Pihasuunnitelmasta ja sen toteuttamisesta

by Kerttu
Heippa taas! Kylläpä eilen oli blogissani aikamoinen vilinä, lämmin kiitos kommenteista ja viesteistä. Jos bloggaaminen ei olisi vuorovaikutteista, niin tämä homma olisi loppunut jo aikaa sitten 🙂 Onneksi intoa on kuin pienessä kylässä ja nyt koitan valjastaa energiaani myös  ulkohommiin. 
Voi miten pihalla näyttää vähän ankealta! Luonto odottaa vielä heräämistään ja meidän tapauksessa -aika monet kasvit istuttamistaan. Viime kesä oli meidän ensimmäinen tässä talossa. Kevät alkoi järkyttävän kokoisen kaivurin kolmepäiväisellä vierailulla, jossa möyrittiin kaikki mahdollinen ympäri. Siis todellakin, jos pihan laittaminen alkaa nollapisteestä, niin meillä se oli sitä. Talon ympärillä ei ollut mitään.

Itse asiassa pihahommat alkoivat jo ennen tätä kaivurivierailua, sillä piha täytyy suunnitella. Monet ovat rohkeita, innokkaita ja osaavia ja tekevät kaiken itse. Me päädyimme siihen, että teetämme kokonaissuunnitelman ammattilaisella ja toteutamme itse pihan pikkuhiljaa. Lähetin sähköpostitse muutaman tarjouspyynnön. Minulla oli ajatus siitä, että pihan tulee olla moderniin taloomme sopiva, helppohoitoinen, linjakkaan yksinkertainen ja toiminnallisesti pätevä. Saimme hyvän muistuksen siitä, että halvin ei välttämättä ole paras ratkaisu. Ensimmäisen pihasuunnittelijan kanssa emme päässeet samalle aaltopituudelle, minulle tuli tunne mummolan tai mökin pihan romanttisesta suunnitelmasta. Onneksi vihelsimme pelin poikki ennen kuin se ehti alkaakaan ja valitsimme uudelleen. 

Valinta osui viherrakentamisen kokonaispalveluita tarjoavaan Kuoppalaan ja heidän nuoren suunnittelijansa kanssa pääsimme nopeasti yhteiselle kartalle: 

”Suunnittelu lähtökohtana oli siis saada aikaan selkeä, moderni, lapsiystävällinen ja helppohoitoinen piha. Muutamat lajit loistavat kukinnollaan, mutta suurin osa kasveista valittiin niiden lehtimuodon tai värin perusteella. Ilme pihalla on rauhallinen ja selkeä.”


Pihasuunnittelija pohtii pihan toiminnot: missä oleskellaan, minne parkkeerataan, minne kolataan talvella lumet, missä lapset leikkivät, missä kuivataan pyykit jhe. Tämä toiminnallisuus oli yksi tärkeä näkökulma, jossa apua halusin. Minulla oli ajatus siitä, miltä toivoin pihan näyttävän, mutta ei aavistustakaan niistä kasveista, joilla kyseisen ilmeen toteutan. Kasvien tulisi olla ensiksin näillä leveysasteella pärjääviä, monivuotisia ja toinen toisiinsa sopivia. Pihassa riittää puuhaa joka tapauksessa, enkä ole todellakaan mikään puutarhahifistelijä. Jos voin simppeleillä kasvivalinnoilla tehdä valintaa lämpimänä kesäiltana kitkemisen tai terassikahvien välillä, ei valinta ole minulle kovin vaikea 😉

Pihasuunnitelma pitää sisällään kokoinaissuunnitelman pihankäytöstä ja sen toiminnoista. Jokainen kasvi, laatta, kiveytys on mietitty ja sen valintaan annettu konkreettinen ehdotus. Tässä Kuoppalan sivuilta napattu pihasuunnitelman sisältö: 
Pihasuunnitelma on täydellinen asiakirja pihan rakentamisen avuksi. Suunnittelu aloitetaan esiselvityksellä jota seuraa suunnitteluhortonomin pihakäynti;. Sen aikana selvitetään pihan nykytilanne sekä asiakkaan tarpeet ja toiveet. Suunnitelmassa esitetään pihan toiminnot ja siitä laaditaan määräluettelo, jossa ilmenee kaikki pihaan tarvittavat materiaalit määrineen.

