Parhaat sovellukset hyvinvoinnin tueksi

by Kerttu

Kaupallinen yhteistyö: DNA

Tiedättekö mikä on ollut IWELLOjengin ja perheeni lisäksi paras apu hyvinvointiprojektissa? Kännykkä! Niin hullulta kun se kuulostaakin, on se ihan mahdoton tsemppari ja piiskuri, oikea hyvänolon renki. Olen saanut puolen vuoden ajan tehdä yhteistyödä DNA Appisen kanssa. Se on sivusto, joka auttaa meitä suomalaisia ottamaan enemmän irti älypuhelimistamme. Nyt haluaisin kertoa teille, mitä sovelluksia käytän arjessani apuna hyvinvointiin ja miten ne auttavat minua kohti tavoitteitani.

dna5-1

Hyvinvointiprojektissamme ravintovalmennus on osa kokonaisuutta. Se, mitä suusta alas laitamme vaikuttaa ihan kaikkeen. Itse haluan kymmenen viikon projektin aikana pudottaa muutamia kiloja painoa, mutta terveellisesti ja imetystä vaalien. Helposti sitä ajattelee, että kalorit alas ja lenkille, kyllä se peppu siitä pienenee. No ehkä pieneneekin, mutta järkevää se ei pidemmän päälle ole. Saimme valmennuksessa ohjeeksi ladata puhelimeen Fat Secret – sovelluksen, johon sovimme, että syötämme jokaisen suupalamme vähintään muutaman päivän ajan. Sovellus tunnistaa suuren määrän ruokia ja sinne on helppoa klikkailla mitä on syönyt. Jos haluaa olla tarkka, kannattaa punnita ruuat, mutta toki arviointikin riittää.

Fat Secret kertoo sinulle päivittäisen kalorimääräsi, mutta myös paljon muuta tärkeää tietoa. Tiedätkö sinä, kuinka paljon proteiinia saat päivän aikana? Löydät oikean haarukan kertomalla painosi ensin luvulla 1,2 ja sen jälkeen luvulla 1,8. (Siis esim. 60 kiloisella ihmisellä: 60 x 1,2= 72 ja 60 x 1,8 = 108.) Lopputulokset antavat sinulle summat, (esimerkkitapauksessani 72-108 g), joiden väliin päivittäisen proteiinimäärän pitäisi osua. Toki painonpudottajalla ja treenaajalla mielummin lähemmäs suurempaa lukua. Fat Secret laskee sinulle proteiinin, rasvan ja hiidihydraatin määrän eli näet konkreettisesti, mitä syöt.  Tärkeä luku on myös GDA eli viitteellinen päiväsaanti; tasapainoiseen ruokavalioon tarvittavan energian ja ravintoaineiden määrä. IWELLOjengin valmennuksessa laskimme, mikä on yksilöllinen energiankulutus ja paljonko päivässä kaloreita pitäisi tulla ja millaisista aineksista, jotta tavoite täyttyisi.  Kävimme läpi ravitsemustietoa ja näiden lukujen merkityksiä ja vaikutuksia. Todella mielenkiintoista tietoa, jota sovelluksen kautta voi heijastaa omaan arkeen. Minulle selvisi, että söin välillä liian vähän ja proteiinin saannissakin oli joinakin päivinä petrattavaa. Yhtälö on monimutkainen, mutta koska tavoitteena on hyvinvointi, painon tulisi pudota järkevää tahtia ja rasvaa sulattamalla. Liian alhaisilla kalorimäärillä paino jää helposti junnaamaan ja keho ottaa energiansa lihaksista. Ja jotta paino putoaa kilon, se tarkoittaa noin 7000 miinuskaloria, puhdasta matematiikkaa! Näitä asioita sovellus auttaa tarkkailemaan, kokeile ihmeessä vaikka et laihduttaisikaan.

dna5-1-3

Entäs se liikuntapuoli sitten? Vuosikausia suosikkisovellukseni juoksu- ja kävelylenkeillä on ollut RunKeeper. Se mittaa matkan ja ajan sekä antaa kilometrivauhdin kuin paraskin kuin personal trainer. Sovellus kannustaa ja ainakin itselleni on tullut ”pakkomielle” juosta seuraava kilometrietappi täyteen. Eli jos lähestyn kotia ja mittari näyttää lenkin pituudeksi 5,7 kilometriä, kaarran sen verran kunniakierrosta, että saan 6 kilsaa täyteen. Hauskaa dataa ovat myös lenkin korkeuserot sekä kulutetut kalorit. RunKeeperin osoittamat kalorit voi syöttää Fat Secretiin päivän treenin kohdalle, jolloin sovelluksista on hyötyä keskenään. Itselleni Run Keeper on treenipäiväkirja, jonka avulla voin palata ajassa vaikka viime viikon, edellisen kesän tai vaikkapa vuoden 2011 treeneihin. Raskauden aikana sain sovellukselta ”We miss you!”-sähköposteja, joten parhaassa tapauksessa se muistuttaa laittamaan lenkkaria toisen eteen silloin, kun motivaatio on kadoksissa.

