Nyt seuraa jatkoa Kysymys & vastaus-postaukselle, ensimmäisen osan löydätte täältä. Sain Kysy vaan-postauksessa useammankin kysymyksen liittyen talon suunnitteluun ja rakennusaikaan, vastaan näihin nyt kootusti. En ole paljon kertonut rakennusajasta, koska olimme jo vuoden asuneet talossamme kun perustin blogin. Nyt tammikuussa tulee kaksi vuotta täyteen ja saamme viettää täällä toisen joulumme.
Minulta kysyttiin mm. seuraavia asioita:
– Onko talopaketti?
– Miltä firmalta?
– Paljonko teitte itse?
– Pinta-ala, huonekorkeudet, huonekoot?
– Pohjapiirustus? Jos esim. olisi jokin suht ”huolettomasti” piirretty pohja, jos tuntuu muuten liian henkilökohtaiselta.
– Ylittyikö budjetti? Mistä jouduit luopumaan vai ovatko kaikki pintamateriaali valinnat olleet juuri sitä mitä halusitkin?
– Mikä oli rakennusaikanne? Mitä muuta teitte itse kuin pihatyöt?
Talomme on arkkitehdin meille suunnittelema. Kun olimme tehneet päätöksen omakotitalon rakentamisesta, alkoi hillitön talopakettien penkominen. Perusajatus oli se, että talo pitäisi saada ammattilaisen toimesta mahdollisimman valmiiksi ja oman työn osuus painetaan minimiin. Meillä oli monia toiveita sille, millaisen talon haluamme. Perustoiveet olivat yksitasoisuus, moderni ulkoasu, tietty huonemäärä- ja järjestys. Oikeastaan suurin työ koko rakennusprosessissa oli tontin ja oikean rakennusliikeen löytäminen. Mieleiset maapalat olivat kiven alla ja muutamasta hausta vedimme vesiperän. Minä olin malttamaton ja suunnittelin jo taloa, vaikka meillä ei ollut vielä paikkaa sen rakentamiselle. Siinä oli yksi virhe: nyt ajattelen, että talo rakennetaan tontin mukaaan.
Kun oikeanlaista valmistaloa ei löytynyt, piirsimme itse talopohjan, jonka pohjalta kilpailutimme talonrakennusfirmoja. Tässä oli tosi iso työ, sillä vertaileminen on hyvin vaikeaa. Kirjasimme plussia ja miinuksia, teimme laskelmia ja taustatyötä päätökselle. Myös vastaavana mestarina toimiva tuttava syynäsi tarjoukset ja firmat läpi. Monen väännön jälkeen teimme päätöksen, joka sittemmin osoittautui juuri oikeaksi. Talon rakentaisi paikallinen toimija, jonka paras referenssi oli 25 vuoden ajalta tyytyväiset asiakkaat.
Tässä vaiheessa onneksi ammattilainen teki sen, mitä ammattilaisen täytyy tehdä. ”Haluaisitteko käyttää kumppaniarkkitehtimme palveluita?” Tähän liittyy hauska sivujuonne. Meillä asuu sukulaisia Oulussa ja siellä uudella asuinalueella kävellessämme olimme jo pitkän aikaa ihailleet erästä modernia puutaloa. Kun menimme meille suositellun arkkitehdin nettisivuille, oli hämmästys melkoinen: etusivulla komeili juuri se ihailemamme talo. Se oli sitten sillä selvä! Teimme listan ranskalaisilla viivoilla toiveistamme ja kerroimme arkkitehdille, että nappaa ulkoasuun niin paljon sen talon henkeä kun tontillemme ja toiveisiimme nähden sopii. Kaikki tämä tehtiin täysin sähköisesti; emme tavanneet arkkitehtiä, eikä hän käynyt tontillamme. Ammattilainen osaa lukea kartat ja asemakaavapiirrustukset, lopputulos on meille täydellinen.
