Pehmoista hemmottelua ja kohtuullista joulua

by Kerttu
Pehmoista hemmottelua ja kohtuullista joulua

tuotteet saatu arvottavaksi

Lähtölaskenta vuoden ihanimpaan juhlaan on alkanut ja halusin jollakin tavalla ilahduttaa teitä lukijoita. Syksy on pitänyt sisällään kiirettä ja blogimuuton ja kiitoksena siitä, että olette niin upeasti löytäneet tänne uusille sivuille, halusin järjestää hemmottelua arvonnan muodossa.

Koska maailma ei tarvitse enää yhtään turhaa tavaraa, palkintona on jotain aidosti tarpeellista: laadukasta Globe Hopen luonnonkosmetiikkaa ja PURA Finlandin pehmoiset ylipolven villasukat (koko M).  Kerron osallistumisohjeet vielä postauksen lopusta.

Settiin kuuluu Silkki-vartalovoide, Unelma-kosteusvoide, Pumpuli-käsivoide ja Lempeä uni-öljyseerumi. Globe Hope Cosmetics on kotimainen  brändi, jonka on luonut Mia Höytö rakkaudestaan  luonnonmukaista kauneudenhoitoa kohtaan. Purkit ovat niin kauniita, että niitä on sääli laittaa kaappiin piiloon. Setti sopii hyvin myös vaikka jaettavaksi lahjaksi.

Instagram storyn seuraajat tietävätkin, että olemme tällä hetkellä perheen kanssa lomalla. Matka on vahvistanut myös ajatustani joulun tärkeimmästä sanomasta; ajasta rakkaiden kanssa.

Jo viime vuodet olen miettinut jouluun liittyvää valtavaa tavaramäärää. Meillä on iso perhe ja suku ja olen vain ja ainostaan kiitollinen, että niin monet haluavat lapsiamme muistaa. Myös itse koen tärkeäksi suvun lasten huomioimisen.

Rehellisyyden nimissä aikuisillekin on tullut hankittua lahjoja ja joskus myös kiireessä muutamaa päivää ennen aattoa.

Tänä vuonna juttelin lasten kanssa jo hyvissä ajoin siitä, että joulusta tulisi vähän erilainen. Ei piiruakaan verran huonompi, vaikka lahjoja olisikin määrällisesti vähemmän. Ajatus kirkastui syksyllä, kun  siivosin molempien huoneiden kaapit läpi ja huomasin, kuinka paljon tavaraa meillä on. Veimme isot kassilliset hyviä leluja ja vaatteita SPR:lle ja Hopelle.

Kun kaapit olivat paremmassa järjestyksessä, vanhat lelut löytyivät kuin uudelleen.

Kyse ei olekaan tavaran määrästä, vaan siitä kuinka niitä säilytetään ja yhdistellään aina uusiksi ja uusiksi leikeiksi.

Kirjasin ylös ajatuksiani siitä, millaiset lahjat luovat mielestäni kestävää ja kohtuullista joulua. Ostospaikkoina mahdollisimman paljon kotimaisia kivijalkaliikkkeitä ja yrityksiä.

Kuluvia:
– (luonnon)kosmetiikkaa
– suklaata tai muuta hyvää syömistä
– resepti ja siihen tarvittavat ainekset
– kukkakimppu tai joulukukka (huomioi hajuherkkyydet)

Itse tehtyjä:
– villasukat tai lapaset
– kortti
– leivonnaiset

Kurkista lisää ideoita Pinterestistä!

Hyvää tekeviä:
Plan Internationalin aineettomat lahjat
WWF:n joulutervehdykset
Punaisen ristin lahjat

Aineettomia:
– siivouslahjakortti, esim. Siistiksi.fi 
– lippu elokuviin, seikkailupuistoon, kylpylään, urheilumatsiin tai konserttiin
– digilehden tilaus
Bookbeat tai vastaava ääni- ja e-kirjatilaus
– Spotifyn tunnukset määräajaksi

Osuvia:
Lahja voi olla vaikka kirves tai paistinpannu, silloin kun tietää, että se tulee tarpeeseen. Parasta onkin, kun lahja osuu napakymppiin ja senhän tietää parhaiten kysymällä. Väittäisin, että meillä kaikilla on jotain sellaista, joka tuntuu tosi kivalta, mutta mihin emme raaski omalla kohdallamme panostaa. Sellaisen antaminen lahjaksi on takuulla ilahduttava juttu!

Bonusvinkki:
Järkevä lahjamäärä on on tietenkin myös kohtuullisuuden oppikoulu. Toisaalta ymmärrän kyllä sen, että paketteja on ihanaa aukoa ja niiden jakaminen on yksi aaton ohjelmanumero. Saattaahan se pukki joskus olla niin ovela, että laittaa paketoi muutamat uudet alusvaatteet ja suloiset suihkusaipppuat pakettiin; sellaisia kun pitää hankkia joka tapauksessa.

Ja nyt on teidän vuoronne!

Kerro kommettiboksissa, millainen on kaunis ja kohtuullinen joulusi? Kerro ideoita siihen, kuinka teet (vaikka ihan pieniäkin) kestäviä valintoja tunnelmasta tinkimättä. 

Olen haastanut mukaan myös bloggaajia (jos sinulla on blogi, voit toki tehdä postauksen ja linkittää sen kommentteihin) ja teen ideoista koontipostauksen vielä ennen joulua. Kaikkien vastanneiden kesken arvon tämän ihanan setin, jossa on PURA Finlandin villasukat ja Globe Hopen kosmetiikkasetti (arvo yhteensä 253,50 e). Aikaa osallistua on viikko eli 11.12. saakka. Jätä sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti), niin saan voittajaan yhteyden.

Arvonta on päättynyt, kiitos kaikille osallistujille! Onni suosi seuraavaa kommenttia:

”Kotimaisuus suosiminen aina mahdollisuuksien mukaan, koska se luo ja ylläpitää suomalaista työtä. Joulussa tärkeintä perheen kanssa vietetty aika. Leivon perinteisesti jouluksitten herkkuja ja parhaat lahjat ovatai syötäviä ja aineettomia. Näiden lisäksi esim.tarpeellisiainakin ihonhoitotuotteita ja vaatteita.”

Suuret onnittelut, laitan voittajalle sähköpostia!

 

Saatat pitää myös

176 Kommentit

Tuija 4 joulukuun, 2018 - 6:08 am

Mielestäni kohtuullisuus kuuluu arkeenkin. Emme esim. osta lapsille juurikaan lahjoja muutoin kuin jouluna. Silloinkin siis kohtuudella, koska saavat riittävästi niitä muiltakin. Lapset ovat vielä iässä että pitävät lahjoja tärkeinä, mutta heidänkin lahjojen joukossa on mm. lahjakortit isovanhemmilta Leo`s leikkimaahan ja urheilukauppaan, kun hankinnassa on taas monet luistimet, sukset ja monot. Em. ostetaan myös käytettynä, kierrätetään. Aikuisten kesken on sovittu yhdestä lahjasta.
Tärkeintä joulussa on itselle kiireettömyys, joulutunnelma joka syntyy läheisistä, kynttilöistä, valoista, musiikista ja jouluruoasta. Siinäkin yritetään pitää kohtuus.. <3

Reply
Sari 6 joulukuun, 2018 - 11:02 am

Turhaa tavaraa ei hankita, ostetaan vain tarpeeseen. Lahjaksi annamme ajatuksella hyödyllisiä lahjoja. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena vaan hyödynnämme kirpputoreja. Kaupoilla ei lorvailla ja kierrätämme meille tarpeetonta, myös jätteet. Ei koske vain joulua vaan on käytössä ympärivuoden?

Reply
Irina 4 joulukuun, 2018 - 6:38 am

En varsinaisesti tee mitään jouluun liittyviä kohtuullisia päätöksiä vaan yritän askel kerrallaan tuoda niitä ihan yleisesti elämääni. Tänä vuonna lahjani ovat kuin sattuman kaupalla kaikki sellaisia, joista ei jää rojua jälkeen vaan ne voi hyvällä omalla tunnolla käyttää. 🙂

Reply
Anni 4 joulukuun, 2018 - 6:42 am

Sinkkuihmisenä se on kohtuullisen helppoa ja kun perhekin on pieni ja pelkkiä aikuisia, joulu jää aika pieneksi. Rahaa käytän jouluun lähinnä ruokaan. Joskus tulee ostettua uusia jouluvaloja, mutta vaan edellisten mennessä rikki. Tärkeintä Joulussa on tunnelma.

Reply
Marika Lantela-Helo 4 joulukuun, 2018 - 6:59 am

Olen tehnyt joululahjoja itse esim. villasukkia ja huiveja. Lapset ovat onneksi jo teini-iässä ja osaavat toivoa järkeviä, käytännöllisiä ja tarpeellisia lahjoja lapsenmielisyyttä unohtamatta. Tärkeintä kuitenkin on yhdessä vietetty aika. Tänä jouluna ajattelin olla stressaamatta lahjoista, kuten edellisenäkin. Ajatuksella hankitut lahjat ja kotimaisuus ovat avainsanoja.
Nuo villasukat olisivat aivan ihanat meidän balleriinan jaloissa ❤️

Reply
Elina.P 4 joulukuun, 2018 - 7:00 am

Ihana arvonta! Meillä ostetaan lapsille vain muutamia lahjoja ja pyritään siihen että ei mitään turhaa vaan kivoja juttuja, joista riittää iloa pitkään. 4v pojalle on esimerkiksi paketissa Stigan rattikelkka 🙂

Reply
Heidi K 4 joulukuun, 2018 - 7:09 am

Minun kaunis ja kohtuullinen joulu pitää sisällään lahjoja jotka aikuisten osalta ovat hyvin usein lahjakortteja tai täsmätoiveita, lasten osalta muutama laadukkaampi erityisen toivottu lahja. Joulussa parasta on ehdottomasti kiireetön tunnelma, rakkaat ihmiset ja hyvä ruoka❤️

Reply
Daphnion 4 joulukuun, 2018 - 7:32 am

Tänä vuonna oikein tarkoituksella vähennetään lahjojen määrää. Annetut lahjat tulevat olemaan itsetehtyjä, paikallisista liikkeistä hankittuja, syötäviä yms yms. Sellaisia, jotka ovat oikeasti tarpeeseen tai tuovat mukavaa hemmottelua saajalleen. Tällä reseptillä menty jo monta vuotta.

Reply
Niina 4 joulukuun, 2018 - 7:32 am

Ihana Arvonta! Meillä ostetaan lapsille vain muutama lahja. Jotain mitä ovat toivoneet ja mikä on tarpeellista. Yhteinen aika ja kiiretön olo on tärkeintä joulussa. Sekä yhdessä valmisteltu joulu.

Reply
Sara 4 joulukuun, 2018 - 7:51 am

Lahjojen lukumäärä lapsille pidetään kohtuullisena. Tosin teinien kanssa voivat ne yksittäisetkin lahjat ovat suhteellisen arvokkaita, mutta hankitaan kuitenkin vain sellaisia lahjoja, jotka ovat oikeasti tarpeellisia. Tänä vuonna aion osallistua joulupuukeräykseen ja hankkia pari lahjaa sekä teini-ikäiselle tytölle että pojalle.

Ruoan ja herkkujen suhteen mennään periaattella less is more. Järkyttävien konvehtirasiakekojen sijaan hankitaan laadukasta ja oikeasti hyvää suklaata, mutta vähemmän. Myös herkuttelussa pyritään edes jonkinlaiseen kohtuuteen, vaikka joulunpyhät eivät ole (ainakaan meille) se aika, jolloin aletaan dieetille. Mutta ennen kaikkea panostetaan läheisten kanssa yhdessä oloon ja nauttimiseen kiireettömyydestä ja rauhallisesta tunnelmasta. Hyvä kirja on myös ihan ehdoton.

