Vinkit tunnelmalliseen kotiin -näin luot hyggetyylin!

by Kerttu

Tänä syksynä sisustusblogeja lukiessa ei ole voinut välttyä hyggeilyltä. Tanskasta rantautunut hygge-sana kuvaa nautinnollista elämää ja asennetta, joka kantaa meidät pimeän vuodenajan yli. Suomalaiset ovat osanneet kotoilla ja nauttia hämärän hyssystä vuosikymmenet ja -sadat, mutta nyt tämä kaikki villasukkailu konvehtien, kirjan ja kynttilän äärellä on saanut oman trendikkään sanansa.

Mitä mieltä olen hyggestä? 

Kaikki keinot ottaa ilo irti elämästä, nauttia pienistäkin jutuista ja kääntää asioista positiivinen puoli esille, on ehdottoman tervetullutta. Vaikka perusasiat lienevät mainiosti hallussa kansalaisuudesta riippumatta, on meillä tanskalaisilta opittavaa. Tässä postauksessa hyödynnän puheenvuoroni runkoa viime viikonlopun Hygge2017-tapahtumassa ja avaan ajatuksiani tunnelmallisen kodin luomiseen.

 

Koti on helppoa sisustaa hyggetyyliin, sillä tarkeintä on asenne

Millainen on sielunmaisemasi, jossa olet onnellinen? Näetkö itsesi autiolla hiekkarannalla, ihmisten keskellä suurkaupungissa, mökkisaunassa vai juoksulenkillä? Mitä näet, tunnet ja koet juuri silloin?

Entä mikä on se hetki, kun koet olevasi onnellisimmillaan kotonasi? Ketä on paikalla, vai oletko yksin? Mitä teet? Miltä tuoksuu? Oletko juuri huhkinut kodin putipuhtaaksi vai rentoillut koko päivän?

Näissä hetkissä asuu sinun hyggesi. Kukaan ulkopuolelta ei voi kertoa, millainen tunnelma, sisustus tai asenne sopii sinulle parhaiten. Hygge on trendi, joka on helppoa ottaa haltuun. Teet vain kuten sydän sanoo!

Kesytä pimeys – panosta valonlähteisiin

Koko hyggeilyn perusajatus on nauttia myös pimeästä ajasta, mutta siihen tarvitaan ehdottomasti valoa! Hyvä vinkki on laittaa tiloihin joissa eniten ollaan monenlaisia valonlähteitä, sillä yhdistelemällä voit luoda joka tilanteeseen sopivan kombon.

Tunnelman kannalta on merkityksellistä, minkä sävyistä valo on.  Värilämpötilan mittayksikkö on kelvin eli lyhennettynä K. Perusohje on, että mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi valon väri on. Jos oikean sävyn valinta tuottaa päänvaivaa, on tässä sellainen kodin sisustuksen kohta, jossa kannattaa konsultoida ammattilaista eli sisustussuunnittelijaa. Tunnelman kannalta lämmin tai puhtaan valkoinen valo on kodikkaampi kuin kylmät sävyt.

Meillä on olohuoneessa kaksi jalkavalaisinta ja yksi pöytävalaisin, jonka lisäksi kiinteänä ratkaisuna on katon alaslaskuun sijoitettu epäsuoravalaistus sekä tehokas led-yleisvalo. Kiinteisiin ratkaisuihin tuli rakennusaikana valittua liian kylmä värisävy ja se kyllä harmittaa, mutta emme ole vielä saaneet aikaiseksi vaihtaa toimivia ledejä.

Paras tunnelmavalaistus: elävä tuli

Takka ja kynttilät ovat tunnelmoinnin klassikoita, eikä niiden taikaa sovi aliarvioida. Meillä takkaa poltellaan aika harvakseltaan, mutta kun tulet viritetään, tunnen miten stressitasot laskevat, syke rauhoittuu ja mieli tyyntyy. Takka liittyy siis selkeästi tunnelmointiin, vaikka yhtä ihanaa on sen tuottama lämpö. Suosikkihetkeni on astella seuraavana aamuna olohuoneeseen, jossa varaava takka huokuu pehmeää lämpöä. Olo on kodikas ja turvallinen – hyggefiilis siis.

Tanskalaiset polttavat keskimäärin kuusi kiloa kynttilöitä vuodessa. Meneekö sinulla enemmän? Nyt kun talossa on kaksivuotias, en uskalla hänen hereillä ollessaan pitää kynttilöitä matalilla tasoilla. Mutta keittiön pöydällä ja olohuoneen sivuhyllyssä lepattaa tuli lähes joka ilta tuoden tunnelmaa.

Vinkki! Vaikka viikonloput ovat kynttilöiden kulta-aikaa, sytytä kynttilä arkiaamiaiselle. Huomaatko eron tunnelmassa? 

Panosta luonnonmateriaaleihin

Ajattomuus, ekologisuus ja ihana tuntuma: näille yhdistävä tekijä on luonnonmateriaalit. Yritän tehdä ostoksia periaatteilla: ”voinko rakastaa tätä kymmenen vuotta?” ja ”voisinko antaa tämän lapsilleni aikanaan?”. Näiden kahden kysymyksen kautta valintani on yhä useammin aidot materiaalit.

Aika patinoi nahkaa ihanasti, pellava vain pehmenee ja puuta voi aina hioa ja huoltaa. Hyvä design kestää ajanhammasta sekä käytettävyytensä että muotoilunsa puolesta. Mikä voisi olla hyggempää, kun nauttia sekä kauniista että käytännöllisistä tekstiileistä ja huonekaluista?

Ei riitä että näyttää hyvälle, pitää myös tuntua hyvälle.

