Takka todellisessa testissä – Contura 596 Style

by Kerttu
Takka todellisessa testissä – Contura 596 Style

Kaupallinen yhteistyö / takasta saatu alennus/
Jyväskylän takkakeskus

Meille tuli tahaton mökkitauko, kun muutto ja muutamat reissut ja juhlat täyttivät kalenterin elo-syyskuussa. Mökki-ikävä alkoi kasvaa jo melkoiseksi, mutta toki myös takaraivossa jyskytti tieto siitä, että moni homma jäi vaiheeseen. Perjantaina – päivänä, jolloin satoi ensilumi – pääsimme vihdoin mökille yöksi.

Kun kaarsimme pihaan, kello oli jo yli iltapäiväviiden ja taivaalta putosi räntää. Lämpömittari sinnitteli hädin tuskin plussan puolella. Tiesin, että mökillä on kaikki hyvin, sillä mökkinaapurissa asuvat vanhempani pitävät hyvää talovahtia. Mutta huoletti kyllä, kuinka saamme mökin lämpimään niin, että siellä on mukava yöpyä.

Meillä ei ole tällä hetkellä mökillä muuta lämmitysmuotoa kuin takka, joten se pääsi todelliseen testiin.

Mökin  takka on  Contura 596G:1 Style. Tämä malli valittiin siksi, että suurien sivulasien ansiosta tuli näkyy laajemmalle eli meillä sohvalle ja keittiöön.  Lisävarusteena meillä on lämmönluovutusaikaa pidentävä Powerstone-lämpömakasiini.

Pakko kertoa yksi tarina tästä takan hankinnasta. Silloin, kun meille selvisi, että ensimmäinen mökkitoimitus tulee peruuntumaan ja koko projekti saamaan valtaisan takapakin, aloin tietysti siirtämään ja säätämään kaikkea, mitä olimme ehtineet jo tilaamaan. Marssin Jyväskylän takkakeskukseen, jonka yrittäjäpariskunta Sirkka ja Matti omistaa. Aloin reippaana kertomaan tilannetta, kunnes purskahdin kunnon itkuun harmituksesta ja pettymyksestä.

En koskaan unohda sitä empatiaa, jonka Jyväskylän takkakeskuksella koin hankalassa tilanteessa.

Sovimme, että laitamme kaupat jäihin ja palaan asiaan, kun se on taas ajankohtaista. Meni oikeastaan vuosi, ennen kuin pääsimme toteuttamaan suunnitelmamme. Vaikka saimme lisäaikaa pohdintaan, takkatilauksesta emme muuttaneet mitäään.

Tätä sivuikkunallista Conturan takkamallia on saatavilla myös valkoisena tai harmaana. Meillä musta toistuu mökin tehostesävynä niin ikkunanpokissa, liukuovissa ja Flosin seinävalaisimessa, joten päädyimme takassakin turvallisen tyylikkääseen mustaan.

Takka sijaitsee keskellä mökkiä niin eli lämmitystehon kannalta parhaalla paikalla. Conturassa on säilytystilaa puille ja tyhjensin koko Kanto-telineellisen halkoja alaosaan kaappia.

Laadukkaan takan ominaisuuksiin kuuluu tietysti perusasiat:  lämmittäminen ja tunnelmantuominen. Sen lisäksi on muutakin. Tässä takassa designin huomaa käyttömukavuudesta eli siitä, kuinka sulavasti luukku aukeaa tai kuinka tulen voimakkuutta voi säätää portaattomasti.

Muutamassa tunnissa saimme mökkiin ihan mukavan lämpötilan. Jos olisi kiire saada mökki yölämpimäksi, kannattaisi ehdottomasti nukkua parvella. Pikkuhiljaa lämpö levisi makuuhuoneisiin ja yö nukuttiin makoisasti. Taas hyvä muistutus siitä, että vähän matalammallakin sisälämpötilalla pärjää hyvin.

Itse asiassa raikas huoneilma ja lämmin peitto toivat todella hyvät unet. Poika tosi yöllä heräsi yöllä siihen, että oli kuuma. Äidillä taisi olla huoli lapsen palelemisesta ja pakkasin liian lämpimät peitot 😀

Laajakuvasta hahmottaa mökin tilan parhaiten. Seuraavana päivää takassa pidettiin pientä tulta ja sisätilat olivat todella miellyttävän lämpöisiä. Kun mökillä ollaan useampi päivä, hirsi varaa lämmön mukavasti sisään. Hyvin siis tarkenee mökkeillä vielä pikkupakkasillakin.

Meidän ajatuksemme mökkeilyajasta on keväästä syksyyn. Toki talvellakin saatetaan käydä, mutta ei enää yövytä. Nyt syksyllä on tosi hyvä tehdä pihahommia, kun ei ole liian kuuma ja kasvukausi on päättynyt. Kaivon pumppu laitetaan pois päältä, mutta loppusyksyn saunavedet saa onneksi perinteisesti ämpärillä nostaen.