Reply
jenni 4 joulukuun, 2018 - 8:00 am

Ihania ajatuksia, joihin on helppo yhtyä 🙂

Ihan ehdoton ykkönen on konkreettisesti tavaran vähentäminen. Yhtään uutta joulukoristetta ei tarvita (entisiä on vähintäänkin riittävästi) ja lasten joululahjojen määrää yritetään taas kerran vähentää. Lapset on meilläkin jo sen verran isoja (kohta 8 ja 10 v) että ymmärtävät myös rahan merkityksen ja osaavat arvostaa myös aineettomia lahjoja (vaikkei se aina niin helppoa ole kun kaupat ja mainokset on täynnä mitä ihanampia leluja). Itsehän kierrätän myös joulupaperit, eli viime vuonna talteen otetut, hyväkuntoiset paperit pääsee tänäkin vuonna lahjojen peitteiksi 🙂

Mutta mikä tärkeintä, yritetään viettää perheen kesken niin paljon aikaa kuin mahdollista, valmistella joulua yhdessä ja opettaa lapsille joulun merkitys eli yhdessäolo rakkaiden kanssa 🙂

Reply
pippanen 4 joulukuun, 2018 - 8:04 am

Meillä lapset ovat saaneet toivoa muutaman lahjan, jotka on pyritty toteuttamaan yhdessä kummien ja suvun kanssa. Näin kaikki on mieluisia ja toiveet toteutuvat. Ruokia tehdään vain sellaisia jotka tulevat syödyiksi, näin ei tarvitse heittää kompostiin mitään.
Osallistun arvontaan.

Reply
Hanna 4 joulukuun, 2018 - 8:15 am

Olemme sisarusten ja vanhempien kesken jo parin vuoden ajan päättäneet, että lahjoihin varatut rahat käytetään yhteiseen tekemiseen. Tänä vuonna suku kokoontuikin loppukesästä yhdessä mökkeilemään ja siitä nauttivat kaikki vauvasta vaariin! Lapsille ja kummilapsille toki jotain käärittävääkin mutta yleensä se on vaatteita, kirjoja tms. käyttötavaraa. Muutenpa panostetaan hyvään syömiseen ja yhdessäoloon.

Reply
Saga 4 joulukuun, 2018 - 8:22 am

Hyödyllisiä ja tarpeeseen tulevia lahjoja, Made in Chinaa välttäen. Ja kun joulun tunnelmoinnin ja valmistautumisen aloittaa hyvissä ajoin, välttyy paniikilta ja turhilta hankinnoilta joulun alla..

Reply
Sonja 4 joulukuun, 2018 - 8:44 am

Itse pyrin kuuntelemaan lahjojen saajojen toiveita ja ostaan tarpeellisia juttuja. Esim. perheen miespuolisille, jotka ei nauti vaatekaupoilla pyörimisestä olen useamman kerran ostanut jonkun vaatteen (neule, huppari, t-paitoja..). Isovanhemmille, joilla tuppaa olemaan kaikkea olen antanut monesti jouluruokia/-leivonnaisia.

Reply
Juuli 4 joulukuun, 2018 - 8:52 am

Oma jouluni on erilainen tänä vuonna, koska laskettu aika osuu juuri joulun aikaan. Perheen kanssa joulua suunnitellaan yhdessä, mutta ollaan valmiita nopeisiin suunnitelman muutoksiin ja tarvittaessa hyödynnetään mummolan joulua. Mahdollisimman helpolla mennään, vain välttämättömät ruuat ja lahjat lapsille hyvissä ajoin hankittu. Yhdessä olo korostuu.

Reply
Jonna 4 joulukuun, 2018 - 9:23 am

Just näin on meillä menty jo monta vuotta. Vähän lahjoja, vähän kulutusta, paljon aikaa 🙂 Monta joulua olemme myös olleet reissussa ja silloin emme ole lahjoja ostaneet; olisi hassua raahata tavaroita maapallon toiselle puolelle. Matka on ollut se joulun juttu.

Reply
Satu 4 joulukuun, 2018 - 9:32 am

Yhdessä koko perhe kokoonnutaan meille viettämään joulua. Jokainen tuo jotain syömistä ja pian on pöytä pullollaan herkkuja, lapset huomioiden❤ lapset saavat jokainen toivottuja lahjoja kohtuudella.

Reply
Eija 4 joulukuun, 2018 - 9:43 am

Ruokaa kohtuudella ja itse olen kutonut villasukkia lahjaksi. Lahjat ovat kaikki käyttötavaroita, kun kaikki ovat jo aikuisia ja niitäkin vain tarpeeseen.

Reply
Riitta 4 joulukuun, 2018 - 9:55 am

Mummona pääsen lasteni kotiin nauttimaan joulusta! Vietämme ja tuomme joulupöydän syötävät yhdessä. Ostan yhden lahjan lastenlapsille, suklaata isommille lapsille. Oman kodin somistan muutamalla joulukoristeella, joululaulut ja rauhaisa hyvä tunnelma jää sydämeen ❤

Reply
Sonja 4 joulukuun, 2018 - 10:14 am

Ruokaa kohtuudella. Lapsille muutama mieluinen paketti. Yhteistä tekemistä ja aikaa.

Reply
Jaana Inkinen 4 joulukuun, 2018 - 10:44 am

Aikuisille emme enää osta lahjoja, mutta onhan se silti mukava kaikkien jotain pientä saada. Meidän viisilapsisessa perheessä on enää yksi pieni tyttö ja loput neljä aikuista. Yleensä jotain hyödyllisiä kodintarvikkeita tai lahjakortti isoille siskoille. Ruokaa tehdään vain niitä kaikille maistuvia, ei pakollisia jouluruokia. Mutta varmasti syödään suklaata ja konvehteja.

Reply
SariBee 4 joulukuun, 2018 - 11:34 am

Mielelläni annan lahjaksi itsetehtyä (villasukat, sinappi, leipä ja muut leivonnaiset jne.). Suosin myös lahjakortteja niin saaja voi valita itselleen mieluista eikä tule turhia hankintoja.

Reply
Johanna 4 joulukuun, 2018 - 12:05 pm

Tehdään vain niitä ruokia, jotka maistuvat. Ei mitään pelkästään perinteen vuoksi. Nautitaan yhdessäolosta, kynttilöistä ja joulumusiikista.

Reply
Marita 4 joulukuun, 2018 - 12:59 pm

Meillä nuorisolle ostetaan yksi toivejoululahja, pääsiassa harrastuksiin liittyviä tänä vuonna. Toiseen pakettiin käärin jokaiselle tekemäni lapaset ja käyttökosmetiikkaa. Nuoret arpovat vielä keskenään kenelle ostavat lahjat, kaikki ei siis osta kaikille. Lahjamäärä on varsin kohtuullinen ja systeemi ollut jo muutaman vuoden käytössä. Kummeilta ei enää juuri paketteja tule ja isovanhemmatkin jo sen verran iäkkäitä etteivät jaksa isompia ostella. Hyvin on toiminut 🙂

Reply
Minttu 4 joulukuun, 2018 - 1:03 pm

Paljon aikaa läheisten kanssa. Yhdessä puuhastelua.

Reply
Päivi 4 joulukuun, 2018 - 2:04 pm

Lahjoja ja tarjottavaa kohtuudella. Osan tarjottavista tilaan, osan tuo vieraat ja osan teen itse. Ei joulustressiä! 🙂

Reply
Mari 4 joulukuun, 2018 - 2:12 pm

Lapsille ostetaan muutama heidän eniten toivomansa lahja, osan olen löytänyt hyväkuntoisena käytettynä (esim.vauvalelut). Paketeissa voi olla myös tarpeellisia käyttöjuttuja (esim.vaatteita)/rahaa tai lahjakortit isommille lapsille. Paikallisia pieniä putiikkeja kannatan mahdollisuuksien mukaan, juurikin lahjakortin muodossa tai jonkin varmasti käyttöön tulevan jutun hankkimiseen.
Mies vie HOPElle oikeita kuusia meidän metsästä, josta menevät perheisiin. Minusta ihana ajatus! Isi ja lapset valitsevat ja hakevat myös oman kuusen metsästä yhdessä, jännää puuhaa pienimmistä.
Joululaulut, joulun sanoma, jouluntuoksut ja toivottavasti sopuisa tunnelma olisi täällä jouluna. <3 Tehdään tästäkin joulusta ihan omannäköinen, ilman stressiä. Joulu kyllä tulee joka tapauksessa. 🙂

Reply
Nkl80 4 joulukuun, 2018 - 2:30 pm

Monilla on jouluastiat, -verhot, -matot, -valot jne. Itse olen pyrkinyt ostamaan sellaisia tavaroita, joita voi käyttää ympäri vuoden. Kukilla, havuilla ja esim. suklaakonvehdeilla saa sitten sitä jouluista tunnelmaa luotua enemmän.

Reply
Kati 4 joulukuun, 2018 - 3:09 pm

Harkitut lahjat ja yksi per henkilö. Lisäksi olen karsinut joulukoristeita rankalla kädellä, vähemmän on enmmän tässäkin.

Reply
Anu 4 joulukuun, 2018 - 3:26 pm

Lahjat on tarkkaan mietitty saajilleen sopiviksi, suomalaista, käsityötö, aikaa kestävää.

Reply
Inka 4 joulukuun, 2018 - 4:28 pm

Lahjoja ostetaan vain lähimmille ja ne ovat harkittuja ja mieleisiä. Muutamaan hyväntekeväisyyskohteeseen annamme osamme jouluisin, ja myös muulloin osa lahjarahoista ohjataan sopivaan kohteeseen.

Reply
Jenni 4 joulukuun, 2018 - 4:40 pm

Hankitaan aineellisia lahjoja vain oikeaan tarpeeseen, loput lahjat ovat joko näitä kuluvia tai aineettomia. Tärkeintä joulussa on rauhoittuminen perheen kesken, ja toki maailman paras äitin tekemä jouluruoka 😉 Itse ajattelin tehdä itse lahjaksi mm. kahvikuorintavoidetta sekä kynttilöitä omista pitkin vuotta säästetyistä kynttilänjämistä. Hyväntekeväisyys on myös yksi joulun alla esiin nouseva asia, johon haluaa panostaa.

Reply
Iia 4 joulukuun, 2018 - 4:53 pm

Aikuistuttua tunnelma ja yhdessäolon merkitys ovat korostuneet, kun itse asuu toisella puolella Suomea ja perheen kanssa ehtii viettää aikaa harvakseltaan. Koristeilla ja niiden määrällä ei ole sinänsä väliä, sillä kauniin tunnelmaan syntymiseen riittävät kynttilät, tuoksuva kuuma juotava, satunnaisesti joulumusiikki ja iloiset kotoisat äänet yhdessä ollessa oli aktiviteetti sitten joululeffan katselua, lautapelien pelaamista tai juttelua keittiön pöydän ääressä. Joulupyhät kestävät vain pari päivää, joten kohtuullisuus näkyy ruokalajien määrässä, mikä sopii itselleni mainiosti, kun en välitä ajatuksesta, että koko ajan syödään jotakin jouluun vedoten. Lahjat toisillemme ovat yksittäiset ja harkitut kohdistuen enemmän palveluihin, niitäkin tärkeämpää on saada viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa iloisissa ja rennoissa merkeissä. Yksi joululoman kohokohdista on tehdä ennen aattoa perheen kanssa retki lähikaupunkiin ihastelemaan sen joulutunnelmaa kaduilla ja käydä kaikkien pitämässä kahvilassa. Rauhallista ja tunnelmallista joulunodotusta sinulle!

