Euforiaa ja vastustuskykyä: tavoitteena talviuinti

by Kerttu
Tavoitteena talvituinti (ja vastustuskyky)

Kaupallinen yhteistyö: Marli Vital


Kaamoksen aiheuttamat oireet ovat ihan todellisia. Paljon pystyy pelastamaan positiivisella ajattelulla ja yleensäkin sillä, että antaa itselleen hieman enemmän anteeksi. Marraskuussa ainakaan meikäläisellä tehot eivät ole samat kuin toukokuussa, mutta se on ihan okei. Otetaan nyt vähän rennommin ja pidetään itsestä, omasta fiiliksestä ja kropasta erityisen hyvää huolta.

Marli Vital pyysi minut kaupallisessa yhteistyössä kertomaan ajatuksiani siitä, kuinka vastustuskykyä  voi nostaa ja kuinka pidän huolta jaksamisestani. Ihana aihe, josta todellakin puhun mielelläni!

Kuinka vastustuskykyä  voi nostaa ja kuinka pidän huolta jaksamisestani?

Ihan ensin: hyväksytään kaamos. Hyväksytään se, että suomalaiseen vuodenkulkuun kuuluu pimeä vuodenaika. Saammehan kompensaation pitkän ihanan valoisan kauden, jota kohti olemme hyvää vauhtia menossa. Kukaan ei ole ikuisesti aikaansaava, tehokas duracell-pupu, vaan luonnon lailla myös ihminen tarvitsee aikaa, jolloin ladataan voimia juurilleen ja sielulleen.

Kaamoksen hyväksyminen ei tarkoita sitä, että elämäntavat vedetään lekkeriksi ja unohdutaan vain sohvanpohjalle suklaalevyn kanssa. Se on karhunpalvelus, eikä hyvinvointiteko. Leppoisampi elämänrytmi tuo aikaa itselle, mutta hyvinvoinnin vaaliminen vaatii myös aktiivisia tekoja.

Niin, aktiivisia tekoja, kun väsyttää ja työpäivän jälkeen mielessä on lähinnä iso pastasatsi hiilarihimoon.

Parina edellisenä talvena olen käynyt tilaisuuden tullen avannossa. Vaikka sekunnit kylmässä vedessä eivät olet mitään nautintoa, on olo uinnin jälkeen ihana.  Tänä vuonna uintikausi alkoi huhtikuussa. Mökillä on tullut uitua keväästä marraskuulle, saunan kanssa kuitenkin viileimmillä  keleillä.

Kylmäuinnilla onkin monia hyviä vaikutuksia: vähentää stressiä, lievittää flunssaoireita, auttaa särkyihin ja parantaa unen laatua. Suurimmat puolestapuhujat ovat ne satatuhatta suomalaista, jotka käyvät säännöllisesti avannossa. Tutkimustietoakin on saatavilla on todettua, että avantouintia harrastaneet sairastuvat virusinfektioihin muita harvemmin, koska säännöllinen ja jatkuva kylmäkaraisu voimistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja parantaa siten vastustuskykyä.

Siis miettikää, muutaman sekunnin dippauksella tällaiset terveysvaikutukset. Mikä täydellinen kaamos- ja ruuhkavuosiharrastus!

”Joo, mutta kylmä vesi ei ole mun juttu”, sanovat monet tuttavani. Eihän sen tarvitse ollakaan kaikkien juttu, mutta uusista hyvinvointia tuovista asioista voi oppia tykkäämään. Sitä minäkin opettelen.

Kotimme lähellä on laituri, josta pääsee uimaan ympäri vuoden. Olen pyrkinyt tekemään uintireissun kynnyksen mahdollisimman matalana: kotona uikkarit ja kylpytakki / toppatakki päälle ja lämpimällä autolla avantopaikalle. Uinti ja samaa reittiä kotiin, aikaa menee koko hommaan 15-20 minuuttia. Pieni lämmittely ennen pulahtamista toki tekisi hyvää varsinkin, kun pakkaskausi alkaa.

Toki sauna olisi uinnin kanssa ihana, mutta se tuo jo aikatauluja ja venyttää uintireissun pituutta. Tämän pikapulahduksen saa mahtumaan kiireiseenkin päivään, jos haluaa. Kylmyys uinnin jälkeen on erilaista, kun paleleminen muuten. Päälle ihanat, lämpimät, pehmeät vaatteet ja sisälle nauttimaan tunteesta, kun koko kropassa kiertää veri ja endorfiinit jylläävät.

Uinnin päälle on ihana nauttia myös juotavaa; lämmin juoma hellii kehoa ja sielua erityisesti ja viileä juoma antaa extraenergiaa.

