Juhlien järjestäminen on mukavaa puuhaa! Parin viikon kuluttua juhlimme perheen, lähisuvun ja kummien kanssa poikavauvamme syntymää ja elämää nimijuhlien merkeissä. Kyseessä on vapaamuotoiset juhlat, jonka ohjelman ja sisällön voi suunnitella vapaasti oman mielen mukaan. Vieraita meille tulee noin 25. Ajattelin kirjata ylös juhlajärjestelyjä, joita pitää hoitaa ennen H-hetkeä. Hyvä suunnittelu korostuu etenkin pikkuvauvan kanssa, koska yhtenä päivänä ei välttämättä saa kovin montaa askaretta eteenpäin. Lisäksi päätin ulkoistaa muutaman jutun, jotka helpottavat valmisteluja ja poistavat takuuvarmasti mahdollista viime hetken stressiä.
Hyvissä ajoin ennen juhlia:
– Päätä päivämäärä ja paikka, missä haluat juhlat järjestää. Tämä to do-lista on omassa kodissa järjestettäviin juhliin.
– Laske kuinka monta vierasta kutsutaan.
– Pohdi, haluatko jonkin erityisen teeman. Jos haluat ulkopuolista ohjelmaa, tee varaus.
– Pohdi tarjoiluita ja tee mahdolliset tilaukset, etenkin sesonki- ja juhlapyhien aikaan pitää olla hyvissä ajoin liikkeellä. Meillä anoppi on luvannut auttaa leipomisessa (kiitos!) ja kakun tilasin konditoriasta.
– Mieti, millaisen siivouksen haluat kotonasi tehdä ennen juhlia. Mikäli suunnittelet normaalia viikkosiivousta perusteellisempaa puunausta, jaksota ikkunanpesut sun muut aikaa vaativammat työt pidemmälle aikajänteelle. Itse päätin ensimmäistä kertaa elämässäni ulkoistaa siivouksen ja suursiivous tehdään ammattilaisten toimesta päivää ennen juhlia. Jos ostat siivouksen, tee varaus hyvissä ajoin.
3-4 viikkoa ennen:
– Lähetä kutsut. Sähköiset kutsut toimivat hyvin, mutta minusta on juhlavampaa saada kutsukortti perinteisessä postissa. Kutsukortista jää myös muisto. Minä tilasin Ifolorilta kutsukortit, jossa on kuva pojasta viikon vanhana. Helppo ja kuitenkin omannäköinen kutsu. Sisäsivuilla on lyhyt runo ja kutsusanat. Jos haluat, liitä kutsuu vastauspyyntö, niin tiedät montako juhlijaa paikalle saapuu.
– Suunnittele ohjelma. Nimijuhlissa voi itse soveltaa ja kerron juhlien jälkeen, millaisesta ohjelmasta juhlamme koostuivat.
– Suunnittele menu ja leivo valmiiksi pakkaseen.
– Suunnittele koristeet. Itse kokosin ajatuksiani juhlien visuaaliseen ilmeeseen Pinterest-tauluun.
– Jos haluat juhliin tiettyjä kukkia, ota yhteys kukkakauppaan ja varmista niiden saatavuus. Ei tule sitten pettymyksiä juhlia edeltävänä päivänä.
– Askartele, osta / tilaa koristeet. Ihanuuksia löytyy esimerkiksi Juhlahumua -nettikaupasta.
– Päätä / hanki juhlavaatetus koko perheelle.
– Laske, kuinka paljon istumapaikkoja tarvitaan. Lainaa pöytiä, tuoleja ja jakkaroita tarvittaessa. Meillä ihanat naapurit ovat luvanneet lainata päiväksi pöytää ja tuoleja terassille. Eriparisuus ei haittaa, yhtenäistä ilmettä voi luoda vaikkapa samanlaisilla pöytäliinoilla.
– Juhlan luonteesta riippuen mieti, tarvitsetko apua keittiöön / tarjoiluun. Ei ole kivaa, jos omat juhlat menevät vain tiskatessa ja illalla huomaa, ettei ehtinyt vaihtaa vieraiden kanssa sanaakaan.