Reply
Miia 4 joulukuun, 2018 - 5:22 pm

Lahjaksi elämyksiä ?

Reply
Essi S 4 joulukuun, 2018 - 5:27 pm

Kohtuullisuus tarkoittaa sit, että ei osteta kaikkea turhaa vain sen takia, että jouluna kuuluisi olla joku tietty määrä lahoja. Etenkin lapsilla lahjamäärät ovat ihan älyttömiä, ja heillekin pitäisi jo pienestä pitäen opettaa, ettei lahjojen määrä ole itseisarvo. Toki lahjat kuuluvat jouluun, mutta pienet lahjat tai aineettomat lahjat riittävät oikein hyvin.

Reply
Ilona 4 joulukuun, 2018 - 5:34 pm

Väkisin tulee elettyä hyvinkin kohtuullisesti ihan muulloinkin kuin jouluna. Joulun yhteiset puuhat lapsen kanssa ovat juurikin syötäviä juttuja kuten piparitaloa yms, lahjoja hommataan myös käytettyinä tai hommataan sitten oikeasti tarpeellista ja myös laadukasta, jotta lahjasta olisi Iloa pitkään eikä jää kertistavaraksi.

Reply
Päivi P 4 joulukuun, 2018 - 5:35 pm

Muistan jouluna oman perheen lisäksi kaikkia kummilapsiani lahjalla, vaikka yhtä lukuunottamatta kaikki ovat jo aikuisia. Leffaliput, lahjakortti kirjakauppaan tai kahvilaan kertovat, että haluan heidän nauttivan elämästä ja pienikin juttu riittää. Kohtuudella ja ajatuksella ?

Reply
Hanna 4 joulukuun, 2018 - 5:35 pm

Vietämme joulua aikuisten kesken: mieheni, veljeni puolisoineen ja vanhempani. Tärkeintä joulussa on yhteinen aika arjen keskellä ja joulun ainutlaatuinen tunnelma. Panostamme ruokaan ja kodin koristeluun, aito joulukuusi on tuotu mökin metsästä joka vuosi. Kasvisruoka on tullut joulupöytään viime vuosina pyynnöstäni.
Lahjamäärä on kohtuullinen: ostamme vanhemmillemme yhdessä lahjat. Mieheni kanssa emme osta toisillemme lahjoja vaan käytämme rahan mielummin yhdessä oloon matkustaen. Omissa ostoksistani suosin kotimaisia valintoja ja yhä enemmän luonnonkosmetiikkaan. Paketti on ihana saada jouluna, mutta yksi mieluisa paketti korvaa lahjaröykkiön.
Joulussa on tärkeintä yhdessäolo ja ainutlaatuinen tunnelma.

Reply
Crazyforxmas 4 joulukuun, 2018 - 5:37 pm

Panostan tunnelmaan jo hyvissä ajoin! Perinteitä kunnioittaen samat koristeet pääsevät vuodesta toiseen osoittamaan jo hyvissä ajoin, että lempi juhlana on saapumassa. Viime vuonna tein kaikille itse lahjat ja tämä vuonna päätin, että yhtään lahjaa anna enkä halua saada. Tekee sisälläni asustavalle materialistinen hyvää. Tavaran sijaan aion nauttia hyvästä ruoasta ja läheisistä!

Reply
Hanna 4 joulukuun, 2018 - 5:47 pm

Pyrin ostamaan vain tarpeellista, niin jouluna kuin muutenkin. Itse teen lahjoja kykyjeni mukaan ja lahjaksi voi antaa vaikka aikaa:)

Reply
HappyEnd 4 joulukuun, 2018 - 6:06 pm

Meillä joulussa korostuu levon ja yhteisen vapaa-ajan merkitys. Jokaiselle perheenjäsenelle on toki mukava kääriä pakettiin jotain pientä, mutta vain sellaista joka tulee varmasti tarpeeseen ja ilahduttaa saajaa. Toki lahja voi olla muutakin kuin konkreettinen paketti, esim tänä jouluna teinipojan kanssa on sovittu että lahja on se että laitetaan säästöön rahaa keväällä koittavaa matkaa varten (tosin jotain pientä pehmeää ajattelin uusien nahkarukkasten muodossa pakettiinkin laittaa) Jouluherkkujenkin suhteen ollaan hyvin maltillisia, vähempikin riittää yleensä vallan mainiosti. Tätä kohtuuden ajattelua kun muistaisi aina viljellä ympäri vuoden.

Reply
Emmi 4 joulukuun, 2018 - 6:17 pm

Yritän elää kohtuudella kaikkina aikoina, eli ostan tarpeellista ja kestävää. Mielestäni on juuri hyvä kysyä mitä ihmiset tarvitsevat tai kuuntelen tarpeita pitkin vuotta ja kirjoitan ylös ja hankin lahjaksi. Kirpputoreilta voi mielestäni hyvinkin ostaa ja löytää kierrätettyä lahjoja. Joskus annan myös itsetehtyjä leipomuksia tai käsitöitä. Vietän joulut vanhempieni luona joten he hankkivat ruuat. Koristeita olen löytänyt itselleni kierrätyskeskuksesta ja kirppiksiltä. ?

Reply
Tuuli 4 joulukuun, 2018 - 6:25 pm

Vietämme joulua suvun aikuisten kesken. Tänä jouluna olemme sopineet, että kullekin aikuiselle vain yksi lahja. Tärkeämpää joulussa on sen tunnelma ja yhdessä olo.

Reply
Suvi 4 joulukuun, 2018 - 6:28 pm

Kummilapsille on yleensäkin tullut ostettua joululahjaksi enempi vaatteita kuin lahjoja koska niitä saa varmasti muualtakin ja vaatteet taas ovat aina tarpeellisia. Omille lapsille koitan kovasti olla ostamatta tänä vuonna kovin monia paketteja vaan ennemmin vaikka jotain vähän isompaa mistä ovat haaveilleet. Aikuisten kesken ei ole muutenkaan ruukattu lahjoja juuri laitella mutta esim viime vuonna tein muutamille itse tuoksuetikkaa.

Reply
Tiina Voutilainen 4 joulukuun, 2018 - 6:37 pm

Ostan mahdollisimman paljon lahjoiksi tarpeellisia lahjoja, herkkujatai jotain mitä tiedän saajan toivovan. Näin eivät jää pölyttymään nurkkiin.

Reply
Sari P 4 joulukuun, 2018 - 6:37 pm

Ostamme sellaisia lahjoja, jotka tulevat tarpeeseen tai jota tiedämme lahjan vastaanottajan käyttävän (kosmetiikka on usein ykkönen). Lisäksi ruokaa hankitaan sellainen määrä, joka tulee varmasti syötyä. Vanhat koristeet toimivat myös – erityisesti vanhempien nostalgiset koristeet omalta lapsuusajalta ovat niiiin ihania.

Reply
Jenna 4 joulukuun, 2018 - 6:44 pm

Yritän aina miettiä, mitä lahjansaaja oikeasti tarvitsisi. Teen paljon itse, mm. villasukkia ja lapasia, ja annan niitä lahjaksi jouluna. Niitä tarvitsee aina! Lahjakortit ovat myös hyviä lahjoja. Tänä vuonna olen osallistunut Joulupuu-keräykseen ja aiempina vuosina antanut rahalahjan Suomen luonnolle.

Reply
Anniina K. 4 joulukuun, 2018 - 6:44 pm

Ostamme perheessämme kimppalahjoja, esim. vanhemmille yksi yhteinen lahja lapsilta jne. Näin saa usein hankittua parempia lahjoja, kun budjetti on yhteisvoimilla vähän isompi. Laatu > määrä, ja se onneksi perheessämme ymmärretään! Tärkeintä on yhteinen aika, lahjat eivät ole pääosassa.

Reply
Sipi 4 joulukuun, 2018 - 6:55 pm

Tarkkaan harkittuja tarpeellisia lahjoja isommille ja pienemmille joulun taikaa. Hyvää ruokaa ja läheiset ihmiset. Siinä joulun salaisuus. Kohtuullisuus syntyy siitä, että kaikki on tarpeellista tai kauan toivottua.
Kotimaisuus on myös yksi periaate, lähellä tuotettua mahdollisuuksien mukaan.

Reply
Maria H 4 joulukuun, 2018 - 6:56 pm

Perheen kesken on ollut jo pitkään periaate että lahjat eivät ole se pääasia vaan yhdessä olo. Kaikki saavat ihan arkipäiväisiä lahjoja, jotka tulevat käyttöön. Joulukoristeet ovat hankittu kestämään ja eivät ole kertakäyttöisiä. Ruoka on hankittu läheltä ja sitä tehdään yhdessä yhteisestä ajasta nauttien.

Reply
Johanna 4 joulukuun, 2018 - 7:03 pm

Ihana arvonta!!
Meidän joulumme on aivan erinlainen tänä vuonna. Meidän ensimmäinen pienokaisemme syntyi syyskuussa. Joten me nautimme rauhallisesta joulusta. Tutustuen hänen kanssaan joulukuuseen sekä kuusenkoristeisiin.
Ja nautimme tästä perheidemme kanssa yhdessä olosta. Joululahjat jäävät tänä vuonna paljon vähemmälle!! Laatuaika perheen kesken tästä koostuu tämä rakkauden täyteläinen joulumme!!

Reply
Maria 4 joulukuun, 2018 - 7:10 pm

Joulun perinteitä, lahjojen saamisen ja antamisen iloakin, kohtuudella. Mutta ennenkaikkea tunnelmaa,tuoksua, makuja, yhdessäoloa läheisten kanssa ?

Reply
Vipe 4 joulukuun, 2018 - 7:15 pm

Hyvää ruokaa, kynttilänvaloa ja läheiset ympärillä. Lapset tietysti odottavat ja saavat lahjoja. Tänä vuonna ajattelin panostaa enemmän elämyksiin kuin tavaraan, esim. Lippuja leffaan, konserttiin, teatteriin..

Reply
Inka 4 joulukuun, 2018 - 7:19 pm

Meillä kohtuullisen joulun viettäminen vaatii isovanhempien infoamista, siitä etteivät lapset tarvitse hurjasti lahjoja, yksi mieluisa riittää. Me vanhemmat emme ole ostaneet itse lahjoja lapsille vielä yhtenäkään jouluna, kun eivät niitä osaa kaivata.

Reply
Outijm 4 joulukuun, 2018 - 7:26 pm

Kotimaisuus suosiminen aina mahdollisuuksien mukaan, koska se luo ja ylläpitää suomalaista työtä. Joulussa tärkeintä perheen kanssa vietetty aika. Leivon perinteisesti jouluksitten herkkuja ja parhaat lahjat ovatai syötäviä ja aineettomia. Näiden lisäksi esim.tarpeellisiainakin ihonhoitotuotteita ja vaatteita.

Reply
Kerttu 3 tammikuun, 2019 - 10:49 am

Lämpimät onnittelut Outi, sinulla kävi tuuri ja voitit tämän arvonnan! <3 Laitan sinulle sähkopostia!

