Nyt kyllä Hugoa masentaa, kun kerroin sille, että sen lempipedin valmistaja Neroko pistää pillit pussiin ainakin toistaiseksi. Ei ole Suomi-designin tie helppo. Tuotekehitys on vaativaa ja markkinat suhteellisen pienet. Kotimainen suunnittelu ja tuotanto ovat kalliita ja moni aloitteleva yritys ottaa eurot ja työtunnit selkänahasta. Mutta se tehdään ilolla ja riemulla sekä suurella uskolla omaan juttuun. Sitä usein on yrittäjyys; riskien ottamista ja niiden hallintaa.
Nerokon tarinassa oli kaikki menestyksen edellytykset. Tuotteet ovat korkeatasoista suomalaista suunnittelua ja toteutusta. Löytyi kapea, mutta sitäkin innokkaampi segmentti, joka jakoi intohimon designiin, sisustamiseen ja koiranomistamiseen. Mutta hinta. Kuluttajat antoivat palautetta korkeasta hinnasta ja Nerokon väki vastasi huutoon avaamalla kustannusrakennetta omassa blogissaan heinäkuussa. Vaikka koiranpeti maksaa yli 300 euroa, ei sen hinnassa ole kuplan kuplaa.
En tarkoita, etteikö kolmensadan peti pikku-Fifille ole kallis. Lemmikkeläinliikkeestä saa peruspedin parillakympillä ja jos omistaja ei ole kovin tarkka sen ulkonäöstä, koirulaisille se kelpaa varmasti. Osa haluaa panostaa lemmikkiinsä tai kodin sisustukseen ja ostaa kokonaisuuteen sopivan kotimaisen tuotteen, jonka jälleenmyyntiarvo säilyy. Mutta tätä joukkoa ei sitten ollutkaan Suomen rajojen sisäpuolella tarpeeksi. Kansainvälisten markkinoiden valloittaminen vaatii huimia ponnistuksia ja siinä kohdalla voi olla, että siitä yrittäjän selkänahasta on jo revitty tarpeeksi. On tauon paikka. Toivon todella, että Nerokon tarina jatkuu ja myöhemmin yrittäjät kertovat, kuinka pieni hengähdystauko toimi vedenjakana yrityksen menestystarinassa.
Suomi tarvitsee designia, omaa tuotantoa ja kylmäpäisiä, unelmiinsa uskovia yrittäjiä. Me kuluttajat, toki oman budjettimme ja arvojemme varassa, voimme olla mukana kotimaisen designin voittokulussa parhaiten yhdellä tavalla. Suosimalla suomalaisia tuotteita, aina kun voimme.
Edit. Se piti vielä lisätä, että kuvan hurmuri täytti juuri kuusi vuotta. Sen kunniaksi vähän nakkeja ja karvaformulointia (hillitöntä juoksua ympyrässä) omassa pihassa. Sillä reseptillä taittui koiran masis 😉
11 Kommentit
Onneksi on niitä jotka jaksavat yrittää ja vievät suomalaista designia myös maailmalle. Onneksi nykyään netin aikana vähän helpommin 🙂 Ihana pikku-Fifi 🙂
Onneksi on! Mutta mitenhän sitä kansainvälistymistä voisi tehdä edes piirun verran helpommaksi? 🙂
Itse törmään tähän asiaan niin usein töissä, me kun sisäänostetaan juttuja. Paljon meille tarjotaan erilaisia tuotteita, kivojakin, joille joutuu sanomaan ei. Valitettavasti se on pieni osa jotka oikeasti myyvät paljon, siinä saa suunnittelija, valmistaja ja sisäänostaja olla tarkkana. Meitä kauppiaita kannattaakin kuunnella, sillä meille se suora asiakaspalaute tulee ja me näemme mitä ”kansa” ostaa.
Parhaiten myyvät oikeasti käytännölliset, kohtuuhintaiset tuotteet. Vaikeita asioita nämä. Se mikä tuote onnistuu, on monen asian summa.
