Täydelliset häät Etelä-Ranskassa

by Kerttu

(Siirappivaroitus annettu)

Sunnuntai-iltapäivän aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, kun auto toisensa perään jätti juhla-asuihin pukeutuneita ihmisiä kyydistään Etelä-Ranskan Montpellierissä sijaitsevan juhlapaikan pihaan. Nousemme omasta taksistamme ja vilkutamme sukulaisillemme, jotka saapuvat samaan aikaan. Huh hellettä, todetaan yhdestä suusta. Onneksi ennustetusta +36 lämpöasteesta on jääty vähän ja meri antaa vilvoittavaa tuulta. Lähdemme kohti juhlapaikkaa. Silmiemme edessä avautuu huikea merimaisema, valkoinen kappeli, suuri koristeltu juhlateltta sekä valtavan jyhkeä vanha kivirakennus, joka kätkee sisälleen kaikki nykyaikaiset fasiliteetit. Pidän viisivuotiasta tytärtäni kädestä, sillä häntä jännittää. Pian edessä on koko kevään odotettu H-hetki, jolloi hän pääsee morsiusneitona sirottelemaan ruusun terälehtiä hääparin tielle. Juhlaväkeä virtaa paikalle tasaiseen tahtiin ja puheensorinasta erottuu niin suomen, ruotsin, norjan, saksan, ranskan kuin englanninkin kieltä. Tunnelma on välitön ja kansainvälinen. Pian koittaa odotettu hetki. Siirrymme istumaan puiden varjoon valkoisille penkeille valkoisen kappelin eteen. Edessä on meri ja valkoiset kukkakoristeet. Pian alkaa soida uskomattoman kaunis musiikki. Nousemme seisomaan ja näemme, kun pieni tyttäreni keskittyneesti heittää ruusunterälehtiä siskoni ja hänen miehensä tielle kohti juhlaväkeä. Nielaisen ja koitan pidättää kyyneleitä, jonka totean hyvin pian mahdottomaksi. Onni ja rakkaus ovat niin käsinkosketeltavissa ja hetki on täydellinen.
haajuhla-1

Morsiuspari saapuu juhlaväen eteen ja hymyilee vapautuneesti. Seremonia saa alkaa. Sanoja rakkaudesta, välittämisestä, yhdessä olosta, kunnioituksesta, kärsivällisyydestä, onnesta ja perheestä. Kun siskoni ystävät esittivät Elton Johnin laulun ”Your Song”, ei juhlassa nähty enää kuivia silmäkulmia.

”It’s a little bit funny this feeling inside
I’m not one of those who can easily hide
I don’t have much money but boy if I did
I’d buy a big house where we both could live
If I was a sculptor, but then again, no
Or a man who makes potions in a travelling show
I know it’s not much but it’s the best I can do
My gift is my song and this one’s for you
And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it’s done
I hope you don’t mind
I hope you don’t mind that I put down in words
How wonderful life is while you’re in the world”

haajuhla-1-2

Laulun jälkeen morsiuspari antoi toisilleen lupaukset avioliittoon ja molempien vanhemmat toivottivat uuden jäsenen tervetulleeksi perheeseen. Vaihdettiin sormukset ja suudelmat ja kaikesta näki, kuinka käsittämättämän onnellisia he olivatkaan. Itken kuin vesiputous.

haajuhla-1-3

Kun seremonia on ohi, juhlaväki siirtyy onnittelemaan avioparia. Kivirakennuksen kupeessa aukeaa juomapiste, jossa tarjoillaan samppanjaa, viiniä sekä tietysti alkoholittomia janojuomia helpotukseksi helteeseen.

haajuhla-1-4

Suomalaisesta tyylistä poiketen juhlakansaa ei istuteta heti pöytien ääreen ruokailemaan, vaan jäämme seurustelemaan ja kohottamaan maljoja ulos. Seremoniamestari kertoo juhlan kulusta. Tunnelma on kepeän vapautunut, mutta äärimmäisen juhlallinen. Häät alkoivat ranskalaiseen tyyliin vasta alkuillasta klo 17.30. Auringon paahtavimmat säteet hiipuvat ja lämpötila muuttuu koko ajan lempeämmäksi.

haajuhla-1-5

Tarjoilijat tuovat pöytiin pieniä cocktail-paloja; on mm.  sushia, mereneläviä ja pienenpieniä minihampurilaisia. Suolapalat katovat parempiin suihin, eikä kenelläkään ole kiire illallispöytään.

haajuhla-1-6

Nämä juhlat ovat nautinto jokaiselle aistille. Orkesteri soittaa ensitahdit ja tunnelma nousee jälleen pykälän verran kohti taivasta.