Reply
Pauliina 4 joulukuun, 2018 - 7:33 pm

Hei Kerttu ja kiitos kivasta arvonnasta sekä onnittelut uusista sivuista! Hienot! Heititkin haastavan kysymyksen ja hyviä ideoita kehiin.. vaikka jo useampana jouluna olen pyrkinyt kohtuullisuuteen, erityisesti lahjojen suhteen, meinaa ”mopo karata” loppusuoralla, varsinkin jos menet johonkin ihanaan myymälään.. tykkään niin kovin lahjoa toisia! Tavoitteena on kuitenkin juuri kohtuullisuus ja se, että lahjat todella olisivat tarpeellisia ja toivottuja!
Ihanaa joulun odotusta teidän koko perheelle! Toivottelee Pauliina

Reply
Jnma 4 joulukuun, 2018 - 7:35 pm

Olen rajoittanut tavarapaljoutta rajaamalla lasten joululahjahankinnat Max kolmeen lahjaan. Nämä ovat tarkoin harkittuja, tarpeellisia ja joku lapsen toive mukana myös.. puolison kanssa ostamme toisillemme maltilla lahjat, ja ainoastaan sellaisia mitkä ovat tarpeen. Toisinaan ei tule yllätyksiä edes kun on itse vinkin antanut, mutta mielestäni parempi se, kuin että keksimällä keksittäisiin jotain ostettavaa yllätyksenä ja se jääkin kaappiin käyttämättömänä.

Reply
Heidi 4 joulukuun, 2018 - 7:37 pm

Joulun tunnelman luo kiireetön yhdessäolo rakkaan lähipiirin kanssa. Ruokailemme isolla porukalla yhdessä niin, että jokainen tuo yhteiseen pöytään jotain = vähemmän stressiä kaikille + vähemmän ruokahävikkiä. Lapsille kartoitetaan tarpeita ja toiveita lahjoissa, hyväksi on todettu kimppalahja vinkkien jakaminen lähipiirille.

Reply
Kme 4 joulukuun, 2018 - 7:44 pm

Omille lapsille muistamista kohtuudella, kummilapsille jotain pientä, ehkä rahallista muistamista, aikuisille hyvää mieltä ja yhdessä oloa, materiaa on muutenkin jo liikaa. Ja työporukan kesken on tapana laittaa vanhaa hyvää kiertoon pikkujouluissa ajatuksella ”tuo lahjaksi jotain sinulle turhaa, mutta käyttökelpoista”.

Reply
Noora / Villakoiria ja kissankarvaa 4 joulukuun, 2018 - 7:49 pm

Haluan jo pienestä asti opettaa omalle lapselleni, että lahjojen määrä ei korreloi joulun onnistumisen kanssa. Hankimme siis lahjaksi vähän ja jotain mieleistä, miehen kanssa emme anna toisillemme mitään. Kaikki muut lahjat ovat sitten juuri itse tehtyjä villasukkia, tai jotain itse leivottua. Parasta on aika perheen ja sukulaisten kanssa. Meilläkin ihanan läheinen ja suuri suku, ja jouluna isovanhemmilleni kokoontuu vuosittain n. 25 hlöä nauttimaan joulun tunnelmasta ja kiireettömästä yhdessäolosta. Ihan parasta! <3

Reply
Sini 4 joulukuun, 2018 - 7:57 pm

Kokoonnutaan meidän perhe, minun vanhemmat ja siskoni perhe saman katon alle. Kukin tuo vähän syötävää, laitetaan joulu yhdessä. Joka kotiin ei jää rippeitä, eväspaketteja kyllä kannetaan mukana, että saa seuraavanakin aamuna piirakoita ja kinkkua ?. Aikuisille ei osteta paketteja ja lapsille mahdollisimman vähän. Niistäkin paketeista löytyy pehmoista ja käytännöllistä, leluja mahdollisimman vähän. Meillä joulu ei ole onneksi kulutushysteriaa, vaan aikaa pelata lautapelejä ja vain olla.

Reply
Minna 4 joulukuun, 2018 - 7:57 pm

Minulla on niin suuri suku, että kukaan ei yritäkään ostaa kenellekään lahjoja. Lapseni saavat lahjoja vain minulta. Niinpä hieman joo kadehdin heitä, jotka saavat jouluna yhdessä lasten kanssa yllättyä ihanista paketeista. Hyvä puoli tässä on, että tavaran määrä pysyy kontrollissa. Vanhemmilleni vien joululeivonnaisia, perinneresepteillä. Se riittää.

Reply
SasuK84 4 joulukuun, 2018 - 7:58 pm

Kiitos ihanasta arvonnasta!
Itse olen yrittänyt kysellä läheisten toiveita lahjojen suhteen: tarkoitus olisi ostaa tarpeellista tavaraa joille oikeasti löytyisi käyttöä. Lasten lahjojen määrää olemme pyrikineet vähentämään, emme itse edes osta omille lapsille mitään, sillä he tulevat kuitenkin saamaan muilta läheisiltä ja sukulaisilta tarpeeksi. Miehen kanssa jätämme joululahjat välistä, ehkä saatamme ostaa myöhemmin kotiin yhteiseksi uuden maton (tälle olisi tarve) tai perheen yhteisen laivareissun,

Reply
Salla 4 joulukuun, 2018 - 7:59 pm

Minun kaunis ja kohtuullinen joulu koostuu perheen yhdessäolon ja mahtavan ruoan kautta. Sovimme ettemme anna tänä vuonna lahjoja, vien joulupöytään itse tehtyjä herkkuja esim. sinappia ja juustolautasen. Ihana vaan olla rennosti ja levätä, ladata akkuja ensi vuoteen. ?

Reply
Virpi Louet 4 joulukuun, 2018 - 8:14 pm

Lapset ovat kasvaneet ja joulut muuttuneet. On yhä helpompi keskittyä jouluissa yhteiseen hyvään. Lepoon, ruokaan ja aikaan yhdessä. Suurta osaa näyttelee jouluna ulkosauna ja sinne onkin mukava ottaa mukaan luonnonkosmetiikkaa. Kumma, miten uökosaunassa voit pestä itsesi vaikka kokonaan mökkisaippualla, ja se on ihan ok. Sisäsaunassa/suihkussa on purkkeja sitten enemmän. Hassua ?

Reply
Eeka 4 joulukuun, 2018 - 8:21 pm

Lahjat yritän miettiä tarkasti, ja jouluruokaa ei osteta paljon vain sen takia, että on joulu.. Näin ei tule turhaa ruokahävikkiä, kun tiedän mikä uppoaa ja mikä ei. Minulle on tärkeää antaa lapsille mukavia lahjoja, joista on oikeasti iloa pitkään. Joulusta kauniin ja kohtuullisen tekee ennen kaikkea rauhoittuminen omien rakkaiden kanssa,ilman kiirettä ehtiä sinne ja tänne ❤️

Reply
anna s. 4 joulukuun, 2018 - 8:27 pm

Lahjoja ei meidän perheessä osteta kuin ainoastaan lapsille. Ja heillekkin jotain järkevää, mutta kivaa (esim. sähköhammasharja). Jouluna tulee myös ylensyöntyä, sillä ruokaa tehdään aivan liikaa, siinä on itselläkin vielä petraamista.

Reply
Tiia 4 joulukuun, 2018 - 8:41 pm

Kysyn lahjan saajalta, mitä häneltä puuttuu, ettei osta turhaan 🙂

Reply
Kristiina 4 joulukuun, 2018 - 8:43 pm

Ulkosuomalaisena lennän jouluksi Suomeen ja olen luopunut kokonaan lahjojen antamisesta sukulaisille, jotta lennon lisäksi en kuluttaisi luontoa turhaan. Myös WWF:n sähköiset kortit ovat olleet käytössä jo monta vuotta, ne säästävät sekä luontoa että hermoja!

Reply
Annukka 4 joulukuun, 2018 - 8:52 pm

Kaunis ja kohtuullinen joulu syntyy siitä, että keskityyn tärkeimpiin asioihin eli yhdessäoloon läheisten kanssa, hyvään ruokaan ja rentoutumiseen. Lahjoja ostetaan harkiten ja niissä on mukava suosia kotimaisia tuotteita. Aikuisten kesken arvotaan lahjarinki, jossa kukin antaa ja vastavuoroisesti saa yhden pienen lahjan / jouluyllätyksen.

Ps. Ihana arvonta ja palkinto! Ja aiemmin hauska ensimmäinen postaus blogi-muuton jälkeen! 🙂

Reply
Odessa 4 joulukuun, 2018 - 8:55 pm

Tuen suomalaisia, erityisesti eettisiä tai luomutuotteita valmistavia yrityksiä. Lahjat ovat tällä periaatteella luonnollisesti kalliimpia,mutta yksi laadukas paketti riittää!

Reply
Riikka 4 joulukuun, 2018 - 9:04 pm

Kaunis ja kohtuullinen joulu syntyy pienistä asioista: yhdessäolosta lasten kanssa, kiireettömyydestä, yhteisistä jouluvalmisteluista ja hitaista päivistä. Meidän jouluperinne, joka on täyttää määritelmän on lasten (7 ja 10v.) kattama jouluaatonaaton iltapala olohuoneessa kuusen juurella. Se on myös meidän koko perheen mielestä joulun paras hetki: vielä on edessä jouluaatto, mutta se on jo niin lähellä että sen voi konkreettisesti haistaa ja maistaa. Mikä olisi kohtuullisempaa ja kauniimpaa?

Reply
SaraR 4 joulukuun, 2018 - 9:14 pm

Kohtuullisuus on osa arkeamme. Ostetaan paljon kirpparilt ja tehdään ite. Teen tänä vuonna melkein kaikki lahjat itse. Tykkään väkertää ja kuluttamista koitan vähentää. 🙂

Reply
Kukka 4 joulukuun, 2018 - 9:19 pm

Kaunis ja kestävä joulu syntyy yhdessäolosta läheisten kanssa ja hyvästä ruoasta.

Hyviä lahjoja ovat mielestäni esimerkiksi lahjakortit tai ruoka. Harvemmin menevät pieleen.

Koristeluun voi käyttää esimerkiksi kuusenoksia ja tehdä vaikkapa niistä kranssin. Mehiläisvahasta voi tehdä itse kynttilöitä tai vaihtoehtoisesti ostaa kynttilät paikalliselta yrittäjältä.

Ihanaa joulua kaikille!

Reply
RiikkaK 4 joulukuun, 2018 - 9:30 pm

Meillä lapset ovat saaneet aina kohtuullisesti lahjoja. Itse ostamme heille yleensä vain yhden, mutta kalliimman toiveen. Lisäksi he saavat paketit molemmilta isovanhemmilta ja kummeiltaan. Nekin lasten tekemästä lahjatoivelistasta poimittuja, mieluisia ja toivottuja paketteja. Meidäm ostama kalliimpi toive/isovanhempien paketti on usein jokin ”järkevä” lahja kuten hiihtosukset, laskettelusukset, luistimet yms. Lahjavuoria tärkeämpää on läsnäolo, perheen omat joulutraditiot ja hyvä ruoka.

Reply
Anni 4 joulukuun, 2018 - 10:06 pm

Ostan lahjoja vain tarpeeseen! Kulutustavarat on hyviä lahjoja, kun ne on hankittu tai tehty saajan tarpeisiin sopivasti 🙂

Reply
Eevi 4 joulukuun, 2018 - 10:19 pm

Meidän perheessä ei hössötetä joulusta. Kunhan syödään yhdessä (ei ähkyjä), laitetaan sauna ja ollaan iisisti. Lahjat jotain mikä mielekästä ja tarpeen, esim sisarusten kesken hommattiin äidille luomupuuvilla painopeitto.