dna5-1-4

Minä ja kännykkä olemme kyllä aika tiivis pari. Mutta mikään ei oikeasti voita sitä, että ympärillä on ihmisiä, jotka kannustavat ja insporoivat. IWELLOjengin kanssa otimme käyttöön HeiaHeia -sovelluksen, jossa voimme seurata toistemme treenejä. Kun näkee, että Tiiu tekee keskiviikkona viikon kolmatta treeniä, saa kummasti intoa itsekin vääntäytyä jumppaan. Yhteisöllisyyden voima on mahtava! Jos sinulla on aktiivisia kavereita, suosittelen tätä sovellusta tsemppaamaan!

dna5-1-6

DNA Appinen tarjoilee monenlaista hyvinvointitietoutta kännykkäihmisille. Joogaa voi treenata Yoga Pulse -sovelluksen avulla ja meditoinnin alkeisiin pääsee käsiksi vaikkapa Mind Fulness app Leena Pennanen sovelluksella. Lenkkeilysovelluksissa riittää valinnanvaraa ja Appinen nostaa esille Endomundon, Sport Trackerin sekä Movesin. Nopeammin, pidemmälle ja useammin -artikkeli avaa sporttiappsien perustietoja. Ravinnosta ja ruokailuista kiinnostuneiden kannataa lukaista juttu nimeltä Syö paremmin sovellusten avulla.

dna5-1-2

Kännykkä ei toki työtä tee kenenkään puolesta, mutta apua ja tsemppiä siitä voi hyvinkin olla! Itse olen projektiluonne ja minulle sopii ajattelu, jossa asetetaan tavoite ja sitten aikataulutetaan elämää sen mukaan. Meidän IWELLOjengin hyvinvointivalmennusta on nyt mennyt jo yli puolet. Mukavaa on, että alan jo olla asettamassani painotavoitteessani ja kuntokin on noussut kohisten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hyvinvointisovellukset saisi levätä puhelimessani, ei ollenkaan! Tekemistä riittää vielä paljon ja oikeastaan projektien jälkeen alkaakin se haastavin osuus, kun projektin sijaan pidetään kiinni saavutetuista asioista. Kunnes alkaa tehdä taas mieli uutta tavoitetta ja projektia… ja on aika ladata puhelimeen joku näppärä sovellus sen tueksi!

Millaisia urheiluun tai ruokailuun liittyviä appseja teillä käytössä? Mitä mieltä olet, onko niistä oikeasti apua ja iloa?  

Saatat pitää myös

7 Kommentit

sIksak 22 syyskuun, 2015 - 6:51 pm

Runkeepperistä olen itsekin pitänyt enemmän, monilla tuntuu olevan sportstrackeri. Suosittelen tutustumaan myös yoogaijaan. Sopii hyvin näin kotona olevalle joka ei ehdi kuntokeskukseen aukioloaikojen puitteissa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2015 - 3:28 pm

Tuo joogasovellus pitää testata, kiitos vinkistä!

Reply
sIksak 24 syyskuun, 2015 - 9:11 am

Tuli mieleen vielä, että onhan mulla myös moves niminen askelmittari. On ollut aika tarkka ja erottaa kävelyn juoksusta. On ollut tälläiselle juoksemaan opetteleville hyvä, kun näkee paljonko juostu osuus lenkistä kasvaa. 🙂
Ja kiitos tuosta kalorilaskuri vinkistä. En oikein ole kaloreiden laskemiseen halunnut alkaa, tuppaa monella lähtemään vähän lapasesta. Mutta otin testiin jota vähän saan osviittaa omasta syömisestä. No selvisi sekin miksi ei oikein tule tulosta. Jos syö huonolla ruokavaliolla, mutta joka päivä alle kulutuksen, ei lihaskehitystä oikein pääse tulemaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 syyskuun, 2015 - 10:47 pm

Tuo onkin tosi hyvä pointti, näissä kalori- ja laihdutushommissa pitää olka järki matkassa 🙂 Itselle Fat Secret toimii juuri järjenäänenä, kun näkee että kaloreita tulee riittävästi ja järkevistä asioista. Herkkupäivänä onkin vähän ikävämpää syöttää sovellukseen karkki- ja sipsiherkut 😀

Reply
Sinja 22 syyskuun, 2015 - 9:55 pm

Mielenkiintoista.
Esi-isät kääntyisivät haudassaan!! 😉
Mä olen ihan tietoisesti opetellut läsnäoloa perheen kanssa ja vapauttanut itseni älypuhelinriippuvuudesta, joten en kyllä halua kokeilla moista, mutta mielenkiintoista kuulla kokemuksia.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2015 - 3:34 pm

Kieltämättä kehitys on ottanut aika harppauksia! Vaikka ehkäpä mummomme lukivat samoista asioista kirjoista, me saamme tiedon eri muodossa sovelluksina. Nämä eivät ole minusta aikasyöppöjä / samalla tavalla kouluttavia sovelluksia, kun esimerkiksi sosiaalisen median appsit.

Reply
Jenny Puurtinen 2 lokakuun, 2015 - 4:02 pm

Hei,

Olen yrittänyt etsiä tuota yoga pulsea app storesta, mutta en ole löytänyt. Tiedätkö mistä sen saisi ladattua? 🙂

Reply

Jätä kommentti