Enemmän kuin työ

by Kerttu

Eilen pohdin kotia, nyt työtä. Suomalaisen työelämän uudistamisesta käydään kovaa keskustelua ja hyvä niin, sillä tekemistä on paljon. Minulle työ on enemmän kuin työtä, se on tapa toteuttaa itseäni, tuntea merkityksellisyyttä sekä olla osa sosiaalisia verkostoja. Siksi minulle on luontevaa työskennellä niin äitiyslomalla kuin hoitovapaallakin. En voi puhua kaikkien naisten tai äitien suulla, mutta uskon että en ole ainoa joka pohtii, miten yhdistää perhe ja työ. Koko ura-käsite on mielestäni vanhanaikainen, sillä nykyaikainen työelämä muistuttaa enemmän risteileviä polkuja. Tahdon, että elämä on ”sekä että” eikä ”joko tai”. Tämä koskee myös työn tekemistä.

Crazy town -1

Yhteiskunta ei juuri kannusta pienten lasten äitejä työntekoon.  En tarkoita sitä, että pienet vietäisiin päivähoitoon heti kun mahdollista, vaan että äiti voisi halutessaan työskennellä joustavasti lastenhoidon ohella. Olin todella yllättynyt, että äitiysloman aikana voi tehdä töitä vain sunnuntaisin, ilman että se vaikuttaa äitiyspäivärahaan. Anteeksi vaan, mutta maailma on todella paljon muuttunut ajoista, jolloin sunnuntai oli pyhä- ja lepopäivä. On paljon työtä, joka ovat täysin aikaan ja paikkaan sitomattomia. Jos järjestelmän pitää olla niin kankea, että yksi päivä viikossa on ok työskentelyyn, eikö vanhempi voisi itse määritellä päivän? Tällä hetkellä systeemi toimii niin, että jos teet töitä jonain muuna päivänä kuin sunnuntaina, on siitä tehtävä ilmoitus Kelalle ja tästä päivästä maksetaan korvaus minimin mukaan.

Se, että naiset pitävät osaamistaan ja verkostojaan yllä sekä äitiysloman että mahdollisen hoitovapaan aikana, on sekä yksilön että yhteiskunnan etu. Varsinkin jos perheeseen syntyy useampia lapsia niin, että tauko työelämästä kasvaa useiden vuosien mittaiseksi. Monissa ammateissa kehitys on huimaa, joten osaaminen vanhenee ja verkostot ohenevat. Toki asiaan vaikuttaa mm. se, onko odottamassa työpaikka johon palata vai onko edessä työnhaku.

Jos lastenhoitoon ei ole verkostoja, on usein mahdotonta työskennellä vaikka 1-2 päivää viikossa, sillä silloin sekä menettää kotihoidontuen että joutuu maksamaan päivähoidosta. Tällöin työpäivän hinta nousee suhteessa niin korkeaksi, että työtä ei kannata tehdä. Toki voisimme kehittää enemmmän koko kylä kasvattaa -henkisiä systeemejä, jossa hoidan vaikka naapurin lasta kerran viikossa ja vastaavasti saan viedä omani heille hoitoon toisena päivänä. Näin työaikaa vapautuu ilman virallisia hoitokuvioita eikä kotihoidontuen maksaminen häiriinny. Tosiasia on kuitenkin se, että usein taloudelliset syyt sanelevat. Jos joku pelkää että systeemillä pääsee rikastumaan, niin huoli pois. Yhdestä alle kolmevuotiaasta lapsesta maksettava kotihoidontuki on 341,27 euroa ja siitä maksetaan vielä verot.