Reply
Adaleena 4 joulukuun, 2018 - 11:19 pm

Tämä onkin pistänyt miettimään viime aikoina. Rakastan lahjojen antamista ja hankkimista. Yleensä käykin niin, että vaikka sovitaan ettei ostella suvussa aikuisille lahjoja, tulee mulla hankittua jotain. Tänä vuonna ostin kaikille sisaruksille Guppyfriend pesupussit. Ainakin lahja on hyödyllinen ja ekologinen. Lapselle yritän olla hankkimatta krääsää. Leluja kyllä ostetaan, mutta pitkäikäisiä ja kestäviä.

Reply
Saara L. 5 joulukuun, 2018 - 3:48 am

Jokainen saa tarpeellisia lahjoja, sellaisia joilla tietää oikeasti olevan tarvetta. Suosin mahdollisimman paljon paikallisia liikkeitä ja kauppoja.

Reply
HeidiS 5 joulukuun, 2018 - 4:24 am

Minun ja perheeni ’paras’ joululahja oli n 40 vuotta sitten kun ovikello soi jouluaattoiltana myöhään ( salaisuudeksi on jäänyt mistä kaukainen vieras oli) ja oven takana seisoi kukapa muukaan kuin Joulupukki itse suuren suklaarasian kanssa- joululahjaksi riittää on usein itsetehty muistaminen, kaunis ajatus, lupaus jostain, joulun tunnelma, tuoksut ja ruuat ja joulun lämpö – joulu tulee sydämestä ei tavaratalosta, HeidiS

Reply
Ripi 5 joulukuun, 2018 - 4:35 am

Tänä jouluna yritän keskittyä tunnelmaan lahjojen sijaan. Perheen nuoret eivät halua lahjoja, minkä hyväksyminen taitaa olla vaikeinta meille vanhemmille ja isovanhemmille. Uusi työ on vienyt mehut, joten yritän luopua kaikesta hössötyksestä, ja etenkin stressauksesa. Siinä on kyllä vielä opeteltavaa!

Reply
Nonnuska 5 joulukuun, 2018 - 4:47 am

Meidän perheessä on aina tärkeintä ollut viettää mahdollisimman paljon yhteistä aikaa ja nauttia täysillä siitä ajasta kun lapset on pieniä ❤️ Se tarkoittaa siis pienempiä tienestejä, mutta on sen kaiken arvoista moninkertaisesti ❤️ Muutama mieluinen lahja lapsille ja me aikuiset olemme ostaneet jonkun yhteisen (vaikka pienenkin) matkan tai yhteisen tekemisen koko perheelle ❤️ Tänä vuonna menemme kylpylään yhdeksi yöksi ❤️

Reply
Niina 5 joulukuun, 2018 - 5:52 am

Kiva arvonta! Kohtuullisuus näkyy mun joulussa siinä, että vaikka rakastan joululahjojen ostamista, niin ostan vain tarpeellisia ja kestäviä lahjoja ja niitäkin melko vähän.
Pyrin miettimään lahjat niin hyvin, että ne varmasti tulevat tarpeeseen. Suosin myös paikallisia yrityksiä sekä aineettomia lahjoja. Ajatuksena on tänä jouluna laittaa rahaa myös hyväntekeväisyyteen.

Reply
Niina 5 joulukuun, 2018 - 5:55 am

Ihana arvonta! Kohtuullisuus näkyy mun joulussa siinä, että vaikka rakastan joululahjojen ostamista, niin ostan vain tarpeellisia ja kestäviä lahjoja ja niitäkin melko vähän. Sen sijaan lahjoitan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Reply
Päivi 5 joulukuun, 2018 - 8:03 am

Me ostetaan tänä vuonna lapsille (kolme leikki-ikäistä) kimpassa isot, kovasti toivotut lelut. Ja toivon totisesti että ne kestää. Joko meillä lapset osaavat ne tehokkasti rikkoa tai sitten lelut ovat niin huonosti tehtyjä ? Musta on tuntunut jo usean vuoden ajan inhottavalta kuinka kulutusjuhla joulu on. Lisäksi lapset saavat muutaman pehmeän paketin mummoilta… ja pakko osallistua arvontaan, rakastan Mia Höytö kosmetiikkaa ja käytön päivittäin pitkiä villasukkia kotona kun pidetään lämpöjä mahdollisimman alhaisina

Reply
sannami 5 joulukuun, 2018 - 8:04 am

Olemme sopineet ettemme osta kuin yhden lahjan kullekin ja useimmalle se on aineeton lahja, esimerkiksi, lahjakortti suosikkiravintolaan. Tärkeintä on yhdessäolo ja tunnelma, ei suorittaminen.

Reply
meri 5 joulukuun, 2018 - 8:20 am

Lahjat kuuluvat jouluumme, vaikkakaan eivät ole pääasia ja määrä on joka joulu vähäisempi. Tänä jouluna annan yhden lahjan jokaiselle, ja olen itse neulonut sukkia ja pipoja, jotka varmasti ilahduttavat. Myös koristelussa suosin vanhoja koristeita, mieluummin kuin ostaisin joka joulu uusia. Minusta on ihanaa hakea vanhat omasta lapsuudesta tutut koristeet esille, ne luovat sen joulun tunnelman. Ja joulupöydästä löytyy aiempaa enemmän kasvisruokaa.

Reply
Saila 5 joulukuun, 2018 - 8:36 am

Mietin tarkkaan mitä ostan lahjaksi lapsille. Yritän ostaa sellaista mitä he tarvitsevat. Vanhemmille ostan lahjakortteja erilaisiin hoitoihin esimerkiksi kasvo -ja jalkahoitoon. Samalla työllistän oman paikkakunnan yrittäjiä. Muutenkin pyrin joulussa kohtuullisuuteen.

Reply
Päivi Alikirri 5 joulukuun, 2018 - 8:40 am

Hyvää ruokaa ja yksinäisten sukulaisten luona vierailuja.

Reply
Anne Maija 5 joulukuun, 2018 - 9:20 am

Ei kinkkua, vaan kalkkunaa ja kalaa eri muodoissa. Kasvispainotteiset ruoat ja laatikot. Joulu yksinkertaistuu vuosi vuodelta – tunnelma paranee!

Reply
Minsku 5 joulukuun, 2018 - 10:06 am

Ostamme lahjat vain lapsille, omille ja sisarusten lapsille. Helpottaa kummasti joulustressiä, ja me aikuiset keskitymme lähinnä Joulun ruokapuoleen! 🙂 Lapsille ostamme jotain oikeasti tarpeellista, ja mieluusti myös jonkun pelin, jota voimme yhdessä perheenä pelailla. SIsaruksilta kysytään täsmävinkit, niin ei tule hutiostoja! Mummulle viedään yhteistä aikaa ja Suklaata <3 , ehkä myös jokin kaunis kotimainen Joulukukka.

Reply
Julia 5 joulukuun, 2018 - 10:10 am

Tänä vuonna panostin yhteisen tekemisen lahjoihin, enkä ostanut ollenkaan fyysisiä juttuja. Esimerkiksi kummitytöille annan teatteriliput ja toiselle suunnittelin trampoliinipark -päivää. Poikaystävälle varasin viikonloppuloman rentoutumiselle. Ja kaikkiin tapahtumiin osallistun tietenkin myös itse. 🙂

Reply
Laur 5 joulukuun, 2018 - 10:19 am

Kaunis ja kohtuullinen joulu syntyy harktitsemalla pitkin vuotta. Olen hankkinut jo suurimman osan lahjoista: lahjakortteja, tavaroita ja arjen tarpeita ja toivottomasti myös tarpeettomia (kuten ensipalosammutin juuri kodin rakentaneille, jossa on monta tulisijaa). Korttiperinteestä en luovu, se on kaunis tapa muistaa monia, mutta lahjamuistamisia menee noin 10 taholle. Jokaiselle jotakin harkittua.

Reply
Pauliina 5 joulukuun, 2018 - 1:26 pm

Meillä on tänä vuonna kierrätysjoulu. Viime joulun alla koko perheen ja lähipiirin elämä meni uusiksi, kun menetimme perheenjäseniä yllättäen. Joulusta en muista oikein muuta, kuin sen, että istuin mummin vieressä sohvalla ja hänen kädenpuristuksensa. Siinä suurimman surun keskellä korostui se, mikä joulussa on oikeasti tärkeintä, eli yhdessäolo. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin! En muista mitä lahjaksi sain enkä mitä annoin muille, mies taisi hoitaa niiden ostamiset puolestani.

Täksi jouluksi sovittiin, että kukin ostaa vaikka lahjan itselleen ja vietetään stressaamaton joulu yhdessä tai erikseen – jokainen saa päättää itse. Jos lahjoja annetaan, sen pitää olla käytettyä ja jotain mitä itsellä jo on. Olen paketoinut kirjahyllystä parikymmentä kirjaa valmiiksi uusiin koteihin, opiskelemaan lähteville sukulaisille astioita ja lapsille vanhoja leluja. Minusta tämä on aika hauska idea ja mietin miksei olla kokeiltu aiemmin! 🙂

Reply
Inka 5 joulukuun, 2018 - 2:58 pm

Ostan lahjaksi vain varmasti käyttöön tulevia asioita ja mietin ne ajatuksella, jotta laatu korvaisi määrän :)! Lisäksi paketoin lahjat aina kierrätyspapereihin luonnon säästämiseksi. Jouluruoat taas ovat kokonaan vegaanisia koko perheelle.

Reply
Melidaria 5 joulukuun, 2018 - 3:39 pm

Minä en juurikaan panosta kodissani jouluun (enkä muihinkaan juhlapyhiin). Siskon luona sen sijaan on kaunista ja tunnelmallista. Menen äitini kanssa siskon kotiin viettämään joulua. Monesti olen tehnyt itse joululahjaksi erilaisia karkkeja, antanut aineettomia lahjoja sekä lahjakortteja. Omaan jouluuni kuuluu kiireettömyys, tunnelma, kaikilla hyvä olla.
Paketoinnissa käytän joko valmiita jouluisia kasseja, joita voi uusiokäyttää tai pakkauspaperia. Paketit sidon hamppu- tai paperinarulla ja laitan koristeeksi itse kuivattuja sitrushedelmien siivuja. Niissä on nauhat, joten niitä voi käyttää koristeena.

Reply
AnnaH 5 joulukuun, 2018 - 3:50 pm

Pakko myöntää, että pienten lasten kanssa lahjailu on vähän turhankin iso osa joulua=(. Toki pyrin hankkimaan tarpeellisia juttuja varsinkin aikuisille ja vältän hutiostoksia esim. niin, että kysyn suoraan, esim. millainen yöpuku hankitaan. Tosi hyviä pointteja. Meillä kohtuullinen joulu tulee ainakin siitä, että ruokia tehdään paljon itse ja talkoilla isommalla porukalla (esim. laatikot). Siivota ainakin yritän kohtuuudella=). Ja tietysti mikä lasten kanssa joulua vietettäessä on tärkeää, myös alkoholia käytetään kohtuudella.

Reply
KIRSI 5 joulukuun, 2018 - 4:20 pm

Vain lapsille ostetaan muutama tärkeä ja toivottu lahja. Muille lahjat on itse tehtyjä. Tai lupauksia/lahjakortteja isovanhemmille on annettu esim siivoukseen. Ruokamäärään koeta aina vain vuosi vuodelta vähentää, loppupeleissä sitä ei oikeasti niin paljoa tartte kun ennen joulua ajattelee. Joulukoristukset on vuosia ollut jo samat,jos jotain uutta olen kaivannut, olen sen itse tehnyt tai tuunannut.Nyt kun asioita alkoi listaamaan/ajattelemaan, onkin monia asioita jotka on vuosien myötä muuttunut kohtuullisempaan suuntaan.
Arvonta Ja palkinto on ihana , nuo kaikki olisi kyllä tarpeen ja menisi käyttöön!

