Selkeytyksen vuosi

by Kerttu

Omistan 67 käsipyyhettä, 32 keittiöpyyhettä ja 30 tyynyliinaa. Petivaatesettejä on sen verran, että voisin perustaa majatalon. Tässä ei ole yksinkertaisesti mitään järkeä. Jo viime syksynä aloin käymään kaappeja läpi kantavana ajatuksenani 30 % vähemmän tavaraa. En ole edes tajunnut olevani hamsteri, mutta tutkiessani kaappien sisältöä karu fakta on tullut esille. Kun muutimme neljä vuotta sitten tähän taloon, muutto toi meille ruhtinaallisesti lisää säilytystilaa. Asuinneliöt tuplaantuivat, kaappitila triplaantui ja sittemmin perhekokokin kasvoi, niin sitä on ollut sitten kiva jemmailla kaikenlaista ”pois silmistä, pois mielestä” -periaatteella. Kunnes tulee mitta täyteen niin henkisesti että säilytystilan puolesta.

khh-1-2

Nyt olen käynyt kaappeja läpi, lisännyt järjestelmällisyyttä ja karsinut tavaroita. KonMari-kirja on saanut aikaan siivous- ja karsimisilmiön, jossa kantava teemana on säilyttää vain ne tavarat, jotka tuottavat iloa. En ole kirjan oppeja puhtaasti noudattanut, mutta monen esineen kohdalla huomaan pohtivani ”tarvitsenko?” sijaan ”haluanko?”. Ja en todellakaan halua omistaa yli kuuttakymmentä käsipyyhettä 😀

Mutta minne sitten laittaa kaikki ne tavarat, jotka lähtevät omista kaapeista eteenpäin? Toki lähipiirin kesken kierrätetään jonkin verran, mutta tässä muutamia muita vaihtoehtoja ja ideoita kierrättämiseen:

KIRPPIKSET

Se perinteisin ratkaisu eli oman kirpputoripöydän varaaminen joko itsepalvelukirppikseltä tai kirpputoritapahtumasta. Tämä on kuitenkin työlästä ja aikaavievää, joten satunnaisia blogikirppiksiä lukuunottamatta en oikein jaksa omaa myyntipöytää organisoida.

FB-KIRPPIKSET

Toimii erityisesti silloin, kun myyntiin menee jotain hieman spesiaalimpaa. Parhaan hinnan tuotteista saat, kun etsit kyseiselle tavaralle oikean ryhmän. Eli Marimekot  myyntiin Marimekko-kirppikselle ja design-huonekalut niille varatuilla sivuistoilla (vaikka Pohjoismaisen designin kirpputori). Arjen käyttötavarat liikkuvat mukavasti oman lähialueen kirppariryhmässä, bonuksena se, että tavatat noudetaan kotoa eikä tarvitse alkaa postittamaan.

KONTTI

SPR:n konttiin voi viedä puhtaita ja ehjiä tavaroita ja vaatteita. Samalla teet hyvää, sillä myyntitulot ohjataan Suomen punaisen ristin avustustyöhön. Pääkaupunkiseudulla voi huonekaluille tilata ilmaisen noutopalvelun, joka tekee hyvän tekemisestä ja kierrättämisestä entistäkin helpompaa.

HOPE Ry

Lapsiperheissä tavaraa kertyy kaappeihin siksi, että lapset kasvavat nopeasti. Pieneksi jää vaatteita ja harrastusvälineitä hurjaa tahtia, eikä vauvalelut kiinnosta enää kolmevuotiasta. Hopen kautta jaetut vaate- ja tavaralahjoitukset tuovat helpotusta apua tarvitsevan perheen päivittäiseen arkeen. Lahjoitukset toimitetaan vähävaraisille lapsiperheille, äkillisiä kriisejä kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille.