haajuhla-1-8

haajuhla-1-16

Lähes kymmenkiloinen pikkujättini viihtyy juhlahumussa ja haluaa olla sylissä, tässä vaiheessa vaihdan korkkarit ballerinoihin. Vauvan juhla-asu karsiutuu lämmössä vain valkoiseen puuvillaiseen bodyyn. Paremmat kuvat asustani löydät täältä.

haajuhla-1-12

haajuhla-1-7

On helppoa kehua juhlia, sillä minulla ei ollut niiden järjestelyssä osaa eikä arpaa. Siskoni kaasoineen on vastannut visuaalisesta toteutuksesta, joka onnistui mielestäni upeasti. Luonnonkaunis paikka ei tarvitse liikaa koristeita, mutta elegantit valkoiset kukat ja pienet yksityiskohdat täydentävät juhlatunnelman.

haajuhla-1-11

Hupsuttelimme valokuvauspisteellä, jossa jokainen sai valita mieleistä rekvisittaa polaroid-kuviin. Meistä napattiin kaksi kuvaa, joista toisen kiinnitin vieraskirjaan onnentoivotusten saattelemana. Toinen kuva on lompakossani, josta löydän sen jokaisena päivänä. Katsomalla kuvaa muistan, miltä tuntuu täydellinen onni.

haajuhla-1-14

haajuhla-1-9

Kun valokuvat on otettu ja juhlaväki on saanut rauhassa vaihtaa kuulumisia, siirrytään juhlapalviljonkiin istumaan pyöreiden pöytien ääreen.

haajuhla-1-10

haajuhla-1-18

Lapsille löytyi omilta paikoiltaan pienet paketit. Tyttäremme avaa lahjan innoissaan ja löytää sieltä väritys- ja puuhakirjoja, kyniä ja saippuakuplia. Katson kun lapset istuvat paikoillaan tuijottaen intensiivisesti puuhakirjojaan ja kuiskaan siskolleni, että nämä lahjat lähentelivät neroutta. Oli mukava istahtaa itsekin hengähtämään, kun lapset viihtyivät hetkisen paikoillaan.

haajuhla-1-15Illan aikana kuultiin musiikkia, lyhyitä puheita ja saimme myös ihmetellä norjalaisia hääperinteitä. Tiesittekö, että kun joku kilistää laseja, morsiusparin pitää nousta penkeille seisomaan ja suudella. Jalkojen tömistyksestä taas suukko annettiin pöydän alla! Varsinaisia hääleikkejä ei ollut lainkaan, mutta nämä muutamat perinteet kevensivät hauskalla tavalla tunnelmaa. Nähtiinpä sitä sekä sulhasen että morsiamen vanhemmatkin pussaamassa penkkien päällä. Rakkautta oli todellakin ilmassa!

haajuhla-1-19

Illallinen tarjoilitiin pöytiin. Tämä tuntui juhlavalta perinteisen juhlabuffetin sijaan.  Kuvasin alkupalat, mutta sen jälkeen tunnelma on vienyt mennessään ja kamera unohtunut kaivaa esille. Pääruoka oli niin herkullinen!

haajuhla-1-20

Bändi virittäytyi paikoilleen ja ruokailun jälken nähtiin herkkä häätanssi. Harmi vain, että itse olin juuri  silloin syöttämässä vauvaa näissä maisemisssa… Sain lainata ilmastoitua hääsviittiä vauvanhoitohommiin ja voi luoja, tuonne olisi voinut itsekin jäädä yöksi! Ilta alkoi hämärtää ja kamerani unohtui lopullisesti laukun pohjalle. Tanssi ja nauru täyttivät juhlan, ihmiset viihtyivät lämpimässä kesäillassa. Katsoin kelloa, joka alkoi lähestyä yhtätoista ja tytärtäni, joka pisti jalalla koreasti musiikin tahdissa tanssilattialla. Vauvalle riitti sylejä ja minäkin pääsin pyörähtämään tanssilattialla.

haajuhla-1-13

Selvää oli, että juhlat tulisivat jatkumaan vielä pitkälle aamutunneille, mutta pienen lasten kanssa oli aika alkaa tilaamaan taksia ja suuntaamaan kohti hotellia. Vauva nukahti syliini ja katsoin hieman kauempana tanssivia ihmisiä, iloista puheensorinaa. ”Me emme lähde minnekään, ennen kuin olemme syöneet kakkua”, ilmoitti viisivuotias niin topakasti, että häntä oli parempi vain uskoa. Bändin ensimmäinen setti päättyi ja ihmiset palasivat paikoilleen pöytien ääreen.