Suunnitelman kulku:
– pihakäynti (pohjatiedot kuten asemapiirustus, asiakkaan toiveiden kuunteleminen, valokuvaus)
– luonnossuunnitelma asiakkaalle kommentoitavaksi
– palaveri tai kommentit asiakkaalta mahdollisten muutosten tekemiseksi
– lopullinen suunnitelma

Pihasuunnitelma sisältää:
– pihan mittaus (mahdollinen olemassa oleva kasvillisuus/rakenteet ym.)
– pihasuunnitelmaluonnos (1:100, 1:200 tai 1:500)
– pihan työpiirros (1:100, 1:200 tai 1:500,)kaksi kappaletta, joista toinen värillinen
– pihan pinnoitteet, kasvillisuus (lajit, kappalemäärät, istutustiheys) sekä muut materiaalit yksityiskohtaisesti määriteltynä
– määräluettelo kaikista rakentamisessa tarvittavista materiaaleista
– pihavalaistuksen suunnittelu
– sade- ja pintavesien ohjaus

Meille pihasuunnitelma on ollut oiva apu. Toiminnot on rakennettu sen mukaan, mutta muuten olemme tilanteen mukaan sooloilleet. Ja miten kiva ja helppo on sooloilla, kun on jokin pohja, minkä päälle omat mielipiteensä rakentaa. Usein puutarhakaupassa kysyin, että pihasuunnitelmassa lukee tällaista, mitä vastaavia kasveja teillä olisi esim. edullisemmasta hintaryhmästä. 
Olemme hyvällä tiellä oman pihan laittamisessa, vaikka hommaa on toki jäljellä vaikka kuinka paljon. Askel kerrallaan on hyvä edetä ja kunnon suunnitelma auttaa amatööriä eteenpäin. Kun suunnitelmat ovat selkeät, voi asioita jaksottaa useammalle vuodelle. Uskon myös, että pihasuunnitelmaan laitettu raha maksaa itsensä takaisin, kun hutiostoksia ei tule. Pihan laittaminen on nimittäin yllättävän kallista, siinä on helposti tonni selällään, kun tuodaan vain multakuorma pihaan 🙂 

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito – eikä sekään niin kovin tärkeää.
 – Kiinalainen sananlasku

Innostavatko pihahommat sinua? 
Onko valintasi ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma vai oma kädenjälki? 
Onko jotain vinkkiä toisen kesän pihanlaittajalle, joka ei haluaisi viettää koko lomaa kuopsutellen? 😉

 

Saatat pitää myös

28 Kommentit

Pia 24 huhtikuun, 2013 - 9:11 am

Hei,

meillä on myös pihasuunnitelmia tulossa, rakennamme omakotitaloa ja piha pitäisi saada helppohoitoiseksi ensi kesänä. Kiitti vinkistä, taidan laittaa tuonne tarjouspyyntöä. Mitä noin suunnilleen maksoi tuo suunnitelma?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:46 pm

Suunnitelma kaikkineen maksoi jotain päälle tonnin, mutta hinta varmasti johtuu monesta asiasta eikä ole yleispätevä. Kannattaa ehdottomasti pistää tarjouspyyntöä, sillä se selviää 🙂

Reply
Anaska 24 huhtikuun, 2013 - 9:55 am

Juuri kaksi iltaa istuin pihanlaittokurssilla.. Ja kädet niiiiiiin syyhyää, että pääsee hommiin! Meillä on mieheni tekemät pihasuunnitelmat pohjana, tosin rinnepiha on äärettömän haastava ja projekti siis vuosien mittainen. Mutta viime kesänä jotakin ja tänä kesänä jatketaan.. Tuo kiinalainen sananlasku on niin hyvä ja tuttu jo lapsuudesta isäni sanomana. Vinkkinä voin antaa kansalaisopistojen kurssit, niissä saa hyvää lisäinformaatiota, mikäli aikoo itse toteuttaa pihahommia. Ja tietty: SUUNNITTELIJAA KANNATTAA KÄYTTÄÄ!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:48 pm