TEKSTIILIKERÄYKSET

Entäs sitten ne vaatteet ja kodintekstiilit, jotka ovat jo tiensä päässä? On haaskuuta heittää tekstiileitä sekajätteeseen (ei, ei ei!). Onneksi on olemassa tekstiilikeräyksiä, jonne voi viedä myös rikkinäiset ja kulahtaneet kamppeet. Vaateliikkeistä Kapp Alh ja H&M ottavat vastaan kulahtaneetkin tekstiilit ja antavat kiitokseksi alekupongin.

***

Näitä kanavia käyttämällä olen saanut jo monta jätesäkillistä tavaraa kiertoon. Kaapit ovat paremmassa järjestyksessä ja siisteyttä on helpompaa ylläpitää. Prosessi on yhä kesken ja seuraavaksi käyn keittiön kaappien sekä ”tärkeiden” papereiden kimppuun. Ehkäpä näissä isommissa selkeytysurakoissa tärkeintä on muistaa, että kaikkea ei pidä saada hetkessä valmiiksi. Niinpä olen antanut itselleni aikaa koko tämän vuoden, teemana selkeytyksen vuosi 2016.

Ja ai että kun on ihmisellä mukavaa, kun sätkivä vauva kainalossa ottaa käsipyyhettä kaapista ja pinosta saa nätisti otettua yhdellä kädellä juuri sen haluamansa pyyhkeen ilman, että horjuva pino räjähtää lattialle. Vaikka siellä hyllyillä ei enää lepäilekään 67 pyyhettä, niin tuo jäljelle jäänyt kolmisenkymmentä kappaletta mahdollistaa yhä sen, että pyykkipäivä onkin vasta huomennna 😉

Mikä tilanne sinun kaapeissasi on? Jemmaatko tavaroita vai pistätkö ahkerasti kiertoon? Mikä on sinusta helpoin tapa kierrättää? 

Saatat pitää myös

21 Kommentit

Minna 7 helmikuun, 2016 - 11:42 am

Sinulla on paljon samantyyliset kuviot kuin minulla. Luin juuri myös tuon Konmari kirjan ja en ole orjallisesti ohjeita noudattanut mutta se sai ajatukset jotenkin kääntymään. Tavarasta luopuminen ei ole ollut niin vaikeaa kuin joskus. Ehlkä suurin herätys oli 4 hengen perheessä n.25 peflettiä ja saunaan mahtuu 2-3 henkeä max kerrallan. Ei ole koskaan ollut saunavieraita…

Reply
Marru 7 helmikuun, 2016 - 11:44 am

sama juttu menossa, konmari luettavana 😀 täällä alotettu keittiönkaapeista ja siirrytään pikkuhiljaa juurikin pyyhkeisiin, lakanoihin yms! oon ainaki jo keittiön putsauksesta niin onnellinen kun löytää tarvitsemansa eikä ole turhaa roinaa tiellä kokoajan…. 🙂

Reply
Sini 7 helmikuun, 2016 - 11:45 am

Mä oon just samanlainen! Me muutettiin silloin tähän 165 neliön taloon pikkuisesta kaksiosta ja tavaraa ei ollut oikeastaan mitään. Sitten tuli kaksi lasta ja nyt on joka paikka täynnä tavaraa.

Meillä olisi muutto edessä nyt taas sitten johonkin vuokralle eli tavarasta pitäisi saada varmaan puolet karsittua! Kaverin mökille annoin juuri kaksi isoa muivipussillista petivaatteita, nyt täytyy vaan käydä rankalla kädellä läpi komerot. Meilläkin on petollisen paljon säilytystilaa ollut täällä mikä on mahdollistanut tämän jemmailun 🙂

Reply
Sally 7 helmikuun, 2016 - 11:46 am

Niin hieno idea! Mä olen kans harrastanut tätä selkeyttämisen periaatetta jo useamman vuoden ajan. Väliaikaisissa vuokraneliöissä asuminen on pakottanut karsimaan epäolennaisen ja nykyään jos haluan ostaa jotain uutta, olen asettanut itselleni huiman tavoitteen myydä/ antaa pois ensin pois kaksi vanhaa.

Riehakasta Laskiaista!