Reply
Marika 5 joulukuun, 2018 - 5:03 pm

Koetan valita kestäviä lahjoja, jotka ovat hyödyllisiä. Välillä pitää hillitä ostamista, kun aloitan hankkimisen hyvissä ajoin enkä muista enää jo ostamiani lahjoja.

Reply
Maiju 5 joulukuun, 2018 - 7:32 pm

Me olemme sisarusten sopineet ettemme osta toistemme lapsille tai toisillemme lahjoja. Isovanhemmat huolehtivat tästä riittävästi ja heitä kun ei kieltäminenkään auta 🙂 Puolisoni kanssa ostamme vain yhdet lahjat toisillemme ja lapsellemme.

Reply
Lisette 5 joulukuun, 2018 - 7:34 pm

Tänä jouluna pohdin pitkään lähtisimmekö ulkomaille joulua karkuun koska lähipiirissä on ollut sairauksia jotka ovat musertaneet tunnelmaa ja joutuisimme viettämään joulua ilman heitä jotka tänä vuonna eivät jaksa osallistua ? . Yllättäen 7 vuotias poikamme ilmoitti vakuuttavasti että hän kyllä haluaa viettää joulun kotona kuten aina on ollut tapana. Siitä inspiroituneena päätin että tonttu vieköön tehdään tästä joulusta meidän näköinen oman perheen (4 hlö) kesken, eli ei se ihmismäärä vaan se laatu ❤

Reply
Marika 5 joulukuun, 2018 - 7:45 pm

Jouluna kannattaa panostaa kotimaisiin herkkuihin ja tuotteisiin tai palveluihin jos lahjoja hankkii ja huomioida niin läheisiä ihmisiä kuin niitä joille joulu ei ole pelkkää juhlaa.

Reply
Maria 5 joulukuun, 2018 - 8:08 pm

Budjetin laadinta on ykkösenä (tänä vuonna tuo koostuu syksyllä pois myydystä tavarasta saaduista varoista) sitten mietitään lahjoituskohteet, Suomeen ja rajojen ulkopuolelle. Seuraavana omat lapset, jotain, mikä sykähdyttää, ei paljoa, mutta ajatuksella toteutettuja yllätyksiä. Sitten tuumitaan ruuat ja somistukset. Luonnosta ammennettu ilahduttaa joulua odottaessa, mutta juhlan huipentuessa on mukava käydä hakemassa jotain mieluista myös kukkakaupasta – mitä se tänä vuonna olisi? Kohtuullisuus toteutuu kun pitäytyy omiin rakkaisiin perinteisiin, kaikkea uutta ja ihanaa kun en kuitenkaan ehdi ja pysty kokeilemaan ja toteuttamaan. Kuvia ja ideoita ihastellessa iloitsen siitä silmänruuasta ja ajatuksesta, että vitsit, joku keksi tällaisenkin kauniin tai herkullisen jutun! Jonkin uuden jutun (somistus, ruuat, muistamiset) poimin kokeiluun ja jätän jotain sitten omista vakioistani vastaavasti toteuttamatta.

Reply
Tuula 5 joulukuun, 2018 - 8:26 pm

Joulu tulee vähemmälläkin; voi kun muistasin sen itse. Jouluun kuuluu hyvä ruoka, mutta ei ylensyönti, Lahjoista voisi aikuishuushollissa luopua. Tämä muori paketoi yleensä itsetehtyä – lapasia ja sukkia.

Reply
Niina 5 joulukuun, 2018 - 9:23 pm

Olit pitkälti jo listannut ne, mitä itsekin tykkään antaa. Etenkin aikaa ja elämyksiä. Niin ja villasukkia. <3

Reply
Tiinuli 6 joulukuun, 2018 - 5:08 am

Ostan lahjoiksi vain toivottuja asioita/esineitä tai sellaisia, mistä tiedän, että varmasti tykätään ja mitkä pääsevät varmasti käyttöön. Turhaa kaapintäytettä ei kukaan kaipaa kuitenkaan.

Reply
Nita 6 joulukuun, 2018 - 6:08 am

Neulon villasukkia, säärystimiä, pipoja ja lapasia läheisille lahjaksi. Mukaan kortti jossa lupaan tarjota yhteisen hetken aamiaisen, lounaan tai kahvilassa käynnin merkeissä.

Reply
Tiina 6 joulukuun, 2018 - 6:30 am

Ajankohtainen ja hyvä aihe. Itse olen rohkeasti ottanut puheeksi ”turhan” lahjojen vaihtelun sukulaisten kesken. Tuntuu, että meillä oli jäänyt päälle sama tapa vuodesta toiseen ja se toi vaan stressiä kaikille. Tilalle on tullut esim. jouluruokavieminen tai lahjakorttin muodossa lupaus esim. lastenhoidosta tai ikkunanpesusta. Haluan jakaa hyvää mieltä pitkin vuotta. Jouluna kaipaan rentoutta ja nautiskelua en materiaalia. Toki lapsia pitää muistaa kohtuudella.

Reply
Henriikka 6 joulukuun, 2018 - 9:22 am

Joulussa tärkeintä on leppoisa yhdessäolo. Lahjojen suhteen panostamme tarpeelliseen ja kohtuullisuutteen.

Reply
Kati J. 6 joulukuun, 2018 - 11:17 am

Itse joulu syntyy helposti muutamilla elementeillä: kuusi tuodaan puhtaaseen kotiin ja jouluruuiksi on valikoitunut sopiva määrä hyvää ja pikkuisen parempaa ruokaa, vaikkei kaikki perinteistä jouluruokaa olekaan. Jouluaatossa on omat traditionsa, joista tunnelma syntyy kuin itsestään. Aikuisten lahjoja löytyy kuusen alta vain pari ja lasten lahjoissakin on opeteltu kohtuullisuutta jo pari vuotta. 8-v esikoinen osaa jo toivoa pitkän lelulistan sijasta esim. piirrustuspaperia ja askarteluliimaa. Toki pari lelua ja peliä listalla oli ja ne myös saa. Tänä jouluna kohtuullisuus teema on tullut vastaan useissa eri kanavissa ja se on erittäin tervetullut ilmiö.

Reply
Annika 6 joulukuun, 2018 - 11:49 am

Hyvää ruokaa, perheen kanssa yhdessäoloa ja muutama toivottu lahja lapsille. Turhaa tavaraa ei kukaan tarvi ja kotikin pysyy siistinä ja viihtyisänä.

Reply
Liisa 6 joulukuun, 2018 - 1:15 pm

Teimme puolisoni kanssa päätöksen, että yhteiseksi jouluahjaksi varasimme meille kahdelle romanttisen risteilyn. Lapsille hankitaan muutama paketti, tarpeellisia ja toivottuja, ei yhtään ”apua on vain viisi lahjaa, pitää olla enemmän”-pakettia. Uusia vaatteita pienensi käyneiden tilalle, uusi puhelin rikkoutuneen tilalle jne. Lahjat on meillä hyvin pienessä roolissa. Isovanhemmat saavat uusimmat päiväkoti- ja koulukuvat, samoin kummit. Muita aikuisia ei lahjota eikä lapsistakaan muita kuin omat ja kummilapset.

12-vuotiaan mielestä parasta joulussa on joulukuusi, yhdessäolo ja tunnelma. Näihin panostetaan ja hyvään ruokaan. Joulu ei ole meillä kohtuullinen näiden osalta 😀 Tavaran ja ostamisen osalta kyllä.

Reply
Aulis 6 joulukuun, 2018 - 2:41 pm

Askartelin joulukortit vanhoja kortteja hyödyntäen. Paketteihin sujahtaa itse valettuja kynttilöitä steariinijämistä❤️

Reply
Rea 6 joulukuun, 2018 - 3:13 pm

Pojalle ostan muutaman lahjan ja ystäviä ajattelin muistaa suklaakakulla ja joulukahvilla.

Reply
Henna 6 joulukuun, 2018 - 6:49 pm

Meillä on myöskin iso suku. Olen muutaman vuoden yrittänyt, että ostaisimme lahjoja vain lapsille/kummilapsille. Toiveeni ei ole toteutunut mutta aikuisille ostan heille pitkin vuotta laadukasta ja kotimaista.

Reply
Sille 6 joulukuun, 2018 - 7:02 pm

Meillä joulu on eniten yhdessä oloa ja rentoilua, lahjat aineettomia tai usein syötäviä tai juotavia. Joulukoristeita on ihana laittaa joka vuosi, niistä suurin osa on kukkia tai luonnosta kerättyjä ja kuivattuja.

Reply
Minna 6 joulukuun, 2018 - 7:07 pm

Kun on joskus ostanut joulukoristeita, joista tykkään edelleen, niin niihin ei tarvitse tuhlata ja hankin vain muutaman lahjan läheisimmilleni ja ne ovat jotain sellaisia, joiden tiedän olevan lahjansaajan toiveita.

Reply
Mrs T 6 joulukuun, 2018 - 7:11 pm

Iso osa lahjoista tulee luonnosta, hyöty ja huvi yhdistyy! Lahjaksi annan mm kuivattuja suppiksia, kransseja havuista ja varvuista, sekä itsetehtyjä hilloja. Toki kummilapsille yritän hankkia heidän toiveidensa mukaisia asioita, vaateita, kirjoja tai aineettomia lahjakortteja.

Reply
Riitta 6 joulukuun, 2018 - 8:19 pm

Kaunis joulu tulee tunnelmasta ja mieluisten vanhojen joulukoristeiden uusiokäytöstä. Kohtuullisena pidämme joululahjojen määrän ja muistamme lahjoilla lähinnä kummilapsia. 🙂

Reply
Jenni 6 joulukuun, 2018 - 8:25 pm

Muutamia lahjoja hankitaan jokaiselle.Lasten toiveita kuunnellen.Vaatteet ja lahjakortit on hyödyllisiä.
Enemmän keskitytään yhdessäoloon ja yhdessä laitetaan joulua; leivotaan ja siivotaan sopivasti.

Reply
Jasmiina 6 joulukuun, 2018 - 8:54 pm

Keskitytään yhdessäoloon. Syödään hyvin, lauletaan joululauluja, käydään joulukirkossa, joulusaunassa ja pelataan yhdessä. Lapselle ei osteta paljoa lahjoja.

Reply
** S** 6 joulukuun, 2018 - 9:58 pm

Lapset ovat kasvaneet ja haluavat itse koristella huonettaan. Nämä koristeet ostamme kirppareilta eikä uutena kaupasta. Samoin suvun kanssa annamme omasta kodista jonkun itselle turhan lahjaksi eli koko suku kierrättää omista kodeistaan.

Reply
Milla 7 joulukuun, 2018 - 5:28 am

Lapset eivät saa tänä vuonna lelelahjoja ollenkaan vaan uudet maastopyörän. Sukulaisilta tulee lahjoja ja joitakin vaatelahjoja olen hankkinut.

Reply
Eve 7 joulukuun, 2018 - 7:03 am

Kohtuullisuutta yritän vaalia jatkuvasti arjessa, en vain jouluna. Perheessäni ei osteta joululahjoja aikuisille. Kummilapsille ostan yleensä lahjakortteja esim. vaatekauppaan, kun kasvavilla lapsilla vaatteita kuluu ja äidit näitä lahjakortteja toivovat. Ostan myös lahjakortteja esim. elokuvateatteriin toisinaan ja juuri eilen vein yhdelle kummitytölle suihkusaippuaa ja suklaata, jotka voi syödä ja käyttää pois.