Talon suunnitteluun, kilpailutukseen ja tontin etsintään meni pisin aika, noin kaksi vuotta. Itse talo nousi nopeasti: elokuussa 2011 alkoivat hommat tontilla ja tammikuun 2012 lopulla kannoimme tavarat sisään. Olen sitä mieltä, että suunnitteluun mennyt aika ei ole hukkaan heitettyä. Matkan varrella suunnitelmat selkiytyivät, ymmärrys siitä mitä mikäkin maksaa lisääntyi ja sisustussuunnittemat kehittyivät huimasti.
Talon huoneistoala on 146 m2 ja lisäksi on 11 m2 varastotilaa ja autokatos. Huonekorkeutta meillä on makuuhuoneissa 260 cm ja olo-huonekeittiössä kolme metriä. Elokuvahuoneen koko on 13 m2, päämakuuhuone on 11 m2 ja lisänä on viiden neliön vaatehuone. Tyttären huone ja työhuone ovat 11 m2 ja kodinhoitohuone on 10 m2. Keittiö ja olohuone ovat yhtenäistä tilaa ja niiden yhteiskoko on 52 m2.
Jokaisella rakentajalla on budjetti ja sillähän on tapana venyä. Meillä oli tiettyjä toiveita, joista emme halunneet tinkiä. Näitä oli esimerkiksi keittiön kivitasot, epäsuorat valaistusratkaisut, integroidut wc-istuimet ja moderni sauna. Sitten oli taas niitä asioita, joista budjetin vuoksi loppusuoralla joustimme. Pitkän pohdinnan jälkeen meille tuli esimerkiksi laminaattilattia ja myös hanat ovat hyvää perusluokkaa, mutta ei haaveilemiani design-ihanuuksia.
Rakennusaikana meidän hommaksi jäi vain kaatopaikkakuormien vieminen. Tämä oli meidän perheelle hyvä ratkaisu. Isoimmat työmme olemmekin tehneet kahtena edellisenä kesänä pihan kanssa, jossa riittää puuhastelua vielä pitkäksi aikaa.
”Minuakin kiinnostaa talonne pohjapiirros, häiritsee hieman, kun ei hahmota huoneiden paikkoja 🙂 siis sellainen huolettomasti piirretty, ei virallisia papereita tarvitse julkaista.”
Loppuun vielä paljastus: omakotitalo oli mieheni haave, jota minä pontevasti vastustin useamman vuoden. Onneksi olen edes kerran elämässä antanut oikeassa kohdassa periksi 😉
24 Kommentit
Talo todellakin suunnitellaan tontin mukaan. Ennen tontin ostoa en olisi ikinä kuvitellut tällaista taloa suunnittelevani, mutta meidän tontille se on juuri oikea. Nopeasti teillä on talo lopulta noussut, luo jotain toivoa meillekin, että joskus päästään muuttamaan. Tuliko teillä seinät elementteinä vai tehtiinkö ne pitkästä tavarasta?
Hyvä tarkennus: siis talo rakennettiin pitkästä tavarasta. Talo tuli lopulta nopeasti, kun vaan päästiin fyysiseen rakentamisvaiheeseen 🙂
Olipa kiva postaus talonne perustiedoista. Kun olen itse alkanut lukea blogiasi vasta muutama kuukausi sitten, oli kiva päästä jyvälle rakentamisen alkuvaiheista, talon pohjapiirustuksista ym.
Kiva kuulla, että postaus selkeytti!
Olipa kiva tosiaan lukea tästäkin aiheesta ja teidän rakentamisen vaiheista! 🙂 Tuo oli muutenkin kiva ajatus, että saa toivoa postausaihetta!
Täälläkin muuten mies haaveili monta vuotta omakotitalosta ennen mua, toki mäkin lämpenin ajatukselle siinä sen haaveilun ja suunnittelun ohessa. 🙂 Myös meidän talon pohja on suunniteltu täysin meidän vaatimustemme mukaan, kun valmista ei löytynyt suoraan.
