Omat lapseni ja some

by Kerttu
Omat lapseni ja some

Uusi arki on meillä on tavallaan käynnistynyt, vaikka yhä vanhassa kodissa olemmekin. Lapset ovat aloittaneet uudessa päiväkodissa ja koulussa ja olen heistä kovin ylpeä, niin hienosti on alkanut. Toki samaan aikaan tiedän, että vielä monenlaista sopeutumista on edessä ja oma roolini on olla apuna ja tukena kaikissa käänteissä.

Tytär täytti kymmenen vuotta. 10! Sehän tarkoittaa myös sitä, että itse olen viettänyt elämästäni vuosikymmenen äitinä.  Kasvua ja oppimista on riittänyt molemmilla. Joka päivä olen kiitollinen tästä reippaasta, avoimesta ja empaattisesta neidistä. Hän on ollut kiinnostunut tästä blogi- ja sometyöstäni jo vuosia ja ihmetellyt, miksi ei saa olla enemmän mukana.

Olen selittänyt, että haluan hänen olevan riittävän vanha pohtimaan, mitä kanavissani esiintyminen käytännössä tarkoittaa. Mitä on sosiaalinen media sen hyvine ja huonoine puolineen, mahdollisine riskeineen. Kuinka jokainen kuva, jonka verkkoon lataa, jää sinne ikuisesti. Ja miten internetin aalloilla voi olla ihmisiä, jotka ovat ilkeitä tai jopa rikollisia.

Hän on saanut harjoitella sosiaalista mediaa omissa lasten kanavissaan, minun tuellani ja vastuullani. Uskon tekemällä oppimiseen ja siihen, että keskustelun kautta saadaan parempia tuloksia kuin asioita piilottamalla tai kieltämällä. Hän on näppärämpi editoimaan videoita kun minä ja usein hoksaa tekniset temput minua nopeammin.

Sosiaalinen media on tätä päivää ja tulevaisuutta. Se ei ole tietenkään pakollinen osa elämää, mutta jos kiinnostusta on, en näe järkeväksi kieltääkään. Parhaimmillaan se voi tarjota ystäviä, vertaistukea, tietoa ja osaamista, joka tuo mahdollisuuksia vaikkapa työelämässä.

Niinpä tässä kymmenen vuoden virstanpylvään kohdalla sovimme, että nyt on hyvä aika antaa hänellekin pikkuisen jalansijaa äidin kanavissa. Koska next generation on liikkuvan kuvan ystäviä,  sisältö painottuu  Instagram Storyyn.

Kannattaa siis ottaa seurantaan @modernistikodikas, jos uuden sukupolven käsitykset vaikkapa lastenhuoneen sisustamisesta kiinnostaa. Katsotaan, mikä kaikki meitä yhdessä sisustuksen lisäksi inspiroi; kirjat, matkat, vaatteet ja ajatukset elämästä nyt ainakin.

Poikani osalta jatkan samaa linjaa. Hän on vielä liian pieni päättämään esiintymisestään.

Ps. Otamme ilolla vastaan postaustoiveita!

Saatat pitää myös

12 Kommentit

Pilvi Ahola elokuu 14, 2019 - 6:30 pm

Ikärajat:
Some-palveluilla on ikärajat, joita tulisi noudattaa.
* 17 vuotta Vine
* 16 vuotta WhatsApp
* 13 vuotta Facebook
* 13 vuotta YouTube
* 13 vuotta Twitter
* 13 vuotta Instagram
* 13 vuotta Snapchat
* 13 vuotta Periscope
* 13 vuotta Ask.fm

Reply
Kerttu elokuu 14, 2019 - 6:34 pm

Hei! Toki nämä ovat tiedossa. Esim whats app on koulussa käytössä luokan yhteisenä tiedotuskanavana. Oleellista on, että vanhempi on tietoinen ja vastuussa sisällöstä, eikä lapsi jää somen kanssa yksin.