Tuo onkin toinen hyvä vaihtoehto eli opiskelee itse asioita. Pianhan sitä pääsee maata kuoputtamaan, ei mene kauaa! Hyvät vinkit sinulta, oli sitten kyse kurssista tai ammattilaisen avusta, niin ihan amatöörin kannattaa kysyä alkuun vähän neuvoja 🙂

Reply
By J 24 huhtikuun, 2013 - 10:20 am

Järkevältä kuulostaa ja hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty 🙂 Upea tuo edellisen postauksen taulu, lämpöinen hali Kerttu ♥

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:48 pm

Kiitos paljon J <3

Reply
Cillas 24 huhtikuun, 2013 - 11:18 am

Onpa nautinnollinen tilanne lähteä nollasta liikkeelle! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:48 pm

Tavallaan joo, ei ainakaan tarvitse raivata mitään vanhaa pois ja kaikki on mahdollista 🙂

Reply
Petteri 24 huhtikuun, 2013 - 11:33 am

Kirjoitin tähän pitkästi, miten meilläkin varmasti tukeudutaan ammattilaisiin pihasuunnittelussa.. kunnes jostain syystä päivitin ikkunan ja teksti katosi. Ihan ekaa kertaa olen tietokoneen kanssa… 🙂

Meillä tuo kokonaisuus ei oikein hahmotu omin voimin, ajatuksia kuitenkin on, miltä se voisi näyttää ja mitä sieltä voisi löytyä. Ammattilainen tuollaiset varmasti osaa kokonaisuuden kannalta miettiä tarkemmin, se on sitten ihan sama vaikka toteutettaisi sitä vuosia, kunhan jotain suunnitelmaa olisi tarkemmin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:50 pm

Voi miten ärsyttäävää on, kun valmis teksti häviää! Kiva kun kuitekin jaksoit tiivistää asian uuteen kommenttiin 🙂 Suosittelen kyllä ammattilaista, jos ei omat neuvot riitä. Säästää lopputuloksessa luultavasti sekä hermoja että rahaa 😉

Reply
Heidi 24 huhtikuun, 2013 - 12:27 pm

Heippa! me teetettiin pihasuunnitelma ammattilaisella heti samoihin aikoihin (itseasiassa vuosi sitten) kun alettin tehdä maatöitä. Löysimme jostain hyvän tarjouksen ja kerroin sitten mitä itse olen miettinyt, mistä kasveista, kukista pidän jne. Meinaamme myös tehdä itse mahdollismman paljon pikkuhiljaa, muuten tulisi todella kalliiksi. Me lähdetään nyt nollasta ja toivotaan että saadaan kaivinkone vierailulle pian:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:51 pm

Siitä se lähtee, kun kaivuri on käynyt möyrimässä. Itse asiassa nurmikko tekee jo ihmeitä, se on puoli voittoa 🙂

Reply
Vekarus 24 huhtikuun, 2013 - 12:29 pm

Nykyään kesällä ollaan niin paljon saaressa, että oma piha on retuperällä 🙁

Koko ajan sitä on yritetty muuttaa helppohoitoisempaan suuntaan. Alunperin vastustin kaikkia katteita, en enää 🙂 Mutta katteista voin todeta, että ainakaan meillä ei kaunis kellertävä sora ei toiminut laisinkaan. Puhdistaminen mahdotonta ja värikin muuttui likaisen harmaaksi. Nyt on sora kaivettu maansisään ja korvattu isommilla rantakivillä ja kuorikatteella.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:52 pm

Se on ymmärrettävää, että kahdessa paikassa on vaikeaa pitää pihaa yhtä aikaa. Katteet on meilläkin käytössä, en todellakaan jaksa nyppiä rikkaruohoja sitä tahtia kun ne kasvavat 😉

