Mikä designissa maksaa?

by Kerttu

Keskustelupalstojen kestoihmettelyaihe: mikä kumma siinä designissa oikein maksaa? Miksi joku toinen voi tehdä samantyylisen (tai törkeimmissä tapauksissa identtisen) huonekalun murto-osalla designtuotteen hinnasta?

Kysymykseen on hyvä pureutua siellä, missä suomalaisia designhuonekaluja tehdään. Teen vierailun Kuhmoisilla sijaitsevaan Puulonille, jossa on tehty huonekaluja jo vuosikymmenten ajan. Lastauslaiturilla on lähdössä esimerkiksi Vepsäläiselle myyntiin mm. Tapio Anttilan, Risto Halmeen ja Eero Aarnion suunnittelemia huonekaluja.

Ei riitä, että huippusuunnittelija suunnittelee huonekalun, se tarvitsee myös arvoisensa toteutuksen. Puulonin tarina on hieno esimerkki siitä, kuinka nuoret kädentaitajat ovat lähteneet kehittämään perinteikästä huonekalutehdasta ja tuomaan sille oman, tässä päivässä kiinni olevan näkemyksen.

Jopa intohimoiselle sisustusharrastajalle ja laatuhuonekalujen ystävälle vierailu avasi silmiä; miten monen monta työvaihetta jokainen tuote kokee muodonmuutoksessaan puukasasta huonekaluksi. Kun jokainen työvaihe tehdään parhaita materiaaleja käyttäen, käden ja silmän täydellisessä koordinaatiossa, ekologisuutta kunnioittaen ja huolella viimeistellen, on lopputuloksena huonekalu, joka kestää aikaa ja kulutusta.

Puulon sai muutama vuosi sitten uudet omistajat, kun kolme nuorta puuseppää Olli Hietajärvi, Jaakko Järvi ja Tomas Nordström ostivat perinteikkään yhtiön. Astellessani lauantai-iltapäivänä verstaalle punapipoinen toimitusjohtaja Hietajärvi hioi pöydän pintaa keskittyneesti. Tässä firmassa johtaja ei ole perinteinen pukumies, vaan omien sanojensa mukaan tulee aina puuhommiin kun vain paperitöiltään ehtii. Tämä kolmikko on saanut Puulonin kasvu-uralle ja heidän uskonsa kotimaiseen huonekaluvalmistukseen on vahva. Kysytään siis asiantuntijoilta, mikä siinä designissa oikein maksaa?

– Mielummin voisi kysyä, miksi joku tuote on halpa, vastaa myynnistä ja markkinoinnista vastaava Tomas Nordström. Halpatuotteessa oiotaan työvaiheita, käytetään heikompia materiaaleja tai jopa poljetaan työntekijän oikeuksia. Kun malttaa kerralla panostaa tuotteeseen, se kestää aikaa, säilyttää jälleenmyyntiarvonsa sekä on kunnostettavissa vuosikymmentenkin jälkeen uudelleen käyttöön.

Yhteistyössä Eero Aarnion kanssa lanseerataan uusi Veikkola-tuoli, joka valmistuu verstaalla taitavien puuseppien ja muiden kädentaitajien tuotoksena. Aarnio kuvailee syntyvää tuotantoketjua:
–  Se alkaa materiaalin toimittajista, työntekijöistä, pakkaajista, kuljetuksista, laskutuksesta, markkinoinnista ja monista muista pienistä asioista siinä ohessa. Tästä ja vain tästä on nytkin Suomessa kysymys – työtä on luotava, toteaa Aarnio.

Puulon on vahvasti sitoutunut kotimaiseen valmistukseen. Sen kaikille tuotteille on myönnetty Avainlippu- ja Design from Finland -merkit osoituksena suomalaisesta osaamisesta.

Se siinä designissa maksaa: laatu ja työ.

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Jenni 19 tammikuun, 2017 - 7:29 pm

Oi! Mikä on tuo ylimmässä kuvassa esiintyvä tuoli-kaunotar? (Vai onko sisälukutaidossani parantamisen varaa..). Kiitos jo etukäteen 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 tammikuun, 2017 - 10:04 am

Hei! Kyseessä on Puulonin Q-tuoli, siitä ei ollutkaan mainintaa tekstissä. Todella kaunis ja kestävä, näitä menee paljon julkitiloihin sen käytännöllisyyden ja kestävyyden ansiosta.

Reply

Jätä kommentti