Kaupallinen yhteistyö: Business Jyväskylä
Asuminen, taide, kaupunkikulttuuri, hyvinvointi. Kiinnostaisiko minua viettää iltapäivä uudella asuinalueella Kankaalla, minulta kysyttiin. Tätä ei täytynyt sekuntiakaan miettiä, varsinkin kun kysyjänä oli rakas kotikaupunkini Jyväskylä.
Kaarran Kankaalle ja katselen ja etsin katseellani parkkipaikkaa. Ajan ohi lähes päivittäin, mutta koskaan en tutustunut tarkemmin. Olo on kuin ulkomailla, vaikka lokakuinen hämärtyvä iltapäivä maadottaa tunnelman kotoisaksi. Pohdin, mitä mielikuvia minulla on paikasta valmiiksi:
”Jyväskylän ”Kallio”, jossa viihtyvät tyylikkäät hipsterit”
”Oma keidas keskustan kulmalla”
”Uusi älykaupunginosa, jossa yritystoimintaa ja yhteisöllisyyttä”
Saan auton parkkiin Kankaan uuden saunan eteen. Tai sauna on uusi, mutta rakennus jo yli satavuotias ja palvellut aikaisemmin Kankaan paperitehtaan porttirakennuksena. Tästä on hyvä aloittaa tutustuminen, sillä tiedän jo, että päivän viimeinen rasti on löylyt Kankaan yleisessä saunassa.
Kaupunkien kehittyminen ja uudenlaiset asumisen ratkaisut ovat aina kiehtoneet minua. Nyt kyseessä on Jyväskylän merkittävin kaupunkikehityshanke, jota rakennetaan päämäärätietoisesti 30 vuoden ajan. Valmista siis on vasta noin vuonna 2040. Laajuutta kuvaa se, että koko kaupungin kerrostalotuotannosta 15-20 % rakennetaan Kankaalle.
Jotain kuvaa myös kokonaisinvestoinnin suuruus: miljardi euroa.
Auto on syytäkin jättää parkkiin alueen laidalle, sillä kokonaisuus rakennetaan jalankululle ja pyöräilylle mahdollisimman toimivaksi. Olemmehan ihan lähellä Jyväskylän keskustaa.
130 vuoden ajan tällä paikalla on jyskyttänyt paperitehdas, kunnes vuonna 2010 toiminnat ajettiin alas. Nyt kehityshankkeen myötä tälle alueelle halutaan luoda uusi identiteetti: 6 000 asukkaan ja yli 2 000 työpaikan resurssiviisas ja älykäs kaupunginosa, jossa eletään kestävän elämäntavan mukaisesti monipuolisen kulttuurin keskellä.
Kiinnostavaa! Ehkäpä Kangas on alue, jossa voisi itsekin asustella huolettomasti kerrostalossa lasten lähdettyä maailmalle. Visio onkin, että Kangas on Jyväskylän keskustan laajennus ja siitä tulee myös toiminnallisesti osa keskustaa. Vahva asuntokanta houkuttelee paikalle työpaikkoja, palveluita ja virkistystoimintaa.
Tourujoki laskee Jyväsjärveen ja se on Kankaan alueen yksi helmi. Joen rannalla kulkee viehättävä luontopolku, joka toivottavasti saa pian arvoisensa kunnostuksen.
Yksi erityisen kiinnostava piirre on taide ja kulttuuri, jotka näkyvät erittäin vahvasti alueella. Voitko uskoa, että prosentti alueen rakennuskustannuksista käytetään kulttuuritapahtumien ja taiteen tekemiseen eli rahaa kulttuuriin arvioidaan kertyvän noin 5,5 miljoonaa euroa. Prosentti tulee siis tonttien myyntihinnasta, maankäyttömaksuista ja kiinteistöjen rakennuskustannuksista
Iltapäivään kuuluu taidekierros Kankaalla, saan oppaaksi taidekoordinaatti Kirsi Pitkäsen. Taide luo mielenkiintoa ja antaa katseltavaa ihan tavallisella iltakävelyllä. Kankaan alueella on jo kolme pysyvää taideteosta. Ensimmäisenä paikkansa löysi Tommi Toijan Rantaan syntynyt (yläkuvassa oikealla). Minulle teos herätti vahvan suojeluhalun, pelastakaa nyt joku tuo lapsi.
Prosentti alueen rakennuskustannuksista käytetään kulttuuritapahtumien ja taiteen tekemiseen.
Yksi pysyvistä taideoksista on Mika Natrin talon julkisivuun muurattu, lasitiilinen teos. Piippu on alueen maamerkki, joka odottaa tällä hetkellä kunnostusta.
Kankaan kehittämisessä on otettu asukkaat vahvasti mukaan. Yksi ihana juttu alueella oli lukuisat oleskelu- ja leikkialueet, jopa näin osittain keskeneräisenäkin. Kerrostalojen pihoissa on kaupunkiviljelmiä ja yhteisiä grillikatoksia, joissa voi laittaa ruokaa tai viettää aikaa. Yksi kantava ajatus on, että kaikkea ei tarvitse omistaa yksin tai itse, vaan asioita voidaan jakaa ja lainata. Alueella on myös muutama kimppakaara eli lainattava henkilöauto.