Testasin ja ihastuin uutuusmehujuomaan, jonka luvataan olevan suojaava uutuus suomalaiseen makuun.  Marli Vital Puolukka-Karpalo-Rosmariini + E&C-vitamiini mehu sisältöä E & C-vitamiinia, jotka suojaavat soluja hapettumisstressiltä. Yhteen lasilliseen mehujuomaa sisältyy 60% päivän C&E-vitamiinien tarpeesta. C-vitamiini vahvistaa vastustuskykyä ja rosmariini sisältää luontaisesti antioksidantteja.

Mehu on maultaan raikas ja sopivan hapokas. Juuri hyvä aamiaiselle, saunajuomana tai energisoivan välipalan yhteydessä.

Nyt minulla alkaa ensimmäinen talvi, jossa luonnonvesissä uinti ei ole vain tuurista kiinni, vaan osa viikottaista arkea. Ajattelen, että pari kertaa viikossa voisi olla tavoiteltava määrä.

Onko täällä muita avannossa kävijöitä? Kertokaa toki parhaat vinkkinne avantouintiin. Ainakin ne tossut ja hanskat pitää ostaa.

Omat motiivini avantouintiin ovat pohjimmiltaan siinä, että tässä lajissa voi muutamassa minuutissa saavuttaa samoja terveyshyötyjä, jotka vaativat useamassa lajissa tunteja. Todellista laiskan naisen ruuhkavuositreeniä, heh!

En ole muuten mikään extreme-tyyppi, en todellakaan lähtisi endorfiinien perässä hyppäämään benji-hyppyä. Hyvinvointi, jaksaminen ja hyvä olo ovat asioita, joita pohdin päivittäin. Haluan luoda rutiineja ja tapoja, jotka luovat hyvää oloa ja iloa jokaiseen päivään.

Tämä onkin ehkäpä tärkein vinkkini: luodaan tavallisesta arjesta mahdollisimman mukavaa, soljuvaa ja palauttavaa.

Joten kippis sille fiilikselle, että omissa nahoissaan ja omien ajatusten kanssa on mukavaa ♥ Kaamoksessakin. 

Ps. Marli Vital mehujuomasta vielä sen verran, että sitä saa Keskon ja ja S-ryhmän kaupoista. Plussaa myös siitä, että kartonkipakkauksen alkuperä on vastuullisesti hoidetuissa metsissä, sillä pakkauksessa käytetään FSC-sertifioitua kartonkia.

Saatat pitää myös

11 Kommentit

Tuire 22 marraskuun, 2020 - 2:01 pm

Ihan parasta,muutama talvi sitten kävin avannossa ekaa kertaa ja se olikin menoa sitten. Kärsin uniongelmista ja illalla kun pulahtaa avannossa niin yön nukun kuin pikkupossu 😅 en ole myöskään ollut kipeänä ja olen aina inhonnut kylmää, mutta nykyään en edes palele helposti…nykyään harvoin uin avannossa, laskeudun vaan veteen ja hengittelen siellä minuutin/kahden verran, ihanan rentouttavaa…pipo vaan päähän ja hanskat ja kengät messiin. Itse en haluaisi edes mennä saunasta avantoon, ei minusta vaan kuulu siihen…onneksi täällä jyväskylässä avantouimarilla on monta rantaa vaihtoehtona jos vaihtelua haluaa 👍

Reply
Kerttu 23 marraskuun, 2020 - 7:33 am

Moi Tuire! Tästä olen kuullut muiltakin, että uneen auttaa avannossa käynti. Myös flussat kiertävät avantouimareita kauempaa eli kai sillä jokin vaikutus on vastustuskykyyn. Sauna ja avanto ovat sitten vähän kuin eri laji, en itsekään tuollaiseen perusdippaukseen kaipaa saunaa. Sitä paitsi on ihanaa, että uimassa voi käydä milloin vain, koska se ei todellakaan vie paljon aikaa. Saunaillan järkkäily ottaa jo enemmän. Jyväskylässä tosiaan olemme onnekkaita, kun on niin monta vaihtoehtoa uimpaikkoihin.

Reply
Ee 22 marraskuun, 2020 - 2:26 pm

Hei, hyvä kirjoitus hyväksynnästä, siitä että kaamos tulee joka vuosi ja myös menee ja sen hyväksyminen helpottaa elämää. Kiitos kirjoituksestasi!