Reply
Venla Määttä elokuu 14, 2019 - 7:37 pm

Kiva saada sunkin someen nuorta ääntä pikkaisen lisää. <3 Musta olet noudattanut hyvää maalaisjärkeä lasten somessa näkymisessä. Ei liika ei liian vähän. Innolla odotan tulevaa. 🙂

Reply
Kerttu elokuu 14, 2019 - 8:13 pm

Kiitos paljon kannustavasta kommentistasi 💛 Balanssi on tärkeää löytää ja säilyttää, eikä näissä ole varmasti yhtä oikeaa vastausta. Katsotaan, millaisia sisältöjä syntyy vai lakkaako innostus, nyt kun on lupaa hellinnyt 😄

Reply
Marjukka Heiskanen elokuu 15, 2019 - 8:14 am

Tärkeä postaus sinulta, kiitos siitä. Minusta olet järkevästi ja asiallisesti miettinyt lasten asemaa somessa ja aivan oikein teet kun pikkuhiljaa asiassa etenet. Ymmärrän hyvin että tytärtäsi kiinnostaa some, varsinkin kun itse olet aktiivinen mm. blogisi kautta. Aihetta voisi enemmänkin pitää esillä ja tuoda eri mielipiteitä keskusteluun. Odotan myös jo uteliaana postauksia uudesta kodistanne, niin kauniisti kirjoitit jo aikaisemmin tulevasta muutoksesta, kiitos blogistasi!

Reply
Kerttu elokuu 15, 2019 - 4:44 pm

Hei Marjukka! Kiitos ajatuksistasi. Katsotaan miten sisältö lähtee kehittymään, mutta mielelläni tuen lapseni osaamisen ja ajattelun kehittymistä myös näissä asioissa. Uudesta kodista tulee pian taas juttua, nyt on kiintokalusteasennukset käynnissä!

Reply
Ulla Harala elokuu 15, 2019 - 4:23 pm

Olen miettinyt tätä kirjoitustasi. Olet miettinyt laajasti eri näkökulmia. Asia ei ole ihan yksinkertainen. Muutama näkökulma, jota pohdin.
Instakuvanne sinusta ja tyttärestäsi herätti paljon kommentteja, aika monessa kuitenkin otettiin kantaa tyttösi ulkonäköön. Ulkonäkökeskeisyys somessa on välillä liiallista. Näytätkö tytöllesi kommentit?

Mietin myös, mitä miehesi on mieltä tytön somenäkyvyydestä? Miehesi itse ei taida sinun julkaisuissasi näkyä, ilmeisesti omasta tahdostaan😊.

Ja kolmas näkökulma on lukijan näkökulma. Seuraan teemablogeja teeman sisällön vuoksi. Näin esimerkiksi sisustus-, puutarha-, yms. blogit. Niissä henkilöt blogin taustalla eivät ole ratkaisevia. Sen lisäksi seuraan joitain henkilöitä, joidentarinat kiinnostavat (esim urheilijoita). Sinun blogia seuraan juuri sisustuksen vuoksi. Siksi se, kerrotko perheestäsi tai muuten elämästäsi, ei vaikuta kiinnostavuuteen niin kauan kuin pääasia on minua kiinnostava sisustus ja se sinun taitava kirjoittaminen!

Reply
Kerttu elokuu 15, 2019 - 4:42 pm

Moikka Ulla! Ei tosiaan ole yksinkertainen asia, itsekin olen monesta näkökulmasta pohtinut. En ole kommentteja näyttänyt hänelle, mutta voisin kyllä sen tehdä. Me emme käytä kovinkaan paljon aikaa tai energiaa ulkonäköasioihin, enkä usko että kommentit vaikuttavat häneen sen kummemmin. Uskoisin, että niiden tarkoitus on olla vilpittömän kannustavia. Kuva on aina kuva, pintaa.

