Marimekko vintage

by Kerttu

Minulla on todellinen aarre vaarina. Tytär on onnekas, että hänellä on elämässään aktiivinen sukupolvien ketju, joka yltää aina isoisoisään saakka. Joulun alla kävin tekemässä vaarini luona siivousta ja kiinnitin ensi kerran kunnolla huomiota siihen, millaisia aarteita hänen kodistaan löytyy eri vuosikymmenilta; Yrjö Kukkapuron pöytä, aitoja 60-luvun klassikkovalaisimia ja designastioita. Vaarini on myös innokas kirpputorilla kävijä ja silloin tällöin me lähisukulaisetkin saamme osamme hänen löydöistään.

Kerran hän tuli kylään Marimekon vanhan mekon kanssa, jossa komeili kokomerkintä 100 cm. Niskalappu ei paljastanut tarkempaa vuosilukua, mutta epäilisin että mekko on todella vanha. Siitä huolimatta se on huippukunnossa. Mekko on erittäin reilua mitoitusta ja se pääsikin hetkeksi kaappiin odottamaan neidin kasvamista. Tänään tytär näki mekon kaapissa ja halusi sovittaa sitä.

Tyttö ihastui kokopitkään mekkoonsa välittömästi! Ja kyllä itsekin olin haltioissani useammastakin syystä; ensiksi vaarin huippulöytö ja ajatus siitä, että mekko olisi meidän tytölle mieluinen. Toiseksi visuaalisesti kaunis mekko menee vuosikaudet, nyt se laahaa lähes maata, mutta neidin kasvaessa helma vain lyhentyy. Liivimekon leikkaus antaa kasvunvaraa. Kolmanneksi mekko käynnisti prinsessa- ja morsianleikit, joita oli hauskaa seurailla. Äitinsä tyttö.

Pahoittelut päättömästä kuvasta, mutta halusin ottaa vielä tarkemman kuvan mekosta siinä toivossa, että joku tunnistaisi sen nimen tai vuoden.

Sisustusrintamalla kävi pikkuinen vahinko ja onnistuin rikkomaan tytön huoneen pöytävalaisimen. Eräänä iltana yritin kiireessä napata valon päälle huomaamatta, että pikkuiset nallefiguurit olivat pesiytyneet valaisimen alle. Huolimaton liike ja räts; sirpaleet tuovat onnea. Nyt tilalla paikkaa Tuplakupla, kunnes saamme tyttärelle uuden lukuvalon. Neiti haluaisin kuulemma pinkin, yllättyikö kukaan? 😉

Mukavaa sunnuntaita; taas akut täyteen uutta viikkoa varten. Uhmaan kyllä sen verran lumipyryä, että lähden lenkille. Moikka!

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Laura 10 helmikuun, 2013 - 2:50 pm

Meillä oli lapsena kaikilla siskoksilla tuollaiset mekot, puna-valkoiset muistaakseni. En muista muuta nimistystä mekolle kuin ”essumekko”. Ja vuodet millon itse ole tuollaista käyttänyt lienee joskus 1984-1987 välillä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 helmikuun, 2013 - 2:54 pm

Hei Laura, hienoa että löytyi vähän osviittaa miltä vuosikymmeneltä mekko on. Se voi olla siis 30 vuotta vanha! Onko teillä vielä omat essumekot tallessa?

Reply
Laura 10 helmikuun, 2013 - 4:07 pm

Pitääkin ihan kysyä äidiltäni onko essumekkoja tallessa. Olisivat varmasti omalle tyttärelleni juuri sopivia. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 helmikuun, 2013 - 9:40 pm

Olisihan se hauskaa, jos vaate säilyy äidiltä tyttärelle.

Reply
suvi m 10 helmikuun, 2013 - 3:25 pm

Heh, minulla oli sama mekko pienenä, eli 80-luvulla. Nyt se odottaa oman tyttöni kaapissa – nyt se on vielä vähän liian suuri.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 helmikuun, 2013 - 8:49 pm

Ihanaa historian havinaa 🙂 Kyllä näissä vanhoissa on tunnelmaa ihan eri tavalla kuin upouusissa!

Reply
Anna 10 helmikuun, 2013 - 10:00 pm

70/80-luvun vaihteessa oli meitä pieniä tarhalaisia juurikin nuo samaiset mekot päällä rivissä tarhakuvassa 🙂 Oli punaisia ja tummansinisiä valkoisine raitoineen. Eli seitkyt-luvulle mennään. Very retro! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 helmikuun, 2013 - 10:05 pm

Ihanan retroa <3

Reply
Anonymous 2 kesäkuun, 2014 - 2:35 am

Mekko oli aikuisten koossa nimeltään Liisan Jouluessu, jota valmistettiin jo kuuskymmen luvulla. Lasten nimeä en valitettavasti muista. terv ent marimekkolainen

Reply

Jätä kommentti