Seisoin vauvan kanssa ulkona hämärässä, katsoin sisään valoisaan telttaan. Kaiuttimista alkoi kuulua ”All you need is love” -laulun alkutahdit ja juhlaväki nousi seisomaan ja taputti tahdissa. Ovet aukenivat ja saliin työnnettiin musiikin saattelemana valtava kakku, jonka ympärillä oli pieniä ilotulitteita, jotka syöksivät säteitä ympärilleen. Kaikki lauloivat, tanssivat, taputtivat ja kakku lipui tulta syöksyen tarjoilupöydän ääreen. Katsoin sylissä nukkuvaa poikaa, katsoin uskomatonta tunnelmaa teltassa. Seisoin pimeässä illassa ja mietin, miten tämä on edes mahdollista! Pyyhkäisin taas pari onnenkyynelettä. Lähemmässä tarkastelussa paljastui, että kakku olikin suuri leivosteline, jossa oli erilaisia pieniä kakkuja, leivoksia ja käsintehtyjä suklaapaloja. Ihana idea!

haat-1

Puolen yön jälkeen istuimme autossa matkalla kohti hotellia. Mietin siskoani, joka on ollut moninkerroin rohkeampi elämässään kuin minä. Olen tuntenut suruakin siitä, että hän asuu Norjassa, toisessa maassa kaukana meistä. Olemme läheisiä ja lähes päivittäin tekemisissä, onneksi on nykytekniikka joka mahdollistaa niin paljon. Mutta ei se ole siltikään sama asia. Kun hän muutti Osloon, toivoin vain että se olisi oikea päätös ja hän olisi onnellinen. Ja kun nyt näen sydänjuuriaan myöten rakastuneen ja rakastetun naisen, en voi muuta kun olla tyytyväinen hänen puolestaan.

_MG_5349

Kiitos Noora ja Øyvind, että saimme kokea nämä unelmahäät. Ennen kaikkea kiitos, että olette olemassa. Te olette meille niin rakkaita. Onnea vielä kerran!

Saatat pitää myös

32 Kommentit

Jenna 18 heinäkuun, 2015 - 10:48 am

Ei tuosta enäö täydellisemmäksi voi mennä! Hajoan näihin ihaniin kuviin! ❤️❤️❤️

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:43 pm

Kiitos Jenna! Ihana kuulla että sain tunnelmia välitettyä kuvin ja tekstein 🙂 <3

Reply
iDiS & iNTeRiÖÖRi 18 heinäkuun, 2015 - 11:23 am

Varoituksesta huolimatta silmäkulmat kostuivat jo laulunsanojen kohdalla <3 Varmasti mieletön fiilis teillä läheisillä olla noin täydellisessä tunnelmassa! Nämä ovat niitä ikimuistoisia hetkiä elämässä 🙂

Rentoa viikonloppua <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:42 pm

Juuri näin, päiviä jotka ei koskaan unohdu <3

Reply
Ellis 18 heinäkuun, 2015 - 11:35 am

Niin kauniisti kirjoitettu siskostasi ja näistä häistä, tunnelma välittyy kauniista kuvista 🙂 Voin kuvitella että juhlat ovat olleet hääparin näköiset!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:42 pm

Juhlat olivat ihan hääparin oloiset; rennot mutta tyylikkäät 🙂

Reply
Minna 18 heinäkuun, 2015 - 11:40 am

Oi, miten ihanat häät! Täydellinen päivä ja täydellinen onni <3

Kaunista ja rakkauden täyteistä kesää sinulle! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:45 pm

Kiitos samoin Minna!

Reply
Miikkis 18 heinäkuun, 2015 - 12:31 pm

Henkeä pidätellen luin.. niin ihana, rakkaudentäyteinen tunnelma välittyi <3 Kaunista kesää sinulle ja läheisillesi! Kiitos kun jaoit häätunnelmat kanssamme.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:41 pm

Kiitos Miikkis ja ihanaa kesää sinullekin!

Reply
Viivi / Valkoinen Soihtu 18 heinäkuun, 2015 - 1:05 pm

Vau! Kuulostaa ja näyttää täydellisen onnelliselta<3 Aivan takuulla ikimuistoinen päivä ihan jokaiselle paikalla olleelle<3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:41 pm

Aivan unohtumaton päivä! <3

Reply
Kati 18 heinäkuun, 2015 - 2:38 pm

Ihana postaus ja niiin ihania kuvia! Eleganttia ihananuutta!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:41 pm

Kiitos Kati!

Reply
Tiia - Littlebigthings 18 heinäkuun, 2015 - 5:33 pm

Oiiih <3 <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:40 pm

<3

Reply
Tuija 18 heinäkuun, 2015 - 6:08 pm

Rakkaus on kaikki <3
Ihana tunnelma ja varmasti kaunista koettavaa kaikille aisteille..