Mökillä oli ihanaa ja sieltä on aina haikeaa lähteä, varsinkin nyt kun tila oli niin hyvin lämmitetty. Olisi voinut hyvin olla vielä pari yötä, mutta muut harrastukset kutsuivat.

Ensimmäistä kertaa palasimme mökiltä koko perhe uuteen kotiin ja ehkäpä tässä kohdalla konkretisoitui muuton yksi hyvä puoli. Puolen tunnin mökkimatkan päässä odotti huoleton koti, jossa ei ole juurikaan pihahommia. Palaset loksahtelevat paikoilleen.

Siellä se mökki odottelee taas seuraavaa kertaa.  Saapa nähdä, millaisen maiseman luontoäiti on meille ensi kerraksi maalannut.

Saatat pitää myös

12 Kommentit

Jenni 6 lokakuun, 2019 - 5:15 pm

Hei, onko teillä tarkoitus joskus laittaa lämmitys tai onko lämmitykseen mahdollisuus? Teillä näyttää mökissä olevan sähköt? Miten sohvat ja muut säilyy, kun mökki käy kylmänä? Sillä kyselen, kun itse mökin rakentaja ja sinne on kyllä tulossa lämmitys ja tarkoitus pitää perus lämpöä. Emme ole vielä hommanneet sohvaa, kun mietityttää, että mitä lämpövaihtelu tekee sohvalle jne…

Reply
Kerttu 6 lokakuun, 2019 - 6:18 pm

Hei! Meillä on erittäin kattava aurinkosähköjärjestelmä, jolla saa kaiken muun paitsi lämmityksen. Kun ilmanvaihto on kunnossa, niin huonekalujen pitäisi talvehtia oikein hyvin. Meille oli tärkeää rakentaa hirsimökki, sillä rakennus hengittää, eiköi
kerää kosteutta eikä haitallisia mikrobeja. Hirsirunko myös tasaa ulko- ja sisäilman lämpötila- ja kosteuseroja. Peitot ja tyynyt tuon kaupunkiin pesuun ja talvehtimaan, muuten jätämme patjat yms niin, että ilma kiertää mahdollisimman hyvin. Jos talvella tulee käytyä, lämmitetään mökkiä rauhassa 🙂

Reply
Tiina 8 lokakuun, 2019 - 5:02 pm

Hei. Kuumeniko takka kuinka paljon ulkopinnalta? Eli jos siihen lapsi koskee niin polttaako pahasti? Mietin tuota materiaalia.

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 7 lokakuun, 2019 - 9:20 am

Ihana takka <3 Meille yläkertaan olen aulatilaan haaveillut pientä takkaa ja paikkakin on jo valmiina. Pitää vielä useampi vuosi säästää 🙂 Onko tuo Flossin seinävalaisin pitempi malli eli mikä teillä pituus tässä? Meille keittiöön tulossa pitempi ja toivottavasti ok. koko 🙂 tai se jo odottaa kellarissa keittiöremonttia alkavaksi.

Reply
Tiia Haaranen 25 tammikuun, 2020 - 10:41 am

Hei! Onpa ihanan seesteisen ja rauhoittavan näköinen mökki! Kyselisin vähän katon, seinän ja lattian käsittelyistä. Onko katto maalattu? Onko seinät käsitelty valkokuullolla lakalla/vahalla? Ja sama lattiasta, mikä käsittely siinä on?

Reply
Kerttu 3 helmikuun, 2020 - 6:54 am Reply
Hirvonen 20 marraskuun, 2019 - 11:51 am

Ihana mökki ja sisustus! En tiennyt että pönttöuuneja saa myös noin kauniina ja lasisella takkaluukulla. Meille on myös tärkeää että mökki on lähellä, pääsee pakoon kaupunkia milloin vain.

Reply
Liya 29 elokuun, 2021 - 12:17 pm

Mikä lattia teillä on? On niin ihana näköinen 🙂

Reply
Kerttu 3 syyskuun, 2021 - 6:46 am

Moikka, meillä on lipeäkäsitelty kuusilankkulattia 🙂

Reply
Liya 3 syyskuun, 2021 - 8:23 am

Kiitos Kerttu vastauksesta! Aivan ihana ja haluaisin samaalaista itsellekin! Mukavaa syksyn jatkoa!! 🙂

Reply
Outi 16 maaliskuun, 2022 - 3:55 pm

Hei, meille on tulossa sama takka blogisi innoittamana! Mutta osaisitko sanoa minkä kokoinen (halkaisija) hormi teillä on? Kuulemma on kahta kokoa (sisähalkaisija 130 tai 150 mm) jotka molemmat teknisesti ok, joten haluaisin valita siten että on ulkonäöllisesti tasapainoisen näköinen, kuten teillä näyttäisi olevan 🙂

Reply
Kerttu 16 maaliskuun, 2022 - 4:19 pm

Hei ihana kuulla! En yhtään muista hormia, pahoittelen! Jos olette Jyväskylän takkakeskuksen asiakkaita, kysypä sieltä! He tietävät!

Reply

Jätä kommentti