Reply
Christa 24 huhtikuun, 2013 - 1:47 pm

Pihasuunnittelu on meillä nyt ajankohtaista. Olemme kovasti kiikun kaakun suunnittelijan palkkaamisen ja itse suunnittelun välillä. Meillä jäi raksaprojektista niin huono kuva suunnittelijoista (sekä arkkitehti- että rakennesuunnittelu oli muuta kuin mitä halusimme), että luotto suunnittelijoihin on aika minimissä. Toisaalta meillä on tosi haastava rinnepiha, johon olisi kiva saada apua. Ylärinteeseen jää käyttöpiha, joka on villiintynyt entinen puutarha.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:53 pm

Onpa kurjaa, että teillä on huonot kokemukset suunnittelijoista. Luulisin, että teillä on ollut vain huonoa tuuria, sillä itse olen ollut tyytyväinen. Ja tosiaan tämä vihersuunnittelija vaihdettiin alkumetreillä eli jos ei toimi, ei yhteistyötä kannata tehdä. Toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun 🙂

Reply
Päivi Peltotien päästä 24 huhtikuun, 2013 - 5:02 pm

Olipas kiva lukea pihasuunnittelusta : )
Mekin on arvottu jo jonkin aikaa miten tehdään,
lähdetäänkö hääräämään itse vai pyydetäänkö suunnittelija mukaan.
Todennäköisesti aloitetaan hommat itse rakennellen, mutta
kasvivalintoihin kyllä olis kiva pyytää neuvoja asiantuntijalta.
Mukava seurata teidän pihan edistymistä : )

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:54 pm

Hei Päivi! Kyllähän vihersuunnittelijalta voi pyytää myös konsultaatioapua eli ei välttämättä tarvitse olla näin kokonaisvaltaista palvelua. Ostaa juuri sen verran kun tarvitsee 🙂 Kiitos, askel kerrallaan kohti kesää.

Reply
annyu_ 24 huhtikuun, 2013 - 8:01 pm

me muutettiin just tähän meän uuteen omakotitaloon. tälle kesälle ohjelmassa on ihan vain talon maalaus, terassien/portaiden teko, pihan siivoaminen kaiken maailman tiilenpalasista ja muusta rakennussälästä ja tarkotuksena olis pihapiiristä kaataa kaikki ylimääräiset puut 🙂
laittelin tuossa jo kansalaisopistolle viestiä ja kyselin onko pihansuunnittelukurssia tulossa, ja sellanenhan tulee ensi keväälle 🙂 niinpä tämä kesä onkin hyvä istuskella hienolla terassilla keskeneräisen pihan keskellä ja mietiskellä rauhassa että mitä pihalta tahtoo, ja ensi keväänä tehdä kurssin avulla suunnitelma itse 🙂

mielenkiinnolla oottelen että kirjottelet lisää teidän pihaprojektista ja esittelet terassin! 😛

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2013 - 8:56 pm

Kuulostaa oikein oivalta suunnitelmalta 🙂 Ei kannata yrittää saada kaikkea kerralla valmiiksi, tulee vain stressi ja kiire. On tosiaan hyvä rauhassa miettiä, mitä tahtoo. Ja eiköhän siinä maalauksessa ja terasseissakin ole ihan tarpeeksi hommia yhdelle kesälle 🙂

Reply
Annukka 24 huhtikuun, 2013 - 9:47 pm

Harvoin kommentoin, mutta nyt on pakko kommentoida! Lähes samalla paikkakunnalla kun asutaan, niin varmaan samoilta firmoilta ollaan pyydetty aikanaan tarjouksemme mekin. Valitettavasti päädyimme erääseen edulliseen tarjoukseen, jonka suunnittelija oli juuri ensimmäisen kuvaamasi kaltainen – ei ollenkaan samalla aaltopituudella ja suunnitelma oli kaikkea muuta kuin luova. No, minä en osannut viheltää peliä tarpeeksi ajoissa poikki ja nyt meillä on ontuva pihasuunnitelma. Onneksi omaa ajatusta pihan suhteen on tullut paljon lisää sitten viime kevään ja rakastan puuhastelua pihalla, joten nyt mennään osittain pihasuunnitelman (lähinnä kasviluettelon) ja osittain oman sovelluksen mukaan. Onneksi tosiaan mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito – eikä sekään niin kovin tärkeää. 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 5 toukokuun, 2013 - 10:18 pm

Kappas, tänne oli unohtunut vastaamattomia kommentteja! Kiitos, että jätit jälkesi kommenttiboksiin Annukka ja pahoittekut hitaasta vastauksesta. Se on kurja tunne, kun tajuaa, että nyt ei tule sellaista mitä toivoisi ja tietää vielä itse maksavansa palvelusta. Toivottavasti lopputulos on kuitenkin hyvä!