Reply
Sasamaarit 7 joulukuun, 2018 - 7:23 am

Vietän joulua hyvin vaatimattomasti. Ei lahjoja, ellei tule saajalle todelliseen tarpeeseen. Ei liikaa ruokaa, ettei tarvitse heittää pois. Paljon itsetehtyä niin ruuissa kuin lahjoissakin.

Reply
-T- 7 joulukuun, 2018 - 9:24 am

Uusia tavaralahjoja ei osteta vaan suvun lapset saavat siskoni kanssa kimpassa hankitut setelikuoret, koska teinit osaavat jo hankkia tarvittavat vaatteet ja pelit itse. Aikuisille aineettomia lahjoja kuten autopesulahjakortti miehelle ja lupaus konserttikäynnistä anopille, joka ei muistisairaana enää itse pääse kulttuuririentoihin. Ruokaa ostetaan kotiin sillä periaatteella että mitään ei osteta jos siitä ei oikeasti tykätä, eikä ylimääräistä hamstrata kaiken varalta.

Reply
SaraN 7 joulukuun, 2018 - 11:02 am

Jouluna pöydästä löytyy parempaa ruokaa jouluisella menulla. Joka päivä ruokaa laitetaan yhdessä, päivittäin ruoka vaihtelee. Ruokaa valmistetaan vain tarpeeseen Tunnelma koostuu yhdessä olosta, joulumusiikista, jouluisista elokuvista ja kyllä lahjoista, mutta kohtuudella. Lisäksi nyt uudella paikkakunnalla tulee mukaan joulurauhan julistuksen kuuntelu paikan päällä sekä joulukalenteri-ikkunoiden katselukierros.
Lahjojen antamisessa on tärkeintä tutustua lahjan saajaan. Yleensä pienempien toivomuslistan kärkipäässä on tv.n mainoksissa eniten esiintyvät lelut millä leikitään vain hetki. Lahjoja ostaessani muistan lapseni kommentin: Miksi joulupukki antaa rikkinäisiä leluja? Jos rahaa ei ole paljoa ja kuitenkin haluaa muistaa, halvallakin saa vaikka karkkipussin, sukat tai jonkin mukavan hetken yhdessäoloa lahjan antajan kanssa. Tänä vuonna esimerkiksi toteutamme kimpassa haaveen ihan uusista tyttöjen luistimista. Tytön kummit keksivät lahjaksi maksaa keväälle luistelukoulun ja isot opiskelevat serkut antavat lahjana aikaansa ja huolehtivat vuorotellen kuljetuksista.

Reply
Riitta 7 joulukuun, 2018 - 11:17 am

Tarpeellista hankitaan – lämmitellään lisäksi yhdessäololla.

Reply
Tuulia 7 joulukuun, 2018 - 11:24 am

Hyödynnän koristelussa luonnonmateriaaleja ja pyrin ostamaan vain kotimaisia pienyrittäjien tuotteita lahjoiksi. Jouluruuaksi teen vegaanista kasvisruokaa.

Reply
Tiia 7 joulukuun, 2018 - 11:27 am

Joulun tekee kauniiksi hiljentyminen ja hidastaminen, yhdessäolo. Kohtuullisuutta yritän ylläpitää antamalla lahjaksi kierrätettyä, itse tehtyä, kotimaista ja toivottua.

Reply
Satu 7 joulukuun, 2018 - 12:07 pm

Rauhoittuminen läheisten kanssa yhteen. Rentoa yhdessä oloa ilman tiukkoja aikatauluja ja kiirettä. Pieniä lahjoja, muistamisia, joissa lahjansaaja on huomioitu. Lahja voi olla esim. yhteinen leffailta, villasukat tai purkki itsetehtyä hilloa. Paketointi kauniisti. Kierrätysmateriaakeista saa kauniita ja yksilöllisiä lahjoja ja lahjapakettimateriaaleja.

Reply
Anne 7 joulukuun, 2018 - 12:41 pm

Pojalle ostamme tarpeellista ja hänen toivomia lahjoja mutta kohtuudella. Mieheni kanssa ostamme toisillemme yhden hemmottelulahjan ?

Reply
Titta 7 joulukuun, 2018 - 1:55 pm

Kaunein joulu on silloin, kun vietän sen perheen kanssa yhdessä ruokaa tehden ja siitä nauttien. Kohtuullisuus näkyy esimerkiksi ruokapöydässä, sillä hävikkiä ei meillä jouluruoissakaan tule. Lahjoja pyrin ostamaan tarpeeseen, tai juurikin esimerkiksi kuluvia lahjoja, kuten itse tehtyä mysliä tms. Tänä jouluna oon erityisen iloinen siitä, että oon onnistunut hyödyntämään lahjojen paketoinnissa käytettyjä materiaaleja, esim. nettikaupasta tilatessa tuotteet oli pakattu valkoiseen paperiin, johon olen paketoinut suuren osan lahjoista. Joulukoristeita kuuseen on myös tehty paperista, jotka myös kestävät vuodesta toiseen, eikä uusia (sekajätteeseen päätyviä) koristeita ole tarvinnut ostaa.

Reply
Heli 7 joulukuun, 2018 - 3:05 pm

Ostan lahjoja ainoastaan pojalleni. Ennemmin elämyksiä (heureka, hoplop, superpark jne) sekä jonkin toivomansa lahjan, riippuen hintatasosta sekä yhteistä tekemistä lautapelin muodossa. Yksittäisiä lahjoja on vain ystäväni lapselle sekö kummitytölle. Koitan aina hyödyntäö alennuksia tai alennuskoodeja hankinnoissa.
Kumppanini jonka kanssa näemme vain paristi kuukaudessa aion yllättää lahjakortilla johonkin yhteiseen tekemiseen.

Reply
Leena 7 joulukuun, 2018 - 3:24 pm

Ostamme lahjat vain lapsille ja 75-vuotiaalle äidillemme. Sisarusten välillä ei lahjoja vaihdeta, kaikilla on jo riittävästi kaikkea. Oma lapsi alkaa onneksi olla ”leluiästä” ohi. Tänä jouluna innokas futari saa pleikan (josta on iloa vuosiksi) ja FIFA19 -pelin, sekä futissukkia.

Paras joulutunnelma syntyy kiireettömyydestä, aidosta joulukuusesta, kukista ja kynttilöistä. Kuusen lisäksi en kaipaa sen kummempia joulua huutavia koristeita.

Reply
Veera 7 joulukuun, 2018 - 4:34 pm

Jouluna parasta on olla yhdessä läheisten kanssa rauhassa ja syödä hyvin. Ruokaa on riittävästi, mutta ei liikaa, niin ettei hävikkiä synny. Lahjat ostetaan ajatuksella, tarvittavia ja pitkäikäisiä asioita tai kokemuksia. Mahdollisuuksien mukaan suomalaisista liikkeistä.

Reply
Nelliina 7 joulukuun, 2018 - 7:15 pm

Meillä on ”less is more”- tyyliin jouluruokia vain senverran, että kolmihenkiselle miniperheellemme riittää. En halua heittää ruokaa hukkaan, enkä toisaalta syödä jouluruokia montaa päivää 🙂 Elämyslahjoista tykkään, krääsää ei hankita. Mukaan kivaan arvontaan 🙂 Rapsutuksia södelle koiruudelle, joka oli postauksessa.

Reply
Anksu 7 joulukuun, 2018 - 7:18 pm

Ostamme aikuisille vain yhdet lahjat, aina ei sitäkään. Panostamme ruokiin, jotka teemme itse ja kukkiin, niihinkin kohtuudella. Koristelussa käytämme paljon luonnonmateriaaleja. Mukavinta on vain olla, rentoutua läheisten kanssa, lukea ja pelata.

Reply
J 7 joulukuun, 2018 - 7:47 pm

Yritys ja ajatus on olla kasaamatta suuria ennakko-odotuksia näin ylipäätänsä, rennolla otteella syntyy paras juhla-aika!

Reply
Minna 7 joulukuun, 2018 - 8:12 pm

Ainoastaan muutama lahja lapsille ja jos leluja, niiden täytyy kestää aikaa (esim Brio-radan osat). Ruokaa kohtuudella. Koristeet luonnosta.

Reply
Mirz 7 joulukuun, 2018 - 9:26 pm

Kohtuullinen joulu syntyy kohtuullisella määrillä lahjoja, ja lahjat tarpeeseen! Sekä kuluvaa tavaraa, jos ei tiedä, mitä lahjan saaja tarvitsee.. ruokaa kohtuudella, ettei jää yli..

Reply
Minttu 8 joulukuun, 2018 - 5:37 am

Joulua vietetään aikuisten kesken, joten turhia lahjoja ei hankita. Jokaiselle jotain vain oikeasti tarpeellista. Ruoka hankitaan kohtuudella ja suunnitelmallisesti. Joulua vietetään meillä rennosti, liikaa suunnittelematta. Yhdessäolo ja lepo arjen kiireistä on tärkeintä.

Reply
Ilona 8 joulukuun, 2018 - 5:48 am

Tänävuonna ajattelin neuloa muutamia pikku yllätyksiä, ja myöskin leipoa jouluherkkuja pikkupudjetilla. Pikku paketit paketoin kierrätetystä materiaalista. Myöskin luonnosta saa upeita koristeita paketteihin ja muuhun sisustukseen.

Reply
Matilde 8 joulukuun, 2018 - 9:11 am

Teen villasukkia ja lapasia joululahjaksi. Askartelen itse joulukortit ja pakettikortit. Ei hössötystä.

Reply
Hanpi 8 joulukuun, 2018 - 10:25 am

Joululahjoiksi tarpeellista ja toivottua. Jouluruokaa sen verran kuin tulee syötyä, ettei tarvitse enää juhannuksena kaivella kinkunjämiä pakastimesta. Koristeissa kohtuus ja kierrätys, ei tarvitse hankkia joka jouluksi uutta ja arkiesineistä voi tuunata jouluisia pienellä vaivalla. Kukat ja kynttilät! <3

Reply
Sari 8 joulukuun, 2018 - 10:29 am

Hyvin paljon samansuuntaisia ajatuksia kuin sinulla. Itse pidän eniten kuluvista itse tehdyistä lahjoista kuten pipareista ja kuivakakuista tai sitten aineettomista missä annetaan samalla myös omaa aikaa. Esim. lahjakortti missä tarjoudutaan lapsenvahdiksi, teatterilipun kylkiäisenä tarjoudutaan seuraksi tai viedään itse se kummitusta viettämään hauskaa huvipuistoon. Mikä onkaan kauniimpaa kuin yhdessäolo.

Reply
HJ 8 joulukuun, 2018 - 1:12 pm

Joulunajan yritän ottaa mahdollisimman rauhallisesti. Joululahjaksi haluan antaa tarpeellista ja toivottua. Kaikki valmistelut yritän hoitaa ajoissa ilman hässäkkää ja stressiä. Piparitkin on jo leivottu ja näytti hyvin maistuvan.

Reply
Nuppu 8 joulukuun, 2018 - 3:10 pm

Kohtuullinen joulu näkyy siinä, että lahjat ostetaan tarpeeseen ja pitkin vuotta. Näin vältyy hutiostoksilta ja stressiltä. Jouluruokaa riittävästi mutta ei hävikkiin asti. Eli kaikki syödään mikä ostetaan. Omasta metsästä myös joulukuusi ja teen myös itse lahjoja heille joiden tiedän niitä arvostavan.

Reply
Nina 8 joulukuun, 2018 - 4:16 pm

Jouluna nautimme pääasiassa hyvästä ruoasta ja yhdessäolosta. Nuoria aikuisia lapsia, annamme heille hieman rahaa lahjaksi, saavat ostaa itse, mitä tarvitsevat. Meitä vanhempia ei ole lahjottu enää aikoihin, ostamme pitkin vuotta sen, mitä on tarpeen. Itse teen naapureille ja sellaisille läheisille lahjaksi sinappia, keiden tiedän sitä arvostavan.