– Tarkista riiittävätkö omat astiasi. Itse lainaan äidiltäni Teema-astioita, niitä voi yhdistellä meiltä löytyviin astioihin. Kaiken ei tarvitse olla sävy sävyyn tai samaa paria.
Viikkoa ennen:
– Tee siivoukset.
– Siisti piha, parveke tai terassi. Nurmikko kannattaa ajaa paria päivää ennen.
– Istuta mahdolliset kukkaistukset. Itse laitan tässä vaiheessa kesäkukat talon edessä oleviin suuriin ruukkuihin, eivätpähän ehdi kuukahtaa!
– Silitä vaatteet juhlankuntoon.
– Tarkista pöytäliinatilanne ja silitä liinat juhlakuntoon.
– Osta kahvit, teet, servetit ja muut säilyvät tuotteet valmiiksi.
– Leivo viimeistään nyt sinne pakkaseen, kun et ole kuitenkaan tähän mennessä ehtinyt 😉
– Sovi kuka ottaa juhlissa valokuvia ja mieti mahdolliset perhepotretit valmiiksi.
Edellisenä päivänä:
– Viimeistele siivoukset. Pyyhkäiset loput pölyt, imuroi eteinen, tyhjennä roskikset ja vaihda puhtaat pyyhkeet.
– Hae kukat ja etsi maljakot.
– Koristele koti valmiiksi.
– Laita juomat kylmään.
– Tarkista, että kotona on mm. suodatinpusseja, wc-paperia ja käsisaippuaa. Kurjaa huomata juhlapäivän aamuna, että jotain ”itsestäänselvää” puuttuu.
– Lakkaa kynnet (et kuitenkaan ehdi enää juhlapäivänä).
– Ota se asenne, että kaikki menee hyvin ja jos jotain yllättävää tulee, se on vain elämää. Juhlafiilistä ei pilaa taatusti eripari servetit, mutta takakireä emäntä on varma juhlatunnelman turn off.
Juhlapäivänä:
– Laita itsesi valmiiksi. Ei ole häävi tunne olla kiiltävässä ja viimeisen päälle koristellussa kodissa pieruverkkarit jalassa, kun ensimmäiset vieraat tulevat .
– Vauvajuhlassa yritä ennakoida vauvan päivärytmiä niin, että hän ei ole yliväsyneenä ja nälkäisenä juhlien alkaessa. Pue juhlavaatteet vauvalle vasta viime hetkellä, jotta ne eivät ehdi likaantua. Varaa valmiiksi vaihtovaatteet sekä itsellesi että vauvalle (puklut rinnuksilla-lookin välttämiseksi).
– Kata pöytä ja laita tarjottavat esille. Viileyttä vaativat ruuat nostetaan pöytään vasta juuri ennen kahvituksen alkua.
– Älä yritä olla joka paikassa yhtä aikaa. Jos hommat eivät ole valmiina, hengitä ja pyydä apua. Muista, että lasten kanssa aikaa saa varata askareisiin tuplasti.
– Tärkeintä: NAUTI ihanasta, ainutlaatuisesta juhlasta! Muista juoda kahvit ja maistaa jokaista sorttia tarjoilupöydästä 🙂
Tässä oli ohjeita itselleni ja ehkäpä vinkkejä jollekin muullekin, joka suunnittelee juhlien järjestämistä kotona. Kertokaapa, olenko unohtanut jotain oleelllista, jota voisi vielä listaan lisätä. Iloisia juhlajärjestelyhetkiä itse kullekin!
3 Kommentit
Nimijuhla? Siis ei perinteisiä ristiäisiä, vai ymmärsinkö väärin?
Hei Ulla! Ymmärsit ihan oikein eli nimijuhlia vietetään 🙂
Heh 🙂 Meillä nuorimmaisen nimijuhlia vietettiin lakanat ovien päällä kuivuen (no, ne oli kyllä jo kuivia, en vain huomannut niitä) ja itseltäni unohtui?!? laittaa sukat jalkaan 🙂 Muutama vieras oli kuulemma vähän ihmetellyt (oma äitini tietty!) mutta meitä ei haitannut 🙂