Reply
Anonymous 24 huhtikuun, 2013 - 9:48 pm

Olen seurannut blogiasi jonkun aikaa mutta en ole muka ehtinyt kommentoimaan aiemmin. Sisustustyylisi on hyvin samanlainen kuin itselläni ja siksi blogisi on oikein mieluista luettavaa 🙂

Meillä oli juuri tänään talomme vuositarkastus joten vuosi uudessa talossa asustelua on takana.Pihahommat aloitimme viime kesänä ihan tyhjästä, niin kuin teilläkin. Piha sai muotonsa, kulkuväylät paikkansa ja nurmikko ehdittiin kylvää ennen syksyn tuloa. Tänä kesänä olisi edessä istutushommat.

Meillä kävi pihasuunnittelija ns.neuvontakäynnillä. Olimme yhdessä viherpeukalo äitini kanssa miettineet omaa suunnitelmaa ja sen kävimme yhdessä ammattilaisen kanssa sitten läpi. Saimme häneltä paljon hyviä vinkkejä ja ideoita. Ja ”hyväksynnän” omille suunnitelmille toteuttamiskelpoisina.

Nyt sormet syyhyää päästä toteuttamaan suunnitelmaa. Jos epäröi pihasuunnitelijan tarpeellisuutta niin kannattaa miettiä neuvontakäynti mahdollisuutta. Ei maksa paljon ja ideoita ja rohkaisua toteutukseen saa rutkasti.

Aurinkoa ja iloa kaikille viherpeukaloille ja muillekin 🙂

Jaana

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 5 toukokuun, 2013 - 10:21 pm

Hei Jaana! Pahoittelut sinullekin hitaasta vastauksesta, tämä kommentit olivat päässeet unohtumaan tänne. Kiitos kannustastavista ajatuksistasi 🙂 Teillä mennään aikalailla samassa vaiheessa kun meilläkin pihanlaitossa, nyt on oikeastaan kivat hommat edessä. Suunnittelukäynti on varmasti myös hyvä, jos ei tarvitse ihan perusteellista suunnitelmaa ja opastusta.

Aurinkoista kesää sinulle!

Reply
Anonymous 5 toukokuun, 2013 - 10:03 pm

Heippa! Saako udella ( saahan sitä udella, eri asia vastaatko :D) että mitä maksoi tuo kaivurin vierailu suunnilleen? Meillä sama edessä tänä keväänä. Joulukuussa muutimme ja piha täytyy rakentaa alusta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 5 toukokuun, 2013 - 10:22 pm

Moikka! Toki saa kysyä ja kertoisinkin, jos vain muistaisin! Meillä mies on hoitanut noiden koneiden osuuden ja en nyt muista yhtään hintaan. Tuntipalkalla kuitenkin tuli ja meillä hommia riittti kolmeksi kymmenen tunnin päiväksi. Kannattaa kysyä tarjouksia lähialueen urakoitsijoilta 🙂 Tsempppiä pihahommiin!

Reply
Marri 21 huhtikuun, 2014 - 8:47 pm

Meillä on myös suunnittelijan tekemä pihasuunnitelma kaiken a ja o. Uudistamme mökkipihaa ja kaivinkone hyrrää meidänkin pihassa 🙂 Olemme kuitenkin avoimia pienille muutoksille, niitä näyttää toteutusvaiheessa kuitenkin tulevan. Tsemppiä teille!
http://takkatulijavillasukat.blogspot.fi

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 huhtikuun, 2014 - 9:34 pm

Tsemppiä pihanlaittoon! Se on antoisaa, vaikkakin myös kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa 🙂

Reply

Jätä kommentti