Reply
Taru 8 joulukuun, 2018 - 6:50 pm

Ostetaan lahjaksi vain tarpeellista ja todella toivottua, kohtuudella. Mielellään käyttötavaraa kuten laadukkaita vaatteita, mutta myös jotkut legot, pelit tai kirjat ovat toivelistalla. Kaikki lahjat ostetaan paikallisista erikoisliikkeistä vaikkakin olisi hiukan kalliimpia kuin netistä tilaamalla, tukeakseni yrittäjien toimeentuloa. Meillä kaikki lapset ovat poikia parin-muutaman vuoden ikäerolla, joten seuraavalle aina siirtyy laadukkaat vaatteet ja tykätyt lelut, erityisesti legot. Tutuille viedään jotain käytössä kuluvaa, herkkuja, syötävää ja kynttilöitä, tai jotain hyödyllistä, joka tiedetään tarpeelliseksi. Muutoin joulua vietetään kohtuudella, tärkeimpänä rauha ja yhdessäolo kynttilänvalossa ja takan loimutessa. 🙂

Reply
Anaska 8 joulukuun, 2018 - 9:38 pm

Laittamalla kivoja ja hyödyllisiä juttuja..

Reply
PiKri 8 joulukuun, 2018 - 10:23 pm

Onpa mukavaa, että enää ei tarvitse ’hävetä’ ostavansa jopa joululahjoja kierrätyksestä <3 Kummilapsille lahjat kaupasta, omille pikkuisille pääasiassa kierrätyksestä. Teineille jotain tarpeellista, lahjakortteja ja jopa pari partakonetta joutui jo 'isoille lapsille' ostamaan :D. Kun on suurperhe, (14 hlöä), on jo vuosia totuttu siihen että joulun lelut on pääasiassa kirppiksiltä (menee ihan täydestä), samoin hyväkuntoiset kirjalahjat. Joten meillä jatketaan samaan malliin. Panostetaan pöydän antimiin enemmän. Jos sukua joskus lahjoo, se on luonnonmateriaalista tehty joulukoriste, tai lahjaksi joulukuusi omasta pikku metsästä. – Ihanat on palkinnot arvonnassa!!

Reply
Sanna 9 joulukuun, 2018 - 1:30 pm

Itse pyrin sisällyttämään lahjoihin yhdessä tekemistä ja olemista lahjan saajan mieltymysten mukaan; kutsun omatekemillä lahjakorteilla kotibrunssille, järkkäämääni leffailtaan, escape room-visiittiin, valokuvanäyttelyyn, jne. Pääasia on yhdessä vietetyssä ajassa, ei kulutetussa rahassa

Reply
Kati 9 joulukuun, 2018 - 2:54 pm

Ei joulu tule lahjoista ja ostamisesta! Meillä ostetaan vain lapsille muutama paketti. Ollaan yhdessä ja syödään hyvin..katsellaan kivoja ohjelmia ja rentoudutaan..

Reply
Johanna 9 joulukuun, 2018 - 6:13 pm

Lahjoja maltilla lapsille. Aikuisille ei lainkaan. Kaunis joulu tulee tunnelmasta ja kiireettömästä yhdessäolosta.

Reply
Kaisa 9 joulukuun, 2018 - 6:54 pm

Jouluun kuuluu yhdessäolo, hyvä ruoka, tunnelmointi ja lapsiperheessä toki myös lahjat ja joulupukki. Lapsille lahjoja kohtuudella, aikuisten kesken arvomme, kuka kullekin lahjan ostaa, arvoltaan max. 20€. Tällöin jokainen saa yhden paketin ja jokaisella on mietittävänään vain yksi, jolloin turhuuksista vältytään. Mielestämme kiva tapa, ja kohtuullisuus säilyy.
Myös ruoan määrä on mielestäni yksi hyvä mittari kohtuullisuuteen, syödään sitä mistä tykätään, kaikkea ei tarvitse laittaa vain, koska joulu… Panostamme mieluummin laatuun kuin määrään!
Ihanaa joulunaikaa <3

Reply
Meri 9 joulukuun, 2018 - 6:56 pm

Vähemmän joululahjoja, vain suvun pienimmille, enemmän yhdessäoloa ja jouluruokien valmistaminen yhdessä niin, että etukäteen sovitaan, mitä kukin tuo joulupöytään.

Reply
Riitta Lehtivaara 10 joulukuun, 2018 - 1:44 am

Hyvää ruokaa kohtuudella, yhdessäoloa. Ja kirja jokaiselle❤️

Reply
Elisa 10 joulukuun, 2018 - 7:43 am

Aikuisten kesken on sovittu, ettei lahjoja hankita. Lapsille lahjoja ostetaan vain kohtuullinen määrä ja sukulaisten kanssa sovitaan, mitä kukakin hankkii, jottei tule tuplia tai täysin metsään meneviä lahjaideoita.

Jouluruokien kohtuullisuudessa olisi meidän perheellä vielä oppimista!

Reply
Netta 10 joulukuun, 2018 - 7:50 am

Meillä joululahjat ovat jo muutaman vuoden olleet aineettomia, ja sama linja jatkuu tänäkin vuonna. Tämä on ollut mielestäni aivan mielettömän ihanaa, sillä aina tietää että yhdessäolo ei jää vain joulun aikaan, vaan lahjojen kautta sitä tulee lisää. Viime vuonna ehkä yksi ihanimmista lahjoista tuli isältäni: yhteinen retki lappiin ruskan koittaessa.

Reply
henna 10 joulukuun, 2018 - 3:37 pm

Joulussa yhdessä oleminen perheen kanssa on paras lahja ja kiireettömät aamut. Yritän mahdollisuuksien mukaan suosia aineettomia lahjoja aikuisille ja kaikki lahjat paketoin sanomalehtiin ja leikkailen lahjan saajalle sopivia kuvia paketin ”kanteen”. Syntyy persoonallisia ja kauniita paketteja, ja paperit on helppo laittaa avaamisen jälkeen paperinkeräykseen. ps. Ihanat uudet sivut ja superkauniit kuvat!

Reply
Laura 10 joulukuun, 2018 - 4:33 pm

Ihana arvonta, olispa ihanaa saada tuommoiset tuotteet tänne testiin vauvanhoidosta keskelle 🙂 eka joulu oman lapsen kanssa; tärkeintä joulussa on ihana tunnelma, lapsi vaistoa sen vaikka ei osaa puhua, yhteistä aikaa lapselle ja hänen kanssaan olemiselle, on varmaan tärkeintä joulussa. Myös yhdessäolo perheen kansssa jouluherkkuja keskellä, jutustelut ja lasten hyörinä, tekee joulutunnelman.Vältän lahjaröykkiöitä, mieluummin muutama lahja vain, se riittää.

Reply
Tiina 10 joulukuun, 2018 - 8:59 pm

Kiva arvonta!Jouluna riittää hyvä ruoka läheisten seurassa,lahjoja ei välttämättä tarvita.

Reply
Elli 10 joulukuun, 2018 - 9:40 pm

Mietin hyvissä ajoin, mitä annan lahjaksi läheisilleni. Näin ollen tulee vältettyä turhien juttujen hankkimisia ja heräteostoksia.

Reply
Eve S. 11 joulukuun, 2018 - 3:50 am

Meillä ostetaan vain tarpeeseen joululahjoja. Lisäksi lapset saavat yhden toivomansa lelulahjan. Yhteinen lautapeli kaikille on joka vuotinen traditio.

Reply
hilkka 11 joulukuun, 2018 - 8:34 am

Yleensä vältän ostamasta turhia lahjoja. Teen paljon ruokapakettilahjoja, jotka sisältävät mm. glögiä, pipareita, suklaata yms. Yleensä ihmisillä on jo kaikkea mitä oikeasti tarvitsevat, joten tavaroita tulee ostettua vähän, ellei joku erikseen niitä toivo.

Reply
Muija 11 joulukuun, 2018 - 12:44 pm

Loistava postaus! Taidanpa osallistua haasteeseen ja blogata aiheesta enemmän kunhan ehdin, mutta sen verran sanon tässä, että päätimme lasten kanssa viettää tänä vuonna aineettoman puuhajoulun, eli pukki ei tule tänä vuonna lainkaan, vaan lahjat ovat itsekunkin toivomaa yhteistä tekemistä. Listalla on tässä vaiheessa mm. elokuvat, kylpylä/laskettelureissu, piparkakkutalon teko, askartelu ja lumilinnan rakennus. Muksut ovat ympäristötietoisia ja ideasta ihan innoissaan! 🙂

Reply
Tonttu 11 joulukuun, 2018 - 4:44 pm

Läheisille lapsille ostan lahjat. Pyrin ostamaan käytännöllistä esim. vaatetta ja ehkäpä lisäksu pienen lelun. Lisäksi haluan muistaa omia sekä appivanhempia; he ovat korvaamattomia! Lahjat eivät ole suuria mutta jotain pientä kivaa haluan joka vuosi antaa. Pyrin ettei lahjasta jää ”taakkaa” saajalleen vaan sen pystyy käyttämään. Ruokalahjat ja kynttilät ovat toimivia.

Tänä vuonna lahjahössötys on alkanut ahdistaa. Paljon surua on ollut läsnä ystäväni elämässä ja tuntuu pahalle kun ei voi mitenkään auttaa. Jos voittaisin tämän arvonnan, lahjoittaisin palkinnon ystävälleni joka varmasti kaipaisi lämpöä vaikka ”vain” sukkien muodossa. Koska en fyysisesti voi olla hänen lähellään, olisi sukat lämmittämässä ja muistuttamassa ystävyydestämme ❤️

Hyvää Joulua ❤️

Reply
Sari saarinen 11 joulukuun, 2018 - 5:06 pm

Minun kohtuullinen jouluni koostuu perheen kanssa yhdessäolosta, ystävistä ja sukulaisista. Kyntyilöistä, porkkanalaatikosta ja joulutortuista. Hyvästä kirjasta ja lämpimistä sukista. Saunasta ja pehmeästä viltistä. Niistä on minun kohtuullinen jouluni tehty♥️

Reply
Riitta 11 joulukuun, 2018 - 6:20 pm

Joulu tulee vähitellen….

Reply
Johanna 11 joulukuun, 2018 - 6:41 pm

Aikuisten kesken emme ole vuosiin ostaneet mitään tavaraa lahjaksi. Teini-ikäiset lapset saavat jouluna sellaisia tavaroita lahjaksi, joita muutenkin pitäisi hankkia.

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 11 joulukuun, 2018 - 8:35 pm

Ensimmäiseksi. Ihana raikkaalta näyttää uusi blogisi ja VAUH, mikä kuva sinusta <3
Vastasin kauniiseen ja kohtuulliseen jouluun uudessa blogi postauksessani ja mielellään olen myös kivassa arvonnassa mukana 🙂 Ihanaa joulun odotusta sinne koko perheellesi <3

Reply
Tanja 11 joulukuun, 2018 - 9:46 pm

Voi kuinka ihana arvonta. Minulla on jo aikuiset lapset. Paras joululahja on kun saan heidät puolisoineen edes yhdeksi päiväki viettämään joulua kanssamme. Heitä haluan kyllä muistaa jollain pienellä lahjalla?

Reply
Muija 13 joulukuun, 2018 - 10:58 am

Kas niin, haasteeseen osallistuttu kuten lupailin 🙂

Reply

Jätä kommentti