Kesäjuttuja ajankulua hidastamaan

by Kerttu
Kesäjuttuja ajankulua hidastamaan

Tuntuuko jo nyt, että kesä menee niin äkkiä? Onko sellainen fiilis, että päivät hupenevat, etkä ehdi ottaa niistä riittävän napakkaa otetta? Minä niin tiedän. Tänä vuonna tapahtui suora leikkaus viileydestä vehreyteen. Kevät eteni verkkaisesti, eikä helteitä ole näkynyt. Yhtäkkiä – suorastaan humahtamalla – puut olivat lehdessä, lapset järvessä ja kesäviikonloput kalenterissa ihan tukossa.

Kesäjuttuja ajankulua hidastamaan

Aikuisena aika menee nopeasti, kun koko ajan hoitaa asioita, suunnittelee hoitavansa asioita tai toipuu asioiden hoitamisesta. Maanantaista rävähtää perjantaihin ja kesäkuusta elokuuhun, että puf vaan.

Itselläni on koko aikuisiän on ollut pelko siitä, että elämä lipuisi jotenkin ohitse. Ja välillä se niin tekeekin, esimerkiksi liikenneruuhkassa seistessä tai näppäilemällä ylipitkiä numerorivejä nettipankkiin, kun joku yritys ei viitsi tulla 2020-luvulle ja ota viivakoodeja käyttöön.

Ei joka sekunti tarvitse elämässä olla upeaa, eikä kukaan sellaista jaksaisikaan. Välillä pitää olla ihan tympeää, aikuismaisen vastuullista ja yllätyksetöntä, jotta on kontrastia niihin hetkiin, kun tuntuu siltä, että nyt minä elän. Mutta ohilipumista en halua hyväksyä, en kesän, enkä elämän. Molemmat ovat siihen liian lyhyitä.

Ensi viikolla on juhannus, keskikesän juhla. Jotenkin ajattelee, että se on alkukesää, mutta tiistaina 21. kesäkuuta 2022 alamme jälleen kulkea kohti pimeämpää aikaa, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus. Pitäkää sääherrat tunkkinne, ei tässä ole vielä edes alkuun päästy!

Eilen pyöräilin poikani kanssa jäätelökioskille.  Jouluna avataan joka päivä jokin luukku, että aika kulkisi kohti H-hetkeä nopeammin, voisi kesäkalenteri olla sellainen, että se pistäisi pikkuisen ajankuluun käsijarrua. Me päätimme, että teemme joka päivä jonkun kesäjutun.  Se voi olla mitä vain, mutta tärkeää on pysähtyä sen äärellä todeten, että onpas tää ihana, hauska, erilainen, jännittävä, tylsä tai mielenkiintoinen kesäjuttu. Pyöräily jäätelökioskille on ilmiselvästi kesäjuttu, mutta sellaisia ovat myös kesäsateessa käveleminen, luonnonkukkien poimiminen, uiminen, istuskelu terassilla, scoottiajelut, metsäkävelyt ja iltapala ulkona.

Tarvitsen pysähtymistä pieniin hetkiin, jotta tajuan juuri siinä ollessa, kaiken keskellä ja keskeneräisenä, että nyt on kesä ja kaikki on hyvin. Elämä tai mikään muu ei liu’u minnekään. Olen tässä hetkessä, meidän kesäjutussa, siinä missä pitääkin.   Haastan sinutkin etsimään omista päivistäsi kesäjuttuja, pieniä hetkiä, jotka vain kesä mahdollistaa. Pysähtymään, nauttimaan ja elämään.  Ettei tarvitse sitten elokuuussa päivitellä, että kesä meni niin nopeasti ja mihinkään ei taas ehtinyt.

Ihania kesäjuttuja toivotellen <3

Saatat pitää myös

6 Kommentit

Miia Timonen 16 kesäkuun, 2022 - 8:09 pm

Kiitos tästä tekstistä. Olen pyöritellyt juurikin samoja ajatuksia niinkuin varmaan moni muukin. Ideasi pysähtyä kesäasioiden äärelle on loistava, aion toteuttaa lasteni kanssa.

Reply
Kerttu 17 kesäkuun, 2022 - 10:33 am

Moikka Miia ja kiitos <3 Toivotaan, että tämä sopivasti hidastaa ajankulua ja auttaa pysähtymään ihaniin kesähetkiin. Mukavaa kesää sinne!

Reply
Stao 17 kesäkuun, 2022 - 12:56 pm

Olen lapsesta asti nauttinut kaikista vuodenajoista: ruskasta, vesisateesta, lumesta, auringosta jne. Jotenkin en ihan täysin ymmärrä kesän odottamisen hehkuttamista ja kesän loppumisen surkuttelua, mitä monet ihmiset tekevät. Ja lataavat kesään paljon enemmän odotuksia kuin muihin vuodenaikoihin. Meillä on 365 päivää vuodessa mahdollista elää, nauttia ja tehdä erilaisia asioita. Elämää ja siitä nauttimista ei kannattaisi liiaksi sitoa vuodenaikoihin.

Reply
Kerttu 17 kesäkuun, 2022 - 1:12 pm

Moikka! Ei kesästä nauttiminen poista iloa muista vuodenajoista. Moni kuitenkin nauttii erityisesti valosta, lämmöstä ja lomasta, eikä siinä ole mitään pahaa ? Kirjoitus juuri kannustaa pienistä jutuista nauttimiseen jonkun suuren kohokohdan odottamisen sijaan.

Ihanaa kesää sinulle!

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 18 kesäkuun, 2022 - 6:43 pm

Kiva kirjoitus ja samoja asioita olen ite miettinyt. Kesä tuli nopeaa, vaikka täällä oli vielä toukokuussa lunta ja yhtäkkiä se oli poissa ja mitein silloin, että varmaan juhannus vietetään toppahaalarit päällä. Onneksi niin ei käynyt. Luonto vihertää ja osa kesäkukat hankittu sekä ikkunat osaksi pesty. Pitää yrittää mahdollisimman paljon saada töitten jälkeem aikaiseksi, kun on loma niin haluais ottaa sen loman kannalta ja nauttia mahdollisimman paljon kesästä. Tahtoo olla, että joka kerta totean, että kseä meni liian äkkiä ja en sitä,ja sitä ehtinyt tehdä. Ihanaa kesää sinne jayritetään nauttia pienistäkin kesän hetkistä 🙂

Reply
Kerttu 21 kesäkuun, 2022 - 7:55 pm

Moikka! Kiitos Päivi kivasta kommentistasi <3 Nautitaan kesästä, nyt se lämpö vihdoin saapuu tännekin! Ihanaa lomaa kun se koittaa <3

Reply

Jätä kommentti