Reply
Johanna 7 helmikuun, 2016 - 12:02 pm

Luin Konmari-kirjan kesällä. Vaikutuin, mutta kieltämättä urakka tuntuu suurelta… Eilisessä Kalevan kotiliitteessä oli niin ikään juttu Konmari-menetelmästä. Jutussa opeteltiin vaatteiden viikkausta ja painotettiin, että vaate saa kantaa kaapissa vain oman painonsa (ei pinoihin, vaatteet rullataan ja asetellaan vierekkäin). Jäin miettimään, miten tämä toteutetaan perinteisissä vaatekaapeissa? Miten noukit takimmaisen vaaterullan? Vai pitääkö hyllylle laittaa laatikko, jonka voi nostaa ulos?

Reply
Johanna 7 helmikuun, 2016 - 12:03 pm

Luin Konmari-kirjan kesällä. Vaikutuin, mutta kieltämättä urakka tuntuu suurelta… Eilisessä Kalevan kotiliitteessä oli niin ikään juttu Konmari-menetelmästä. Jutussa opeteltiin vaatteiden viikkausta ja painotettiin, että vaate saa kantaa kaapissa vain oman painonsa (ei pinoihin, vaatteet rullataan ja asetellaan vierekkäin). Jäin miettimään, miten tämä toteutetaan perinteisissä vaatekaapeissa? Miten noukit takimmaisen vaaterullan? Vai pitääkö hyllylle laittaa laatikko, jonka voi nostaa ulos?

Reply
Irina - White & Fresh 7 helmikuun, 2016 - 1:20 pm

Kovasti olen muutaman vuoden aikana yrittänyt karsia turhaa tavaraa ja aika hyvin onnistunutkin. Edelleen projekti jatkuu, joskaan ei niin epätoivoisin mielin. Tilantuntu saa kyllä aikaiseksi helpompi hengittää -tunteen. Ja Marie Kondon kirja on vain lisännyt sitä fiilistä, että ilman hamstraamista voi tosiaan elämä olla huomattavasti helpompaa. Tykkään myös siitä, että tavaroita voi säilyttää halu ja ilo edellä eikä aina tarpeen kautta. Joitakin tavaroita vain tarvitsee, se on selvä, mutta moni juttu on lähtenyt kiertoon, kun ei enää (tai edelleenkään) tuota iloa. 🙂

Reply
Elina 7 helmikuun, 2016 - 1:42 pm

Täällä just siivotaan kans kaappeja 😀 Osan ostaa tuttavat, osa annetaan tuttaville ja sit loput oman alueen fb-kirpparille ja huonot suoraan kohti kaatopaikkaa! Mut onpas sulla pyyhkeitä 😉 Meillä ei onneks noin paljon!

Reply
Piia 7 helmikuun, 2016 - 2:46 pm

Minullakin on ollut jo jonkun aikaa meneillään tavarapaljouden kesyttämisprojekti. Ihan järkyttävä määrä tavaraa on lähtenyt kiertoon. Projekti sai alkunsa toissakesänä, kun toinen lapsi ilmoitteli tulostaan ja minusta tuntui siltä, ettei meidän talossa millään riitä tila. Silloin pyysimme sisustusssuunnittelijan apuun olohuoneen järkeilyyn ja saimmekin mukavasti tilaa ihan ”vain” koko tilan pistämisellä uusiin puihin. Lähes kaikki huonekalut myyntiin ja uudet kuviot tilalle. Onneksi sentään muun talon osalta ei ole tarvinnut lähteä yhtä mittavaan projektiin. Tästä innostuneena olen sitten aktivoitunut aika ajoin uudelleen miettimään minkä verran ja mitä kaikkea on tarpeellista omistaa. Juurikin lähti pyyhekaapista puolet pyyhkeistä pois, tuli ihanasti tilaa. Myös vaatekaapilleni tein saman siivouksen ajatuksena säilyttää vain ne vaatteet, joista pidän ja joita käytän. Kaikki muut pois. Olikin pieni järkytys, miten tyhjäksi kaappi lopulta tuli. Samalla oma tunne oli helpottunut ja nyt saa hyvillä mielin ryhtyä jatkamaan jo jonkun aikaa vireillä ollutta ajatusta uudistaa vaatekaapin sisältöä eettisin periaattein. Vain hyvälaaatuista, mahdollisimman eettistä ja mahdollisimman kotimaista. Tsemppiä muillekin karsimisprojektiin!

