”Ovatko he kaikki sinun?”, kysyy ystävällinen nainen, kun odotan neljän lapsen kanssa ystävääni hotellin aulassa.
Hmm.. mietitäänpä hetki. 2,5 -vuotiaat kaksospojat ja 5- ja 8-vuotiaan tytöt toki voisivat olla myös ihan omiani, jos elämä olisi ollut erittäin antelias.
”Ei onneksi”, vastaan nauraen ja lause jatkuu pienille pojille: ”älkää rämpätkö sitä hissin nappia!”.
(blogikuva:)
(todellisuus:)
Jätimme iskät kotiin ja vietimme Melinan ja lasten kanssa kahden yön reissun Tampereella, jonne saimme majoituksen ja menovinkkejä Visit Tampereelta.
Lasten kanssa reissaaminen on hauskaa ja kuluttavaa yhtä aikaa. Sanoisinko, että kyllä hyvässä seurassa maisemanvaihto kotiolot voittaa, kun vain muistaa muutaman jutun. Kokosin omat vinkkini lasten kanssa kaupunkilomatyyppiseen reissaamiseen (rantalomailusta enemmän esim. täällä).
1. Aloitetaan tärkeimmästä eli samanhenkisestä seurasta. Perhekoolla tai lapsien iällä ei ole niin paljon merkitystä, kunhan reissukaverit ovat samoilla linjoilla. Yksi isoimmista mahdollisista haasteista on esimerkiksi se, että eri perheiden lapsilla on kovin erilaiset säännöt. Meillä homma toimii Melinan kanssa hyvin ja kaikilla lapsilla on samat ohjeet. Lisäksi on ok neuvoa / käskeä tarvittaessa myös toisen lapsia.
2. Ottakaa erilliset hotellihuoneet yhden ison huoneen sijaan. Kun lapsia on paljon, menee iltarauhoittuminen paremmin kun väkeä on vähemmän. Jos yksi herää yöllä ja toinen aikaisin aamulla, saattaa lomasta tulla enemmän väsyttävä kuin rentouttava.
Kaksi huonetta mahdollistaa myös se, että välillä lapset voivat leikkiä toisessa huoneessa ja toinen aikuinen saa pienen huilin tai voi hoitaa jotain asioita rauhassa. Ihannetilanne on väliovellinen perhehuone, jolloin molemmilla on omat tilat, mutta lasten nukahdettua aikuiset voivat helposti seurustella vielä hetken. Jos jaksaa 😀
3. Valitkaa hyvä sijainti. Me yövyimme Tampereella Sokos Hotelli Villassa*, joka on kiva hotelli keskeisellä paikalla. Aikaa menee vähemmän edestakaisin kulkemiseen.
Myös huoneen sijaintiin hotellissa kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin herkkäunisten lasten kanssa huone kannattaa pyytää kauemmaksi hissistä. Meidän omakotitalon ääniin tai äänettömyyteen tottunut kaksivuotias kyselee vielä unen rajamailtakin: ”mikä tuo ääni on?”.
4. Älkää kiirehtikö. Kaikkeen pitää varata aikaa, sillä aina jollain on kengännauha auki, vessahätä, kuuma tai kylmä, nälkä, kiukku tai jokin muu puuntakaa pikana paikalle saapuva tilanne. Lapset myös saattavat haluta ihmetellä vaikka kaivinkonetta tai vilkkuvaa mainostaulua ja reissusta tulee paljon kivempi, kun ei koko ajan tarvitse hoputtaa. Välillä vaan pysähdytään ihmettelemään ja oikeastaan se voi olla aikuisellekin avartavaa. Lapset kun havannoivat ihan erilaisia asioita!
5. Suunnitelkaa reissu hyvin. Koska juuri lähdöt isolla porukalla vaativat määrätietoista otetta, on hyvä että kaikilla on suunnilleen sama käsitys aikataulusta. Mitä pienempiä lapsia on mukana, sen parempi on päättää ennakkoon myös lepoajat, koska väsyneenä kaikki on vain paljon hankalampaa.
Me suuntasimme kaupungilla vietetyn päivän jälkeen hotelliin torkuille ennen illan Särkänniemi-reissua. Myös isommille tytöille teki hyvää huilata hetki, varsinkin kaupunkilomalla virikettä ja ärsykettä on niin paljon. Hyvä suunnittelu antaa tekemiselle pohjan, mutta on ok myös muuttaa suunnitelmia.