Crazy town -1-3

Meillä eletään tällä hetkellä hoitovapaavaihetta. Kun tytär täytti aikanaan vuoden, sain uuden työpaikan ja menin töihin. Myöhemmin olen harmitellut sitä, että en ollut hänen kanssaan kotona kauempaa. Onneksi mieheni arkivapaiden ja isovanhempien avulla hoitoviikot eivät ole koskaan olleet täysiä. Nyt toisen lapsen kohdalla toivoin, että voin olla hänen kanssaan kauemmin kotona ja onneksemme tämä on toteutunut. En olisi minä, jos en haikailisi jo töihin. En kuitenkaan halua hypätä täyteen oravanpyörään tehden töitä 40 h viikossa, vaan joustavasti perheen ehdoilla. Monella työpaikalla töihinpaluu on kaikki tai ei mitään.  Se pakottaa naiset usein pysymään kokonaan pois työelämästä lasten ollessa pieniä tai laittamaan alle vuoden ikäisen kokopäivähoitoon. Laki toki mahdollistaa myös osittaisen hoitovapaan, jolloin työaikaa voi lyhentää. Työnluonteesta riippuu, kuinka tämä toimii käytännössä.

Minulle osa-aikainen yrittäjyys mahdollistaa lapsen kotihoidon, mutta myös osaamisen kehittämisen sekä vaihtelun kotiarkeen. Yrittäjänä maksan veroja niin että tuntuu, joten minusta lienee iloa myös yhteiskunnalle. Äkkiseltään kuulostaa siltä, että tässä yhtälössä voittavat kaikki.

Crazy town -1-2

Minun unelmani on yhdistää palkkatyö, yrittäjyys ja toki panostaa myös aikaan perheen kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että olen saanut palaset siihen järjestykseen, että tämä on mahdollista. Olen onnekas, että meillä on isovanhemmat, jotka haluavat auttaa lastenhoidossa. Olen kiitollinen, että minulla on päivätyö, jossa ymmärretään sekä perhe-elämää että yrittäjyyttä. Ja olen iloinen, että minulla on mahdollisuus työskennellä yrittäjänä rakastamieni asioiden äärellä. Koska olen saanut rakennettua joustavan työelämäpaletin, myös itse mielelläni joustan. ”Vain minun etuni ja oikeuteni” -asenne ei kanna pitkälle, vaan yritän ajatella asioita kokonaisvaltaisemmin ja pitkällä tähtäimellä. Silloin kun pitää puristaa, niin tehdään. Se hetki myös tulee, kun voidaan ottaa rennommin.

Crazy town -1-4

Minulle työajasta on tullut luksusta.  Nämä kuvat ovat toimistoltani, Crazy Town -nimisestä asiantuntijayrittäjien ja tiimien yhteisöstä Jyväskylän keskustasta. Olen onnellinen, kun saan avata kannettavan tietokoneeni, ottaa kuppiin tuoretta kahvia, vaihtaa pari sanaa innostavien yrittäjäkollegoiden kanssa ja olla vain itseni ja töiden parissa. Muutaman tunnin kuluttua kotiin palaa tyytyväinen äiti.

Saatat pitää myös

14 Kommentit

Heli 22 huhtikuun, 2016 - 7:45 pm

Joskus toivon, että löytäisin kesän jälkeen sellaisen sopivan osa-aikatyön itselleni. Toisaalta mietin tuota yrittäjyys vaihtoehtoa. Molemmissa on puolensa, sillä millään en osaisi vielä laittaa lastani päiväkotiin. Tyttäreni täyttä vuoden ensi viikolla ja yritän ajatella pitemällä tähtäimellä. Vaikka nyt pitkät työpäivät voisivatkin onnistua, muistan omasta lapsuudestani, kuinka mukavaa oli, kun koulusta kotiin tullessa äitini oli myös kotona.

Olen hieman siirtänyt ura vastuuta miehelleni, mutta silti haaveilen itsekin jostain ”merkityksellisestä” työstä. Haluan siis tehdä jotain mielekästä enkä vain datailla tyhjän panttina. Jos sanoit, että yhteiskunta ei kannusta äitejä työntekoon, niin monesti myös yrityksetkään eivät ymmärrä osa-aikaisuuden mahdollisuutta tai muita mahdollisuuksia sovittaa äiti työelämään.