Reply
tiuhtis 7 helmikuun, 2016 - 4:09 pm

Konmari luettu ja raivaus toteutettu syksyllä 2015. Järjestys säilynyt ja normaali viikkosiivous helpompaa. Turhat kierrätetty ja myyty, kahden vkon kirpparimyynti toi voittoa 839e. Prosessi pisti harkitsemaan mitä ostan. Rahaa jää mukavasti säästöön. Ajatus siirtyi ruokaostoksiinkin ja ruokahävikki väheni. Kaupat hoitakoon varastoinnin, ostan vain tarpeeseen. Kynttilöitä, saippuoita ja servettejä riittänee viel pariksi vuodeksi 🙂 pyyhkeitä ja petivaatteita meillä 2/hlö ja hyvin riittänyt. Ja ah mun vaatekaappi josta 3/4 lähti. Nyt löydän aina päällepantavaa!

Reply
tipsu 7 helmikuun, 2016 - 4:28 pm

Karsiminen, ah, niin ihanaa!!!! Olen ollut tällä linjalla jo muutaman vuoden, turhat kiertoon. Kumma kyllä, joka ikinen kerta kun teen siivoilut keittiössä, vaatekaapeissa yms. niin aina löytyy lisää turhaa. Kummallista 🙂 . Nyt olin oikein ankara, en säästellyt köökissä oikeastaan mitään mistä en tykkää tai oikeasti tarvii. Lähti muutama häälahja-astia pois, kauniita ja hyviä iittalan/arabian astioita, mutta kun olivat ihan tyhjän panttina lojumassa. Riemukastahan tässä myös on se, että myymällä pois, saa rahaa (vähän niinkuin ekstraa) ostaa jotain mistä tosissaan tykkää. Vielä on rahat jemmassa, en ole päättänyt mitä kivaa tulee kotiin vai tuleeko yhtään mitään…tuoli-haaveita aina…noista saaduilla rahoilla saisin tuolin minkä haluan… Ja nyt olisi ohjelmassa oman vaatekaapin siivous! Mukavaa puuhaa, mutta tiedän että joillekin aivan pakkopullaa 😀 . Mukavaa kevättä sinne suuntaan!!!

Reply
Raili 7 helmikuun, 2016 - 6:50 pm

Hei Kerttu
Kiva ja hyödyllinen postaus. Varmaan lähes jokaisessa taloudessa on karsittavaa.
Itse aloitin pari vuotta sitten kun oloneuvoksen päivät koittivat ja oli aikaa keskittyä.
Tavarasta luopuminen on vappauttavaa ja yllättävää oli, mitä kaikkea kaappien kätköihin
oli piiloutunut. Olen laiska pitämään kirppiksiä, joten annoin tavaraa sellaisille, jotka niitä
tykkäävät pitää ja loput meni kierrätyskeskukseen. Sinne kyllä on kelvannut lähes kaikki mahdollinen. Nykyään ostan uutta hyvin harkitusti ja yritän keksiä vanhoille tavaroille uudenlaista käyttöä, esim. Festivo kynttilänjalat voi kääntää ylösalaisin ja käyttää paksun pöytäkynttilän alusena, näyttää aivan uudelta.

Reply
Maire / Kettukarkki 7 helmikuun, 2016 - 7:32 pm

Mahtava invantaario 😀
Tässä vähän aikaa sitten laskin meidän arkikäytössä olevat lautaset, jotka ovat esillä keittiön avohyllyillä (mukaan ei laskettu esim. olkkarin astiakaapissa olevia). Niitä oli 152 kpl (jep…) – mutta käytössä kaikki.