Yhteispihat ovat siis kortteleiden tai yleisten alueiden ja yhteispihojen muodostamia avoimia piha-alueita. Ne ovat suunniteltu kaikkien Kankaan asukkaiden käyttöön, eivät siis minkään tietyn talon tai taloyhtiön väelle.
Uudisrakennukset sulautuvat hyvin vanhojen tehdasrakennusten joukkoon.
Kehittyvälle alueelle tulee monenlaisia palveluita. Hiljaittain avattiin tuliterä kauppiasvetoinen K-Market Kangas, jotka tarjosivat minulle eväät iltaan. Lämmin kiitos niistä!
Yksi katseenvangitsija alueella on ehkäpä kaunein näkemäni pysäköintitalo, jonka julkisivusta ovat vastanneet taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen.
Taiteilijat ja arkkitehtisuunnittelusta vastannut Jaska Lauttala pohtivat yhdessä sopivaa linjaa, rakennetta ja materiaalia julkisivujen toteuttamiseen ja he päättivät käyttää performointitekniikalla käsiteltävä merialuumiinia. Se on kestävä ja joustava materiaali, joka patinoituu kauniisti ja sopii hyvin tehdasympäristöön.
Kartastoja-teos on kahdella rakennuksen julkisivulla ja sen osuus koko pinta-alasta on huikeat 2000m2.
Yksi katseenvangitsija Kankaalla on ehkäpä kaunein näkemäni pysäköintitalo.
Kankaalla liikkuessa voi pelata Kankaan Taika –mobiilipeliä, joka paljastaa ympäri Kangasta sijaitsevia taideteoksia. Itse en peliä ehtinyt testaamaan, mutta aion kyllä lasten kanssa käydä kokeilemassa.
Pelissä näkyvän kartan alueelle pääsee osoitteista Paperitehtaankatu, Kympinkatu 3 tai Piipputori. Pelaajat voivat ratkaista korkeintaan kolme tehtävää päivässä ja taidesisältöjä päivitetään jatkuvasti.
Inspiroivan kierroksen päätteeksi pääsin joogaan, joka oli aivan i-ha-naa.
Studio Laiveella pääsee harjoittelemaan kehon kuuntelua ja mielen liikkeiden tutkimista joogan, mindfulnessin ja meditaation kautta. Jokaiselle soveltuvista joogan viikkotunneista pääsee nauttimaan studiolla, mutta koronan myötä myös online-lähetyksinä.
Ensikertalaisille tai vähän jooganneille suositellaan pehmeää hatha- ja flowjoogatuntia tai yinjoogatuntia, jotka soveltuvat jokaiselle ikään ja taitotasoon katsomatta. Studion lempeä tunnelma vei mukanaan ja tunti hujahti kuin siivillä.
Lämmin kiitos ihanasta joogakokemuksesta, tulen toistekin!
Joogasta ja taiteesta inspiroituneena pääsin vielä sinne Kankaan sydämeen, saunaan.
Tiloissa on kaksi saunaa ja pieni avantoallas sekä vilvoitteluterassi. Tiloissa on myös A-oikeudellinen kahvila, josta saa suolaista ja makeaa syötävää sekä juomia. Konsepti toimii niin, että naiset saunovat maanantaisin ja keskiviikkoisin, miehet tiistaisin ja torstaisin. Perjantait ja lauantait ovat naisten ja miesten yhteisiä sekasaunavuoroja, jolloin pukeudutaan uima-asuun. Saunat ovat lämpimänä ma-la klo 18—22.
Itse vierailin naisten saunavuorolla. Oli sellaista lapsuuden lenkkisaunatunnelmaa, itse kun asuimme kerrostalossa ja kävimme lauantaisin lenkkisaunassa. Siinä karisevat tittelit ja muu päälleliimattu, kun saunassa jokainen huokaisee kiireen keskellä ja rentoutuu.
Alueen monissa kerrostaloissa ei ole omaa saunaa, joten Kankaan sauna palvelee varmasti monia asukkaita, vaikka sinne voi mennä myös kauempaakin.
Koronan aikaan saunojien määrää on rajoitettu ja siksi kannattaa varata vuoro etukäteen. Kaksi saunaa tarjoavat hieman erilaiset kokemukset: lempeät löylyt saa suuremman saunan lauteilla ja pienempi vastasauna tarjoaa elämyksen kovempien löylyjen ystäville. Molemmat saunat ovat vuoron aikana käytössä.
Lämmin kiitos mielenkiintoisesta ja elämyksellisestä iltapäivästä taiteen, hyvinvoinnin ja kaupunkisuunnittelun parissa. Seuraan ilolla, kuinka Kangas kasvaa ja kehittyy. Uskon, että tästä muodostuu yksi Jyväskylän helmistä, jossa on sekä ilo asua, tehdä töitä että viettää vapaa-aikaa.
3 Kommentit
Tosi upeita nuo rakennukset!!!
https://suninidea.blogspot.com/2020/10/heijastava-kasvomaski.html
Hei! kuulostaa jännittävältä. Kiitos artikkelista, oli jännittävää lukea
Eipä kestä 🙂