Totta tuokin! Nerokohan teki päätöksen, että tuotteita ei kivijalkakaupoista saa, koska se olisi nostanut kuluja entisestään. Mutta kolikon toinen puoli: brändi, joilla on aito menestymismahdollisuus kansainvälisesti, pitäisi saada enemmän tukea omien siipien kokeiluun. Monille erikoistuotteille Suomi on liian pieni markkina, mutta rahkeet eivät riittä kv-bisnekseen. Onko Suomella varaa menettää näitä mahdollisia menestysbrändejä? Yksi sadasta voisi breikata, mutta se on jo sen arvoista, että tukitoimia pitäisi olla enemmän.
Todellakin, suomalaista kannattaa suosia, nyt jos koskaan! Ihan kaikessa, ”tavallisissakin” tuotteissa. Tänään mm. hoksasin kaupassa, että leivinpaperit, alumiinifoliot ym. saa suomessa valmistettuina. Mutta miten usein sitä tulee katsottua, kunhan vaan aina ottaa jonkun, välillä suomalaista ja välillä jotain muuta, sen enempää ajattelematta. Olisi hyvä jos suomalaisuutta korostettaisiin enemmän tuotteissa ja varsinkin kaupoissa hintalapuissa, moni valitsisi varmasti suomalaisen tuotteen useammin. On paljon tuotteita, joiden ei oikein älyäkään olevan suomalaisia, ja sitten toisaalta taas niitä, joiden luulee olevan suomalaisia, mutta eivät nykyään olekaan..
Mutta toivottavasti Neroko vielä saa uuden nousun! Suomalaista designia ja yrittäjyyttä tarvitaan tässä maassa!
Juuri näin! Ja jokainen kuluttaja voi äänestää lompakollaan 😉
Omaa lemmikkikissaani hankkiessani törmäsin siihen, kuinka vähän valikoimaa kissan nukkumapesissä on. Olisi hienoa, jos eläimillekin olisi olemassa enemmän vaihtoehtoja ja tällaisia Nerokon kaltaisia yrityksiä, jotka vastaavat haasteeseen. Suomi on tosin niin pieni markkina-alue, että tuotteen hintalaatusuhteen tulisi olla juuri oikea, jotta tuotteelle löytyy ostajia. Ymmärrystäni löytyy niin yrittäjille kuin myös kuluttajille.
Itse ratkaisin nukkumapesäongelman tekemällä itse. Tokihan se vei leipää jonkun yrittäjän suusta, mutta toisaalta matonkuteelle tuli kysyntää!… 🙂
Kiva, että teit pedin itse! Sehän on luovuutta ja kierrätystä parhaimmillaan. Itse en olisi osannut mieleistä iglua Hugolle väsätä, siksi iloitsen tuosta Nerokon tyylikkäästä pedistä 🙂
Täällä on yksi aloitteva muotoilija-yrittäjä, joka todellakin ymmärtää kyllä mitä tarkoitetaan sillä, että työtunnit ja eurot revitään selkänahasta. Normaalin kuluttajan on ehkä vaikea ymmärtää designtuotteiden korkeita hintoja, kun ei osaa ajatellakkaan kuinka paljon aikaa ja vaivaa ollaan nähty vaikka jonkin ihan yksinkertaisenkin tuotteen eteen. Ennen valmista tuotetta on tehty monia ja taas monia testejä ja protoja, ennen kuin on saavutettu vaikkapa toivottu muoto tuotteelle. Tuotteet ja ideat eivät synny itsestään eikä tuotekehitys, valmistajan ja oikeiden materiaalien etsiminen valitettavasti tapahdu yhdessä yössä. Lisäksi vielä tietysti markkinointi, pakkaukset ja postitus vaativat aikaa ja rahaa. Aika pieni prosentti jää yrittäjän oman taskuun. On se silti kivaa ja ajoittain myös palkitsevaa! 🙂 Luulen ja toivon, että nousevana trendinä onkin tukea enemmän suomalaisia pienyrittäjiä. Onneksi nykyään on verkkokaupat, joissa tilaaminen on tehty naurettavan helpoksi 🙂
Näin se menee. Mutta onneksi tukena on inspiraatio ja usko omaan juttuun! Ja menestystarinoitakin silloin tällöin syntyy. Verkkokaupat tosiaan tasa-arvoistavat tuotteita, kun ei tarvitse matkustaa päästäkseen kauppaan.
Kansainvälistymiseenhän yritys voi saada tukea ja ohjausta ELY-keskuksista.