Jokaisella on varmaan ne omat hamstraamisen kohteet, jotka myös ilahduttavat arkea, mutta niinhän se kyllä on että ihan jokaista kodin sorttimenttiä ei vaan kannata haalia kasapäin. Luulen myös, että tässäkin asiassa vaikuttaa oman lapsuudenkodin tottumukset ja siellä nähdyt tutut esineiden perusmäärät. Esim. itse tulen suuresta perheestä (6 hlöä), niin kyllä meillä oli kaikkea lukumäärällisestikin ehkä aika paljon. Mutta siihen aikaan kaikkea myös säilöttiin ikuisuuksiin – kuten vanhoja lakanoita, kunnes menivät puhki. Tykkään kyllä just tästä ajatuksesta, että ostetaan vaan tarpeeseen, nykyään kun saa liian helposti kaikkea.

Reply
Kassu 7 helmikuun, 2016 - 9:08 pm

Mä karsin pari vuotta sitten käsi- ja kylpypyyhkeitä ihan hillittömän määrän ja olin helpottunut!! …kunnes tuli se eka raju mahatauti mentiin ympäri kämppää kun ”huonompia” pyyhkeitä ei enää ollutkaan missään ja lapsi oli niin pieni, ettei ehtinyt vessaan asti.. Reilut 20 vahinkoa päivän aikana pakotti haalimaan muutaman ylimääräisen pyyhkeen lisää kotiin, mutta noin ajatuksena olen samoilla linjoilla – helpottavaa! =)

Reply
Emilia 7 helmikuun, 2016 - 10:01 pm

Ajankohtainen aihe, sillä karsiminen on menossa täälläkin. Saan mielihyvää siitä, että kaapeissa ja laatikoissa tavarat mahtuvat olemaan väljästi – puhumattakaan siitä, jos hylly on puoliksi tyhjä! Aiemmin on tuottanut vaikeuksia luopua erityisesti lahjaksi saaduista tavaroista, vaikka ne seisoisivat kaapeissa käyttämättöminä ja vaikka en edes erityisesti olisi pitänyt niistä. Nyt olen surutta luopunut sellaisistakin. Vapauttavaa!

On totta, että tällainen karsiminen on myös melko kuluttavaa ja siihen pitää varata riittävästi aikaa. Pienen lapsen (melkein samanikäinen kuin sinulla!) äitinä aikaa on muutenkin vähän, joten hommaa tulee senkin takia tehtyä vähän kerrallaan. Minulla tämä projekti taisi alkaa noin vuosi sitten äitiysloman alussa, kun siivosin monta mapillista ”tärkeitä” papereita paperinkeräykseen. Hyvä, että sinullakin on realistinen aikataulu. 🙂

Olen laiska myymään tavaraa eteenpäin kirppiksellä tmv. Tähän asti olen vienyt lähinnä Kierrätyskeskukseen tai antanut tutuille. Nyt bongasin tällaisen käytettyjen merkkivaatteiden nettikaupan kuin emmy.fi, jota voisin kokeilla, koska kyseinen firma hoitaa kaiken myymiseen liittyvän puolestani.

Kiitos kivasta blogista ja monipuolisista aiheista!

Reply
Syvältä. Sanna 7 helmikuun, 2016 - 10:12 pm

Ahkerasti kiertoon. Aikoinaan jemmailin, mutta huomasin kuinka paljon helpompaa on siivota ja pitää siistinä paikat, kun omistaa vaan oikeasti sen mitä tarvitsee tai korkeintaan vaan vähän yli. Kaappien siivoilusta onkin tullut lempipuuhaan 😀 vien kirpparille, Karjalakeräykseen tai annan kavereille.

Reply
Hape 7 helmikuun, 2016 - 10:29 pm

Ekocenter Jkl kerää puhdasta tekstiiliä, saa olla rikkinäisiä myös.
Minäkin meinasin heittää kaikki huonot pyyhkeet pois, mutta onneksi tajusin juuri ennen, että lapsiperheessä huonoja pyyhkeitä tarvitsee aina välillä siivoushommiin kun sattuu kaikenlaisia vahinkoja.