Enemmän olemme keskustelleet kysymyksistä, joita hän sai koskien huonettaan. Tyttären mukana oleminen ei tarkoita, että aihepiirit muuttuisivat. Voimme käsitellä esim. lastenhuoneen sisustamista myös hänen näkökulmastaan tai hän voi näkyä avoimemmin reissupostauksissa, sen suurempaan roolia ei varmasti luonnollisestikaan hänelle blogissa tule. Ehkä jotain suosikkiruokia tai -asuja, sellaista sisustamisesta joskus poikkeavaa sisältöä, jota muutenkin tuotan. Instagram Story varmasti se luontevin kanava 🙂

Mukava kuulla, että viihdyt tarinoideni ja sisustussisältöjen parissa, niitä on luvassa jatkossakin <3

Reply
Liisa L. elokuu 16, 2019 - 7:43 pm

Hei, Kannattaisiko vielä kuotenkin vielä miettiä lapsen mukaan ottamista “somemaailmaan”. Tuossa iässä ymmärtää lapsen innokkuuden osallistua someen mutta mitä hän ajattelee tästä 5-6 vuoden päästä? Minusta kymmen vuotias ei ole tarpeeksi kypsä päättämään asiasta. Instassa jo suurinosa palautteista oli ulkonäkökeskeistö. Mhin suuntaan tällainen sisältö muokkaa lasta? Eikö kukaan muu kommentoijista kyseenalaista päätöstäsi ottaa lasta mukaan blogin sisältöön? Näen päivittäin somen epäsuotuisat vaikutukset lasten elämään ja toivoisin vanhemmilta tosi kriittiistä suhtautumista asian suhteen. Ymmärrän että näin saat myös enemmän yhteistyötarjouksia liittyen lapsiin ja saat laajemman lukijakunnan mutta onko se kaiken sen arvoista
yst.terv. Liisa L.

Reply
Kerttu elokuu 18, 2019 - 5:11 am

Hei!

Kerrotko vielä, mitkä asiat näet suurimpina uhkina?

Ulkonäkökeskeisyyteen auttaa parhaiten kasvatus ja arvot. Meillä on pienestä pitäen kannustettu olemaan sellainen kun on ja hyväksymään itsensä heikkouksineen ja vahvuuksineen. Myös muiden ulkonäköön liittyen olemme käyneet runsaasti keskustelijoita: jokainen on samanarvoinen riippumatta ulkonäöstä. Se, että sanotaan söpöksi tai ihanaksi ei minusta ketään vahingoita, varsinkin kun oma identiteetti rakentuu muille kun ulkoisille asioille.

Meillä on hyvin avoin keskusteluyhteys ja jos pohdinnan paikkoja tulee, niitä ei piiloteta vaan niistä yhdessä jutellaan. 10-vuotias jo kulkee ilman vanhempiaan ja näkee maailmaa myös ilman minua, en voi kaikelta suojella, mutta voin antaa vahvan itsetunnon eväitä pärjätäkseen erilaisissa tilanteissa. Empatia ja muiden huomioon ottamien ovat mielestäni perusasiota.

Pitkän pohdinnan jälkeen ja oman lapseni tietäen uskon, että tämä voi olla hauska yhteinen juttu. Niitäkin tarvitaan ❤️ Sisällön kuratoin itse ja tietenkin aina lapsen / koko perheen etu edellä. Tuntuu kurjalta, että ajattelen minun ottavan lapseni mukaan, koska se saattaa tuoda lisää bisnestä. Teen ihan muuta päivätyötä kun blogiani, eikä toimeentulo ole tästä kiinni. Vaikka olisikin, ei näitä päätöksiä tehdä siitä näkökulmasta. Jos tytär päättää joskus tehdä jotain yhteistöitä, niin se on hänen omaa tuloaan, ei minun.

Kuulisin todella mielelläni lisää näistä viittaamistasi epäsuotuisista vaikutuksista, jotta voin niitä pohtia ja ottaa huomioon. Se on selvä, että vastaan tyttöni nettikäyttäytymisestä ja pidän huolta hänen itse käyttämien sovellusten yksityisasetuksista, seuraan sisältöä (en kytäten, vaan mielenkiinnosta) ja olemme käyneet jo aikapäivää sitten keskustelut, että samalla lailla kun kadulla kävellessä ei vieraiden autojen kyytiin ei nousta ja niin netissä ei vieraille lähetä kuvia, kerrota sijaintia tms. Monet asiat olemme käyneet läpi ja uskon, että ne tiedostamalla osaa käyttäytyä ja aina kertoa, jos joku asia huolettaa.