Mielestäni olisi todella hyvä, jos äitiysloman aikana työpäivän saisi valita itse. Monet ammattiryhmät varmasti hyötyisivät tästä. Omassa ammatissani yksi päivä viikossa saattaa silti olla liian vähän, mutta esimerkiksi parturi-kampaajat saisivat hyödennyttä työpäivän paremmin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2016 - 9:49 am

Onnea työnetsintään! Yrittäjyys on hyvä vaihtoehto, kun löytyy se ”oma juttu”. Joustavuutta työntekemiseen tarvitaan, toivottavasti sitä tulevaisuudessa on enemmän 🙂 Ja olet oikeassa, kaikissa ammateissa tuo 1-2 pv / viikossa ei ole järkevästi mahdollista, mutta niissä joissa se toimii, niin vaihtoehto olisi oikein hyvä olla olemassa.

Reply
Carita 23 huhtikuun, 2016 - 12:35 am

Hei, ihanat innovatiiviset nuoret naiset, kirjoittaja ja kommentoijat! On ilo saada lukea, kuinka ahkeria ja työorientoituneita olette. Se on tärkeää yhteiskunnalle, totta, mutta pienet esim.alle 3-vuotiaat eivät ymmärrä yhteiskuntamme tarpeita, he ymmärtävät varhaislapsuuden läheisten ihimiten tärkeyden, omien vanhempien, isovanhempien. Ymmärrän vanhempien eri elämäntilanteet, ymmärrän lapsien tarpeet.

Olen itse saanut olla kotona kotihoidontuella kahden tyttäreni kanssa n. 3 vuotta molemmista. Talous ei tällöin (1996-2002) näyttänyt tärkeää roolia perheessämme, mutta yhdessä lasten kanssa vietetty aika antoi ja näytti sitäkin enemmän. Tällä hetkellä 17- ja 20-vuotiaat tyttäreni ovat kiinni hektisessä, vaativassa yhteiskunnassa ja muistelen hetkittäin haikeana sitä aikaa, mihin se hetki katosikaan, kun he olivat alle 1- ja 4-
vuotiaita. Voin vain sanoa, että se varhaislapsuuden aika kuluu nopeasti, nauttikaa, näyttäkää rakkaus ja antakaa se pieni hetki, jonka lapsi tarvitsee sillä kiireen keskellä, kun teillä on jonkin tärkeä työn, tekemisen tai ajatuksenne hetki, niin tulette huomaamaan, että juuri se pieni hetki olikin sillä hetkellä kaikkein tärkein teidän pienen murunne sen hetkisessä elämässä.

Jälkeenpäin voi sanoa, etten jäänytkään
mistään paitsi, kun koin aikoinaan huonoa
Omaatuntoa ollessani pois työelämästä. Jälkeenpäin voin sanoa, että kun palasin takaisin hektiseen työelämään, oli kuin en olisi pois ollutkaan!

Toivon teille kaikille menestyksekästä sekä perhe- että työelämää ?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2016 - 9:52 am

Kiitos Carita kommentista! Tämä olikin juuri pointtini, sillä moni joutuu lähtemään taloudellisista syistä vanhempainvapaan jälkeen töihin, vaikka halua olisi olla kotona. Joustavalla tavalla isän ja äidin yhteispelillä osa-aikatyö tai yrittäjyys voisi mahdollistaa äidin pidemmän kotonaolon sekä pienet lisätienestit sekä ammattitaidon ylläpidon. Olisi helpompi palata sinne työelämään, sitten kun lapset ovat vähän isompia.