Reply
suffeli 8 helmikuun, 2016 - 3:05 pm

Lisäisin vielä eläinlääkäriasemat ja löytöeläinkodit listalle. Niissä tarvitaan juurkin pyyhkeitä, tyynyjä, peittoja esim. alustoiksi. Sinne olen itse vienyt ja saanut itselle hyvän mielen, kun voi jotenkin auttaa eläimiä. Myös fb-kirppikset on todella hyviksi havaittuja. Lähes koko ajan on jotain siellä mulla myytävänä. Vuodessa saa usemman satasen sitä kautta ja pääsee turhasta eroon. Esimerkiksi pari päivää sitten möin ”väärän värisen” päiväpeiton pois. 🙂

Reply
Villis 8 helmikuun, 2016 - 3:53 pm

Olipa hyvä ja hyväntuulinen kirjoitus! Oli todella mukavaa lukea myös kommentteja lähettäneiden jutut, ihan piti naurahtaa välillä:))) Nuorempana hamstrasin kuin maailmanlopun edellä, mutta kyllä pitää nykyäänkin jarruttaa ja muistuttaa itseään jatkuvasti siitä, että tarvitsenko, vai vaan haluan! Konmari tuli myös luettua kesällä -14 ja kaiken kyllä tiesin, mutta kyllä se Mari vauhtia antoi taas. Olen siitä lähtien mennyt kaiken aikaa läpi kaappejani silläsilmällä ja edelleen tavaraa löytyy enemmän kuin tarvitsen. Vaatekaapit alkavat olla väljiä ja joskus jopa mietin vaatehuoneeseen mennessä, että onpas mulla vähän vaatteita, mutta ei ole, ihan riittävästi niitä on,koska aina löytyy päälle pantavaa. Kiva kun kirjoitit tästä aiheesta, saattaa tarttua muihinkin tämä ”siivoustauti”. Niin, luulen muuten, että pärjäisit kymmenellä pyyhkeellä, koska kone pesee ja rumpu kuivaa sitä mukaa kun niitä tarvitsee, eikö:))) Mukavaa viikkoa!

Reply
Laura 8 helmikuun, 2016 - 8:22 pm

Musti ja Mirri myymälöissä on keräys mm. löytöeläinkoteihin, sinne voi viedä pyyhkeitä, vilttejä, peittoja, tyynyjä ja lakanoita jotka ovat ehjiä, mutta ehkä jo parhaat päivänsä nähneitä.

Reply
Leena 9 helmikuun, 2016 - 8:45 am

Olen tehnyt vähän samaa hommaa. Olen hamstrannut astioita, lautaliinoja, astiapyyhkeitä ja ainakin petivaatteita.Ja paljon muuta.
Olen karsinut rankalla kädellä tavaraa, kaikkia yllämainittuja. Astioita olen myynyt eteenpäin samoin koristetavaraa.Minulla oli useampaa sorttia mm. Alessin vateja ; kaapissa !!! 12 hlön Teema kippoineen ym. sai lähdöt ja tilalle laitoin 6 hlön perusjutut Pentikin Saaga sarjasta.

Aikuistuvat lapset ovat saaneet osansa. Muun olen kierrättänyt facen kautta antamalla ilmaiseksi.

En ole lukenut mitään Marie K:n kirjoja yksinkertaisesti tila loppui kesken ja semmonen tunkkaisuus ja tavaraähky jatkuvasti tuomassa huonoa energiaa.

Yksinkertaisin vinkki tavaran kerääntymiseen on se, että miettii ja miettii ostohetkellä että tarvitsenko tätä ??? Sama pätee vaatteisiin ja laukkuihinkin.

Useinhan lähdemme tavaraähkyn taltuttamiseen ostamalla tai rakentamalla lisää säilytystilaa 🙂

Reply

Jätä kommentti