaminen: pihapelit ovat kiva tapa viettää aikaa ja liikkua. Kuopus varsinkin rakastaa kaikkea mahdollista pelaamista ja siksi päädyimme tekemään pienen pelialueen sulkapallolle, sählylle tai vaikka jaliksen maaliharjoituksille → suodatinkangasta, kivituhkaa

– Nuotiopaikan tekeminen: halusimme rennon paikan kesäillan istumiseen ja mikäs se ihanampaa kuin istuskella elävän tulen ääressä. Upea musta tulipatamme odottaa pääsyä paikoilleen ja siksi päätimme toteuttaa nuotiopaikan → suodatinkangasta, kivituhkaa, kiveytystä

Lisäksi puiden kaatamista, salaojaputken asennusta sekä istutuksia. Ja lapioimista, paljon lapioimista!

Olin piirtänyt  karkean pihasuunnitelman,  nyt halusimme harjoitella itse ja mennä budjetti edellä. Seisoessamme mökkitontilla mittanauhan kanssa ja pohdimme, mitä ihmettä tänne tilataan ja kuinka paljon. Jo aikaisemmat maa-aineskuormat mökille toimitti KAK, joten jälleen kerran suuntasimme kysymyksemme siihen suuntaan.

Kun tilaat kiviainestoimitusta, ota huomioon:

√ Millainen tie on perille ja onko siinä painorajoituksia? Onko tilaa tarpeeksi, mahtuuko auto toimimaan tontilla / kääntymään? Jos ei mahdu kääntymään, kuinka kaukaa pitää peruuttaa?

√ Voiko tontille asti tulla kärryn kanssa, vai missä on lähin levike tai p-paikka, johon kärry kannattaa jättää.

√ Onko reitti hiekoitettu talviaikaan?

√ Onko tontilla joku vastaanottamassa kuormaa? Jos ei, kippauspaikka tulee merkitä selkeästi ja informoida siitä.

Mistä tietää, mitä maa-ainesta tarvitsee ja kuinka paljon?

Siinäpä se kysymys on.  Maaperä ratkaisee, mitä maa- ja kiviaineksia tontille pitää laittaa ja kuinka paljon.

√ Tärkeää on tehdä pohjatyöt hyvin myös pihan ja pihatien osalta, ei siis vain rakennuksen kohdalta, näin saadaan pitkäikäinen ja kaunis piha.

√ Näkyvän pintakerroksen materiaali on makuasia: mursketta, tuhkaa, pieniä pyöreitä luonnonkiviä tai vaikkapa kuoriketta. KAK:n kiviainesmyyjät avustavat tässä asiassa ja KAK:n sivustolta löytyy ohjeita materiaalien valintaan kohdasta projektiohjeet.

Me päädyimme kivituhkaan, jota tuli 103 tonnia ja rantahiekkaan, jota tarvittiin 53 tonnia. Mullat tulivat naapurista, koska se oli näin taloudellisesti ja ekologisesti järkevää.

Miten maa-ainekset lasketaan?

√ Kiviaineksia tilataan kuutioissa, koska tarvittava kuutiomäärä voidaan laskea. Eli pinta-ala kerrotaan kerroksen paksuudella. Esim: 100m2 * 0,1m (=10 cm) = 10m3

√  Kiviainekset myydään tonneina, koska nykyään kaikissa lastaavissa koneissa on vaaka, näin tiedetään tarkkaan, kuinka paljon materiaali on lastattu. Kaikilla eri materiaaleilla on oma tilavuuspaino, eli miten paljon 1 m3 mitäkin lajia painaa. Mitä tiiviimmäksi maa-aines tampataan, sitä painavammaksi kuutio muuttuu.

√ Kivituhkan kerroin on 1,6. 10m3 painaa näin ollen 16tn. Mikäli kivituhka tiivistetään, esimerkiksi täryllä, käytetään kertoimena 2.

Ei ihan yksinkertaista, mutta onneksi tähänkin pulmaan löytyy ratkaisu netistä, esimerkiksi KAK:n sivustolla jokaisen tuotteen kohdalla on määrälaskuri, joka kertoo, kuinka paljon materiaalia tarvitset. Riittää, kun tiedät pinta-alan ja paksuuden niin laskuri kertoo loput.

Kiviaineksen hinta muodostuu materiaalista, kuormauksesta, kuljetuksesta sekä arvonlisäverosta 24 %.

KAK:n kuljettaja auttoi meitä paikan päällä arvioimaan kiviaineksen määrää ja siitä oli iso apu. Hän myös pystyi konsultoimaan siinä, kuinka hienoa / karkeaa kivituhkaa ja rantahiekkaa kannatti tilata juuri meidän tarpeisiin ja ympäristöön. Kannattaa siis ehdottomasti luottaa ammattilaisen näkemykseen ja kysyä apua.

Varsinaiset JÄLKEEN-kuvat tulevat myöhemmin, mutta täytyy sanoa, että muutos on ollut melkoinen. Uskon nyt vahvasti siihen, että saamme meidän perheelle sopivan pihan mökkeilyyn. Kasvukausi keväällä on pihanlaittajan paras ystävä ja se varmasti luo luonnollisen ja harmonisen ympäristön. Nyt annamme maan painua talven yli ja teemme viimeistelyjä, joita riittää vielä paljon.

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Anu syyskuu 23, 2020 - 4:56 pm

Nämä on mielenkiintoisia postauksia ja mielenkiinto senkuin lisääntyi kun tulimme vähän vahingossa ostaneeksi mökin🙊. Viikonloppuna mökillä luimme teidän rannan kunnostuksesta ja mietimme, että mitä olisi tehtävissä meidän mökkirannalle. 13-vuotias poikani löysi myös blogisi ja sieltä luki ohjeita mitä kannattaa tehdä ☺️. Lisää näitä, kiitos!

Reply
Kerttu syyskuu 28, 2020 - 6:13 am

Suuret onnittelut mökin omistajille! On se vaan ihana kokonainen elämäntapa, joka mökin mukana tulee. Tsemppiä uimarannan tekoon. Toivotaan, että saadaan kunnon jäät ensi talvelle, niin hiekkapohja onnistuu 🙂

Reply
Mermar syyskuu 25, 2020 - 5:50 pm

Niinpä, mökkipiha vaatii laittoa siinä kuin kotipihakin, vain harva mökkitontti on kaunis sellaisenaan. Kaikkien muiden mökkiin menevien kulujen jälkeen, rahat eivät ehkä riitäkään piha-alueeseen. Varsinkin kun se on huomattavan kallista hommaa. Ja kun piha on laitettu, se vaatii jatkuvaa huoltoa, koska luonto on aika nopeasti uusiutuvaa. Rikkaruohoja ja lehteä sekä puskaa tunkee joka suunnalta. Kaatopaikalle on jatkuvasti peräkärryllinen täynnä risuja ja oksia vietäväksi. Joskus ajattelee, että ollapa kalliotontti.

Reply
Kerttu syyskuu 28, 2020 - 6:11 am

Kalliotontti, kuntaa ja muutama mänty, se olisi unelmien tontti 😀 Mutta onhan tuossa rehevässä metsässäkin oma tunnelmansa ja toivotaan, että nyt tehtävillä toimilla saadaan kuitenkin helppohoitoinen piha. Kallista pihan laittaminen kyllä on, mutta toisaalta mietin niin, että nyt kun tehdään pohjat kunnolla, ne palvelee sitten tulevat vuosikymmenet.

Reply

Jätä kommentti