Keittiöhaaste: minne kaikki kierrätettävät jätteet?

by Kerttu
Kierrätyshommia tyylikkäästi

Kaupallinen yhteistyö /
Niimaar Ecosmol-kierrätyskaluste saatu 

Terkkuja taas keittiöstä! Tälläkään kertaa ei kokata, vaan ratkotaan kompaktin keittiön haasteita.

Päivänselvää on, että roskat pitää kierrättää, siksi pieni roskiskaappi aiheutti päänvaivaa. Sinne mahtuvat sekajätteet sekä biojätteet, mutta jossain käden ulottuvilla olisi hyvä olla paikka myös paperille, metallille, lasille, pulloille ja muoville. Nämä ovat asioita, joita tulee kierrätettäväksi – jos ei joka päivä –  niin useamman kerran viikossa kuitenkin.

Oikein tehty lajittelu säästää luontoa ja luonnonvaroja sekä myös kukkaroa, kun oma roskis ei täyty niin nopeasti. Monet materiaalit voi hyödyntää sellaisenaan, toiset sopivat jatkokäyttöön raaka-aineeksi teollisuudelle.

Päivänselvää on, että roskat pitää kierrättää, siksi pieni roskiskaappi aiheutti päänvaivaa.

Ensinnäkin on mahtavaa, että kierrättäminen alkaa olla ja onkin itsestäänselvyys. Toisekseen samaan aikaan monessa keittiössä ei ole huomioitu sitä, että kaapistossa tulisi olla muutaman kierrätettävän materiaaliastian sijaan tupla- tai triplamäärä kierrätysastoita.

Meillä oli jo vanhassa kodissa Niimaarin Ecosmol-säilytyskaluste. Se on Harri Koskisen suunnittelema,  kestävä ja korkealaatuinen kotimainen design-huonekalu kuivien jätteiden, kuten muovin, lasin, kartongin, paperin tai metallin  kierrätykseen. Tässä kompaktimmassa keittiössä kierrätystilan tarve korostui entisestään, joten tuplasin kierrätysjätteen säilytystilan hankkimalla meille toisen Ecosmolin.

Paikkansa Ecosmolit löysivät vierekkäin keittiön päätyseinältä, jossa ne ovat näppärästi ulottuvilla. Molemmat ovat meillä sävyssä valkomaalattu koivu.

Kalusteena nämä ovat monikäyttöisiä, sillä kierrätyksen lisäksi näitä voi käyttää säilytystilana, penkkinä, pöytänä tai hyllynä. Lapselle tässä on myös hyvä koroke, kun siirtää Ecosmolin saarekkeen viereen, pääsee myös pieni apulainen kokkauspuuhiin.

Kierrätys on helppoa, kun sen rutiinit opettelee osaksi arkea. Parasta on, että sekäjätteeen määrä pienenee huomattavasti. Ecosmolissa on sisällä kolme liikuteltaa väliseinää, jolloin kalustetta voi muokata sen mukaan, millaista kierrätettävää jätettä omassa kodissa syntyy eniten.

Meillä on toisessa kalusteessa kolme lokeroa (pahvit, muovit ja lasi / metalli, toki niin, että kaksi viimeksi mainittua myös kierrätetään erikseen).  Meille tulee sanomalehti, joten kierrätettävää paperijätettä tulee jonkin verran. Tästä syystä jaoimme toisen Ecosmolin kahtia, toinen puoli paperille, toinen kierrätyspulloille.

Sisällä voi käyttää tavallisia kestokasseja tai vaikka paperikasseja, missä nyt kokee näppäräksi kuljettaa jätteet eteenpäin. Tyylikäs ja käytännöllinen valinta ovat muotoonommellut Niimaar-kierrätyskassit, joita löytyy myös eri kokoisina.

Me olemme ottaneet tavaksi viedä lähes aina kauppaan mennessä myös kierrätettävät roskat. Lähikaupan pihassa onneksi on isot kierrätyspisteet, joten rutiini on ollut aika helppoa omaksua. Vanhassa kodissa meillä oli paljon kaappitilaa, jossa saattoi hautoa useamman kuukauden lehdet tai pahvit ja sitten niiden kuljettaminen alkoikin olla jo urakka. Mielummin näin.

Tekstit lisäsin itse tarratulostimella, jotta kaikki osaavat sujauttaa roskat helposti juuri oikeaan paikkaan.

Voin lämpimästi suositella tätä kotimaista laadukasta kalustetta, joka tekee kierrättämisestä tyylikästä ja monta kertaa helpompaa. Sain teille vielä kivan jouluyllätyksen: jos innostut tilaamaan oman Ecosmolin, saat kaupan päälle kaksi kierrätyskassia (arvo yht. 36 e). Voit siis lisätä kassit tilaukseesi ja näppäilemällä koodin ECOSMOL2020, niiden hinta vähennetään kassalla.

