Asuntomessut 2022: Harmoninen Honka Haiku

by Kerttu
Asuntomessut 2022: Harmoninen Honka Haiku

Naantalin Asuntomessujen yksi helmistä on Honka Haiku (kohde 3), talo joka huokuu japanilaistyylistä estetiikkaa, mutta istuu täydellisesti suomalaiseen metsämaisemaan. Muistan, kun kohteen sisustussuunnittelija Maru Hautala joskus vuosi sitten kertoi, että nyt tulee muuten messuille erilainen kohde: ”siinä on mm. spa-huone, joka on omistettu vain rentoutumiselle”. Nyt se huone lienee koko Asuntomessujen kuvatuin tila.

Asuntomessut 2022: Harmoninen Honka Haiku

Honka Haikun ovat yhdessä suunnitelleet arkkitehti Marko Simsiö, sisustussuunnittelija Maru Hautala ja puutarhasuunnittelija Asako Hashimoto. Kolmen kovan ammattilaisen yhteistyönä on syntynyt messuelämys, joka rikkoo lempeästi perinteisiä rajoja monin tavoin.

Talo on atrium-muotoinen, jolloin sisäpihalle jää oma rauhaisa tilansa kallioiden suojaan. Moderni, yksikerroksinen hirsitalo ei pröystäile tai kimalla,  mutta on täynnä eleetöntä, ympäristöään kunnioittavaa luksusta.

 

Maru on erikoistunut hirsirakennusten sisustussuunnitteluun ja hän on taidokas eri puulajien yhdistäjä. Honka Haikun sisustuksessa on seitsemää eri puulajia täydellisessä harmoniassa. Marun vinkki onkin, että puut sointuvat toisiinsa kauniisti, kun niiden luonnollista sävyä ei muuteta.  Betonilattia on rauhallinen pohja eri puulajien käytölle.

Kodin teknisillä valinnoilla voidaan vaikuttaa asumisen vastuullisuuteen ja elämänlaatuun. Yksi tärkeä suunnittelua ohjaava tekijä on se, että talossa on korkein eli M1. päästöluokka, joten materiaalit takaavat puhtaan sisäilman, ekologisuuden ja energiatehokkuuden.  Talon katolla on kevyet ja huomaamattomat aurinkopaneelit, jotka tuottavat käyttösähköä. Tavallinen messuvieras ei välttämättä kiinnitä huomiota kodin runsaaseen älytekniikkaan, joka on siellä missä pitääkin. Piilossa.

Talossa on kolme makuuhuonetta, yhdistetty keittiö ja olohuone, kolme wc:tä, kodinhoitohuone, ateljee, spa, kylpyhuone, sauna, tekninen tila, autokatos, varasto ja ulkoiluvälinevarasto. Asuinpinta-ala on 145,5 m2.

Olohuoneessa on Kuusilinnan Kolo-sohva ja puuseppä Ville Aakulan mittatilauksena tekemä koko seinänmittainen hylly. Hän on myös vastannut talon kiintokalusteiden toteutuksesta.  Matala pöytä on Ferm Livingin.

Kodinhoitohuone on hyvin kompakti, noin neljän neliön tila heti keittiön kyljessä. Siellä on kaappiin integroidut pesukoneet ja kaunis allaskokonaisuus, joka jatkaa keittiön tunnelmaa saumattomasti.

Ateljee, viherhuone tai työhuone, tätä tilaa voi käyttää monenlaiseen tarkoitukseen. Ikkunoista näkyvät maisemat ovat kuin taulu ja upeaa nähdä, kuinka sisustus antaa tilaa luonnolle.

Naantalin Asuntomessualuleella oli tiukat määräykset piharakentamiselle ja siksi vieraslajeja tai nurmikkopihoja ei nähdä. Kuulin myös, että kaava kieltää värikkäät jouluvalot, kertokaa onko tämä totta. Jos on, muutan Naantaliin 😀

Honka Haiku on nautiskelijan koti. Pääsemme nyt kurkistamaan kuuluisaan sauna- ja spa-osastoon, joka kutsuu rentoutumaan, maadottumaan ja pysähtymään.  Olemme perusasioiden äärellä, sillä kautta aikojen ihmiset ovat ammentaneet onnea veden, tulen ja luonnon äärellä.

Puuamme on kotimainen Woodio ja takka Contura. Lämpökäsitelty haaparimoitus on nostettavissa irti lattiasta ja sen alla on laatat.

Honka Haiku on ehjä kokonaisuus, jossa on helppoa hengittää. Suosikkikohteeni Asuntomessuilla ovat aina sellaisia, joissa valittu tyyli ja teema kantaa ja tässä Haiku on loistoesimerkki.

Lopuksi vielä muutama ylistyssana Marulle. Olen toki täysin puolueellinen kehuessani ystävääni, mutta on ollut upeaa seurata hänen uransa kehittymistä ja tänä päivänä hän on yksi Suomen huippusuunnittelijoista. Marun kyky luoda tunnelmia tinkimättä  toimivuudesta on huippuluokkaa.

Lue  muut vuoden 2022 asuntomessupostaukseni:

Kaksi Lammi Kivitaloa – kaksi sukupolvea. Tervetuloa Naantalin Asuntomessuille
Haaveissa kivitalo? – kysymyksiä ja vastauksia rakentamisesta
Minimalistisen tyylikäs Betoniviidakko
Moderni ja kodikas Kultaranta 

Saatat pitää myös

Jätä kommentti