Plus pitää muistaa, että kotiäitiys on myös kovaa hommaa <3

Reply
TL 23 huhtikuun, 2016 - 8:12 am

Carita: joillakin lapsia saattaa olla (ja ammatista riippumatta saakin olla) vielä rutkasti enemmän kuin tuo standardimäärä kaksi. Ja ammatti voi olla sellainen, että eettisistäkin syistä olet velvoitettu pitämään yllä ammattitaitoasi. Jos vaikkapa neljä lasta syntyy 2-3 vuoden välein, voi tauko työelämässä venyä helposti melko pitkäksi, ja joissakin ammateissa se voi olla sietämättömän pitkä aika.
Itse lapsirakkaana, ison perheen työssä käyvänä äitinä, toivoisin että isän vapaa olisi nykyistä pidempi, ja sen voisi pitää vanhempain vapaan päätteeksi osittaisena, 2-3 pv/ vko, kun nykymallissa isänkin vapaalla vain sunnuntaityö on mahdollinen. Isä voisi tehdä lyhennettyä työaikaa äidin kanssa limittäin (äiti osittaisella hoitovapaalla, isä isyysvapaalla), ja lapset hoituisivat kotona vuorotellen vanhempien hoitamana – meillä tuollainen malli olisi toiminut hyvin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2016 - 9:52 am

Juuri näin!

Reply
Lyde 23 huhtikuun, 2016 - 11:36 am

Ajankohtainen aihe. Kovasti haluaisin jo päästä tekemään töitä, olemaan minä. Ei se tarkoita ettenkö nauttisi äitiydestä, mutta kahdeksan vuotta sitä pelkästään riittänee? Nyt olisi sopiva aika yrittää saada vielä jalkaa työelämän oven väliin ennen kuin olen auttamattomasti ”liian vanha”. Pulma on vaan se, ett kukaan ei enää halua palkata minua, koska liian kauan kotona ja liikaa lapsia :-/

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2016 - 9:54 am

Ymmärrän haasteen ja toivotan kovasti onnea ja menestystä työnhakuun! Pitkän poissaolon jälkeen saattaa olla helpompi saada jalka työelämän oven väliin uudelleen kouluttautumisen tai jonkin työharjoittelutyyppisen tutustumisen jälkeen. Verkostot ovat vaan niin tärkeitä ja niiden avulla hyvät tyypit (kuten sinä!) työllistyy helpommin <3

Reply
Memmu 24 huhtikuun, 2016 - 8:47 am

Työtä saa tehdä koska vaan ja vapaalla voi olla koska vaan. Lapsia voi saada/haluta paljon vähän tai ei ollenkaan. Kysehän on valinnoista. Mutta nykyäänhän yhteiskunnan/veronmaksajien pitäisi osallistua kaikkeen kivaan, mitä ihmisten päässä pälkähtää. Koittakaas olla kotona 7 vuotta ja hoitaa lapsenne kouluun asti ilman tukia. Ai niin, neljä kertaa vuodessa tuli lapsilisä, jolla sai kumpparit tai kurahousut. Se oli valintakysymys, uran ehtii ja voi luoda myöhemminkin. Kaikkea ei saa samalla kertaa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2016 - 9:59 am

Tässä uskallan olla vähän eri mieltä. Toki elämä on täynnä valintoja, mutta osaa valinnoista ohjaa esim. perheen talous eikä oma halu. Siksi peräänkuulutan mahdollisuutta yhdistää työ-ja perhe-elämään joustavalla tavalla silloin, kun lapset ovat pieniä.

Minulle tuo esittämäsi 7 vuotta kotona ilman työtä ja tukia olisi mahdottomuus sekä taloudellisesti että henkisesti. Myös tuo, että uran voi luoda myöhemmin on vähän harhaanjohtavaa, sillä jos verkostot häviää ja ammattitaito vanhenee, joutuu monen vuoden jälkeen aloittamaan ns. alusta. Toki työelämään pääsee kiinni, mutta ei se helppoa ole.

