Optimisti sanoo, että Suomessa on valoisaa puolet vuodesta ja realisti muistuttaa, että se toinen puolikas eletään kuin mustan perunasäkin pohjalla. Näin loppukesästä jokainen on saanut ladata akkunsa aurinkoenergialla ja aika mahtavaa, että kotonakaan ei ole tarvinnut pariin kuukauteen sähkövaloja juuri sytytellä. Ei ole tarkoitus dropata kenenkään tunnelmaa, mutta syksyä kohti mennään vääjäämättä. Ja se tarkoittaa sitä, että kohta taas tarvitaan valaistusta.
*
*
Asuntomessuista on ollut jo paljon juttuja, mutta jaksakaa vielä hiukan. Viime vuoden voittoisan messusisustuksen suunnitellut Vepsäläisen Sanna Pänkäläinen on tehnyt myös Seinäjoelle yhden kohteen, ylellisen Lakka Lakeuden. Tämän kohteen valaistuksen suunnittelusta vastaa Winled Oy, joka kutsui bloggaajaporukkamme tutustumaan valaistukseen osana rakentamista ja sisustusta.
*
*
Tässä postauksessa on iso liuta kuvia upeasta talosta. Ehkäpä tuttujakin näkyjä, jos olet vieraillut messuilla tai lukenut paljon blogeja. Nyt kuitenkin kehoitan kiinnittamään huomiota erityisesti valaistukseen.
*
*
Kun rakensimme oman talomme, halusin kotiin paljon epäsuoraa valoa ja sitä toteutettiinkin muutamin rakenteellisin ratkaisuin. Olemme olleet tyytyväisiä, ainostaan yksi asia jäi harmittamaan; valon sävy. Kukaan ei kysynyt, enkä minä osannut tiedustella, minkä sävyistä lediä kotiimme asennettiin ja lopputulos on liian kylmä/sininen. Lakka Lakeudessa on käytetty neutraalia värilämpötilaa, joka pitää valkoiset pinnat valkoisina. Tässä on hyvä paikka hyödyntää ammattilaista remontoinnin tai rakentamisen yhteydessä. Paljon helpompaa ja halvempaa suunnitella ajoissa, kun muuttaa valmiita ratkaisuja myöhemmin. (Nimimerkillä ”Kymmeniä metrejä vääränsävyistä led-nauhaa katossa”.)
*
*
Valaistukseen tutustuessani huomasin myös, että monet ratkaisut ovat kehittyneet huomattavasti siitä, kun meidän taloamme nikkaroitiin viisi vuotta sitten. Valaistussuunnitelma on osa sähkösuunnitelmaa. Rakentaessa monet tyylikkäät valaistusratkaisut eivät edes maksa perustoteutusta enempää, mutta toki vaatii suunnittelutyötä. Välillä voi olla vaikeaa hahmottaa paperilla, miltä valaistus näyttää valmiissa kodissa ja siksi itse toivoisin seuraavaan mahdolliseen rakennusprojektiin 3D-valaistussuunnitelman.
*
*
Valaistussuunnittelija osaa ottaa huomioon monia eri asioita sekä hyödyntää uusinta teknologiaa. Tiesitkö, että esimerkiksi valon määrään on olemassa EU-standardit? Meitä sisustajia kiinnostaa erityisesti se, miltä valo kodissa näyttää ja tuntuu sekä miten valaistusta voi muunnella tilanteen ja tunnelman mukaan.
*
*
Yksi Lakka Lakeuden erikoisuuksia on olohuoneen vinokaton rimojen väliin upotettu led-valaistus. Valaistuksen suunnittellut Toni Reinilä oli saanut idean, kun kattomateriaali oli vaihtunut puurimoitukseen.
*
*
Piha- ja ulkotilojen valaiseminen on myös oma lukunsa. Tässä meillä mentiin sieltä, missä aita on matalammalla ja jälkikäteen olisin tehnyt muutaman jutun toisin. Tai jos ihan rehellisiä ollaan, takapihan valot ovat yhä asentamatta. En ole kuullut kenenkään harmittelevan, että valoja olisi liikaa. Lakka Lakeuden terassi on ihana keidas, jossa kelpaa rentoutua takkatulen äärellä Kartellin sohvilla. Sen valaistus ei varasta pääroolia, mutta Lilja-alasvalot sopivat kauniisti kokonaisuuteen.
*
*
Kun talon luonteeseen sopii, myös piha-alue terasseineen on näyttävä. Meidänkin pihaan sopisi mainiosti nuo valkoiset Haiku-valaisimet, jotka antavat valoa kahteen suuntaan. Myös Hydra-Seinävalaisimien yksinkertainen muotokieli ihastuttaa!
*
*
Kiitoksia Winledille valaistusesittelystä, oli ilo kuulla ja nähdä vähän enemmän. Seinäjoen Asuntomessut ovat menossa viimeistä viikkoa, joten vielä ehtii tutustua mielestäni viime vuosien onnistuneimpaan messukokonaisuuteen!
*
1 Kommentti
Tuo Lakka Lakeuden eteisen Alvar Aalto kaiverrus jäi mieleen, enkä ottanut siitä kuvaa. Kiva nähdä se taas 🙂
Valaistuksen suunnittelu muuten on vaikeaa! Vaihtoehtoja on hirvittävä määrä ja ihan tavallinen ihminen ei osaa kyllä kuvitella valon väriä ennenkuin sen näkee. Onneksi on ammattilaisia ja heitä kyllä kannattaa käyttää.