Reply
Kerttu 23 marraskuun, 2020 - 7:31 am

Iso kiitos Ee! Tämä ajatusmalli helpottaa ainakin minua ja toisaalta myös tieto, että enää kuukausi, niin päivä alkaa pidentymään. Joka vuosi kaamoksesta on selvitty ja osittain myös nautittu <3

Reply
Karoliina 22 marraskuun, 2020 - 5:52 pm

Pari vuotta avantouintia takana, ja tykkään sekä suosittelen lämpimästi 😄 Kylmänsietokyky kasvanut ja se tunne avannon jälkeen on ihan parasta. Käyn myös monesti kuntosalin jälkeen, ilmeisesti palautuminen on lihaksilla silloin nopeampaa. Itse en ole tossuja tai käsineitä ostanut enkä koe niitä tarvivani. Minulla siis ainoat varusteet ovat pipo ja uimapuku. Lämpimässä uimakopissa odottavat sitten pyyhe ja lämpimät vaatteet. Avannosta nousevilla rautaportaista joutuu avojaloin pakkasella hipsimään nopeasti, mutta muuten en ole tossuja kaivannut.

Reply
Kerttu 23 marraskuun, 2020 - 7:30 am

Hei Karoliina! Kiitos kun kerroit kokemuksiasi <3 Nopeasti kylmänsietokyky kasvaa ja onhan se fiilis avannon jälkeen todella koukuttava. Tuo kuntosali olisikin mainio yhdistää uintiin. Juuri nuo rautaportaat minua hirvittää, jos vaikka tulee sellainen olo, että iho tarttuu kiinni. Useissa paikoissa on onneksi sellainen muovimatto portaissa.

Reply
Iina / MouMou 22 marraskuun, 2020 - 8:23 pm

Kylmään veteen voin mennä, mutta avanto on liikaa. Tahtoisin opetella, mutta meidän lähellä ei ole oikein mitään paikkaa. Vähän myös jännittäisi käydä yksin, jos sattuu jotakin, joten kaveri olisi kiva lisä avantoharrastukseen. 🙂

Reply
Kerttu 23 marraskuun, 2020 - 7:26 am

Moikka Iina! Minustakin varsinkin pimeän aikaan on ehdottomasti kivempi mennä kaverin kanssa. Onneksi avantopaikoilla on yleensä tosi hyvät valot, sillä sinne pimeään kylmään veteen meno on aika pelottavaa. Meillä on tässä useampi paikka aika lähellä, se laskee kynnystä uintiin kyllä tosi paljon.

Reply
Maarit / Sopusointuja 23 marraskuun, 2020 - 6:38 am

Kävin vuosia sitten avannossa melko aktiivisestikin, mutta se jäi syytä tai toisesta. Tänä vuonna olen jatkanut uintia kesästä käymällä 3-5 kertaa viikossa meressä. En mene koskaan väsyneenä tai kylmissäni ja siksi teen aina sellaisen kävelylenkin ennen uimista, että veri alkaa kiertämään ja kaipaa viileää vettä. Meillä on kävelymatka uintipaikalle, joka helpottaa lähtemistä.
Vesi ei tunnut enää kylmältä eikä hengitys salpaudu, vaikka nyt on noin +5. Tykkään vielä kahlata rannasta eli menen portaisiin vasta sitten kun meri on jäässä.
Mulla tossut ja hanskat on must, ne antavat niin lämpimän tunteen jo uimakopista lähtiessä, että suosittelen lämpimästi.
Kroppa on tottunut hyvin veteen ja ilahduttavaa on ollut sekin, ettei muutama välipäivä ole muuttanut tilannetta yhtään,
Unet ovat parantuneet huomattavasti ja yhdistän sen tähän uinti+lenkki -hommaan.

Reply
Kerttu 23 marraskuun, 2020 - 7:23 am

Hei Maarit! Kiva kuulla talviuintikokemuksia. Tuo lenkki olisikin tosi hyvä ennen uintia, kroppa saisi lämmetä. Tossut ja hanskat pitää kyllä ostaa, ne paikat kun palelee ekana ja varsinkin jos varpaat on ihan jäässä jo ennen uintia, ei tunnu kivalta. Mä tykkään mennä portaista, niin pääsee heti uimaan muutaman vedon. Eilen uinnin jälkeen oli sellainen olo, että olis pitänyt olla kauemmin järvessä. Ihana fiilis!

Reply
Eija Paloheimo 23 marraskuun, 2020 - 12:11 pm

Kiitos Kerttu! Kirjoititpa hyvin ihanasta talviuinnista, totta joka sana. Olen kuulunut niihin, jotka eivät voi kuvitella uivansa oikein edes luonnonvedessäkään, ainoastaan kaakelipohjaisessa altaassa. Asenteeni kuitenkin muuttui viime keväänä tosi rankan flunssan jälkeen, jolloin päätin, että jos selviän hengissä, niin aloitan avanto- ja avovesiuinnin. Aluksi henki oli salpautua, silti jäin koukkuun heti eka kerrasta. Siitä alkaen olen uinut joka aamu, eikä loppua näy. Minun aamun meditaatiohetkeni hiljaisen järven rannassa.Laitan kahvit tippumaan ennen uintia, ja miten ihana tuoksu odottaa kotona, ei sen parempaa aloitusta päivälle.

Reply

Jätä kommentti