Reply
Saikku elokuu 26, 2019 - 5:07 am

Kyselit tuolla mitkä ovat suurimmat riskit ja voin kertoa, että noita lasten kuvia löytyy mm pedofiilien sivustoilta… Outoa, että vanhemmat eivät edes ajattele tuota asiaa!? Miksi on vanhemmille tärkeää tuoda lapsensa esille somessa, en itse keksi yhtään HYVÄÄ syytä asialle. Kannattaa miettiä mihin ne ns normaalinkin näköiset kuvat lapsista saattavat (lue varmasti päätyvät) päätyä. Jokainen toki tavallaan ja vastuu todellakin on vanhempien, mutta jos jotain sattuu lohduttaako se sinua sitten tai lastasi… “äidin pieni somelapsi”. Oikea ikä lapselle somessa on sellainen, että oikeasti käsittää asiat eli aika paljon vanhempi kuin 10 v tai edes teini, mieluiten ei siis edes lapsi. Ei kai niitä teinejäkään muuten Suomessa hyväksikäytettäisi somen kautta vaan kummasti on jatkuvasti uutisointia tapahtuneista ja sekin mitä selviää on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Mutta kaikin mokomin jos sinä saat lastesi kuvien julkaisemisesta noinkin paljon irti kuten tuolla luettelit…

– poliisin tytär –

Reply
Kerttu elokuu 26, 2019 - 12:52 pm

Hei Saikku!

Miten suhtaudut vaikka siihen, että lapsia näkyy lastenohjelmissa, mainoksissa tai vaikka uutiskuvissa tai lehtiartikkeleissa (saati perheblogeissa) ? Koen itse, että lapset ansaitsevat korkean yksityisyydensuojan, mutta se ei tarkoita, että heidät suljetaan kaikista kanavista ulos. Sisältöni on hyvin ennakoon kuratoitua, eikä se jaa lapseen kehitykseen tms liityviä asioita, saatika sellaista kuvamateriaalia, jota ei voisi mielestäni vaikka lehteen painaa.

Suurimmaksi haasteeksi itse näen somessa ja vaikkapa teinien hyväksikäytössä on se, että lasta / nuorta ei ole ohjattu toimimaan somessa. Siinä vaiheessa kun nettiä käytetään ilman vanhemman jatkuvaa valvontaa, pitää myös tunnistaa haasteet ja vaarat. Näitä oppii keskustellen ja harjoitellen, ajatuksia avaten ja rinnalla kulkien. Minusta on huolestuttavaa, jos aikuinen ei tiedä, mitä ja kenen kanssa lapsi tekee netissä. Vastuu on aina aikuisella. Jos näitä keskusteluja ei ole käyty, voi tulla tilanteita, jossa nuori jakaa itsestään tietoja / kuvia, jotka eivät kuulu nettiin.

Se, että tyttäreni on joskus mukana kanavissani näen vähän samanlaisena, kun itse pääsin käymään pienenä äidin työpaikalla. Samalla tavalla käymme keskusteluja ja opimme molemmat toisiltamme uutta. Hän on myös tehnyt pieniä esiintymistöitä (ei liity minun kanaviini mitenkään) jo ekaluokkalaisesta ja sitä kautta saanut hienoja kokemuksia ja hieman omaa rahaa. Kannustan häntä toteuttamaan itseään ja oppimaan uutta, niin kuin toivon jokaisen omaa lastaan hänen innostuksenkohteissaan kannustavan. Luulen, että suuremman haitan tekisin kaiken kieltämällä. Yhdessä harjoitellen, oppien ja tukien ja rinnalla kulkien.

Ja samalla sanon, että jokainen perhe tekee päätöksensä oman lapsen parhaan mukaan.

Reply

Jätä kommentti