Yhteiskunnan ei tarvitse osallistua kaikkeen kivaan, vaan tukea kansalaisia erilaisissa elämäntilanteissa. Lapsiperheiden asemaa on koko ajan kiristetty ja siksikin olisi tärkeää, että byrokratia mahdollistaisi äitien joustavan työskentelyn / opiskelun lasten ollessa pieniä ja tasaisi myös äitiysloman aiheuttamia kuluja nais- ja miesvaltaisten alojen kesken.

Reply
Mari 24 huhtikuun, 2016 - 2:36 pm

Mainiosti paketoitu Kerttu! Nykypäivänä valitettavan monelle on luksusta jo se, että yleensäkin on työtä puhumattakaan siitä onko sen tekeminen mielekästä. Yrittäjyyskään ei ole oikea/mahdollinen vaihtoehto kaikille, vaikka sitä mieluusti tarjotaan helppona ratkaisuna. Työnantajilta peräänkuuluttaisin avoimuutta, joustavuutta ja mahdollisuuksien näkemistä erityisesti työmarkkinoille palaavia kohtaan olivat he sitten olleet perhevapailla tai muista syistä pois työmarkkinoilta. Ammattitaito ja into työskennellä saattavat olla jopa paremmassa kunnossa kuin aiemmin 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 24 huhtikuun, 2016 - 4:35 pm

Kiitos kommentista Mari! Tuo on totta, kaikilla ei ole töitä tai ainakaan mieluisia töitä, vaikka niin toivoisi. Mutta se, että siksi jäädään ”vapaaehtoisesti” työmarkkinoiden ulkopuolelle moneksi vuodeksi, harvoin auttaa asiaa. Työnantajien todellakin pitäisi arvostaa äitejä entistä enemmän, kyllä tässä sellaisiksi paineensietokykyisiksi moniosaajiksi tullaan! Ja usein motivaatio on huipussaan kun paluu töihin on ajankohtainen 🙂

Reply
Amaalia 25 huhtikuun, 2016 - 9:10 pm

Yksinkertainen syy miksi sunnuntaisin saa työskennellä menettämättä vanhempainrahaa on tietysti se, että sunnuntailta ja muilta ”punaisilta” pyhäpäiviltä sitä ei makseta :). Yrittäjänä varmaan voi joustavasti työskennellä minä päivänä vaan ja kyllä meillä toimistossakin on näitä ”sunnuntaityöntekijöitä” ollut.

Vinkiksi myös, että varsinkin alle 3-vuotiaan vanhemman kannattaa ehdottomasti hyödyntää osittainen hoitovapaa, eli käytännössä useimmiten 30 tunnin työviikko.

Siihen saa Kelalta pari sataa tukea ja veroprosentin laskiessa keskituloinen (alle 3000€/kk) ei montaa satasta menetä. Ja huom! Molemmat vanhemmat voi olla yhtäaikaa osittaisella, kun ovat esim eri päivinä töissä. Eli lapsi voi olla vain 3 päivää viikossa hoidossa, mikä toki jo laskee hoitomaksuakin. Kaikki nämä ja tietenkin työmatkakulujen vähennys yhtenä päivänä yhteensä laskettuna ei palkkaa paljon pudota. Ja plussana myös pirteämmän vanhemmat, kun työviikko on lyhyt ;). Suosittelen kaikille!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 huhtikuun, 2016 - 10:28 pm

Heippa Amaalia! Kiitoksia ajatuksistasi <3

Näinhän se menee, että pyhäpäivistä ei korvausta makseta, mutta toisaalta se johtaa tähän työelämän näkökulmasta hankalaan kikkailuun. Jos systeemi olisi joustavampi, voisi pienten lasten äidit ehkä myös työskennellä joustavammin. Minulla onkin ajatus palata töihin 80 % työajalla, näin jää enemmän aikaa perheelle ja ehkäpä myös siivu ajasta blogille ja VALOlle. Kiitos vinkeistä!

Reply

Jätä kommentti