Perusta oma hyggesoppi

Tanskalaisten klassinnen hyggesoppi sijaitsee leveällä ikkunalaudalla, joka on vuorattu tyynyillä, taljoilla ja vilteillä. Siinä istutaan ja kuunnellaan, kuinka sade ropisee ikkunaan ja nautitaan kuppi teetä tai lasi viiniä.

Samapa se on, minne oman mukavuuspesänsä perustaa, yleensä se lienee sohvannurkka tai se talon mukavin nojatuoli, jossa saa käpertyä omaan rauhaansa tai rakkaan kainaloon.

Meidän hyggesoppi on divaanisohvan ikkunanpuoleinen pääty, jossa tyynyjen ja vilttien lisäksi on usein kasa pikkuautoja ja lastenkirjoja. Kiireisimmässäkin arjessa on yksi hyggehetki ja se on iltasatu. Silloin otan lapset kainaloon (tai ainakin pienemmän, sillä isompi lukee usein itse) ja rauhoitumme hetkeksi yhdessä. Koko lasten iltahärdelli on silloin takana ja tiedän, että hetken päästä talon täyttää tasainen tuhina.

Syödään yhdessä – ollaan yhdessä 

Tiedättekö tämän puhelinoperaattorin mainoksen, jossa teini-ikäinen poika viilettää menojaan ja isä yrittää löytää yhteistä aikaa? Ajassa, jossa 99 % mainoksista solahtaa ohi, tämä koskettaa, sillä sen sanoma on niin ajankohtainen: pidetään yhtä, ei yhteyttä.

Hyggeilyyn liittyy vahvasti sosiaalinen puoli; yhdessä oleminen kiireettömästi. Ruokailut ovat usein arjessa niitä hetkiä, kun ehdimme pysähtyä yhdessä. Euroopasta tulee myös jaetun ruuan trendi, jossa omien annosten sijaan ravintoloissa jaetaan isompi joukko maisteluannoksia ja ruoka koetaan yhdessä.

Luo harmoniaa – ole armollinen 

Hyggen perimmäinen olemus on nautinnossa, ilossa ja yhdessäolossa. Harmonian etsimisen sijaan kannattaa keskittyä harmonian luomiseen. Se on sitä, kuinka puhumme toisillemme. Sitä, soiko puhelin kesken ruokailun ja millaista musiikkia kuunnellaan. Hyggeilyn on tarkoitus olla mahdollisimman arkista ja helppoa -tästä ei siis kannata repiä stressiä, vaikka kotona ei aina olisikaan täydellinen tunnelma tulineen, tuoksuineen ja valoineen.

Meillä on mennyt viime aikoina lasten nukkumaanmeno syystä tai toisesta vähän liian myöhäiseksi. Tunnen oloni aika väsyneeksi, kun talo vihdoin hiljentyy ja usein siinä vaiheessa on vielä jotain puolipakollisia hommia hoidettavana. Kannan usein huonoa omatuntoa, milloin siitä että en ehtinyt liikkumaan, pyykkivuori kasvaa, blogi odottaa päivittämistä tai aamun palaveriin olisi voinut panostaa enemmän.

Silloin mietin, mitä kaikkea olen jo tehnyt. Kerron itselleni, että kyllä se yhdelle päivälle riittää. 

Minulle riittää usein myös ajatuksen taso: tuohon sohvannurkkaan voisi käpertyä tunnelmoimaan. 

Päivän viimeiseksi ajatukseksi pohdin, mikä on ihaninta kotona. 

Millainen on sinun hyggesi? Jaatko ajatuksiani? 

Levollista viikonlopun alkua! Onko kukaan muistanut kertoa sinulle, miten hienoa työtä olet tällä viikolla tehnyt? <3

 

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Tuija 6 lokakuun, 2017 - 1:49 pm

Hyggeily=kotoilu. Tuttuja teemoja tosiaan jo pitkältä ajalta, mutta ihan hauskaa että näitä nostetaan esille..hyvä pointti, tuo viimeinen virke ”Onko kukaan muistanut kertoa sinulle, miten hienoa työtä olet tällä viikolla tehnyt? <3", nimittäin kun ruuhkavuosia elelee ja töitä tekee pienellä palkalla, mutta sydämellä, tuo kommentti lämmittää. Itse tietää tekevänsä tärkeää työtä, konkreettisia esimerkkejä helppo sanoa vaikka heti tältäkin viikolta.

Viikonloppu ja hyggeily 😉 tulee kuitenkin tarpeeseen. Mielestäni ihan ihanteellinen viikonloppu on se, kun ei ole ainakaan liikaa ohjelmoituja menoja. Siihen sisältyy perhe/parisuhdeaika, myös oma aika. Hyggeilyä parhaillaan edustaa minulle tunnelmat: lämpö – takkatuli, sauna, maut – hyvä ruoka, joskus viini, rentoutuminen; elokuvat, hyvä kirja, lehti. Ihana tavallisia asioista loppujen lopuksi. Toki kaikesta tästä on ihanampaa nauttia, kun koti on suht puhdas eikä tekemättömät työt aivan päällimmäisenä mielessä.

Itselle tässä kohdin on myös annettava armoa..monesti mietin illalla lapsia nukuttaessa/heidän nukahdettua että mitä kaikkea olen tosiaan jo saanut aikaiseksi.

Reply
Ma Tilda 7 lokakuun, 2017 - 7:27 am

Led-kynttilät! Minä ensimmäistä kertaa päätin kokeilla ja hitsit, ne toimii! Clasulta ostin pari parvekkeelle ja nyt ne syttyvät ihan itsekseen joka ilta. Ostin myös rautakaupasta valosarjat ulis ja sisälle, molemmat ajastimellisia, paristollisia ledejä, tosi käteviä.

Reply

Jätä kommentti