6. Kävele tai ota taksi. Kuuden hengen porukalla kannattaa jo napata taksi lyhyehköissä kaupunkisiirtymissä. Tilataksi vei meidät näppärästi hotellilta Särkänniemeen ja takaisin, eikä hinta ollut puoliksi maksettuna juuri bussimatkaa tai kahden henkilöauton pysäköintikuluja kovinkaan paljon kalliimpi. Ja siinä säästyy aikaakin, kun ei tarvitse odotella bussipysäkeillä.
Matkarattaat mahdollistivat meille myös keskustasiirtymät jalkaisin ja isommat tytöt olivat innoissaan, kun saivat kävellä kaupungilla illan hämärtyessä. Pienestä voi syntyä isoja elämyksiä!
7. Valitse lapsiystävällinen ravintola. Muutamat ketjuravintolat ovat brändänneet itseänsä lapsiystävällisiksi leikkipaikkoineen, mutta onneksi vaihtelua on paljon. Meille suositeltiin Ravinteli Huberia* (Aleksis Kiven katu 13) ja pikkuisen mietin, miten meidän ryhmärämä siellä pärjäilee.
Heti ensimetreillä meidät otettiin sydämellisesti vastaan ja myös lapset huomioitiin, tämä on itselleni ainakin iso asia. Olen opettanut pienestä pitäen, että lapsi saa itse tilata ruokansa (siis sanoa tilauksensa tarjoilijalle) ja silloin on aika tympeää, jos lasta ei kuunnella. Huberissa lapset olivat samanvertaisia asiakkaita kun me aikuisetkin ja siitä tuli todella hyvä mieli.
Jos pääsee, lasten kanssa kannattaa mennä syömään 17-18 maissa, jolloin ravintolassa on rauhallisempaa. Kun varsinainen illallisaika alkaa, rytmiryhmä poistuu jo paikalta.
8. Kestä säätöä. Lapsella on vessahätä juuri kun lämmin ruoka tuodaan eteesi. Joku koputtaa haarukalla pöytään ja juttu keskeytyy neljättä kertaa. Toisella on sittenkin parempi annos kuin itsellä. En tykkää.
On takuuvarma asia, että lasten kanssa ravintolassa on erilainen kokemus kuin aikuisten kanssa. Etukäteen on hyvä kertoa minne mennään, mitä siellä tapahtuu ja kuinka käyttäydytään. Alle kolmevuotiaat ovat vielä aika random-tapauksia, eikä ainakaan meidän 2,5 -vuotias jaksa istua kahta tuntia pöydässä. Niinpä välillä voi käydä jaloittelemassa ja katsomassa ympäristöä, kunhan ei häiritse muita ruokailijoita.
”En tykkääkään tästä” tai ”kaverin annos on parempi”-säädöt voittaa tilaamalla useampia jaettavia annoksia. Huberissa tämä toimi loistavasti!
9. Rennosti vaan, hyvin se menee! Lasten kanssa lomailussa on hauskinta, kun näkee miten lapset nauttivat. Kaupungilla käydessä sovimme, että nyt on äidellä pari kivaa kauppaa, sen jälkeen mennään taas teille mieluiseen kohteeseen. Sekin on ihan ookoo, että hermot saattavat välillä kiristyä. Se on elämää, eikä sen takia kannata ainakaan jättää reissuja tekemättä.
Ekat yhteiset reissut me tehtiin kun pojat olivat viidenkuukauden ikäisiä vauvoja ja nyt meidän posse on jo hitsautunut aika hyvin yhteen. Itse asiassa lasten kasvaessa homma muuttuu vain koko ajan helpommaksi ja hauskemmaksi, vaikka toki myös säädön määrä kasvaa. Tällä reissulla ei tarvinnut ketään syöttää tai vaihtaa vaippaa.
Onnea ovat kasvavat lapset, hyvät ystävät ja irtiotot, jonka jälkeen kotielämäkin maistuu taas ihanalle!
*majoituksen ja ruokailun
tarjosi Visit Tampere.
Voit seurata blogiani Bloglovinissa / Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä / Pinterestissä