Heli
Kiva kuulla, että aihe oli mieleinen. Eikös ollut aika hyvä juttu, että lopulta omakotitaloprojektiin suostuimme? 🙂
Tää postaus tuli kuin tilauksesta ja sai miettimään muutamaa asiaa.. Meillä on talohaaveet nimittäin hieman edenneet ;)!
Hei, mahtavaa! Kerrot sitten kun nähdään? 🙂
Kiva postaus! Ensimmäistä kertaa kommentoin, vaikka mukana olen ollut jo pitkään. Nyt nimittäin osui ja upposi niin usea asia! 🙂 Asumme Jyväskylässä puolitoista vuotta sitten valmistuneessa talossamme. Neliöitä on hiukan enemmän kuin teillä, mutta monta yhtenevää juttua – 50 neliön keittiö-olohuone 3 metrin huonekorkeudella, muualla 260. Epäsuorat valot, integroidut wc-istuimet, keittiön kivitasot, samanlainen sauna. Listaa voisi jatkaa.. Woodnotesin mattoa ei ole, vielä 😉
Oho, onpa paljon yhtäläisyyksiä! Ja tosi kiva, että jätit kommentin <3 Ehkä teilläkin on se Woodnotes jonain päivänä 😉
Hei! Uusi lukija ilmoittautuu. Meillä ei ole talonrakennusprojektia, vaan ajattelimme ihan asuntoa vaan kunnostaa. Mutta koska haluaisimme pistää koko pohjan uusiksi, tarvitsemme arkkitehdin… Sen valinta vaan ei ole yksinkertaista. Mukavaa, että teillä kävi hyvä tuuri!
Hei Jelena ja lämpimästi tervetuloa mukaan! Sen oikean ammattilaisen löytäminenon vaikeaa, toivottavasti tärppää 🙂
Olipa mielenkiintoinen postaus. Minulla kyllä kiinnostaisi tietää arkkitehdin nimi. Asumme nimittäin Oulun liepeillä ja teidän talossa on paljon samaa kuin meidän talossa. Ettei vain olisi sama arkkitehti… 🙂
Hih, sehän olisi sattuma, jos arkkitehti on sama. Meidän talon suunnitteli Arkkitehtitoimisto Arkadi.
Kyllä, juuri sama arkkitehti 🙂
Hauska sattuma!
Mukava, että vilautit pohjakuvaakin. Luulin, että eteisestä on käynti myös työ- ja lastenhuoneeseen..
Hyvä, jos on nyt vähän helpompi hahmottaa 🙂
Tämä postaus oli kyllä mielenkiintoinen ja itselle hyvin ajankohtainen. Tällä hetkellä on talonrakennusfirmojen kilpailutus menossa ja kiinnostaisikin tietää mihin talonrakennusfirmaan te päädyitte 🙂
Heippa! Se meidän rakennusfirma ei enää tee taloja alusta loppuun. Mutta jos tarvitsette tekijän sisätöille, osaan suositella hyvää 🙂
Minuakin kiinnostaisi tietää arkkitehdin nimi, nettisivujen osoite tai jotakin..
Meidän talon piirsi Arkkitehtitoimisto Arkadi 🙂
Kiitos vinkeistä ja selvennyksistä. Meilläkin talonrakennusurakka alkamaisillaan, maaliskuussa aletaan tonttia raivaamaan. Kilpailutamme pohjatöitä paraikaa https://kodinplaza.fi/ kautta ja muutamia hyviä tarjouksia on jo tullut. Vertailu on kyllä työlästä, kuten kerroit kirjoituksessa. Sen verran haluaisin kysyä, että kun käytitte muiden palveluita niin ostitteko tuntitöinä vai urakkana? Me juuri laskeskellaan niiden suhdetta ja mietitään kumpi olisi järkevämpää pitkässä jouksussa.
Moi! Meillä oli urakka, joten joka vaihetta ei kilpailutettu erikseen 🙂 tsemppiä urakkaan!