Senkki ja kaksi Ecosmolia ovat ratkaisseet meidän keittiön säilytyshaasteet,  mutta joulupukille tiedoksi, emme tarvitse yhtään kippoa tai kuppia. Näin on just hyvä.

Saatat pitää myös

8 Kommentit

Räisänen Raili 10 joulukuun, 2019 - 7:59 am

Kaunista

Reply
Kerttu 11 joulukuun, 2019 - 9:21 am

Lämmin kiitos Raili! Kaunista joulun odotusta sinulle!

Reply
Anni 10 joulukuun, 2019 - 8:01 am

”Kierrättäminen alkaa olla ja onkin itsestäänselvyys”. Voi kunpa olisikin Espanjassa 🙁 Lajittelu on tehty kunnan puolesta helpoksi, kun jokaisessa roskanjättöpaikassa on erikseen säiliöt eri tyyppisille roskille. Mutta eipä paikalliset vielä sitä tajua, vaikka olemme jo lähes vuodessa 2020. Itse kierrätän, mutta turhaltahan se tuntuu, kun paikalliset jättää roskat ihan just siihen, mihin ne on helpoin jättää. Ja usein myös vaan ihan kadulle, säiliön viereen, kun autosta nouseminen on liian iso homma.

Reply
Kerttu 11 joulukuun, 2019 - 9:22 am

Moikka Anni! Joo, itsestään selvyys Suomessa! Tässä asiassa voimme olla kyllä mallimaa, reissatessa hirvittää miten jäteasioita monessa maassa hoidetaan. Kanarialla oli onneksi tullut jo hotellille kolme erilaista roskista vierekkäin, se jo hyvä askel kierrämistä. Tsemppiä sinulle sinne kierrätyspuuhiin, pakko ajatella positiivisesti, että meri koostuu pienistä pisaroista <3

Reply
Tanja 10 joulukuun, 2019 - 7:58 pm

Kiitos! Tämä tuli kuin tilauksesta. Valkolakattu koivuinen tilattu 🙂

Reply
Kerttu 11 joulukuun, 2019 - 9:23 am

Kiva kuulla, Tanja! Mukavaa joulun odotusta! <3

Reply
eveliina 11 joulukuun, 2019 - 11:49 am

Toki ovat kauniit, mutta aika kalliiksi tulee, jos maksaa 500-600 euroa parista kierrätyslaatikosta. Se on eri juttu, jos saa tuotteet taas alennuksella tai ilmaiseksi mainostarkoituksessa.

Reply
Kerttu 11 joulukuun, 2019 - 12:06 pm

Hei Eveliina! On aika iso kysymys alkaa keskustelemaan siitä, mikä on kallista ja mikä ei ja ennen kaikkea, mistä laadukkaan ja kotimaisen tuotteen hinta koostuu. Olen kirjoittanut tästä postauksen vierailtuani suomalaisella huonekalutehtaalla, voit tutustua ajatuksiin tarkemmin täältä: https://www.modernistikodikas.fi/sisustus/mika-designissa-maksaa/

Toinen asia: ei ole olemassa sellaista asiaa, kun ilmainen tuote, ei bloggaajallekaan. Jos mietitään sisällöntuontoa ja blogin / muiden some-kanavien pitämistä työnä, se on kaikkien toteuttavissa oleva asia. Tarvitsee vain perustaa nettisivu, suunnitella brändi, ottaa ja käsitellä valokuvia ja kirjoittaa juttuja, jotka kiinnostavat yleisöä. Kun itse olen tätä tehnyt seitsemän vuoden ajan 10-30 tuntia viikossa, olen siinä tilanteessa, että voin kutsua tätä myös työkseni. Tässä työssä minulla on asioita, joita pidän arvossa: yksi on kotimainen yrittäjyys ja toinen laadukas design. Näitä molempia nostan esille ja tuen tällä postauksella, josta en laskuta keneltäkään. Se, että kuvissa on tuote, on oikeastaan vain väline sille, että voin tästä asiasta edes kirjoittaa. Pussit laatikon sisällä olen muuten ostanut ihan normaalilla hinnalla, mutta en sitäkään erikseen kirjoittanut juttuun, sillä en pidä sitä kokonaisuuden kannalta relevanttina.

Meidän keittiössä kaksi kotimaista suunnittelua ja valmistusta olevaa (laadultaan lähes ikuista) tyylikästä kierrätyskalustetta on erittäin edullinen ratkaisu siihen nähden, että toinen vaihtoehto olisi remontoida keittiötä lisäsäilytystilan saamiseksi. Ei sanoisin näin ollen melkein, että todella edullinen tapa ratkaista haaste, jos vaihtoehtona puntarissa on remppa.

Kaunista ja mukavaa joulun odotusta sinulle!

Reply

Jätä kommentti