Mitä tulee rohkeuteen niin, sitäkään ei tarvinne verrata..siis joskus pienetkin teot ja asiat voi olla toiselle tosi rohkeita vrt. isoilta tuntuviin asioihin. Olemme niin erilaisia.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:39 pm

Kiitos Tuija! Ei sitä rohkeutta voikaan verrata, eikä tarvitsekaan. Lähinnä tarkoitin siskoni kansainvälisyyttä, hän on asunut / opiskellut useassa maassa, puhuu kieliä ja hänellä on ystäviä ympäri maailmaa. Aina uskaltanut lähteä ja heittäytyä uusiin tilanteisiin, arvostan sitä hänessä kovasti 🙂

Reply
Hannele/Täyttä Elämää 18 heinäkuun, 2015 - 6:23 pm

Liikuttavan ihanaa ♥

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:36 pm

Sanos muuta <3

Reply
s 18 heinäkuun, 2015 - 7:09 pm

Tätä postausta ehdin jo odotella;) Niin kauniita kuvia ja huikeasti kirjoitat!Tunnelma välittyi<3 mielettömän ihana pari!<3 t.vakkarilukija

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:36 pm

Kiitos paljon S!

Reply
Anna 18 heinäkuun, 2015 - 7:24 pm

AAH, pääsinpäs minäkin tänä kesänä hääjuhliin, kiitos siitä 🙂
En vaan voi olla miettimättä seuraavaa: kutsuttiinko häihin vaan sellaiset, joilla tiedettiin olevan varaa matkustaa Ranskaan asti juhlimaan? Olisi noloa saada kutsu ja perua tulo vaan sen takia, ettei ole varaa matkustaa. Sillä halpaahan tuo perheille ei tullut olemaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:36 pm

Olepa hyvä Anna! Hääpari kutsui ketä juhliin toivoivat paikalle ja jokainen tietysti teki päätöksen haluaako tulla. Saapumiseen vaikutti varmasti monet seikat, rahan lisäksi lomat, muut suunnitelmat, pienet lapset jne. Ei poissaolossa ollut kenellekään mitään noloa, on täysin ymmärrettävää että jokainen kutsuttu ei paikalle päässyt 🙂

Reply
Amalia 18 heinäkuun, 2015 - 9:03 pm

Nyyhkyvaroitus todellakin! Ihanat täydelliset häät, upea hääpari :). Ja mikä ihana pullukka sulla sylissä 🙂 mahtava vauveli ja sanon tämän hyvällä, omakaan vauvani ei ole mikään laiheliini ;). Hän onkin ikuinen tissiposki 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:33 pm

Kiitos Riikka! Poikamme kasvaa äidin jalanjäljissä, olin itse aikamoinen pullukka vauvana. Vaikka kyllä se siitä tasoittuu kun liikkeelle lähtee ja hyvähän se on tietää, että rintamaito riittää 🙂

Reply
zubi 18 heinäkuun, 2015 - 10:17 pm

Oih, täydelliset häät todellakin. Kiitos kun jaoit tämän kanssamme. Onnea siskollesi!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:30 pm

Kiitos Zubi!

Reply
Tuire 19 heinäkuun, 2015 - 4:17 pm

Romanttisen ihanat satuhäät! Kiitos siitä että saimme olla mukana kuvien myötä. Onnea siskolle ja siskon miehelle ja tietysti koko suvulle. Te olitte kaikki niin nättejä ja söpöjä ja kuvat AIVAN mahtavia. Katselin omia hääkuvia vuodelta -84. Olitte silloin siskoni Tertun mukana isolla joukolla Pihtiputaan kirkossa ja sitten hääpaikalla juhlimassa. Ihania kuvia myös sinusta Kerttu, pieni suloinen tyttö juhlamekossa ja aurinkohatussa hymyilemässä kilpaa auringon kanssa ja pikkusiskosi Noora, vauvana Tuija-äidin turvallisella käsivarrella =)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 heinäkuun, 2015 - 4:24 pm

Voi Tuire, ihania muistoja! Häät ovat kyllä ihan parhaita juhlia ja muistot kantavat läpi koko elämän <3

Reply
Anna/A&A at home 19 heinäkuun, 2015 - 9:23 pm

Hajosin minäkin jo alkuteksteissä! Aivan ihanat häät!

Reply
Sanna 26 heinäkuun, 2015 - 12:58 am

Niin upeat häät! Tykkään myös kovasti blogistasi!:-)

Reply

Jätä kommentti