Syksy saa pehmentää sisustusta ja ajatuksissa on lisätä murrettuja värejä ja pehmeyttä tekstiilein. Ennen seuraavaa sisustuspuuskaa pieni kurkistus ihanaan viherterapiaan, jota kasvit tarjoilevat.
Uusin tulokas on varsin piikikäs ystävä. Kaktus on keikkunut ostolistalla jo pitkään, mutta Tampereen reissulta Dom Domista ostamani ruukun hankinnan jälkeen päästin toteutusasteelle.
Myös peikonlehti pääsi uuteen, suurempaan ruukkuun. Iskin silmäni mattamustaan ruukkuun eräässä matkan varrelle osuneessa kukkakaupassa (nimi jo unohtui) viime kesänä Asuntomessureissulla Mikkelissä. Koska oli syntymäpäiväni, päätin lahjoa itseäni.
Kotiin päästyäni nostin ruukun autokatokseeen, josta mies nosti sen varastoon ja koko homma unohtui. Olipa iloinen yllätys löytää kaunis ruukku parin kuukauden jälkeen! Täytyy myöntää, että pyöreässä ja suuremmassa ruukussa kasvi pääsee kauniimmin esille. Kohta koko komeus alkaa olla vain sen verran painava, että täytyy pohtia toisenlaista kukkapöytää Everyday Designin kevyen sivupöydän sijaan.
Tämän hetken inspiroivin vihersisisustuskirja on Green Home Book, joka on Susanna Vennon ja Riikka Kantinkosken käsialaa. Olen kirjaa selaillut useamman kerran, mutta nyt pitää se tilata ihan omaksi saakka. Parasta siinä on upeiden kuvien lisäksi selkeät ohjeet kasvien hoitoon. Ihan hyvä hankinta silloin, kun viherpeukaloa alkaa kutittaa, ajelee puolivahingossa Viherlandiaan ja Plantegeniin ja sitten hetken päästä miettii, miksi kaikilla muilla kasvit menestyvät paitsi itsellä.
Hieman nimittäin tämän keväällä hankitun komistuksen oksat alkavat rusehtaa ja tarttis vissiin tehrä jotain. Ehkäpä tällekin auttaisi vähän suurempi ruukku, ravinteikkaampi multa ja se tosiasia, että kastelun pitäisi olla mielummin säännöllistä kuin epäsäännöllistä.
Löytyykö teiltä viherkasveja ja miten saa pidettyä ne hengissä?
Ihanaa viikonlopun alkua!
4 Kommentit
Samaistun tuohon kasvihommaan, Plantagenissa villiintyy joka kerta. Tämän vuoden heräteostoksena mm. sitruunapuu – saapa nähdä miten selviää talvesta.
Meilläkin on kultapalmu alkanut rusehtaa siitä huolimatta, että vaihdettiin se kesällä isompaan ruukkuun ja lannoitettukin on silloin tällöin. Tykkäisi ehkä suihkuttelusta.
Olen tehnyt pikkuhiljaa joitain viherkasvihankintoja, mutta nyt on se ”ihana” aika jolloin kaikki tasot, joille 10kk ikäinen yltää, pitää olla tyhjänä! Kukat on ruokapöydällä ja korkeammilla tasoilla. Mietin jopa jonkun modernin kukkapöydän hankintaa, mutta makustelen asiaa vielä. Kukat on pysyny yllättävän hyvin hengissä! Ehkä olen osannut valita ne vähän sinnikkäämmät yksilöt.. 🙂
Samaistun myös tuohon kasvivillitykseen, mikä aina välillä iskee. Useimmiten ongelmana on se, että jos itseltä hoito suunnilleen sujuu, niin kasvi kuolee viimeistään kun olen itse muutaman päivän pois kotoa ja mies hukuttaa sen liialla kastelulla.
Perhosorkkidea on meillä parhaiten pärjäävä laji, ja niitä onkin useampi, ja ne tuntuvat kukkivan ihan koko ajan! Hoidan niitä just säännöllisen epäsäännöllisesti, kastelen ihan pieniä määriä pari kertaa viikossa, ja valoisalla ikkunalla viihtyvät hyvin. Sama taktiikka on myös tuntunut toimivan oliivipuulle, joka tosin tarvitsee lämpimissä sisätiloissa yllättävän paljon kastelua!
Sitten mulla on sitkeästi elossa säilyvä kultaköynnös, jota ei tuuheudessa voi kehua, mutta niin se vaan on vuosia hoidollani selvinnyt. Lisäksi kasvatin keväällä avokadonsiemenestä avokadon, joka kesän oltua ulkona nyt kukoistaa. Muutama vuosi sitten kasvatin myös jonkin sitruskasvin säästämästäni siemenestä (ei hajuakaan mikä, niitä oli useita eri lajeja ja vain tämä iti), ja sekin on edelleen hengissä, joskin lehdet eivät suoranaisesti nauttineet alkukesällä suorasta auringonpaisteesta, kun vein kasvin kesäksi ulos…
Eli olen tosi laiska kasvien hoitaja, ja tuo kirja onkin hankintalistalla. Onneksi edes orkideat tuntuu viihtyvän, ja oliivipuukin on talvehtinut jo kolme talvea, mistä olen kyllä hieman ylpeä!
Saan kasvit pysymään hengissä Muurlan kastelupalloilla. Niistä kasvi imee vettä omaan tahtiinsa ja joissakin kasveissa yksi pallo kestää yli viikon ja toisiin taas pitää laittaa vettä joka toinen päivä. Ennen kastelin kaikki kasvit kerran viikossa, mikä näköjään oli väärä tahti melkein kaikille kasveilleni 😀