Elokuvahuoneen teknisiä ominaisuuksia

by Kerttu

Superia sunnuntaita!

Viikonloput ovat elokuvien katselun kulta-aikaa, sillä ainakaan minulla ei riitä jaksaminen eikä kärsivällisyys leffoihin arki-iltoina. Meillä elokuvahuone on erityisesti mieheni toteutunut unelma, mutta silloin tällöin myös katselemme elokuvia yhdessä. Myös spesiaalimmat TV-ohjelmat katsotaan valkokankaalta. Televisio on 52 tuumainen Philips ja se jää seinäkiinnitteisenä kankaan taakse piiloon.

Olen kirjoittanut elokuvahuoneestamme aikaisemminkin, mutta nyt kyselin mieheltäni vähän perustietoja teknisistä ominaisuuksista. 

Elokuvahuoneemme tekniset tarpeet ovat hyvää perustasoa, mutta eivät mitään superhifistelyä. Etukaiuttimet ovat Yamaha NS 700 -mallia, keskikaiutin ja takakaiuttimet ovat samaa merkkiä, mutta ei NS- sarjaa. 

Takakaiuttimet ovat kiinni seinässä Vogel´sin seinätelineellä. Näitä voi liikuttaa ja ne ovat säädettävissä kaiuttimen kokoon sopivaksi. 

Elokuvahuoneessa on neljä himmettävää epäsuoraa valoa antavaa seinävalaisinta. Massive Cube -niminen valaisin valaisee 50 W täysjännitetehohalogeenilla.  Halogeenien tilalle voi vaihtaa myös led-polttimon, tosin siinä ole niin hyvä himmennysominaisuus. Meillä etu- ja takavalaisimet ovat eri säädöillä, joten valoilla voi luoda mukavasti elokuvateatterimaista tunnelmaa huoneeseen. 

Moottoroitu ja kaukosäätimellä toimiva Screen line -valkokangas on tilattu Italiasta. Se on kooltaan 92 tuumaa eli korkeutta on 114 cm ja leveyttä 204 cm. Droppia on kankaan kotelon alareunasta 65 cm. Katossa on Optoma HD 33 videoprojektori 3D-ominaisuudella. 

Tuhansia (heh, joskus todella tuntuu siltä) kaukosäätimiä ja ohjaimia säilytetään Kartellin Combonibilissä sekä Ikean mustalla tauluhyllyllä. Siinä on esillä myös katselukierrossa olevat leffat ja lemppareimmat konserttitaltioinnit. Kuvan laidassa pilkistävistä painikkeista alin on valojen säädin ja keskimmäinen lattialämmityksen termostaatti. Ylimmästä napista lähtee sähköt kaikista huoneen teknisistä laitteista kertapainalluksena. Hyvä pieni yksityiskohta säästää laitteita ja energiaa. 

Huoneen väritys on hyvin mustavalkoinen, vaikka edellisestä kodistamme mukana seurannut sohva tuokin vähän lämpöä. Takaseinässä on musta tapetti ja seinien sävykoodi on Tikkurilan NCS S 3500-N. Matto on tuttuakin tutumpi Ikean Stockholm Rand ja tyynyt sekalainen seurakunta Ikeaa, Artekia ja H&M:ää.

Elokuvahuoneeseen käydään pariovilla olohuoneesta. Joku ehkä muistaa mieheni mielenkiintoisen pimennysvirityksen Miehen ja naisen ero sisustamisessa -postauksessa. Seuraavana projektina onkin joku fiksumpi pimennysverhoratkaisu ovien eteen. Yksi näkökulma talon rakentamisessa oli elokuvahuoneen sijainti eli se ei saanut olla yhdenkään makuuhuoneen vieressä. Näin illanvirkku (joka en siis ole minä) saa katsella ohjelmiaan häiritsemättä muita. 
Myös sähköasiat kannattaa huomioida hyvissä ajoin. Meillä on pistorasioita huoneen joka nurkassa,  televisiotason takana piilossa on yhteensä kahdeksan pistorasiaa ja katossa kaksi. Videotykille menee katon rakenteissa putki, jota pitkin kulkee HDMI-piuha. Näin ollen rumia sähköjohtojen pintavetoja ei tule. 
Erillinen TV-huone rauhoittaa olohuoneen oleskeluun. Kun ohjelmia tai elokuvia katsotaan, niitä todella katsotaan. Taustahälinä on jäänyt oikeastaan kokonaan pois. Hälinää synnyttää vain elokuvan valinta. Minä kun olen enemmän kepeiden leffojen ystävä ja mieheni mielestä on yksipuolista katsoa vain romanttisia komedioita 😉 
Hei, kerrohan mikä on sinun lempielokuvasi? Ja mitä tykkäät meidän TV – ja elokuvahuoneesta? 

Saatat pitää myös

0 Kommentti

Vekarus 7 huhtikuun, 2013 - 4:47 pm

Upea huone teillä!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 huhtikuun, 2013 - 11:24 am

Kiitos paljon!

Reply
SaltPepper 7 huhtikuun, 2013 - 5:46 pm

Oikein kiva huone. Ihastelin tekstiilejä ja mustaa tapettia.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 huhtikuun, 2013 - 11:25 am

Kiitos SaltPepper! Hyvin minimalistisella väriskaalalla mennään tässä huoneessa 🙂

Reply
Sara 7 huhtikuun, 2013 - 6:53 pm

Tuosta saa kerralla monta hyvää ideaa mahdolliseen omaan tv-/elokuvahuoneeseen.
Jossain meillä voi tehdä yhdestä ylimääräisestä huoneesta tilan television ja leffojen katselun varten. Voisin siirtää teidän huoneenne ihan yksi yhteen sinne! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 huhtikuun, 2013 - 11:25 am

Hei Sara! Mukava kuulla 🙂 Suunnittelu on tässäkin asiassa puolivoittoa!

Reply
Lisli 7 huhtikuun, 2013 - 9:50 pm

Vautsi, tosi upea huone! Leffa-aiheiset taulut ovat hauska ja mielenkiintoinen yksityiskohta 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 huhtikuun, 2013 - 11:27 am

Kiitos Lisli! Julisteita on helppo vaihtaa kehyksiin, sitten jos haluaa vaihtelua 🙂

Reply
Tuija 7 huhtikuun, 2013 - 10:15 pm

Hyvin suunniteltu kokonaisuus ja ihanaa ylellisyyttä leffojen katseluun, tykkään 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 huhtikuun, 2013 - 11:27 am

Kiitokset Tuija! Kyllä siihen suunnitteluun on jokunen hetki mennytkin 🙂

Reply
Cherry 7 huhtikuun, 2013 - 11:13 pm

Upea! Kyllähän se leffahuone on varmasti monen unelma ja tosiaan siinä viehättää myös se, että leffan katselu menee ihan uudelle tasolle, kun sitä varten on oma huone ja muut hälinä ei häiritse katselua. Ehkä silloin ei myöskään tule tehtyä montaa asiaa samanaikaisesti (huonosti), kun huoneeseen menee vain yhden asian perässä 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 huhtikuun, 2013 - 11:30 am

Hei Cherry! Tuo on ihan totta, että erillisessä huoneessa sitä osaaa rauhoittua paremmin leffan ääreen. Etenkin tällainen tyyppi, jolla on aina tuhat rautaa tulessa 🙂 Kiitos kommentistasi!

Reply

Jätä kommentti